Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri
Vatan_ist link=topic=79753.msg1038132#msg1038132 date=1448364077' Alıntı:
Anladım teşekkürler, hepsi tutar inşallah yavru maliyetleriniz minimize iner. Dikkatimi şu çekti tartışmalarda bir vanadin saplantısı var sanki. Referansımız liste ise yukarıya yapıştırdığım son duruma göre daha iyi boğalar var vanadin epey aşağıda kalmış. Maliyet hesabı yapılırsa talep çok olunca fiyatta artıyor, Listeye yukarıdan giren iyi ve yeni boğaların fiyatları daha ucuz olabilir.
Wille, Winnor, Wio, Rumgo zaten kalitesi tartışılmaz boğalar. Dünya listesinde de genel puana göre (Gzw) bakıldığında en tepedeki boğalar. Arada başka boğalarda var ama bunlar ülkemizde de satışta olanlar.
Süt puanına göre listelendiğinde en tepedeki boğalar: Wille, Winnor, Salvator, Ricki, Pepsi.
Et puanına göre bakıldığında: Vanadin, Vander.
Fitness (sağlamlık, tip) puanına göre bakıldığında: Valig, Wio.
Buradan çiftliğinin durumu, hedefleri, mevcut hayvanlarının özelliklerine göre seçim yapılabilir. Sütü az olanlar sütü yüksek boğa, meme, ayak gibi yoğun problemler yaşayanlar fitness puanı yüksek boğa, ben et verimi yüksek buzağılar istiyorum diyenler de et puanına bakarak boğa seçer.
Gzw yani genel puan ise %38 süt, %17 et, %45 fitness oranlarında hesaplanıyor.
Vanadin ' e gelince: Vanadin ' in genel puanı iyi, süt puanı iyi, fit puanı iyi ve et puanı çok iyi bir boğa. Fit verimi çok çok iyi değil ama diğer liste başı boğalara yakın. Et verimi özellikle günlük ağırlık artışı mükemmel. Açık ara önde. Süt puanı çok iyi değil ama Wille ve Winnor ' dan sonra Vanadin gelir. Yani süt puanında Wio, Valig ve Rumgo ' yu geçer.
Yani şöyle yorumlar yapılıyor aslında: Vanadin genel listede 25. sırada. Ama müthiş bir günlük ağırlık artışı var. Sütte de Şampiyonlar Wille ve Winnor ' dan sonra iyiler arasında. Sağlamlık, boy, pos da iyi. [emoji3] işte bu durum Vanadin ' e talebi arttırıyor aslında.
Bana göre en iyi seçim şimdilik Wille, Winnor ve Vanadin olabilir. Holstein melezlemesi için ise en iyi seçim GS Rumgo ve Wio.
Ama şöyle diyorsanız: benim için çok süt, çok et önemli değil. Bunlar normal ölçüde olsun. Benim boylu, poslu, dayanıklı, uzun ömürlü, memesi, ayağı sağlam hayvanlarım olsun diyorsan WALDBRAND.