TMO 2024 HUBUBAT ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI


Buğday fiyatı Amerika borsalarında bushel kilesiyle 650 dolar
Yani 2720 kilosu 650 dolar eder
Kilogram fiyatı 7,5-8 lira dolaylarında ve fiyat düşüş eğiliminde
Ofisin açıkladığı fiyat dünya piyasasının çok üzerinde.
Kendi çiftçisi üretemiyormuş, kar edemiyormuş umursamayıp yalnızca ithalat çetelerinin kazancına odaklı politikalar yürüten bu yamyam çetesi aslında iyi bile fiyat açıkladı
Sürekli dile getirdiğimiz eleştidiğimiz bazı şeyler felaket tellallığı gibi görünüyordu ama artık felaket senaryosunun yaşanma zamanı geldi.
Çiftçilik mesleği bu seneden itibaren sosyal veya kişiye özel sebeplerin haricinde ekonomik sebeplerle de terkedilmeye başlanacak.sürekli bahsettiğimiz şirket tipi işletmelerin çelik silolar, yeni sondajlar, modernize olmuş filolar, onlarca kişilk Afgan çalışan ordularıyla karşımızda daha da devleşeceği döneme geçiyoruz
Max 5 yıl veriyorum, çiftçinin ağzı olup bitenler karşısında beş karış açık kalacak
 
Son düzenleme:
kuruya zaten her yıl ektinmi verim düşük olur, en güzeli boş bırakmak

bozkırlardaki kıraç tarlalarda kuru ziraat işi nasıl bitti, bunu açalım biraz.

bakın girdilerdeki artışlar muazzam oldu, kazan kazancılar yurtiçinde gübrede kartel oldular resmen, 300-400 dolara getirdikleri gübreleri 1000 dolara sattılar, ilacı mazotu harmanı herbişey arttı.

Buna karşılık ürün fiyatı ne oldu? Ukrayna ve rusya dan alım alaşması yapıldı, dünyaya sattıklarından yüzde 25 daha ucuza bize satacaklarını anlaşmaya bağladılar, bizimkiler ucuza alıcaz diye sevindi, alıyolarda, Çinden sonra en çok buğday ithal eden 2. ülkeyiz şu anda, düşünün 1,5 milyar nüfuslu Çinden sonra en çok buğday alan ülke yiz yahu saçmalığa bakın, niye alıyoruz? un yapıp satıyomuşuz güya, fakat bu aynı zamanda tahıl koridoru ile birlikte ülkeye giren milyonlarca ton ucuz ürün iç piyasayıda doyurdu, tüketim artık koridordan gelen ucuz ürünle karşılanır oldu.

Sonuç: TMO nun depolarında buğdaylar çürüdü haberlerini okudunuz işte, TMO napıcak şimdi, tabiyki dışardan gelen ucuz ürün fiyatından alacak,

Peki bu ucuz ürünü avrupa ülkeleri kapıdan içeri sokmazken, ucuza biz alıp un yapıp makarna yapıp avrupaya ucuz satarken para kazandığımızımı sanıyoruz, kaç tane un sanayisi kazanıyor, kazan kazancılar gübreyi pahalı satarken birde bu işten kazananlar oldu, bunlar piramitsel örgütlerin kazan kazancı tayfası, şirketler bunların, devletin her yerinde makamında adamları bunların istediği kapıları açtı yada kapadı, kaybeden kim oldu, pahalı gübre mazot girdi ile dışardan gelen ucuz ürün fiyatı karşısında kazanamayan üretici oldu.

Ukrayna dekara 1200 kilo verim ile ucuz gübre girdi ve dünyanın 1 numaralı çernezyum toprağı ile bol üretim yapıp ucuz satmakla kazanır, rusya desen zaten gübrenin hammaddesini bile dünyaya satan tek dev ülke, ucuz gübre bol üretimle kazanır, ama onlarla buradaki üretici aynı fiyata rekabet edemez batar, çünkü bozkır toprağı az yağış rejimi, pahalı gübre, mazot, girdi, kutuda düşük verim ucuz fiyat kurtarmaz.

Yapacağımız tek iş kaldı, bunların un satıp memleketi kalkındırmasını beklemek, olacak iş değil yapamazlar ama bunu yaparlarken pahalı ekip ucuza ürün satarsak haybeye uğraşırız, ortamın düzelmesi lazımki bende kazanayım. o zaman dükanı kapatıyorumki, bunlar ukrayna rusya buğdayını alıp un yapıp satıp memleketi kalkındırsın, gübrecilerde gübreyi ucuzlatınca, anca benim ekip biçip üretimden kazanma ortamım geri gelsin, değilse iç piyasaya ukrayna rusya buğdayı ucuz ucuz sürüldüğü sürece, aslında ayçiçeği de buna dahildir, bizim üretim yapmamızın anlamı yok, çünkü rekabet edemeyiz, bu fiyatlar bizi kurtarmaz.

Şu piramitsel örgütlerde, kendi frmaları şirketlerine ülkenin kapılarını açtırıp kazan kazan yapmasa olay düzelecek, ama gübreyi pahalı sattırana aferin diyorlar, bu becerikli diyorlar, bakan yapıp her kapıyı açsın diye oturtuyorlar gerekli makama, kardeşim bu düzen böyle gitmez, adam çıkıp aramızın iyi olduğunu iddia etti, baksanıza pişkinliğe, benim seninle aram niye iyi olsun, yani ben piramitsel örgütün adamıda değilim, çiftçiyim, hemde rekabet edemeyerek artık pahalı gübre ile sizi besleyemeyecek bir çiftçiyim, ne münasebetle aram iyi olacak senle yada bu amlayıştaki yönetimle.
Aslında en güzeli tüm çiftçiler birlikte hareket edip, ürün ekmemek... Ancak ne o birliktelik bizde var nede ekmeyip ayakta kalabilecek sermaye...

Hocam işi matematiğe döktüğünde, ekmek zaten çok mantıklı durmuyor. Ancak insan tek olsa bir çözüm bulunur. Eskiden şehirde çalışıyordum, ekstra köyden de kuru şartlarda ne gelirse Elhamdülillah deyip geçiyordum. Anca şuanda durumlar değişti, asıl işim tarla oldu, mecbur ekmek zorundayım.

Geçen sene mercimeği tercih ederken, gübre kullanımının minumum olması nedeniyle tercih etmiştik. Bu sene ne ekeceğiz, kara düşünüyoruz
 
Şimdi şu var, gelir düşünce bu şartlarda yapsanda ihtiyacını karşılayamıycaksınki, çözüm bu şartlarda üretmek olmayınca bi başka çözüm bulmadan kurtuluşa eremezsin, amaca ulaşamayan her iş iş olmaktan çıkmıştır, öyle ise çareyi başka işte aramak en mantıklısı.

Eskiden kendi yağıyla kavrulurdu ülke çiftçisi, ama artık dışardan gübre getirenlere, dışardan ürün getirenlere teslim oldu, pazar ekonomisinde önemli olan pazardır, pazarı ithal gübreye ve ürüne kaptırdı ülke, bundan sonra düzelmez bu durum, çünkü ticaret anlaşmaları yapıldı, bu ithalat yol aldı her yıl kazanananları tarafından devam ettirilir, mümkün değil eski günler olmaz, bizim ülkemiz pazar olmuş, bu durumda ya bu diyardan gideceksin, ya bu deveyi bu şartlarda güdeceksin.

Şartlar kazandırmıyorsa kazandırmayacaktır, evet ürün dünya piyasaları fiyatından olsada, sen tüketiminde yüksek vergili, dolaylı vergili tüketeceksin, amerikadaki üretici bu fiyata üretir, yüzde 5 faiz olan ülkede kredi kullan sıkıntı olmaz, zaten tarıma dünya kadar destek var, ürün bu fiyata buradakinden üç kere fazla kurtarır, verimi yüksek yerler sonuçta.

Önemli olan bizim bozkırda kuru şartlarda mercimek nohut arpa buğday evirip çevirerek ihtiyacını karşılama, yani kendi yağımızda kavrulma işi pazar ülke olduğumuzdan bu yana bitti.

Daima ucuz olan dışardan gelecek bundan kaçış yok, içerde bu şartlarda şirketleşende yapamaz, devalüasyon faiz yüksek gübre fiyatı pahalı mazot derken ucuz işgücü bulamadığı an işi biter, afganlıylada bu işler sürmez, amerika bile tarımsal işgücünü nitelikli işgücü olsun diye uğraşıyor, çünkü az insan teknoloji kullanarak bilinçli yaparsa ancak sürdürebilir tarımı, yoksa sorunsuz ülke diye bişey yok, ama çare arayan ülkeler tarımı sürdürülebilir şartlarda tutabiliyor, bizimki yılı kurtaran çabalardan ibaret, gördünüz işte fiyatı gece verdiler piyasaya...

Bakın fiyat konusu Konyada konuşulmuş, aslında herkes aynı şeyi söylüyor, ama sonuç olarak bu noktaya gelmiş olan ülkeye çözüm icraatları olmayacak ve bu durum devam ederek gidecek, bi çeşit tiyatro gibi yıllar geçer gider, dünyanın en çok buğday ithal eden 2. Ülkesiyiz, 1. Bile oluruz kimse oralı olmaz, üstüne birde 1. yiz çok un satıyoruz diye algı operasyonuyla iyi bir iş yapmış olduklarını çıkarım yaparlar ülke yönetenler, koskoca dünya enayi buğdayı un yapıp satmayı bilmiyodu, dünyada bi tek bunlar biliyo sanırsın.


 
Uzmanlar çok ağır bir tablo var şeklinde yorumluyor.

Yöneticiler çıkmış çiftçiyle aramızı bozmaya kalkmayın diye algı yönetiyor, pişkinlik.

Çiftçinin zararını hesaplayanlar var, 200 milyar, tabi bu rakam aynı zamanda devletin 2 aylık faiz ödemesine karşılık geliyor deniyor haberde, çiftçiden çalınmış yani bir şekilde hırsızlık var demekki.

139992.jpg



PROF. DR. ÖZKAYA: ŞİMŞEK PROGRAMININ ETKİSİ​

Tarım Ekonomisti Prof. Dr. Tayfun Özkaya, buğdayda verilen düşük fiyat politikasının Şimşek programının etkisi olduğunu kaydetti. Özkaya, “Özel sektörün verdiği taban fiyatın üzerinde bir fiyat verilse akış TMO’ya doğru olacaktı. Bu da bütçeyi zorlayacaktı. Bu nedenle enflasyonu kontrol programının içinde bunu düşünüyorlar. Ancak bu çıkar yol değil. Türkiye’de buğday üretimi zaten düşüyor. Buğday ithal ediliyor. Geçmiş dönemlerde Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Türkiye uygun fiyatlarla buğday alabildi ama bu sürekli böyle devam etmez. Dolayısıyla çok ağır bir tablo var. Maliyetler çok daha hızlı artıyor. Diğer yandan TÜİK’in verileri tarımda da çok doğru değil. Girdi indeksi gerçeğinden biraz daha düşük oluyor. Bu Türkiye’nin buğday üretimini daha da kötüye götürür” ifadelerini kullandı.

işte haberin linki





.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Tükür yüzüne celladın,
Fırsatçının, fesatçının, hayının...


Öyle yıkma kendini,
Öyle mahzun, öyle garip…

Nerede olursan ol,
İçerde, dışarda, derste, sırada,
Yürü üstüne üstüne,
Tükür yüzüne celladın,
Fırsatçının, fesatçının, hayının…

Dayan kitap ile
Dayan iş ile.
Tırnak ile, diş ile,
Umut ile, sevda ile, düş ile
Dayan rüsva etme beni...

Konuyla ne alakası var demeyin...
 
Şimdi tabi korunması gereken hemen korunuyor, misal sanayici hemen, pil ucuz ucuz çinden geldimi hemen yerli pil üretimi korunsun yüzde 30 vergi, arabada öyle, çin malı içten yanmalı araçlara yüzde 40 vergi. Niye? Ülkeyi istila edecek sadece onların malı satılacak ucuz olunca.

Peki ülkemizi ucuz Rus Ukrayna buğdayı istila edince neden vergi koymuyorsun? Hemen vergiyi yapıştırsana, olmaz yapmıyor, sadece 3 aylığına ithalatı kapatmış. Şimdi sadece rus ukrayna buğdayı satılıyor, tmo nun depolarındakilerde satılmıyor çürüdü dura dura.

Bunun sebebi çiftçiyi temsil eden yok yönetimde, yönetimde istemiyor zaten küresel çetenin adamını hazineye oturtmuş, tmm diyor çiftçi kazanmasın, topraklar ucuzlar küresel çetenin şirketleri ucuza kapatır böylece, Hazinen zarar edersede küresek çetenin değilki hazine milletin nasılsa.Olacak şey değilken oldu işte.

Peki bu yağmaya neden seyirci herkes, çünkü çete diyorki her şey benim elimde, iki günde krizden kafanızı kaldırtmam akıllı olun, ben ne dersem olacak, sopayı ata ata bunları hizaya getirdi, bunlarda ülke yönettiğini sanıyor, çiftçininde sesi çıkmıyor zaten yok temsilcisi yönetimde kendini koruyamıyor, vurun bakalım bu işin sonunda üzülen kim olacak.

Halkda düşünüyor bu kadar anormallik nasıl oluyor diye, daha önce böyle olmadı şimdi neden oldu?, çünkü anormal olması için ülkede tuzaklar özenle hazırlanmış, şimdi bu tuzaklardan kurtuluş yok, çıkışda yok artık.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Geçen sene mercimeği tercih ederken, gübre kullanımının minumum olması nedeniyle tercih etmiştik. Bu sene ne ekeceğiz, kara düşünüyoruz




Mürdümüğü ıslah etmişler galiba, araştırıp bakmak lazım, danesi insan besliyorda deniyor, aman küreselciler duymasın, bu tip araştırmalarıda bitirirler, bu kadar korumasız kalan çiftçimizin kurtuluşu belki böyle ürünlerdedir, yoksa yamyamlar bizi hiç düşünmüyor bitip gideceğiz. Soğuğa kurağa dayanıklıymış ama susuz kıraç arazide ne kadar oluyor acaba?
 


Fiyatın revize edilmesi gerektiğini vurguluyor herkes.

Tabi şimdi 1 ay önce oluşan piyasadaki fiyatı dahi aşağı çektiler bu rakamlarla.

Birde şu var, çiftçi harmanı yapar, Temmuzda maaşlara zam ona zam buna zam derken temmuz sonu herşeyin fiyatı artar, al sana para ele geçmeden çiftçi her şeye zamlı ulaşacak demektir bu, e niye fiyatı düşüren alım açıkladın sen, parayıda 45 gün sonra vereceksin, ülke harmanı bitirecek ödemeler genel ağırlık ağustosa sarkacak, olmazki.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Tuccar 7 tl diyor tmo tmo randevu hicbir şekilde alınmiyor zaten acıkta değil
Valla peşin 7 lira, veresiye 9 liradan iyidir. Tmo sözde 45 günde yatıracak. Geçen yıl 30 gün diye açıklama yaptılar, 52. Günde yattı para. Borçlardan yediğimiz faiziydi, enflasyondu , stresiydi derken zaten zararlı çıktık. Primleri de 6 ay sonra vereceği yerde 8 ay sonra verdiler, o da buhar oldu gitti. Tefeciden daha tefeci bunlar.
İşin bir ahlaksızlığı da civardaki tüm lisanslı depoları kiralamışlar. Çiftçi malını yıkamıyor siloya. Bile bile ölücü tüccarlara mecbur bırakıyor yani milleti. Bunlar öyle bir yamyam.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Tmo müdürü demiski "açıklanan fiyat piyasa fiyatlarını düşürdü diye algı oluşturulmaya çalışılıyor "peki bu 7 lira fiyat nedir?
Bir de algı diye bir kelime var,birine yada bir topluluğa hain demeden hain itham etmenin yolu oldu.Sözü beğenmezsen sahibine algı yapıyor diyorsun mesele bitiyor,oh ne ala...
Okudum haberi. Sanki lütüfda bulunmuşlarda prim verip geliri yükseltiyorlarmış havasında paşam. Müdür beyin ya enfilasyondan haberi yok yada bizimle eyleniyor.
 
O tahıl kpridoru kapanacaktı, ithalata vergide yok, ne varsa içeriye ucuz mal doluyor, buradaki üreticinin satma şansı kalmıyor, ucuz verirsen alan oluyor, zarar katmerli oluyor.

Kesinlikle o tahıl koridoru kapanacak, dışardan gelene vergi koyulacak, silolar dolu ise hala vergisiz ithalat yapılması işi bozuyor, şimd 3 aylığına ithalatı kapatmışlar, 3 ay sonra eylül bitince ithalat tekrar açılacak ve kimse içerde çiftçiden mal almıycak, vergisiz dışardan gelen girecek ülkeye, bu şartlarda üretim yapmak anlamsız.

Bilecikli çiftçiler tepki yürüyüşü yapmış, haklılar.

 
Ufak tefekler elenir
Verim alamayanlar elenir
İcarcılar elenir
Sadece yüksek verimli üretim yapanların biraz daha dayanma gücü kalır

Dün bi muhabbette lafı geçti, ortalama 100milyonluk varlığı olan bir işletme senelik 3-4 milyon kazanmak için üretim yapıyor.böyle saçmalık olamaz, 100 milyonu faize koysan senelik 50 milyon üstüne koyar.

Biraz da iyi oldu sektörün böyle darboğaza girmesi, sanki dünyaları kazanıyormuşuz gibi önüne bi traktör alan icarcı oldu başımıza.
Yahu ben 10ton pancar verimi alıyorum, 2 ton mısır verimi alıyorum da bu icar ücretlerine karşı bu verimlerle icarcılığın sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum.nitekim icarcılık yapmıyorum
Dekarda 1 ton pancar kar olsa yeter, dekarda 200 kg mısır kar kalsa yeter deyip icarcılığa girişenler, böyle yapa yapa icar fiyatlarını şişirenler bu cin fikirlerin sadece kendilerinde olmadığını iyice bir anlarlar da sektör bi rahatlar artık inşallah.
Çiftçilikte biraz daha savaş verilir ama bu seneden sonra her sene çiftçi sayısı dramatik şekilde azalacaktır.
Sektör doğal dengesini bulmalı,
Üretim yapmak en çok nesillerdir aynı tarlada üretim istikrarını sürdüren ailelerin hakkı.onların içinden yüksek verime odaklanmayanlar da elenecek zaten
 
Son düzenleme:
Ufak tefekler elenir
Verim alamayanlar elenir
İcarcılar elenir
Sadece yüksek verimli üretim yapanların biraz daha dayanma gücü kalır

Dün bi muhabbette lafı geçti, ortalama 100milyonluk varlığı olan bir işletme senelik 3-4 milyon kazanmak için üretim yapıyor.böyle saçmalık olamaz, 100 milyonu faize koysan senelik 50 milyon üstüne koyar.

Biraz da iyi oldu sektörün böyle darboğaza girmesi, sanki dünyaları kazanıyormuşuz gibi önüne bi traktör alan icarcı oldu başımıza.
Yahu ben 10ton pancar verimi alıyorum, 2 ton mısır verimi alıyorum da bu icar ücretlerine karşı bu verimlerle icarcılığın sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum.
Dekarda 1 ton pancar kar olsa yeter, dekarda 200 kg mısır kar kalsa yeter deyip icarcılığa girişenler, böyle yapa yapa icar fiyatlarını şişirenler bu cin fikirlerin sadece kendilerinde olmadığını iyice bir anlarlar da sektör bi rahatlar artık inşallah.
Çiftçilikte biraz daha savaş verilir ama bu seneden sonra her sene çiftçi sayısı dramatik şekilde azalacaktır.
Sektör doğal dengesini bulmalı,
Üretim yapmak en çok nesillerdir aynı tarlada üretim istikrarını sürdüren ailelerin hakkı.onların içinden de yüksek verime odaklanmayan elecek zaten
Evet dediğiniz doğru esasinda ben şimdi ciftciliğe baslayacak olsam ve 50 milyon tl olsa en kötü ihtimalle 25 milyon tl kazanmak isterim yillik ve kazanabilecegim 2 milyon tl :) kendi hammallik masrafinda var işin içinde her türlü işin ucu boklu değnek atadan dededen devam etmeyen bu işe zaten direkt girmez ama yillardan beri böyledir bu ciftcilik 10 sene önce yazliktan fabrikatör bi abiyle ilgisini çekti tarım fuarina gitmistik baslayalim iste bu traktoru aldim su kadar para bu takimi aldim 100 dönümde tarla satin aldim o zamanin fiyatiyla 1 milyon tl gibi bir para harcamasi gerekiyordu ve o soruyu sordu bu kadar yatirim yaptim yillik ne kadar kazanırım Yıllık Kazanç 50 bin tl idi
yani 20 senede amorti eder o zamanlar iyidi sanirim şimdi dahada kötü durumdayiz :) 25 senede amorti ediyor
 
Dün tesadüfen bizim ilçe ziraat odası başkanıyla karşılaştık
Yaptığımız eylemi hiç destek olmadığınızı ve önçülüğü sızin yapmanızı beklerdik dedim
Ve dekara 10.80 kruş masraf acıklayıp 8 tl ye göz yumdunuz dedim
Oda bana ne dedi biliyormusunuz
Zaten buĝday kazançlı bi ürün değil neden ekiyorsun diyor
Karpuz şuan cok para ediyormus karpuz ekeçekmiştim öyle diyor bir ziraat oda başkanı buĝday ekme diyebiliyor
 
Evet dediğiniz doğru esasında ben şimdi ciftciliğe baslayacak olsam ve 50 milyon tl olsa en kötü ihtimalle 25 milyon tl kazanmak isterim yillik ve kazanabilecegim 2 milyon tl :) kendi hammallik masrafinda var işin içinde her türlü işin ucu boklu değnek atadan dededen devam etmeyen bu işe zaten direkt girmez ama yillardan beri böyledir bu ciftcilik 10 sene önce yazliktan fabrikatör bi abiyle ilgisini çekti tarım fuarina gitmistik baslayalim iste bu traktoru aldim su kadar para bu takimi aldim 100 dönümde tarla satin aldim o zamanin fiyatiyla 1 milyon tl gibi bir para harcamasi gerekiyordu ve o soruyu sordu bu kadar yatirim yaptim yillik ne kadar kazanırım Yıllık Kazanç 50 bin tl idi
yani 20 senede amorti eder o zamanlar iyiydi sanırım şimdi daha da kötü durumdayız :) 25 senede amorti ediyor
Bından yaklaşık on dokuz sene evvel,
65 hp dört çeker traktör fuarda 52 000 TL , Ford 10 000 TL idi.
Bıyday 60 guruş. Her taksit bir Ford, beş harman.
Güncel şartlarda emsal traktör bir buçuk yoğurtlu iskender.
Ford , beş bina , bıyday on gayme , beyaaa.
Her taksite bir Ford yetmez, olmuş.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: toztoprak

Okudum haberi. Sanki lütufta bulunmuşlarda prim verip geliri yükseltiyorlarmış havasında paşam. Müdür beyin ya enfilasyondan haberi yok yada bizimle eyleniyor.
60 kuruşa buğday satıp bakkaldan 350 gr ekmeği bir buçuk liraya alıyorduk, yirmi lira fiyat beklentimiz var bile demedik, Temel'in dediği gibi baktın olmuyor, bakmayacaksınız, kafa yormaya değmez.
Fındık piyasada 120 TL , alternatif ürünlere önem göstereceğiz, demektir.
 
2022 Ekmek 5 tl
2022 buğday 6,5 tl
2024 Ekmek 10tl
2024 buğday 8 tl
Diceklerim bukadar
Fırına sordum 50 kilo unu (1 çuval) kaç liraya alıyosunuz, 690 lira dedi, peki kaç ekmek çıkıyor, 210 gramlık ekmekten 300-322 filan ama sen 300 tane bil dedi.

300 ekmek 10 liradan 3 bin gayme, 300 den fazla çıkanıda ziyana sayıyolar demekki, 690 lira artı maya artı tuz, artı gerekli fırın ateşi ile işçilik, hamurun yarsısıda su.

Ben traktörüme şöför oturtsam günlük çalışmaya 1500 TL yövmiye alıyor, artı yemeği sigarası 2000 Tl, vermezsen adam yok zaten çalışmıyor, neden? Herşey zamlanmış, akşama kadarda traktörün deposu 140 litre ama adam anca 100 litre yakıyor, eve erken gitmem lazım diye akşam 6 da dönüyor, haklı, yoksa ben daha fazla çalışıp 125 litreyi yakarım, 100 litre mazot 4 bin lira, ettimi bir günlük sadece traktörün çalışması için masraf 6 bin lira, arıza vs, yada tarla süren ekipmanın ne semryesi nede amortismanı yok, toprak işleyen alet ucu aşınır deli para, kırılır tamiri deli para, bozulur ustası deli para, onları saymasam bir günlük çalışmaya 6 bin lira verip ucuz ürün satarsam ne olur? Deliler 10 bin liraya bir ay adamın geçindiğini iddia ediyorken bizim görünmeyen sadece 1 günlük masraf uçtu.

Temmuzda bu masrafların üstüne misliyle zam gelecek. 6 bin olacak 7 sonra 8 vs. Vs..ama benim ürün fiyatı artmayacak, tıpkı bir yıl boyunca anca yüzde 12 arttığı gibi seneye zam olacak, artmıycak ve seneye anca yüzde 12 aratacak, belkide seneye yüzde 2 artacak, olacak iş değil

Nasrettin hocanın eşeğine saman verdiği fıkra gerçek oldu.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular