Ynt: turbolu & turbosuz
Bildiğimiz gibi turbo; aracın emme manifolduna, doğal yöntemle emebileceğinden daha fazla miktarda hava basılması ve buna göre de fazla yakıt verilebilmesi prensibine dayalıdır. Bu sayede motorun birim zamanda içine alabileceği hava/yakıt karışımı artacağı için üreteceği güç de suni bir yöntem ile artırılmış olur. Ancak Turbo ünitesinin de kendine göre bazı sıkıntıları vardır ; turbonun üretebileceği güç, motorun devri arttıkça artar, azaldıkça da azalır, yani düşük devirlerde perfromans da düşüktür.
Çünkü motor devri düştükçe, egzoz çıkış basıncı da düşmektedir. Egzoz çıkış basıncının düşüşü, silindirlere basılan havanın da basıncının düşmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla emilen havanın basıncını arttırmak için kullanılan turbo, düşük devirlerde aksi görev görmekte ve avantaj olmaktan çıkıp, dezavantaj haline gelmektedir. Ayrıca düşük devirlerde ani güç gereksinimine ihtiyaç duyup motora gaz verdiğinizde turbo buna anında cevap verememektedir. Oluşan bu duruma da turbo-lag denmektedir.
Bu farklılığı aşağıdaki videoda da görebilirsiniz. Son viteste ve düşük motor devrindeki turbolu ve turbosuz 2 araç yan yana hareket halindeyken, aynı anda ivmelenmeye başladıklarında turbosuz motorlu aracın daha kolay ivmelendiği görülmekte:
http://www.izlesene.com/video/arabalar-turbo-lag/974510
İlgilenen arkadaşlar için, elimde üniversiteden 2 arkadaşımın hazırladığı turbo sistemleriyle ilgili çok hoş ve doyurucu bir sunum var, yalnız boyutu biraz büyük. En kısa sürede bu sunumu rapidshare'e yükleyip burada sizinle paylaşmaya çalışacağım.