Tarımda büyüme durdu, sektörün umudu 2009

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
25.12.2008
2,632
300
Konya
Global kriz ve kuraklıkla mücadele eden tarım ve gıda sektörü 2008 yılını küresel ekonomik krizin gölgesinde kapattı. 2008 ' de pek çok tarım ürününün üretiminde düşüş yaşanırken, hayvancılık firmaları da kapanma noktasına geldi. 2009 ' un ilk çeyreğinde de etkisini sürdürmesi beklenen kriz nedeniyle gıda sektöründe yeni yatırımlar da askıya alındı.
Yaşanan olumsuz tablo tarım sektöründeki dış ticaret açığını 85 yıllık Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıkardı. 2007 yılında tarım ürünleri ihracatı 3 milyar 724 milyon dolar, ithalat ise 4 milyar 640 milyon dolardı. 2008 ' in Ocak-Kasım döneminde tarımsal ihracat yüzde 5,6 artarak 3 milyar 526 milyon dolar, ithalat ise yüzde 41.7 artarak 5 miyar 982 milyon dolar oldu. 2007 yılının Ocak-Kasım döneminde 881 milyon dolar olan tarım ürünleri dış ticaret açığı, 2008 yılının Ocak-Kasım döneminde yüzde 179 oranında artarak 2 milyar 456 milyon dolar ile 85 yıllık Cumhuriyet döneminin en yüksek değerine ulaştı. Herşeye rağmen tarımın Türkiye için çıkış noktası olduğu düşünen sektör temsilcileri sektörün ayağa kalkması için farklı öneriler sunuyor. Yaşanan bu krizi fırsata dönüştürmek için öncelikli olarak yapılacak iş tarımı geçimlik üretim modelinden kitle üretim modeline doğru yönlendirmek gerektiğini söyleyen Türkiye Gıda Dernekleri Federasyon Başkanı Şemsi Kopuz, bunun için öncelikle iş miras hukukunun değiştirilerek arazi parçalanmasının önlenmesi gerektiğini dile getirdi.Havza bazında tarımsal politikalar üretilmesi gerektiğini belirten Kopuz, 'Türkiye ' nin 8,5 milyon hektar sulanabilir tarım arazisi olduğu halde bunun ancak 2,8 milyon hektarı sulanabilir durumda. Süratle sulama yatırımları tamamlanmalı. Öte yandan da tohumluk, gübre gibi girdilerin kullanımını artırarak birim alandan alınan verimi artırmaktır' diye konuştu. Sektörün şu anki çalışmalarının daha çok maliyet düşürmeye odaklandığını söyleyen Süt ve Et Üreticileri Birliği (SETBİR), ekonomik krizin daha az hasarla atlatılabilmesi için, gıda sektöründe hükümetin biran önce tedbir alması gerektiğini vurguladılar. Sektörün devletten beklediği önlemler arasında devletten sigorta primi, vergi, harç gibi devletten kaynaklanan yüklerin azaltılması da yer alıyor. İhracat konusunda da krizin etkilerini azaltacak önlemler alma yoluna giden et ve süt üreticileri 2009 yılında ihracat için alternatif pazarlar arıyor. SETBİR yetkilileri kriz döneminde Çin ve Asya pazarlarının et ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda sektörü için önemli bir pazar olabileceği görüşünü dile getiriyorlar.
Öte yandan sektör temsilcileri 2009 yılı için tarıma ayrılan bütçeyi yetersiz buldu. 2009 bütçesinde tarımın payının yüzde 10 azaldığını belirten MEYED Başkanı Alaaddin Güç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ne yazık ki zaten yeterli bulmadığımız bütçe payı, yeni kabul edilen 2009 bütçe yasasında yüzde 10 kısıntı yapılarak kabul gördü. Türk tarımı ve tarımsal sanayi kararlı ve sürdürülebilir destek politikalarıyla, krizden hızlı biçimde çıkmanın da lokomotifi olabilir. Umudumuz, kısıtlı olan tarımsal desteklerin en efektif biçimde ve şartlarda kullandırılmak suretiyle azami fayda elde edilsin.'
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular