USK, çiğ süt tavsiye fiyatını açıkladı


Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu, 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere bugün toplandı.

1 Temmuz 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 3,20 TL/Litre olarak belirlendi.

USK'dan yapılan açıklamada, "Çiğ süt üretiminde kalitenin artırılmasını ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ile süt ürünleri üretiminde verimliliğin sağlanması amacıyla çiğ sütün tavsiye fiyatının kalite esaslı açıklanmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

USK'dan yapılan açıklamada detaylar şöyle: "Uygulanacak kalite kriterlerinde; Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında %3,5 yağ ve %3,1 protein Ekim-Kasım-Aralık aylarında %3,6 yağ ve %3,2 protein değerleri baz alınacaktır. Ayrıca yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (%0,1’lik değişim) için ± 5 Kuruş fark uygulanacaktır."

Konsey, "Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda; 2021 yılı Temmuz – Aralık aylarına ait çiğ süt destekleme priminin 0,20 TL/Lt olarak belirlendiği bilgisi edinilmiştir. Ulusal Süt Konseyi, maliyet ve satışlarda öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir" açıklamasında bulundu.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye genelinde 2,80 TL olarak uygulanan çiğ süt tavsiye fiyatı prim desteği ile birlikte 3,10 TL idi. USK'nın yeni tavsiye kararı ile çiğ süt referans fiyatı 3.20 TL'ye çıkarılırken prim desteği de 20 kuruşa indirildi. Böylece toplam fiyat 3.40 TL'ye geldi. Primlerle birlikte son haliyle çiğ süte yüzde 9.6 civarında zam yapılırken, Ocak ayından bu yana son 6 ayda yem fiyatları ortalama yüzde 35 arttı.
Haber; irfan donat
 
Durum vaziyet kisaca budur.
 

Resimler ve ekler

  • Screenshot_20210410-111846_Lite.jpg
    Screenshot_20210410-111846_Lite.jpg
    104.1 KB · Görüntüleme: 27
-büyük süt çiftlileri (300-2500 inek), büyük para kazanır, 3.4 tl fiyattan...
-orta boy süt çiftlikleri (50-200 inek) iyi para kazanır, hayatlarını devam ettirir
-küçük süt çiftlikleri (10-30 inek), süt ortalamasını 33-35 litre aralığında tutabilirse, para kazanır...
-aile işletmeleri, küçük çiftlikler (5-10 inekli) sütünü 5 liradan parekende satarsa ayakta kalır. aksi durumda çiftliği kapatır.
-her türlü destek (bilgi, süt pirimi, buzağı pirimi vb) küçük işletmelere verilmeli...
 
  • Beğen
Tepkiler: FIRTINA19
ineklerden (holştayn), 33-35 kg süt ortalaması ile 10-11 ton/inek, süt verimi almak için
1-kaliteli kaba yemlere ihtiyaç var
bunlar neler?
-arpaotu/buğdayotu (ya da bunların silajları yapılacak)
-arpaotu/buğdayotu-yonca (1:1 ya da %50-%50 karıştırılacak)
-mısır silajı
-arpa sılajı/buğday silajı
2-kaliteli sütyemi
mısır/soya küspesi karışımı
3-mineral bileşikleri ve vitamin karmaları (kalsiyum, fosfor, A,D,E vitamini)
temel rasyon (kabayem rasyonunun ve süt yeminin
mineral ve vitamin bakımından dengelenmesi için (bu mineral bileşiklerinin ve vitamin karmalarının ihtiyacı karşılayacak şekilde hesaplanıp verilmesi gerekir)
bu bileşikler:
tuz (sodyumklorur ya da öğütülmüş kaya tuzu)
dikalsiyum fosfat (ticari ürün)
öğütülmüş mermer (kalsiyum karbonat)
A vitamini premiksi
D vitamini premiksi

soru:
vatandaş rasyonunu kendisi hesaplamak ve vermek istese,
tahılı zahireciden (arpayı, mısırı) bulur,
1-küspeyi (ayçiçek küspesi, pamuk küspesi soya küspesi),
2-dikalsiyum fosfat, öğütülmüş mermer, öğütülmüş kaya tuzu,
3-soda(sodyum bikarbonat), magnezyum oksit, maya (bunlar, asidozu önlemek için, yüksek tahıllı rasyonlara ilave edilir)
bunları (1,2 ve 3) nereden alacak?
yem bayileri sadece, fabrika yemi (sütyemi, besiyemi) satmamalı
bu yem maddelerini de bulundurmalı, satmalı (bakanlık bu konuda tedbir almalı)

çiftçiler rasyonlarını nasıl hesaplayacak?
çiftçiler bu yem ilavesi maddeleri ne kadar kullanacak ?
bu soruların cevaplarını, bulursak, çiftçiler kazanır.
 
2014desteklemeanaliz.jpg

2011 YILITL/litre
1 Ocak – 31 Mart0,735
1 Nisan-31 Ağustos0,64
1 Eylül-14 Ekim0,74
15 Ekim-31 Aralık0,90
2012 YILITL/litre
1 Ocak-31 Mart0,80
1 Nisan-31 Aralık0,90
2013 YILITL/litre
1 Ocak-30 Haziran0,90
1 Temmuz-31 Aralık1,00
2014 YILITL/litre
1-31 Ocak1,00
1 Şubat-30 Haziran1,05
1 Temmuz-31 Aralık1,15
2015 YILITL/litre
1 Ocak -31 Aralık1,15
2016 YILITL/litre
1 Ocak-31 Aralık1,15
2017 YILITL/litre
1 Ocak-31 Temmuz1,21**
1 Ağustos-30 Eylül1,30*
1 Ekim-31 Aralık1,40*
2018 YILI *TL/litre
1-31 Ocak1,40
1 Şubat-31 Temmuz1,53***
1 Ağustos-31 Aralık1,70
2019 YILI *TL/litre
1 Ocak-30 Nisan1,70
1 Mayıs-14 Kasım2,00
15 Kasım-31 Aralık2,30
2020 YILI *TL/litre
1 Ocak - 31 Aralık2,30
2021 YILI *TL/litre
1 Ocak - 30 Nisan2,80
* %3,6 yağlı, %3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatı
** %3,5 yağlı, %3,1 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatı
*** 1,44 TL Müstahsil fiyatı, 0,09 TL soğutma/hizmet bedeli

8-10 ineği , toplamda 25 baş hayvanı olan aile işletmesi aylık 4 ton ortalamalarda süt üretimi yapabiliyor.
Laktasyon oranları 5-7 ton olarak değişiyor.
Günlük 500 kg mısır silajı( 250 TL ) , 50 kg saman (50 TL) , 100 kg kuru ot (100 TL), 100 kg yonca (150 TL), 100 kg kesif yem(300 TL) tüketimi olur.
Su, elektrik, işçilik, veteriner, amortisman (yem karma, süt sağım ve tankı makinesi v.s.) hariç günlük 1000 TL yem tüketilir.
 
2014desteklemeanaliz.jpg

2011 YILITL/litre
1 Ocak – 31 Mart0,735
1 Nisan-31 Ağustos0,64
1 Eylül-14 Ekim0,74
15 Ekim-31 Aralık0,90
2012 YILITL/litre
1 Ocak-31 Mart0,80
1 Nisan-31 Aralık0,90
2013 YILITL/litre
1 Ocak-30 Haziran0,90
1 Temmuz-31 Aralık1,00
2014 YILITL/litre
1-31 Ocak1,00
1 Şubat-30 Haziran1,05
1 Temmuz-31 Aralık1,15
2015 YILITL/litre
1 Ocak -31 Aralık1,15
2016 YILITL/litre
1 Ocak-31 Aralık1,15
2017 YILITL/litre
1 Ocak-31 Temmuz1,21**
1 Ağustos-30 Eylül1,30*
1 Ekim-31 Aralık1,40*
2018 YILI *TL/litre
1-31 Ocak1,40
1 Şubat-31 Temmuz1,53***
1 Ağustos-31 Aralık1,70
2019 YILI *TL/litre
1 Ocak-30 Nisan1,70
1 Mayıs-14 Kasım2,00
15 Kasım-31 Aralık2,30
2020 YILI *TL/litre
1 Ocak - 31 Aralık2,30
2021 YILI *TL/litre
1 Ocak - 30 Nisan2,80
* %3,6 yağlı, %3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatı
** %3,5 yağlı, %3,1 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatı
*** 1,44 TL Müstahsil fiyatı, 0,09 TL soğutma/hizmet bedeli

8-10 ineği , toplamda 25 baş hayvanı olan aile işletmesi aylık 4 ton ortalamalarda süt üretimi yapabiliyor.
Laktasyon oranları 5-7 ton olarak değişiyor.
Günlük 500 kg mısır silajı( 250 TL ) , 50 kg saman (50 TL) , 100 kg kuru ot (100 TL), 100 kg yonca (150 TL), 100 kg kesif yem(300 TL) tüketimi olur.
Su, elektrik, işçilik, veteriner, amortisman (yem karma, süt sağım ve tankı makinesi v.s.) hariç günlük 1000 TL yem tüketilir.
Gel de, durum böyleyken hemen para kazan hesap ortada
 
8-10 ineği , toplamda 25 baş hayvanı olan aile işletmesi aylık 4 ton ortalamalarda süt üretimi yapabiliyor.
Laktasyon oranları 5-7 ton olarak değişiyor.
Günlük 500 kg mısır silajı( 250 TL ) , 50 kg saman (50 TL) , 100 kg kuru ot (100 TL), 100 kg yonca (150 TL), 100 kg kesif yem(300 TL) tüketimi olur.
Su, elektrik, işçilik, veteriner, amortisman (yem karma, süt sağım ve tankı makinesi v.s.) hariç günlük 1000 TL yem tüketilir.

bu hesaba göre, hiçbir küçük işletme ayakta kalamaz.
aylık 4 ton süt üretilen, 25 büyükbaş hayvana bakılan bir işletmede,
yemlerin satın alındığı kabul edilirse (mera yok),
4 ton süt/ay
süt fiyatı: 3400 tl/ton
aylık süt satışı: 4 x 3400=13600 tl
sürünün yem gideri:
1000 x30 = 30 000 tl
sütsatışı-yemgideri:
30 000-13 600 = 16 400 tl (cepten harcama, her ay)

mera yoksa, süt çiftçiliğini nasıl yapmalı:

1-sütçülük yapan, süt işletmeleri, (dişi erkek bütün buzağıları satmalı
2-sadece sağılan sağlıklı inekler sürüde kalmalı (hasta, topal verimi az inekler sürüden çıkarılmalı)
3-yıllık süt ortalaması 30-35 litre ya da inek başına süt verimi, 9.0-10.5 ton olacak şekilde yemleme yapılmalı
4-inekler 4-5 yılda bir, gebe düve satın alarak, sürüden çıkarılmalı

aksi durumda, ayakta kalamazlar...

soru: çiğ süt fiyatı 3 tl olduğunda, markette 1 lt süt 10 tl satılırsa,
çiğ süt fiyatı 5 tl olsaydı, markette 1 lt süt kaç liraya satılırdı?
bu sütü kim alırdı?
 
Son düzenleme:

30 kg süt alan kaç tane orta buyuklukte çiftlik vardır afaki rakamlar söyleyip de kendini kandırmaya benzer bu
büyük çiftlikler 30-37 kg süt ortalaması ile ortalama 35 kg süt ortalaması ile süt ürettiklerini söylüyor...
feyzal çiftliği,
youtube videolarını izleyebilirsin...
küçük işletmeler (10-30 inek), aile işletmeleri (1-10 inek) de bu süt seviyesini tutturmalı...
bunu başarmak için,
-kaliteli kabayem (buğdayotu/yonca ya da arpaotu/yonca, 1:1)
-kaliteli sütyemi (soya küspesi, mısır)
-rasyonlar, mineral-vitaminler bakımından dengelenmeli
-kuru dönem yemlemesi (buzağlamadan önce, 60 günlük yemleme), geçiş dönemi yemlemesi (buzağılamadan sonra, 1-14 arasındaki bakım, yemleme) önemli
inekler, metabolik hastalıklara (süt felci, asidoz, ketoz, meme iltihapları, dölyatağı iltihapları, midenin yerdeğiştirmesi vb) yakalanmamalı
sağımda temizlik önemli
barınak önemli, inekler kuru zeminde yatmalı
su çok önemli, herzaman, inekler temiz, taze su içebilmeli
daha burda sayılmayan pek çok şart (hastalıksız, aşılı inekler),
mevcut olursa, yüksek süt verimi alınır ve kazançlı inekçilik yapılır.

gelişmiş ülkelerdeki çiftçiler, bunu başarmış...
 
  • Beğen
Tepkiler: çiftcigardo
bu hesaba göre, hiçbir küçük işletme ayakta kalamaz.
aylık 4 ton süt üretilen, 25 büyükbaş hayvana bakılan bir işletmede,
yemlerin satın alındığı kabul edilirse (mera yok),
4 ton süt/ay
süt fiyatı: 3400 tl/ton
aylık süt satışı: 4 x 3400=13600 tl
sürünün yem gideri:
1000 x30 = 30 000 tl
süt satışı-yem gideri:
30 000-13 600 = 16 400 tl (cepten harcama, her ay)
mera yoksa, süt çiftçiliğini nasıl yapmalı:
1-sütçülük yapan, süt işletmeleri, (dişi erkek bütün buzağıları satmalı
2-sadece sağılan sağlıklı inekler sürüde kalmalı (hasta, topal verimi az inekler sürüden çıkarılmalı)
3-yıllık süt ortalaması 30-35 litre ya da inek başına süt verimi, 9.0-10.5 ton olacak şekilde yemleme yapılmalı
4-inekler 4-5 yılda bir, gebe düve satın alarak, sürüden çıkarılmalı
aksi durumda, ayakta kalamazlar...
soru: çiğ süt fiyatı 3 tl olduğunda, markette 1 lt süt 10 tl satılırsa,
çiğ süt fiyatı 5 tl olsaydı, markette 1 lt süt kaç liraya satılırdı?
bu sütü kim alırdı?
Sütçülük yapan işletme buzağıları elden çıkaramıyor, destekleme almak için 4 ay buzağının bakılması gerekiyor.
Et-süt paritesi 1 e yakın olması gerekir ki sütçü cins hayvan bakılabilsin.
Et kesim fiyatı 45 TL iken sütün 4 TL olması şarttır.
Kasaplık inek kesim fiyatları çok düşük olabiliyor.
25 TL ye kasaplık inek kestirirken 40 TL/kg a kurbanlık hayvan satışı oldu.
İnekler 3 4 buzağıdan sonra aşılama tutmama sıkıntılarından dolayı genelde kesime gidebiliyor.
Çiğ süt fiyatı üzerinde kesinti yapılan kalemler var.
KDV si , stopajı , birlik payı v.s. düşülünce fiyat 40 krş gibi tersine net rakam üreticinin eline geçiyor.
2,5 TL ye süt satıp 5 TL ye hangi sebze alınacak, 10 TL 2,5 lt'lik meşrubat fiyatları var.


 
Sütçülük yapan işletme buzağıları elden çıkaramıyor, destekleme almak için 4 ay buzağının bakılması gerekiyor.
Et-süt paritesi 1 e yakın olması gerekir ki sütçü cins hayvan bakılabilsin.
Et kesim fiyatı 45 TL iken sütün 4 TL olması şarttır.
Kasaplık inek kesim fiyatları çok düşük olabiliyor.
25 TL ye kasaplık inek kestirirken 40 TL/kg a kurbanlık hayvan satışı oldu.
İnekler 3 4 buzağıdan sonra aşılama tutmama sıkıntılarından dolayı genelde kesime gidebiliyor.
Çiğ süt fiyatı üzerinde kesinti yapılan kalemler var.
KDV si , stopajı , birlik payı v.s. düşülünce fiyat 40 krş gibi tersine net rakam üreticinin eline geçiyor.
2,5 TL ye süt satıp 5 TL ye hangi sebze alınacak, 10 TL 2,5 lt'lik meşrubat fiyatları var.
Ayni yere geliyoruz. Sut uretimini belli duzeyde tutup yogurt, yag, kaymak, peynir olarak satacaksin , olmuyorsa birakacaksin maalesef. Gececeksin mandaya, kucukbasa.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
manda az kaliteli yemleri değerlendirebilir, ancak holştaynlarla,
kıyaslandığında, çok az süt verimi var.
aile işletmelerinin, holştayn, montofon yetiştiriciliğini devem ettirmesi,
ineklerin süt verimini, 6-8 ton sütverimi yerine, 9-10.5 ton yıllık süt verimine çıkarmaları gerekir.
bu durumda, süt gelirinin yarısı yem gideri olarak karşımıza çıkar.
yani, ortalama süt verimi 35 litre olursa:
35 x 3.4 =119 lira
bu miktarın yarısı yem gideri olur:
119/2=60 lira
inek başına 60 lira süt geliri (sütsatışı-yemgideri), elde edilir.
10 baş inekte,
60 x 10 =600 tl günlük ortalama süt geliri.

bu durum, hangi şartlarda ortaya çıkar:
1-ineklere bol kabayem verilmeli:
yonca-buğdayotu (1:1)
mısır silajı
az saman
kaliteli sütyemi

yem kısıntısı yapılmamalı.
1-kurudönem beslemesi uygun yapılmalı
2-geçiş döneminde (buzagılamadan sonra 1-14 günlerde),
inekler sıkıntı (sitres) olmayan bir ortamda tutulmalı
3-bakım ve sağım temizliğine dikkat edilmeli

başka türlüsü, geçim amaçlı sütçülük,
elbet bu durum da çok değerli,
mera şartlarında, ya da bol kaba yem ile ineklerden 15-20 kg süt alınabilir.
bu durumda,
aile işletmeleri sütü 4-5 liradan satmalı, süt sanayicisine vermemeli...
 
  • Beğen
Tepkiler: 1011011
Siz sadece yem fiyatina bakiyorsunuz. Hastalik, tedavi gibi giderler de var.

Manda urun fiyatlari soyle :

Sut 12 TL
Yogurt 22 TL
Kaymak 150 TL

Bir mandadan gunluk bir kiloya yakin kaymak alip kalani yogurt yapabiliyorsunuz.

Bu fiyatlarin yarisini bile alsaniz inekten karli cikar, hele bir miktar yem Ile sutu 12-13 litre yaoarsaniz cok daha karli olur. Bakim, tedavi, yem, doktor, barinak madraflari cok cok dusuk.
 
Manda fiyati 3 yasinda, 4000 TL
Inek 10.000 civari.
Diyelim iki misli. Manda 8 kilo sut , dusuk masrafli.
Inek cok masrafla 30 kilo sut.
30x3.5 eder 105 TL
8 X 12 eder 96 lira.
Yogurt yapsan 0.800 kgx150 eder 120 TL, kalan sut de yogurt olacak.
Birisi 4 digeri 10 bin sermaye, birisinin bakim ve beslenmesi digerinin yarisindan da az.

20 inek parasina 40 manda alip, acik sistemde otla besleyip gunluk iki uc kilo yemle 8-10 kilo sut alip daha fazla satis yapiyorsun.
20 inek x30 kilox 3.5 eder 2100
40x0.8x100 (kaymak) eder3200 TL
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı

Benzer Konular