Satılmadan kendini amorti eden diken


Satılmadan kendini amorti eden diken

Anadolu ' da yüzyıllardır hayvanlara yem için ekilen ve diken olarak bilinen aspir bitkisinin ekim alanlarının, ticari olarak ekilmeye başlandığı 2004 ' ten bugüne 100 kat arttığı açıklandı.


Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, yaptığı açıklamada, aspir ekiminin Anadolu ' da yüzyıllardır geleneksel olarak yapıldığını söyledi.

Anadolu insanının aspir bitkisini develere, atlara ve eşeklere yem olarak ürettiğini ve bu bitkiye ' ' diken ' ' ismini verdiğini dile getiren Akınerdem, yağ kalitesinin yüksek olması nedeniyle ıslah edilen çeşitlerinin ise 2004 yılından itibaren ticari olarak ekilmeye başlandığını anımsattı.

Prof. Dr. Akınerdem, kuraklığa dayanıklı, Anadolu orijinli aspirin 2004 yılında 100 hektarlık alanda ekiminin yapıldığını ifade ederek, 2010 yılında ise ekim alanlarının 100 kat artarak 10 bin hektar sınırına dayandığını vurguladı.

Aspir bitkisinin son yıllarda üreticiler ve yağ sanayicilerinin gündeminde de olduğunu kaydeden Akınerdem, bitkisel üretim desteklemelerinin yağlı tohumlu bitkiler lehine daha da yüksek olmasının ilginin artmasında etkili olduğunu belirtti.

Akınerdem, 2011 yılı için kilo başına desteklemenin buğdayda 5, arpada 4 kuruş iken, aspirde 40 kuruş olduğuna dikkati çekti.

SATILMADAN KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Aspirde kilogram başına 40 kuruş destekleme verilirken, bir kilogram aspirin çiftçiye maliyetinin 40 kuruş bile olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Akınerdem, şunları kaydetti:

' ' Ayrıca aspir ekiminde sertifikalı tohum için kilogramda 5, mazot için litrede 4 kuruş destek veriliyor. Aspir henüz satılmadan kendini amorti ediyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının çok önemli destekleri var. Yine tohumunda yüzde 30-45 arasında yağ bulunan aspir, içeriğindeki oleik asit sayesinde zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebiliyor.

Yağı, sabun, boya, vernik ve cila olarak kullanılabiliyor. Yine ürünün 3 ' te 2 ' sinden küspe olarak faydalanılabiliyor. Küspede yüzde 25 oranında protein barındırıyor.

Renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılabilen aspir bitkisinin yağı da biyodizel olarak kullanılıyor. ' '

Akınerdem, aspir bitkisinin bu avantajları nedeniyle çiftçinin her geçen yıl daha fazla ilgisini çektiğini anlatarak, ' ' Kilogramda 40 kuruş destek alan aspirin ekim alanlarının bu yıl yüzde 100 artarak 20 bin hektara ulaşmasını bekliyoruz.

İlginin böyle devam etmesi durumunda 10 yıl içerisinde aspir üretim alanlarının 500 bin hektara çıkacağını ve yağ açımızı kapatmada önemli yol alınacağını tahmin ediyoruz ' ' diye konuştu.

Çiftçilere yağışların uygun olduğu şu günlerde boş kalan arazilerine hatta nadas alanlarına aspir ekmeleri tavsiyesinde bulunan Akınerdem, aspirin buğdaya nazaran çiftçilere 2 kat fazla gelir getirdiğini söyledi.

Akınerdem, yağ sanayicilerinin de ürüne tarladayken talip olmalarının ekim alanlarını artıracağını sözlerine ekledi.
 
Ynt: Satılmadan kendini amorti eden diken

hocam güccük adda civciler yesin yazıkdır onlarıda allah yaraddı aç kalmasınlar ellerinde kaç ton tohumluk kalmış acaba bi sormak lazım üç sene önce 5 dk ektim iki sene fare kepazesi oldu yarısını fareler yedi kalan yarısınıda danalara yedirdim ambarı boşalttım 40krş destegimiş oooooooooooo 10 dk dan aşagı olmayacak ,bi sürü presedür
 
Ynt: Satılmadan kendini amorti eden diken

mstafa link=topic=50890.msg511782#msg511782 date=1326569375' Alıntı:
hocam güccük adda civciler yesin yazıkdır onlarıda allah yaraddı aç kalmasınlar ellerinde kaç ton tohumluk kalmış acaba bi sormak lazım üç sene önce 5 dk ektim iki sene fare kepazesi oldu yarısını fareler yedi kalan yarısınıda danalara yedirdim ambarı boşalttım 40krş destegimiş oooooooooooo 10 dk dan aşagı olmayacak ,bi sürü presedür
Mustafa yenilikçi yönünden dolayı seni kutlarım. Ancak, sakin sakin anlatsanda nasıl bir şey olduğunu, neden bu kadar çabuk pes ettiğini bilerde tecrübelerinden yararlansak güzel olmaz mı ? :)
Yenikentliye de bu güzel konuyu açması sebebi ile ayrıca teşekkürler.
 
Ynt: Satılmadan kendini amorti eden diken

kırşehir bölgesinde üç dört sene önce çok miktarda ekim yapıldı kiloda 40 kuruş desteği var doğru tabi ürünü satabilirsen vatandaşı kandırdılar kilosunu 5 liradan tohumluk sattılar bizim bura için söylüyorum dönümden en babayiğit alan 50 kilo aldı tarlanın sürümü ekim öncesi toprak ilaçlaması (ilacın 5 kilosu 200 liranın üzerinde) tohumu ekimi biçmi birde mahsulu satamadılar yani hepsi zarar etti şimdi buralarda hemen hemen hiç eken kalmadı ekmek isteyen arkadaşlar olabilir iyi araştırma yapmalarını tavsiye ederim.
 
Ynt: Satılmadan kendini amorti eden diken

ALDANMAYIN EY HALKIM...BU ÜLKENN HARBİDEN ÇİVİSİ ÇIKMIŞ.

aspir
ali daştan
satışı olmayan ürüne destek verseler ne olur.
18 Mart 2011 Cuma 16:46
aspir
ali daştan
2yıldır bende ekiyorum buyıl ürünü (aspiri) satamadık ,elimizde kaldı.müstahsil olmadıgı için desteğinide alamıyoruz ...tüm zarardayız bidaha ekmem aspiri...15000kg aspir var ilgilenenler arasın tlf 05417721143


http://www.memleket.com.tr/news_detail.php?id=57582
 

Benzer Konular