TURBONUN FAYDALARI SİZCE NELERDİR ARKADAŞLAR DÜŞÜNCELERİNİZİ YAZARMISINIZ
Ramazan arkadaşım sanırım yazını 'alıntı' yaptın. Ama bence yanlış bilgi verilmiş. yazında 7 kat güç artışından bahsedilmiş,7 kat demek % 700 fazla güç demektir. bu mümkün değil.. noo*-*-..ramazanpullu link=topic=40177.msg352381#msg352381 date=1299273915' Alıntı:TURBO, Egzoz gazındaki atık enerjiyi kullanarak motora ekstra hava destekli güç sağlayan bir parçadır. Egzoz gazını ve birlikte gelen enerjiyi gerçekleştirdiği kinetik dönüşümle motora ek güç sağlama adına kullanır. Turbo destekli bir motor aynı büyüklükteki bir motordan 7 kata kadar daha fazla güç üretebilir. Standart uygulamalarda Turbo sayesinde motorun gücünü ikiye katlamak mümkündür. Böylelikle aracın ihtiyaçlara daha iyi cevap vermesi ile daha güvenli sürüş sağlanır. Yani araç heran gaz tepkilerine çok hızlı tepki vermek için hazırdır. Bu hem performans açısından avantaj sayılır hem de yol şartlarında karşılaşılan tehlikeli sollama durumlarında aracın çabuk devirlenip tehlikeden sıyrılmasına olanak tanır. Ayrıca Turbo ' lar yüksek rakımlarda performans düşüşünü engelleyerek özellikle kamyon ve 4x4 Arazi Araçlarda belirgin bir avantaj saglar.
Turbo ' nun faydaları toplanmak istenirse :
- Motorun gücünü ve torkunu arttırır
- Dizel motorların yakıt tüketimini azaltır, zararlı egzoz gazı atıklarını azaltır
- Daha küçük ve hafif motorların kullanılmasına olanak verir
Ortalama bir Turbo, 1 dakika içerisinde bir minibüsün iç hacmi kadar havayı dönüşüme uğratır ve bir turbo için birkaç saniyede 20.000 rpm ' den 150.000 rpm ' ye çıkmak sorun değildir. Turbolar bilinenin aksine yüksek sıcaklıkta çalışan parçalardır.
evet alıntıRamazan arkadaşım sanırım yazını 'alıntı' yaptın. Ama bence yanlış bilgi verilmiş. yazında 7 kat güç artışından bahsedilmiş,7 kat demek % 700 fazla güç demektir. bu mümkün değil.. ..
Bence turbo, yakıt tasarrufu ve güç artışı sağlar. Bu da günümüz şartlarında ortalama % 20/40 arası avantaj sağlar.
LORUOĞLU link=topic=40177.msg352587#msg352587 date=1299336962' Alıntı:Arkadaslar su konuya kesın bır acıklık getırın turbo ıle ılgılı her yorumu okudugumda kafam bırazdaha fazla karısıyor anladık turbo motorda gucu artırıyor lakın yakıta etkısı nedır tabıkı guc artınca yakıtta halıyle bıraz artacaktır ama bu artıs normal bır artıs mı yoksa asırı bır artısmı olur mesela benım motora euro dızel koydum yakıtım arttı halıyle cunku yakıt ince ustaya sordum pompacıyı aradı mazot pompasının yakıt tanzıgını dusurunce normale doner dedı yani basıncı 7 bardan 5 bara dusurecekmıs acaba motorum eskısı gıbı yakıp eskı ısımı gorurmu yok gormezse turbo takacam ıntercooller takacam motor enaz 15 bg guc artısı saglarmıs eee 15 bg kendı basına olacak degıl yakıt sayesınde olacak orjınal turboluya gore sonradan takılan turbonun farkı nedır zaten turbo takarkende bircok parcayı degıstırıyorlar bu orjınal turbo olmuyormu fabrıkada takılanla servıste ustanın takacagı arasında ne fark var aynı marka ve model turboyu takacaz servıstekı usta iki civatayı eksikmi takıyor yoksa yakıt borularını mı kısa takıyor ne iş bu iş !!!!!!!!! :S
ramazanpullu link=topic=40177.msg352608#msg352608 date=1299340927' Alıntı:turbonun görevi kısaca eksozdan çıkan hava sayesinde fanlar motora havayı basıyor fazla gelen hava pistonları hızlı hareket ettirip serileştiriyor motoru baylıma az oluyor
turbo verimliliği arttırır aynı zamanda. Örneğin normal 60 hp olan bir motor 60 gr. mazot yakrsa, turbo takılınca 70 hp güce ulaşmış ise atıyorum 67 gr. mazot harcayarak elde ediyor. Aynı zamanda tork değerlerinde verimlilik artıyor. Yine örnek olarak 60 hp motor 60 tork üretiyorsa, turbo takılınca 70 hp olmuşsa atıyorum 73 belki 74 tork üretmeye başlıyo. bu da yükte yakıt ekonomisi sağlıyor.LORUOĞLU link=topic=40177.msg352587#msg352587 date=1299336962' Alıntı:Arkadaslar su konuya kesın bır acıklık getırın turbo ıle ılgılı her yorumu okudugumda kafam bırazdaha fazla karısıyor anladık turbo motorda gucu artırıyor lakın yakıta etkısı nedır tabıkı guc artınca yakıtta halıyle bıraz artacaktır ama bu artıs normal bır artıs mı yoksa asırı bır artısmı olur mesela benım motora euro dızel koydum yakıtım arttı halıyle cunku yakıt ince ustaya sordum pompacıyı aradı mazot pompasının yakıt tanzıgını dusurunce normale doner dedı yani basıncı 7 bardan 5 bara dusurecekmıs acaba motorum eskısı gıbı yakıp eskı ısımı gorurmu yok gormezse turbo takacam ıntercooller takacam motor enaz 15 bg guc artısı saglarmıs eee 15 bg kendı basına olacak degıl yakıt sayesınde olacak orjınal turboluya gore sonradan takılan turbonun farkı nedır zaten turbo takarkende bircok parcayı degıstırıyorlar bu orjınal turbo olmuyormu fabrıkada takılanla servıste ustanın takacagı arasında ne fark var aynı marka ve model turboyu takacaz servıstekı usta iki civatayı eksikmi takıyor yoksa yakıt borularını mı kısa takıyor ne iş bu iş !!!!!!!!! :S
Fabrika çıkışı turbo olmayan motorlara çok güçlü turbo takmak doğru değil, ömrü kısalablir. 60 hp lik motoru en çok 65 hp yapacak kadar turbo takılmalıdır. Takılan turbo traktör yüke girince yakıt ekonomisi sağlar, çok fazla zarar olacağını tahmin etmiyorum. Fuarda konuştuğum new holland mühendisinin dediğine göre turbo motorun piston başı çelik oluyormuş, diğeri çelik değilmiş. Çok güçlü turbo, piston başında zarar neden olabilirmiş.demirciler_14 link=topic=40177.msg365807#msg365807 date=1300912872' Alıntı:Bereket 60 4x4 traktöre turbo takılır mı? Takılırsa ne gibi fayda ve zararları olur?
emektraktor link=topic=40177.msg479486#msg479486 date=1322726207' Alıntı:ARKADAŞLAR herkese merhaba gerçekten turbonun faydalarını gerçek bilenlerde var hiç bilmeyenlerde var ben şu şekilde aydınlatayım
turbonun %20 ekstra sağladığı (kanıtlanmış)bir gücü vardır yani 50 hp olan bir traktörde verecegi güç 10 hp olmaktadır
tümosan 4155 link=topic=40177.msg479540#msg479540 date=1322738309' Alıntı:Arkadaşlar öncelikle benmide turbo hakkında bilmek istediklerim var.Biz bu sene ekimde tümosan 4155 aldık turbo ve ıntercooller var.Almadan önce turbolu motor iyi değiil felan dediler ,sorun olu,yakıt fazla olur dediler .Sizce bi sorun olurmu ,sıkıntı çekermiyiz ?