Toprak işleme uygulaması Dogrumu

23.11.2016
286
181

ARKADASLAR BİZİM BURADA KAYSERİ NEVŞEHİR GİBİ BÖLGELERDE NADASA BIRAKILAN TARLA
BAHARIN NİSAN MAYIS AYINDA PULLUK İLE SÜRÜM YAPILIYOR
HAZİRAN AYINDA SÜRÜLMÜŞ TARLAYA KAZAYAGI ÇEKİLİYOR
EKİMDEN ÖNCE EKİM AYLARINDA İSE 2Cİ DEFA BU KEZ MERDANELİ KAZAYAGI ÇEKİLİYOR
ARKASINA İSE BUGDAY EKİMİ YAPILIYOR
KURU TARIM YAPILIYOR GENELDE
EKİLEN TARLA SENEYE NADAS BIRAKILIYOR VE DİNLENDİRİLİYOR 1 YIL

SİZCE BU ŞEKİLDE UYGULAMA DOGRUMU DAHA FARKLI VERİMİ ARTIRMAK İÇİN HANGİ ALETLER KULLANILABILIR ve NADASA BIRAKMASAK HARMANDAN SONRA TEKRAR SÜRÜP BUGDAY EKSEK BU KEZ VERİM DÜŞÜYOR
 
Hemşerim bizim oraların yağışı az ne kullanırsak kullanalım su olmadan bu işe çözüm zor. Üst üste iki yıl ekilen tarlalarda zarar etme ihtimalimiz %99 bunu bizim buralarda yaşamayan yoktur. Arazi işlemede bizde ikinci kazayağı sonrası diskaro çekeriz. Tarla düzgün değilse tapan kullanırız. Diskaro yerine tırmıkta çekenler var tabiki tercih meselesi.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Kendi bölgeniz ve şehriniz ile ve mesela egenin marmaranın bir şehrinin yağış miktarlarını bulup karşılaştırın.Eğer çok büyük farklar yaksa,kendi bölgenizde doğru gübreleme ile her yıl ekilebilir,
her halde verimler de kurtarıyorsa yine ekilebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ENES4422
Bizim buradada kuru araziler aynı sizin yaptıgınız gibi nadas ekin şeklinde ekiliyor.Üst üste sürekli ekme denemesi yapanlar oldu ikinci senede verim cok düstü.Biz kuru arazide arpa nadas - arpa yulaf arpa nadas veya arpa macar fig arpa şeklinde münavebe yapıp ekiyoruz en az verim kayıbı öyle oluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: fatihcastle
2015 yılında Kayserinin yıllık ortalama yağışi toplam:450mm
2016 yılında Nevşehirin " " 38mm
" Balıkesir " " 61mm
Bazı yıllar kurak olarak geçse de ;Türkiye 2009 yılı ve 2030 yılı aralığında yağışlı bir döneme girmiş,bu belli oluyor.Fakat yağışların sel şeklin de olma ihtimali varmış,bu yüzden tarım sigortalarını uygulamakta fayda var.
Topraklarımızı korumak için ;Ülkemiz de pulluk ile sürüm azaltılmalı toprağın su ve rüzgar erezyonun engellenmesi için yeni toprak oluşması için toprağın güneşin uv ışınlarına maruz kalmaması gerekiyor onun içinde topraklarımız,alt üst edilmeden toprağı yırtarak işleyen çizel gibi aletler kullanmalıyız,ayrıca anıza direk ekim yapmalıyız.
Toprak eğim yönüne dik işlenmeli,çok sık işlenmemeli,malçlama yapılmalı ,alt üst edilmemeli,toprağın kendisini iyileştirmesine zaman tanınmalı.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ENES4422
Nadas yapmak yerine kışlık mercimek ekmeyi denediniz mi acaba? Üst üste aynı bitkiyi ekmek muhakkak verimi azaltır fakat 1 sene nadasa bırakmakta bana göre zarardır.. Her bitkinin topraktan aldığı besin maddesi ve su miktarı farklıdır. Bence bir toprak analizi yaparak ekim nöbeti uygulaması yapılabilir böylece zararı minimum seviyeye veya ortadan kaldırarak, ektiğiniz bitkide ki zararı da ortadan kaldırmış olursunuz. İnternette ekim nöbeti ile ilgili çok fazla bilgi var, araştırmakta fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: emrah doğan

devlet türkiyenin birçok bölgesine havzalar oluşturuyor sulama kanalları getiriyor ama ne yazıkki iç anadolu bölgesine sanki evlatlık gibi hiçbir yatırımda bulunmuyor...denizli çivrilde gördüm her tarlanın başından sulama kanalları geçiyor ama bizim burada maalesef hiçbirşey yok...Yagış dersen ülkenın en az yagış alan bölgelerinden birisi..ikinci bir ürün olarak ne ekersek ekelim su olmadıgı için zarar ettiriyor,bu yuzden de ekili tarladan gelecek yıl faydalanılamıyor mecburen nadasa bırakmak zorunda kalıyor insanlar..
 
Pulluksuz yüzeysel işlemede 2 ürün kurak koşullarda üst üste ekilebilir .ilk yıl ekimin 10 gibi ektin diyelim . İkinci yıl kasım 15 gibi ekersen aralıkta yagan yagmur kar vs.çıkış için yeterli olur . Zaten topragı devirmessen tavıda fazla aşagı çekmemiş olursun . Bu durumda tav hep tohum hizasında olur. İlk yıl ile 2.yıl arada 100 kg oynar. Nadas kalmasındansa 2 yıl ekim 1 yıl nadas daha mantıklıdır . Özellikle arpada denenmiş ve başarı alınmıştır.bu yıl kurak parseli 3 .ekişim .gecen yıl 27 aralıkta ektim ve nadastan daha fazla verim yaptı.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Yaptığınız iş doğru, sulama imkanı olmayan yerde daha fazlasını daha fazla toprak işleyerek bekleyemezsiniz.
Münavebe olabilir, eğer hayvancılık varsa; macar fiğ/arpa-buğday şeklinde olur, yulaf ile arpa buğday münavebe olmaz, çünkü; her 3 üründe saçak köklü bitkidir. Baklagillerin hepsi arpa buğdaya münavebe olur, sonuçları son derece tatminkardır, az toprak işleme bizim gibi 2 yılda bir ürün alanlar için uygun değil.
Geçen yıl slaj mısır yerlerine bi kat Döşemen çekip arpa ektim, sonuç gayet iyiydi, fakat; seneye yani baharda mısır ekme ihtimali üzerine 2 gün önce anızları bozdum adeta beton gibiydi, tam bir yıldır olan yağış yeterli işleyip toprağı kabartamamış.
 

Benzer Konular