Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

YEŞİLÖRENLİ link=topic=79753.msg1035693#msg1035693 date=1447703464' Alıntı:
Abi bu bahsettiğiniz boğaların spermaların hiçbirini tedarik edemedim.Waldbrand Meru biotekde Wio da yok.Yeni güncel güzel boğalar var mı?Birde Çorum da bir veterinerin Simental çiftliği var oradan babası wille olan bir boğayı tohumluk olarak kullanmak mantıklı mı ne dersiniz yoksa suni tohumlama mı en mantıklısı.
Kardeşim biotekden ben vanadin aldım biraz arasdır ısrarcı ol alırsın muhakkak

YEŞİLÖRENLİ link=topic=79753.msg1035693#msg1035693 date=1447703464' Alıntı:
Abi bu bahsettiğiniz boğaların spermaların hiçbirini tedarik edemedim.Waldbrand Meru biotekde Wio da yok.Yeni güncel güzel boğalar var mı?Birde Çorum da bir veterinerin Simental çiftliği var oradan babası wille olan bir boğayı tohumluk olarak kullanmak mantıklı mı ne dersiniz yoksa suni tohumlama mı en mantıklısı.
Waldbrand Genovet ' te, Wio Tmr ' de var.
Çorum ' daki Eren Gıda ' dan bahsediyorsun sanırım. Büyük ve kaliteli bir Simental çiftliği. Olur bence. Neden olmasın?

simentalci link=topic=79753.msg1036575#msg1036575 date=1447936613' Alıntı:
Waldbrand Genovet ' te, Wio Tmr ' de var.
Çorum ' daki Eren Gıda ' dan bahsediyorsun sanırım. Büyük ve kaliteli bir Simental çiftliği. Olur bence. Neden olmasın?
abim bence en güzeli suni tohumlama kaliteli sperma bence herzaman daha güzel 2500 3000 yeri geliyor 50 60bin yavrusu olan garanti boğaların spermlerini kullanmak bence en mantıklısı

Merhaba;

Sektörün son derece acemisiyim, forumunda yenisiyim. Fakat bir şekilde bulaşmış oldum, konuda çok ilginç geldi. Bu bahsedilen kaliteli boğaların sıralamalarının veya listesinin son hali var mı? Yada nasıl ulaşabilirim.

Teşekkürler.

Vatan_ist link=topic=79753.msg1036592#msg1036592 date=1447941176' Alıntı:
Merhaba;

Sektörün son derece acemisiyim, forumunda yenisiyim. Fakat bir şekilde bulaşmış oldum, konuda çok ilginç geldi. Bu bahsedilen kaliteli boğaların sıralamalarının veya listesinin son hali var mı? Yada nasıl ulaşabilirim.

Teşekkürler.
Bu konunun 57-60 arasındaki mesajlarda anlatmıştım. Oradan bakabilirsin.

20151120 tarihli ilk 50 nin son halini tarife uygun resim olarak ekledim. Tabii birde bunu yorumlamak lazım.

Vatan_ist link=topic=79753.msg1036592#msg1036592 date=1447941176' Alıntı:
Merhaba;

Teşekkürler.
vatan kardeş sağolsun barış hocamızın sayesinde simenthal boğalar hakkında çok şey öğrendik önceden olsa veterinerin vicdanına kalmıştık o ne atarsa o spermayıkullanıyorduk..şimdi kendi spermamızı kendimiz seçip alıyoruz...

poyraz51 link=topic=79753.msg1036827#msg1036827 date=1448008844' Alıntı:
vatan kardeş sağolsun barış hocamızın sayesinde simenthal boğalar hakkında çok şey öğrendik önceden olsa veterinerin vicdanına kalmıştık o ne atarsa o spermayıkullanıyorduk..şimdi kendi spermamızı kendimiz seçip alıyoruz...

Bahsettiğiniz Konuyu açan abi sanırım, son derece faydalı bir paylaşım olmuş. Senelerin tecrübesi müthiş bilgiler, dünya gezilse milyonlar harcansa bu veri anca elde edilir bence.

Allahrazıolsun barış hocamızdandiğerkonulardada çok güzel paylaşımları var .ben niğdede boğa sıralamasından haberdar olan bir tane veteriner tanıyorum oda çalıştığım bülent cengiz hocaçoğunun boğa sıralamasından dahi haberleri yok. banaboğa sıralamasını ilk o söyledi boğalar hakkındaki bilgileridebarış hocamdan öğrendim.inşallah hocamsığırı oğaltırdakendisinden dişidana alırız ilerde..ozamanda inşaallah izdedurumları düzeltir işleri yoluna koyarız

Peki hiç doğum yapmamış holstein ham düvelere uygulanabilir mi? Doğum güçlüğü açısından. Yada 1 doğum yapmış hayvana yapmak daha mı sağlıklı sonuç verir. Bu arada bu konuyu komple okudum bu vb. Soracaklarımın net cevabı tartışılmamış o yüzden sormak istedim.

Barış Abi çorumda çok yer var.Erenler gıdadan daha profesyonel yerler var.Hepsini gezdim.Babası wille olan annesi de yüksekliği süt verimi iyi olan bir erkek suni tohumlanın verdiği sütçü karakteri verir mi dersiniz.

Vatan_ist link=topic=79753.msg1036902#msg1036902 date=1448036382' Alıntı:
Peki hiç doğum yapmamış holstein ham düvelere uygulanabilir mi? Doğum güçlüğü açısından. Yada 1 doğum yapmış hayvana yapmak daha mı sağlıklı sonuç verir. Bu arada bu konuyu komple okudum bu vb. Soracaklarımın net cevabı tartışılmamış o yüzden sormak istedim.
kardeşimseçecein boğaya balı al gs rumgonun tohumu yada wio yada wiggal at düvelerine gitsin sıkıntıolacaını sanmıyorum ..sonucda holsteinbuzagının zor doanıda oluyor oda güvenilirlik meselesi ..meselags rumgo 13000in üzerinde yavrusu incelenmişbir boğa wiggal desen 2500e yakın kızı incelenmiş wioya bakmadım amaoda kolay diyebiliyorum garantiboalar...

YEŞİLÖRENLİ link=topic=79753.msg1037160#msg1037160 date=1448110553' Alıntı:
Barış Abi çorumda çok yer var.Erenler gıdadan daha profesyonel yerler var.Hepsini gezdim.Babası wille olan annesi de yüksekliği süt verimi iyi olan bir erkek suni tohumlanın verdiği sütçü karakteri verir mi dersiniz.
ardeşim wille winnipegin olu winnipegin bir sürü olu var lakin hiç biri wille kadar iyi deil bence willenin yerini tutmaz alıcağın boğa lakin döl tutmada sıkıntı yasadıgın inekelre yapacağın daha iyibir şeyde yok al zarar etmezsin ..

Vatan_ist link=topic=79753.msg1036902#msg1036902 date=1448036382' Alıntı:
Holstein düvelere de uygulanabilir tabi ama uygun tohum seçmek lazım. Yukarıda da bahsedildiği gibi Gs Rumgo buna çok uygun. Ayrıca Wiggal, Wio, Valig, Reichsherr, Romario, Malibu, Waldbrand da çok rahat kullanılabilir.
Özelliklerde kolay doğum puanı var. Kp (kalbeverlauf paternal). Holstein düvelere uygulamak için bu puan 115 ve üzeri olsa, inekler içinde 100 üzeri olsa problem olmaz.

YEŞİLÖRENLİ link=topic=79753.msg1037160#msg1037160 date=1448110553' Alıntı:
İyi bir suni tohum çok daha doğru tabiki. Çünkü yüzlerce kızı incelenmiş sonuçta. Alacağımız boğa ne kadar çok iyi bir baba ve anneden de gelse ilk ürününü sende verecek ve nasıl bir ürün verdiğini ancak 3 yıl sonra görebileceksin.
Çok iyi anne-babadan gelen her yavru çok iyi olmuyor.
Poyrazın dediği gibi boğayı tohum tutturamadığımız ineklerde kullanmak olabilir. Bir de mera sistemi gibi ineklerin salma olduğu sistemlerde kullanmak daha mantıklı.

simentalci link=topic=79753.msg1037445#msg1037445 date=1448184766' Alıntı:
Holstein düvelere de uygulanabilir tabi ama uygun tohum seçmek lazım. Yukarıda da bahsedildiği gibi Gs Rumgo buna çok uygun. Ayrıca Wiggal, Wio, Valig, Reichsherr, Romario, Malibu, Waldbrand da çok rahat kullanılabilir.
Özelliklerde kolay doğum puanı var. Kp (kalbeverlauf paternal). Holstein düvelere uygulamak için bu puan 115 ve üzeri olsa, inekler içinde 100 üzeri olsa problem olmaz.

Çok teşekkür ediyorum. KP dışında et süt eksiklik fazlalık özelliklerine göre de bir değerlendirme yapılması gerekiyor muhtemelen. Gebe kalacakları dönem forumdan resimlerini paylaşarak boy kg vb görüntülerine göre tecrübeli arkadaşlarımın yardımlarına isteyeceğim.

Vatan_ist link=topic=79753.msg1037765#msg1037765 date=1448270592' Alıntı:
Çok teşekkür ediyorum. KP dışında et süt eksiklik fazlalık özelliklerine göre de bir değerlendirme yapılması gerekiyor muhtemelen. Gebe kalacakları dönem forumdan resimlerini paylaşarak boy kg vb görüntülerine göre tecrübeli arkadaşlarımın yardımlarına isteyeceğim.
vatan kardeşim fleckviehler kombine hayvnlar k,imisi ete yatkın kimisi süte yatkın kombineler mesela wille süper bir boğa sütçülüğü çok iyi ama et özelliği olarak vanadin bir numara onunda sütü normal az değil yani ikiside şampiyon birisi etçi birisi sütçü sen hangisini isdersen onu kullnırsın ben wille alıcakdım busene durumlar biraz zayıf denkleyemedik sonucda 25adet wille sperma 130lirada 3250tutuyor..onun yerine vanadin aldım 70liradan 25tanesi1750lira.allah nasipederse vanadinleri bir kullanıyım seneyede wille alırız...
tabiiki kısmet olursa

poyraz51 link=topic=79753.msg1037819#msg1037819 date=1448279555' Alıntı:
vatan kardeşim fleckviehler kombine hayvnlar k,imisi ete yatkın kimisi süte yatkın kombineler mesela wille süper bir boğa sütçülüğü çok iyi ama et özelliği olarak vanadin bir numara onunda sütü normal az değil yani ikiside şampiyon birisi etçi birisi sütçü sen hangisini isdersen onu kullnırsın ben wille alıcakdım busene durumlar biraz zayıf denkleyemedik sonucda 25adet wille sperma 130lirada 3250tutuyor..onun yerine vanadin aldım 70liradan 25tanesi1750lira.allah nasipederse vanadinleri bir kullanıyım seneyede wille alırız...
tabiiki kısmet olursa

Anladım teşekkürler, hepsi tutar inşallah yavru maliyetleriniz minimize iner. Dikkatimi şu çekti tartışmalarda bir vanadin saplantısı var sanki. Referansımız liste ise yukarıya yapıştırdığım son duruma göre daha iyi boğalar var vanadin epey aşağıda kalmış. Maliyet hesabı yapılırsa talep çok olunca fiyatta artıyor, Listeye yukarıdan giren iyi ve yeni boğaların fiyatları daha ucuz olabilir.

Sizce en doğru tohumlama yaşı nedir? Bu konuda 15 ile 20 ay arasında değişik yorumlar duydum. Kaç aylıkken aşılatmalıyım?

Vatan_ist link=topic=79753.msg1038132#msg1038132 date=1448364077' Alıntı:
Anladım teşekkürler, hepsi tutar inşallah yavru maliyetleriniz minimize iner. Dikkatimi şu çekti tartışmalarda bir vanadin saplantısı var sanki. Referansımız liste ise yukarıya yapıştırdığım son duruma göre daha iyi boğalar var vanadin epey aşağıda kalmış. Maliyet hesabı yapılırsa talep çok olunca fiyatta artıyor, Listeye yukarıdan giren iyi ve yeni boğaların fiyatları daha ucuz olabilir.
Wille, Winnor, Wio, Rumgo zaten kalitesi tartışılmaz boğalar. Dünya listesinde de genel puana göre (Gzw) bakıldığında en tepedeki boğalar. Arada başka boğalarda var ama bunlar ülkemizde de satışta olanlar.
Süt puanına göre listelendiğinde en tepedeki boğalar: Wille, Winnor, Salvator, Ricki, Pepsi.
Et puanına göre bakıldığında: Vanadin, Vander.
Fitness (sağlamlık, tip) puanına göre bakıldığında: Valig, Wio.

Buradan çiftliğinin durumu, hedefleri, mevcut hayvanlarının özelliklerine göre seçim yapılabilir. Sütü az olanlar sütü yüksek boğa, meme, ayak gibi yoğun problemler yaşayanlar fitness puanı yüksek boğa, ben et verimi yüksek buzağılar istiyorum diyenler de et puanına bakarak boğa seçer.
Gzw yani genel puan ise %38 süt, %17 et, %45 fitness oranlarında hesaplanıyor.
Vanadin ' e gelince: Vanadin ' in genel puanı iyi, süt puanı iyi, fit puanı iyi ve et puanı çok iyi bir boğa. Fit verimi çok çok iyi değil ama diğer liste başı boğalara yakın. Et verimi özellikle günlük ağırlık artışı mükemmel. Açık ara önde. Süt puanı çok iyi değil ama Wille ve Winnor ' dan sonra Vanadin gelir. Yani süt puanında Wio, Valig ve Rumgo ' yu geçer.
Yani şöyle yorumlar yapılıyor aslında: Vanadin genel listede 25. sırada. Ama müthiş bir günlük ağırlık artışı var. Sütte de Şampiyonlar Wille ve Winnor ' dan sonra iyiler arasında. Sağlamlık, boy, pos da iyi. [emoji3] işte bu durum Vanadin ' e talebi arttırıyor aslında.
Bana göre en iyi seçim şimdilik Wille, Winnor ve Vanadin olabilir. Holstein melezlemesi için ise en iyi seçim GS Rumgo ve Wio.
Ama şöyle diyorsanız: benim için çok süt, çok et önemli değil. Bunlar normal ölçüde olsun. Benim boylu, poslu, dayanıklı, uzun ömürlü, memesi, ayağı sağlam hayvanlarım olsun diyorsan WALDBRAND.