Basarilarinizin devamini dilerim.
Sayin Selek ile yaptiginiz programin tekrarini da izledim. Holsteinlarin melezlenmesi konusunda ve F1 azmani konusunda ki sorunuz ve cevap ilgimi cekti.
Anladigim kadariyla burokrasinin son karari ile holstein irkina dollenebilecek artik.
Kafamda bir konu var. Ulkede encok holstein sagmal var saniyorum, toplam sagmal zaten 5 milyon civarinda. Burada cogunluk holstein ve simmental.
Ciflikte yaslanan sagmallarin degistirilmesi. hastalik nedeniyle kesilebilecek verimi dusen hayvanlar ve ahiri dolduracak kapasiteye ulasmak icin gerekli disi buzagi sayisi nedir bilmiyorum ama sanirim eldeki sagmallarin % 30-35 i adedinde olabilir. Elbette yeni kurulan ciftliklerde bu yuksek olacaktir ki ahir tam kapasiteye ulastirilabilsin.
Kapasitesi dolan ahirda artik %30 hilstein/ simmental disi buzagi yetecekse eger ve biz buzagi olumlerini ve disi buzagi icin ayarlanmis spermada basari orani yuzdesini hesaplasak hayvanlarin yarisinin bu sekilde sunni dollenmesi yeterli olacak gibi gorunuyor.
Geri kalan yarisina, erkek buzagi oncelikli etci irk spermasi atilirsa ne olur ? Irk etci olunca disi buzagi ( % 15 ) sorun olmadan beslenebilecek ve kesilecek, sadece getirisi biraz daha dusuk olacak. Dogacak Angus, hereford, limuzin erkek buzagilar besiye alinabilecek. Bu buzagilara Bel.Mavisi ve Sarole yazmadim ki dogumu kolay buzagilar secilmis olsun.
Boyle birsey yapilacaksa buzagilarin fiyatlari erkek holsteindan yuksek olacaktir, kazanc yonunden karli olacaktir. Etci irk F1 besici tarafindan tercih edilecektir, hatta tohumlamadan sonra henuz duve gebeyken on satis bile yapilabilecektir, cunku kur belirsizlikleri ve ithal hayvanlarda nakliye ve iklim degisikligi ve yeme alisamama nedeniyle olusacak risk olmayacaktir. On anlasmali ve holsteindan pahali olacak buzagi uretiminde hem sutcu, hem besici hem de devlet kar edecektir, doviz cikisi olmayacaktir.
Dogacak disiler de besiye alinacagindan daha sonra hatali dollenmeleri ile hayvanciliga zarar verilmesi riski de olmayacaktir.
Elde edilecek et miktarinda bir miktar artis, daha fazla canli agirlik artisi nedeniyle herkes karetmis olacak.
Sanirim Forum icerisinde Simentalci nikli arkadas bunu denemeye basladi, holsteinlarina et irki attirdi fotpfraflari izledik, kendisi olumlu bir buzagi gelismesi alabildiyse bu dusuncem dogru olabilir.
Siz tecrubelerinize gore degerlendirirseniz ve konusulmasi gerekir derseniz bir uzmanla programda konusursaniz bizler icin faydali olur.
Saygilarimla, yeni ciftliginizde ortaklarinizla birlikte basarili olmanizi tum kalbumle dilerim.