Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Vatan_ist link=topic=79753.msg1038133#msg1038133 date=1448364398' Alıntı:
Sizce en doğru tohumlama yaşı nedir? Bu konuda 15 ile 20 ay arasında değişik yorumlar duydum. Kaç aylıkken aşılatmalıyım?
Bence 15-16 ay. Daha fazla zaman kaybetmenin manası yok. Aslında biraz da bedensel gelişimiyle de ilgili.

Simantel link=topic=79753.msg1038301#msg1038301 date=1448397499' Alıntı:
Jerse ve yerli irklarda hanki simtal boga tohumlarini onerirsiniz
Kullanabileceğin en mantıklı boğa GS Rumgo. Bu olmazsa Romario veya Reichsherr olabilir. Wio, Valig, Wiggal, Waldbrand, Malibu da olur.

simentalci link=topic=79753.msg1038283#msg1038283 date=1448393955' Alıntı:
Wille, Winnor, Wio, Rumgo zaten kalitesi tartışılmaz boğalar. Dünya listesinde de genel puana göre (Gzw) bakıldığında en tepedeki boğalar. Arada başka boğalarda var ama bunlar ülkemizde de satışta olanlar.
Süt puanına göre listelendiğinde en tepedeki boğalar: Wille, Winnor, Salvator, Ricki, Pepsi.
Et puanına göre bakıldığında: Vanadin, Vander.
Fitness (sağlamlık, tip) puanına göre bakıldığında: Valig, Wio.

Buradan çiftliğinin durumu, hedefleri, mevcut hayvanlarının özelliklerine göre seçim yapılabilir. Sütü az olanlar sütü yüksek boğa, meme, ayak gibi yoğun problemler yaşayanlar fitness puanı yüksek boğa, ben et verimi yüksek buzağılar istiyorum diyenler de et puanına bakarak boğa seçer.
Gzw yani genel puan ise %38 süt, %17 et, %45 fitness oranlarında hesaplanıyor.
Vanadin ' e gelince: Vanadin ' in genel puanı iyi, süt puanı iyi, fit puanı iyi ve et puanı çok iyi bir boğa. Fit verimi çok çok iyi değil ama diğer liste başı boğalara yakın. Et verimi özellikle günlük ağırlık artışı mükemmel. Açık ara önde. Süt puanı çok iyi değil ama Wille ve Winnor ' dan sonra Vanadin gelir. Yani süt puanında Wio, Valig ve Rumgo ' yu geçer.
Yani şöyle yorumlar yapılıyor aslında: Vanadin genel listede 25. sırada. Ama müthiş bir günlük ağırlık artışı var. Sütte de Şampiyonlar Wille ve Winnor ' dan sonra iyiler arasında. Sağlamlık, boy, pos da iyi. [emoji3] işte bu durum Vanadin ' e talebi arttırıyor aslında.
Bana göre en iyi seçim şimdilik Wille, Winnor ve Vanadin olabilir. Holstein melezlemesi için ise en iyi seçim GS Rumgo ve Wio.
Ama şöyle diyorsanız: benim için çok süt, çok et önemli değil. Bunlar normal ölçüde olsun. Benim boylu, poslu, dayanıklı, uzun ömürlü, memesi, ayağı sağlam hayvanlarım olsun diyorsan WALDBRAND.

Barış bey tamamdır, bu açıklama bu başlığın süper bir özeti olmuş teşekkür ediyorum.

Bu işlerde çok yeniyim yeni bir başlık açtım. Linki aşağıdadır, katkılarınızı bekliyorum...

http://www.trakkulup.net/sut-hayvanciligi/lutfen-hayvanlarimi-puanlayiniz-kalitelerini-degerlendiriniz-!/msg1038352/#msg1038352

simentalci link=topic=79753.msg1038316#msg1038316 date=1448401164' Alıntı:
Kullanabileceğin en mantıklı boğa GS Rumgo. Bu olmazsa Romario veya Reichsherr olabilir. Wio, Valig, Wiggal, Waldbrand, Malibu da olur.
Cok tskler hocam

cemal91 link=topic=79753.msg1038845#msg1038845 date=1448560826' Alıntı:
Sanddorn orta boy, et verimi orta, meme yapısı düzgün, süt verimi iyi bir boğa. Ancak dayanıklılık ve uzun ömürlülük puanları çok düşük. Özellikle ayak problemleri biraz fazla. Düvelere uygun değil, inekler için düşünülebilir.
Winndy de orta boy, ayaklar ve memeler sağlam, dayanıklı, uzun ömürlü gibi olumlu özellikleri var. Et verimi de fena değil. Ancak süt verimi düşük. Zor doğum değil ama kolay da değil.

simentalci link=topic=79753.msg1039513#msg1039513 date=1448698165' Alıntı:
Sanddorn orta boy, et verimi orta, meme yapısı düzgün, süt verimi iyi bir boğa. Ancak dayanıklılık ve uzun ömürlülük puanları çok düşük. Özellikle ayak problemleri biraz fazla. Düvelere uygun değil, inekler için düşünülebilir.
Winndy de orta boy, ayaklar ve memeler sağlam, dayanıklı, uzun ömürlü gibi olumlu özellikleri var. Et verimi de fena değil. Ancak süt verimi düşük. Zor doğum değil ama kolay da değil.
teşekkür ederim abi, sanddorn buzasını aldık bakalım ne olacak

Firmalardan palet alirken en az kac tane siparis verebiliyoruz ki

Simentalci abim bu inekleri degerledirip bana hanki bogalar uygun oneri verebilirmisin
Benim icin süt hic bir saglik preblemi olmicak birazda boy olcak sekilde olursa cok sevinirim

Resim bir deki inek ve simntel inek 2016 da 2 dogumlarini yapcak simetal inek günaydin diye boganin sparmasi kullanilmis bu yil aldim mastitis tedavasi uyguladim dyer inekde 2016 da 2 sini yabrulacak jerse bluemprint diye boganin tohumunu vet. Im kullandi diyeri resim 2 de 2016 ilk yavrusunu yapcak kucuk olan 8 aylik oda 2016 ilk tohumlama dusunuyorum zamninizi aliyorum yapmisken elimdekilerle en iyi sekilde hayvancilikda ilerlemek isdiyorum ailevi preblemlerden dolayi guzellik uzmnaydim birakip koye yerlesdim 1 yildirda koydeyim satin almaya kalkinca butce yetersiz birde bu ineklerden kac dana dan sonra saf bir irka ulasabilirim

Simantel link=topic=79753.msg1040427#msg1040427 date=1448892073' Alıntı:
Firmalardan palet alirken en az kac tane siparis verebiliyoruz ki
kardeim bazı firmalar payeti bölebiliyormuş lakim benim aldıgım firma 25taneden az payet satmıyordu.

poyraz51 link=topic=79753.msg1040748#msg1040748 date=1448979821' Alıntı:
kardeim bazı firmalar payeti bölebiliyormuş lakim benim aldıgım firma 25taneden az payet satmıyordu.
Wiile yi buldum firmadan isdege bagli alinoyomus foyat 100 tlsimantelci abi cok teskkurler ve sizlerde

Simantel link=topic=79753.msg1040749#msg1040749 date=1448980074' Alıntı:
Wiile yi buldum firmadan isdege bagli alinoyomus foyat 100 tlsimantelci abi cok teskkurler ve sizlerde
kardeşim 100 liraya ville budldunsa hemen alderim bana 130 çekmşlerdi

poyraz51 link=topic=79753.msg1036564#msg1036564 date=1447933526' Alıntı:
Kardeşim biotekden ben vanadin aldım biraz arasdır ısrarcı ol alırsın muhakkak
vanadini ne kadara aldiniz?

70lira kardeşim tanesi 1750lira tuttu 25tanesi firmacı çok ugrasdırdı beni

vanadin i hangi firmadan aldınız

Simantel link=topic=79753.msg1040751#msg1040751 date=1448980214' Alıntı:
Usdeki resimlerden simantel saf irki nesekilde ulasirim
Tam olarak saf ırka ulaşılabilinir mi bilemiyorum ama kaliteli uygun spermalarla devam et bence.