Tarlaları Nadasa Bırakmak Şart mıdır ?

Ynt: Tarlaları Nadasa Bırakmak Şart mıdır ?

anız ekceksen bile derince sürüp ekeceksin altı beton gibi olan tarladan ne hayır gelir..

bizde şart deildir biz 2006 dan beri aynı yere buğday ekiyoz ilk sene 300 kg verdi sonra 3 sene 250 350 arası gecen sene 500 bakam bu sene ne olcak bizde nadas yok daha hiç bırakanda olmadı verimlerde gayet güzel

bizd şart yok bıraksanda aynı bırakmasanda. ama bu durum toprak yapısına göre değişir.

fatih ödemişli link=topic=43599.msg403282#msg403282 date=1305825644' Alıntı:
yılda 2 patates zamanlama ıyı olursa bıde darı yada karpuz ekıyoruz yanı 3 urun 12 aydanadasa bırakmayı hayal bıle edemıyorum elımızden gelse 4 uncu urunu ekecegız *098*-
aynen 3 ürün sıkı$tırıyoruz bizde .. bundan 20 yıl önce bizde nadasa bırakıyormu$uz ya pamuk yada arpa ekilirmi$ .. $imdiyse arpa arkası pamuk yeti$tirilebiliyor .. yani teknoloji ilerledi alet ekipman gücü ilerledi çok hızlı araziler i$lenip sulanabiliyor .. elin amerikalısı yapıyorsa bence sizde yapabilirsiniz illaki bi yolu yordamı vardır ..

rocky link=topic=43599.msg599326#msg599326 date=1337987163' Alıntı:
bizd şart yok bıraksanda aynı bırakmasanda. ama bu durum toprak yapısına göre değişir.
Bizdede oyle soylenir ama ben bizzat ektigim denedigim yerlerdeki gozlemim farkli ayni ekin oluyor fakat gerekli gubrenin tesbiti uygulanmasi vede toprak hazirliginin harfiyen yapilabilmesi gerekli.

erdal600 link=topic=43599.msg599335#msg599335 date=1337987892' Alıntı:
Bizdede oyle soylenir ama ben bizzat ektigim denedigim yerlerdeki gozlemim farkli ayni ekin oluyor fakat gerekli gubrenin tesbiti uygulanmasi vede toprak hazirliginin harfiyen yapilabilmesi gerekli.
kaç kg alt gübre kaç kg üst gübre attınız erdal ?

erdal600 link=topic=43599.msg599335#msg599335 date=1337987892' Alıntı:
bunu birde yıllık hava durumu yağış miktarıda ilgilendiriyor tabi. kısmet ne olucağını bilemeyiz.

arkadaşlar bu iş bence tamamen toprak ve iklim yapısınına bağlı bir durum..nedenine gelince bizim arazimizin bir kısmı kırşehir tiğemle sınır..yanı tiğemin arazisiyle sade aradan bi yol geciyo ve tiğemde aynı benim gibi bir yıl ekip bir yıl nadas yapıyo..her yıl ekme işi öyle ekipmanla gübreyle olcak bi iş olsa tiğem her yıl eker..hadi benim gerekli ekipmanım yok tiğemindemi yok..bence bu iş tamamen iklim ve toprak yapısına bağlı..bizim topraklarda nadasa bıraktımız yere az bişey kavun karpuz ekiyoz..arkasından buğday ekince o kavun karpuz yeri 3 kilometre yerden belli oluyo..benden daha önce bi mahsülaldın diye..yoksa biz bilmiyomuyuz senede 2 veye 3 mahsül ekmeyi..

biz nadasa muhakkak bırakırız yoksa işlemek mumkun degil o yüzden bırakmak zorundayız mesela nadasa bıraktıgım yerleden muthiş verim geliyo he bide ekecegin mahsulun oraya elverişli olmasınada dikkat edeceksin eger uygun degil ve ektiysen büyük zarara ugrarsın bu yüzden dikkatli ol he illa bırakmamak istiyorsan çizel+diskara+mibzer konbinasyonu yapacaksın

tümosan 8095 link=topic=43599.msg599449#msg599449 date=1338040654' Alıntı:
arkadaşlar bu iş bence tamamen toprak ve iklim yapısınına bağlı bir durum..nedenine gelince bizim arazimizin bir kısmı kırşehir tiğemle sınır..yanı tiğemin arazisiyle sade aradan bi yol geciyo ve tiğemde aynı benim gibi bir yıl ekip bir yıl nadas yapıyo..her yıl ekme işi öyle ekipmanla gübreyle olcak bi iş olsa tiğem her yıl eker..hadi benim gerekli ekipmanım yok tiğemindemi yok..bence bu iş tamamen iklim ve toprak yapısına bağlı..bizim topraklarda nadasa bıraktımız yere az bişey kavun karpuz ekiyoz..arkasından buğday ekince o kavun karpuz yeri 3 kilometre yerden belli oluyo..benden daha önce bi mahsülaldın diye..yoksa biz bilmiyomuyuz senede 2 veye 3 mahsül ekmeyi..

Ulaş Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü de bize çok yakın ve orada nadas uygulaması yok diye biliyorum. Her yıl ekiyorlarmış tarlaları.

Biz nadasa hiç bırakmıyoruz ;) Bir yıl ayçekirdegi bir yıl arpa ayçekirdegi tek sıra çitlemelik ektigimiz için bayagı köklü oluyor

Ahmed Gülsu link=topic=43599.msg599520#msg599520 date=1338056939' Alıntı:
Ulaş Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü de bize çok yakın ve orada nadas uygulaması yok diye biliyorum. Her yıl ekiyorlarmış tarlaları.
Bizim burasi iste heryil ekin tarlalar ekinide gorsen birr benimki gibi :) msn e gelmedin

zaten kazancımız ne kı herge bırakacağız... herg yerıne nohut fasulye gıbı azot tutucu bıtkıler ekmek daha faydalı hem hasadını yaparsın hem azotunu korursun... bizde 4 senede 1 herg yapılır yada pancar ekılır

Arkadaşlar Nadasa bırakmadan arpa buğday ekilebilir, ben ekiyorum, karşılığınıda alıyorum. Ama eksra işler gerektiriyor. Örneğin tarlayı ürünü kaldırır kaldırmaz 3-5 gün içinde sürersen kesek çıkmıyor. Ben Patlatma filan çekmem, direk anızı alta alacak şekilde sürerim. Lakin toprakta yeterli mikroorganizma ve mineral kalmadığından toprak yorgun oluyor. İşte bunu da telafi etmek gerekiyor. Bunu nasıl yapıyorum. Öncelikle garantili güvenilir,sıfır tohum alıp ekiyorum, ikincisi tohumu mutlaka hümik asit + deniz yosunu ile kaplıyorum. Ekim esnasında Dekara en az 30 kğ. gübretaş süper ekin (kükürtlü) gübre atıyorum. Mibzerin arkasına mutlak merdane takıyor toprağı sıkıştırıyorum. Buraya kadar tamam. Gelelim ilkbahara, ekinler 3-5 yapraklı olduğunda ağır merdanemle ekinlerin üzerinde gezerek sapını dalını kırarım... Böyle yapınca kökü güçleniyor kardeşlenme sayısı artıyor . Arkasından Ben üst gübre olarak %33 nitrat kullanmam. Alırım % 26 nitratı millet dekara 12.5 kğ. atıyorsa ben 18-20 kğ atar hayvanı çoştururum (asla yakmaz) ... yabancı otlar 2-5 yapraklı olduğunda hemen herbisit ot ilaçlarını dayanıyorum, onlara tarlayı dar ediyorum, aradan 10-15 gün sonra ( nisan 1-15 arası) , hümik asit+aminoasit+çinko karışımı çorbayı holdere doldurup bir güzel ekinleri (akşam üzeri) yıkıyorum. Bu dönemde toprak uyanmış ve 8-10 derece olmuştur. Beygir hem şaha hem sapa kalkmıştır. Okey... gelelim başka mevzuya.. toprağı merdaneyle iki kez sıkıştırmış olduğumdan toprak kurak ve yağışın az olduğu zamanlarda bile nemini salmıyor. Yağışlar iyi olursaaa.. nadasa bırakan 450 kilo alır, bende 449 kilo ile sezonu kapatırım. BİTTİ.

sagalassos link=topic=43599.msg917785#msg917785 date=1410296343' Alıntı:
Arkadaşlar Nadasa bırakmadan arpa buğday ekilebilir, ben ekiyorum, karşılığınıda alıyorum. Ama eksra işler gerektiriyor. Örneğin tarlayı ürünü kaldırır kaldırmaz 3-5 gün içinde sürersen kesek çıkmıyor. Ben Patlatma filan çekmem, direk anızı alta alacak şekilde sürerim. Lakin toprakta yeterli mikroorganizma ve mineral kalmadığından toprak yorgun oluyor. İşte bunu da telafi etmek gerekiyor. Bunu nasıl yapıyorum. Öncelikle garantili güvenilir,sıfır tohum alıp ekiyorum, ikincisi tohumu mutlaka hümik asit + deniz yosunu ile kaplıyorum. Ekim esnasında Dekara en az 30 kğ. gübretaş süper ekin (kükürtlü) gübre atıyorum. Mibzerin arkasına mutlak merdane takıyor toprağı sıkıştırıyorum. Buraya kadar tamam. Gelelim ilkbahara, ekinler 3-5 yapraklı olduğunda ağır merdanemle ekinlerin üzerinde gezerek sapını dalını kırarım... Böyle yapınca kökü güçleniyor kardeşlenme sayısı artıyor . Arkasından Ben üst gübre olarak %33 nitrat kullanmam. Alırım % 26 nitratı millet dekara 12.5 kğ. atıyorsa ben 18-20 kğ atar hayvanı çoştururum (asla yakmaz) ... yabancı otlar 2-5 yapraklı olduğunda hemen herbisit ot ilaçlarını dayanıyorum, onlara tarlayı dar ediyorum, aradan 10-15 gün sonra ( nisan 1-15 arası) , hümik asit+aminoasit+çinko karışımı çorbayı holdere doldurup bir güzel ekinleri (akşam üzeri) yıkıyorum. Bu dönemde toprak uyanmış ve 8-10 derece olmuştur. Beygir hem şaha hem sapa kalkmıştır. Okey... gelelim başka mevzuya.. toprağı merdaneyle iki kez sıkıştırmış olduğumdan toprak kurak ve yağışın az olduğu zamanlarda bile nemini salmıyor. Yağışlar iyi olursaaa.. nadasa bırakan 450 kilo alır, bende 449 kilo ile sezonu kapatırım. BİTTİ.

Ilk mesajınız hayırlı olsun.

Güzel yazmışsınız. İnşallah devamı gelir.

Konu ile alakasız olacak ama:
'Sagalassos' ömrümde gördüğüm en güzel yerler listesinde ilk 5 ' e girer. Büyük çeşmeden su içerken çekildiğim resimler var. Ara ara bakarım.

İnşallah bir gün yine görmek, gezmek nasip olur.

Konu arasinda bir yerde tigem in nadas uyguladigindan bahsedilmisti, bunu tohumluk yetistirme amacli yapiyor olabilirler, bolgemizde gorustugum sozlesmeli tohum ektiren firmalar onceki sene nadas veya yesil bir bitki ekilmis yerlere tohumluk ekim yaptiriyor.

cem.ispir link=topic=43599.msg917899#msg917899 date=1410355677' Alıntı:
Konu arasinda bir yerde tigem in nadas uyguladigindan bahsedilmisti, bunu tohumluk yetistirme amacli yapiyor olabilirler, bolgemizde gorustugum sozlesmeli tohum ektiren firmalar onceki sene nadas veya yesil bir bitki ekilmis yerlere tohumluk ekim yaptiriyor.
Kırşehir -boztepe tiğemin arazileri benim bazı arazilerime cok yakın ve yıllardır görüyorum ben nsl nadas tarımı yapıyorsam onlarda nadasa bırakıyorlar tarları.bazı nadas yerlerinede korunga ekiyorlar ama boş nadas daha cok oluyor.kuru tarım olduğu için.

nadas yapılan yerle yapılmayan arasından da aynı gübre atılırsa dekara 100 kg nadas olan yer az gübre atılsa bile nadassız yerden en az 50 kg gene fazla verim yapıyor