pancar üretimi yapan arkadaşlar

Ynt: pancar üretimi yapan arkadaşlar

devletin parasıyla nasıl para kazanılıyor.sen alın terinin karşılığını alıyorsun.bir ton pancardan 160 kilo şeker çıkıyor.o da 2 liradan 320 lira.bir ton pancar ise aşağı yukarı 125 lira.devlet senin pancarından 200 lira katma değer sağlıyor.ve sana verdiği hiçbirşeyi (gübre,avans,tohum) hediye etmiyor.parasını alıyor.neden bu düşüncelere kapılıyorsunuz.pancar parası bordrosunu inceleyin.yatay ve dikey sütunları yani.orada ince bir hesap var anlayana.verilen bir malın vergisi oranla çarpılıp yazılmış.ve bu çarpımlar altta toplanıp başka bir vergi oranıyla çarpılıp.hepsi toplanmış.yani verginin de vergisini alıyorlar.
biz hakkımızı aramayı bilmiyoruz.normalde kanunen faizin faizi olmaz.bir tarım kredi de yada ziraat bankasında senin yıl sonunda borcunla faizini birleştirip hepsini anapara olarak işleme koyarlar.yani faizin de faizini alırlar.ruhun duymaz.
ben 125 lira bağkur ödüyorum.bunun %45 sağlık pirimi.çoğu zaman hasta olmuyorun o ayrı mesele.ama ben pirimimi ödeyemediğim zaman benim sağlık karnem bloke oluyor.örneğin bir yıl yatıramadım.biryılda sağlık hizmeti almadım.cebimden tedavi oldum.borç haneme faiziyle birlikte primlerim sağlık hizmeti almış gibi tam borçlandırılıyorum.
sizce bu adalet mi...

Arkadaşlar pancar tahummunda İSELLA dan şaşmayınız 15 yıldır pancar ekerim bunun üstüne tohum tanımam selamlar.

turbata çeşidinden ankara polatlı civarından dekara 9 10 ton arası pancar aldık şeker oranı 17 ile 20 arası geldi diger çeşitler için bilgilendiriniz lütfen...

Arkadaşlar, kıyaslama yapacaksanız aynı tarlaya ekilen farklı tohumları kıyaslayın diğerlerinin hepsi yanıltıcı olur
herkese bol kazanç

Arkadaşlar

Yeni bir pancar grubu kurduk. Pancarla ilgili gerçek bilgileri almak, Yeni uygulamaları görmek, en son haberleri gününde takip etmek isteyenler, üretim sezonu içinde bakım işlemleri ile ilgil ibilgi almak isteyenler katılsın. pancarla ilgisi olmayanlar ve reklam yapacaklar lütfen katılmasın. katılmak isteyenler bir pancarla ilgili bir bilgi veya haber vermek zorundadır.

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_145205302192936

grall link=topic=18345.msg164818#msg164818 date=1237105999' Alıntı:
abi evet bitirmek için.ektikten sonra 1 defa sulanıyo fakat patlayıp filizlenen tohum toprağın üstündeki gaysa tabakasının altında bekler.o tabakayı yumuşatmak ve filizin yüze çıkmasını sağlamak için 2 defa daha sulanıyo(bu suyu vermezsen gaysanın altında bi müddet bekleyen pancar ölür).önceden yağmurumuz boldu bazen toplamda 4 su ile kurtarırdık.allah hayır etsin.
başka yerlerden tarla tutalım dedik ama hesap tutmadı.bizim orda bi kişi 100 dönüm ekip sakarya şeker fabrikasına gönderdi.
(ektiği yer eskişehirin kavuncu köyü sakaryanın kenarında )
arkadaşlardan bu yöntemi uygulayıp üretim yapan var mı acaba
bizim 1200 dönüm pancar vardı 8 ton yaptı ortalama 9000ton kotamı rahatlıkla doldurdum :) artanıda 80-85 liradan sattım...ama adapazarı sekere pancar ekmek için biraz arkan sağlam olacakki yasak falan sorun olmayacak ;)

kursat link=topic=18345.msg221913#msg221913 date=1255548411' Alıntı:
Arkadaşlar pancar tahummunda İSELLA dan şaşmayınız 15 yıldır pancar ekerim bunun üstüne tohum tanımam selamlar.
arkadaşa katılıyorum isella ve ozellikle kws çeşitleri her tarlaya ve her suya daha dayanıklı

Tamam İSELLA da şeker oranını ne yapacaksınız 14-15 poları bulma bizim burda isella ekenler.Verim güzel pancar 118 tl 14 tl eksi 104 tl kaldı 4 tlde kesinti yüz tl. İSELLA süper ekin arkadaşlar ekin

Şeker oranları geçen yıla göre baya az
Geçen yıl şeker ortalamam 19.65 ti
bu yıl ise 17. havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı şeker poları az çıktı
buda bizi çok etkiledi geçen yıla göre örnek: 100 ton pancarda 2000 tl zararım var benim.
şimdi pancar üreticisi kök veriminde sorun yok ortalama 7 ton alınıyor
ama şimdi pancar ekecek arkadaşlar şeker polarını dikkat etsin çeşitde ok

ARKADAŞLAR pancarda sıra arası mesafeyi 45 cm değilde 35 cm ' e eken oldumu hiç? . sıra üzeri mesafelerde 20 cm olursa süper olur. ama çapa için çözüm bulunması lazım makinayla çapa olmaz.. veya özel çapa makinası yaptırmak lazım. bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim..saygılarımla

atasoy43 link=topic=18345.msg362725#msg362725 date=1300539452' Alıntı:
ARKADAŞLAR pancarda sıra arası mesafeyi 45 cm değilde 35 cm ' e eken oldumu hiç? . sıra üzeri mesafelerde 20 cm olursa süper olur. ama çapa için çözüm bulunması lazım makinayla çapa olmaz.. veya özel çapa makinası yaptırmak lazım. bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim..saygılarımla
45 santim standarttır hem çapayı geçtik o sorunu işçiyle halledebilirsin ama 6sıralı söküm makinasının tabla sistemini değiştiremezsin..

Tucano340&Arion520 link=topic=18345.msg363161#msg363161 date=1300615006' Alıntı:
45 santim standarttır hem çapayı geçtik o sorunu işçiyle halledebilirsin ama 6sıralı söküm makinasının tabla sistemini değiştiremezsin..
biz 6 sıralı makina ile sökmüyoruz ki pancarı..tek sıralı makinayla söküyoruz.. yani bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.. pancarcılardan cevap bekliyorum?

atasoy43 link=topic=18345.msg363210#msg363210 date=1300622102' Alıntı:
biz 6 sıralı makina ile sökmüyoruz ki pancarı..tek sıralı makinayla söküyoruz.. yani bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.. pancarcılardan cevap bekliyorum?
o zaman dediğiniz gibi ekebiliyorsanız mibzeriniz uyumluysa ekin belkide herkes 35cm ekmeye başlar ama şunuda unutmayalım insanların bir bildiği varki tüm dünyada standart 45cm ekiliyor...

TATAR AĞASI mecburen pancar 45 cm e ekilmek zorunda yoksa traktör tarlaya giremez..sıra aralarına çapa makinası yerine işçiye yaptıracam mecburen biraz fazla vereceğiz.. benim bi tek çekincem var.. pancar yaprakları tarlayı çok kısa sürede kapatacak ve pek güneş görmeyecek tarla ve fazla rüzgar almayacak..bu noktada bi sıkıntı olabilir mi?

sen bi ek görelim nasıl olcak ailem 1954 beri pancar eker önce 40 cm sonra 45 cıkarmışlar hadi bunlarıda boşver bazı mühendis arkadaşlar var onlar boşunamı okumuşlar 45 dedilerse bişeyler vardır elbet

dolcevita link=topic=18345.msg363585#msg363585 date=1300655504' Alıntı:
sen bi ek görelim nasıl olcak ailem 1954 beri pancar eker önce 40 cm sonra 45 cıkarmışlar hadi bunlarıda boşver bazı mühendis arkadaşlar var onlar boşunamı okumuşlar 45 dedilerse bişeyler vardır elbet
ÇUMRALI kardeş aynı sıra üzerindeki pancarlar birbirine yaslanmış halde büyüyüp kocaman oluyor farkındaysan..bizim 35 cm birbirinede yaslanmayacak ..ama 35 cm deyip geçme tam % 50 ye tekabül ediyor..

sıra üzeri farklı sıra arası farklı mutlaka bir yönde yaprak payı hava alanı olcak bizim yetişdirgimiz pancarlarda yaprakları hat degiştiriken atletimizi ıslatır yonca gibi yaprak olur genelleme yaparsan bütün pancarlar öylede sayılır bi tecrübemiz vardır elbet ama sen ekya dene tecrübeni yaşa bizimlede paylaş kelimelerle olmaz bu işler laf la ekim dikim kolay olur riske gir

dolcevita link=topic=18345.msg363616#msg363616 date=1300656582' Alıntı:
sıra üzeri farklı sıra arası farklı mutlaka bir yönde yaprak payı hava alanı olcak bizim yetişdirgimiz pancarlarda yaprakları hat degiştiriken atletimizi ıslatır yonca gibi yaprak olur genelleme yaparsan bütün pancarlar öylede sayılır bi tecrübemiz vardır elbet ama sen ekya dene tecrübeni yaşa bizimlede paylaş kelimelerle olmaz bu işler laf la ekim dikim kolay olur riske gir
riske gireceğim.ayrıca bilgilerimi sizlede paylaşacağım.. pancar resimlerini göndereceğim o zamana yetişirsek ömrümüz olursa inşallah..pancarda önmeli olan bilgilerimizi paylaşalım.. bu konuyu tam 3 aydır araştırıyorum.. ayrıca 2 yıldır pancar üzerine araştırmalarda yapıyorum.. en yüksek verim en yüksek poları sizlere sunacağım inşallah..saygılarımla