Römorkta alt çeki mi asansör çeki mi kullanılmalı?

Öncelikle Trakkulup ailesine hayırlı Ramazanlar dilerim.Geçen sezon ilk defa 10 tonluk bir römork kullanmıştık ben alt çekiyi çıkarıp asansör çekiyi takmıştım ve römorku bu çekide kullanmıştım çünkü römorkun oku yere paralel oluyor ve traktörün gövdesine yakın oluyor römork ama aklıma takılanlar var alt çekiye göre asansör çeki sanki daha az güven veriyor sonuçta arkada 10 ton civarı yük oluyor bu çekinin yolda yüklü şekilde kırılması yerinden çıkması felaket olurdu. çevremizde bu tarz tandem römorklar yaygın değil o yüzden forumda tecrübesi olanlar cevaplarsa sevinirim.(5090G 10tonluk Palazoğlu)

Resimler ve ekler

• 2546.jpg
    2546.jpg
    184.6 KB · Görüntüleme: 24
Alt çekiye takın, ağır yük için ideal gelmedi bana.

Fotoğraftaki gibi çekilere bende güvenemiyorum, eskisi gibi milli sabitlenen çekiler olsaydı her türlü ağır yükü çekerdi.

Bu tarz çekiler genellikle çift dingil sofralı römork araşına göre boyu ayarlanabilir olsun diye tasarlanmış. Ağır yük bassın diye değil.

Fiat 66 serisi asansör çeki demiri çok başarılı bence, karşıdan karşıya milli sabitleyor, kalın ve çok güvenilir. Bunlar ona kıyasla güven vermiyor.

Çekinin kaldırma kapasitesi 3 tondur.
Steyr 768 traktörde dönerli çekinin kırıldığını görmedik ama Nh TD90 sofralı römorkta arış 30 derece eğimden fazla aşağıda kalıp kastırınca dökümü kopardı.
10 ton yüklü pancar römorku arışına dokuz delik demirle hidrolik basıp traktörün önü havaya dikilirdi ve çeki kopmazdı, döküm kalitesi farkları olabiliyor.
Alt çekinin geriye uzun olması balye makinesinde arış tekerlere sarmayacağından kullanışlı oluyor.
Ağır yüklerde traktöre kafa kaldırabilir.
Steyr 768 de alt çeki yeri kuyruk milinin hemen altında olduğundan traktörün kafa kaldırma durumu olmaz.
Balye makinesi için 40 cm lik araya uzatma aparatı yapılır.
Ayarlanabilir alt çeki demirleri;
Erkunt 58 için kısa demir tercih edilmiş.
MF 265S için gövde altına giren uzun ve kalın demiri var.
Alt çekiler çamur yerde traktörün en alçak yeri olduğundan toprağa çok sarar.
Bunun için yerinden söken olabilir.
Tandem römork çekiye fazla basacak şekilde takılmaz.Ayarlanabilir çeki oku olur.Krikoyu indirince 3 cm gibi tekerleri esnetmesi yeterlidir.
Biz sabit alt çekide kullanıyoruz.
Fotoğraftaki çekinin malzeme kalitesini bilemeyiz, dökümse kırılma riski var.
Başımızdan geçen olay ;
Boş on tonluk römork 2.5 ton geliyor, rampa aşağı inerken çeki oku traktörün arka tekerlerini yerden kesip makasa kaldık, tek dingildeki fren para etmedi.
Engebeli yerde çift dingil fren gerekir.
Traktörün arka tekerlerinin balon lastik olması gerekiyor, dar lastiklerin yük kapasitesi zayıf kalır.
Çamurda yarım balon kullanmak iyi olabilir, traktör sağlam zemini çabuk görüp yürüyebilir, kuruda tam balon kullanmak tercih edilebilir.
Sürüş sarsıntısı az olur.