Yağ Bey' rekora doymuyor! 5 litrelik yağ 85 TL oldu!

Türkiye'de market fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Rekor üstüne rekor kıran 'Yağ Bey'den yeni rekor geldi. 5 lt ayçiçek yağı 85 TL oldu!
'Yağ Bey' rekora doymuyor! 5 litrelik yağ 85 TL oldu! mask

Büyütmek için resme tıklayın

2020 yılının sonuna gelindiği Türkiye'de pazar ve market fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Yükselen enflasyon karşısında alım gücü giderek düşen vatandaş geçinmekte artık güçlük çekiyor. Bir zamanlar tarım ülkesi olan Türkiye'nin artık ihtiyacını üretim yerine ithalat ile karşılıyor olması fiyatların katlanarak artmasına neden oluyor. 2019'da 27 TL'den satılan 5 litrelik ayçiçek yağı 2020 yılının başında 30-35 TL bandında reyonlarda yer buluyordu. Mayıs ayında 50 TL’yi bulan sıvı yağ 2020 yılının son ayına gelindiğinde 85 TL’ye dayandı.

5 LİTRE AYÇİÇEK YAĞI 85 TL OLDU​

Piyasanın kalite olarak en ucuz yağı olarak bilinen markası 2019 yılında 1 litrelik ayçiçek yağı 5.99'a satıyordu. Bugün itibariyle litresi aynı markanın aynı boyuttaki sıvı yağı 19,75 TL'den satılır oldu. Aynı markanın 2 litresi ise 34,85 TL'den satılıyor. Pet şişede 5 litrelik ayçiçek yağı ise 85 TL'den raflarda yer buluyor. Kasım ayında ise 5 litrelik ayçiçek yağı 70 TL'den satılıyordu. Yapılan hesaplamalara göre ayçiçek yağı 2019 yılından bu yana 58 TL artarak yüzde 200'den fazla zamlandı. Adeta altınla yarışan ayçiçek yağı bu senenin en çok zamlanan ürünlerinin başında yer aldı.

DOLARIN ZAMLAR ÜSTÜNDE ETKİSİ BÜYÜK!​

Sıvı yağ fiyatlarındaki artışın en büyük temel nedeni üretim maliyetlerine karşın çiftçiye yeterli devlet desteğinin yapılmaması olarak görülüyor. Ayçiçeği üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen Türkiye, yıllık 3 milyon ton ayçiçeği ihtiyacının 1.8 milyon tonunu yerli üretim yetersiz kaldığı için ithalat ile karşılıyor. Türkiye, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkelerinden sonra en büyük ayçiçek yağı ithalatçısı olarak zirveye oynuyor. Türkiye ayçiçeği yağı ithalatının yaklaşık yarısını Ukrayna’dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Rusya, Arjantin, Romanya ve Bulgaristan’dan yapıyor. 2020 yılının başından bu yana doların TL karşısında yüzde 30'dan fazla artması, Ukrayna'dan beklenen sevkiyatların gecikmesi yağ fiyatlarının tırmanmasına neden oluyor.

20 Kasım 2019'da 5 litrelik yağ kampanya dahilinde 29.95 TL'den satıldı.

ÇİFTÇİ AYÇİÇEK ÜRETİMİNİ BIRAKIYOR​

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ayçiçek üretim verilerine göre 2019 yılında 1 milyon 915 bin ton yağlık ayçiçeği üretimi yapıldı. Uzmanlar oysa fiili olarak üretimin çok daha düşük olduğunu söylüyor. 2020 yılında üretimin yüzde 20 azaldığı öne sürüyor. Trakya Birlik’in 2020 verilerine göre ülke genelindeki yağlık ayçiçeği üretimi en fazla 1 milyon 250 bin ton olacak.

TEK ÇARE ÜRETİMİ ARTTIRMAK​

Yükselen ayçiçek fiyatlarına karşı uzmanlar üretimin arttırılması gerektiğini söylüyor. Çiftçiye ve sulama alt yapılarına en kısa zamanda yatırım yapılması gerektiğini dile getiren uzmanlar hem üretimin artacağını hem de dışa bağımlılığın düşeceğini belirtiyor.

Benim anlamadığım Ayçiçegi 2.5tl iken yağ 30-32 tl falandı.

4.5 tl iken hadi iki kat artsın 60-70 olsun. 85tl nasıl olabiliyor bu fiyatlari kim belirliyor nasıl bir rant var bu sermayedarlarda. Asgari ücret 2300tl hala çalıştırdıklari adamlarin maaşlarına zam yok ürünleri %130 zamlaniyor.

Bu fiyatlarla Ayçiçegi üretimi artacaktır. Ben hiç ekmedim 8-10 yıldır artık munavebeye sokucam mesela Nohutla falan uğraşılir mi 4.5-5tlye Ayçiçegi satacaksam :)

Aynen katılıyorum ama bazen fakirleri düşünüp üzülüyorum
Konu bu değil ama. Facebook da yardım grupları var bir yönetici ile irtibata geçtim bı kaç ay önce ufak bı gıda yardımı yapıyım dedim o kadar talip çıktı ki durumu görünce üzüldüm bu kadar ihtiyaç sahibi varmı diye. Ekim zamanı babam biraz rahatsız olunca yanıma biri lazım oldu o grup aklıma geldi ihtiyacı olana gitsin diye orda hafta sonu eleman lazım evinden alıp evine bırakacağım çuval ağzı açacak, mibzer doldururken ,römork takarken yardım edecek.(68 yaşındaki babam yapıyor of demeden her yıl) Kahvaltı Öğle yemeği benden sabah 7 de alacağım akşam 7 de iş bitecek günlük 100 TL yevmiye dedim inanır mısınız 1 kişi talip oldu daha çok 12 saat amelelik yaptıracak verdiği paraya bak diyen dolu idi.100 TL yardım çeki vereceğim dediğinizde en az 50 kişi talip oluyor.Alışmışız hazıra... Bunları görünce ihtiyaç sahibi yok diyor insan...

Konu bu değil ama. Facebook da yardım grupları var bir yönetici ile irtibata geçtim bı kaç ay önce ufak bı gıda yardımı yapıyım dedim o kadar talip çıktı ki durumu görünce üzüldüm bu kadar ihtiyaç sahibi varmı diye. Ekim zamanı babam biraz rahatsız olunca yanıma biri lazım oldu o grup aklıma geldi ihtiyacı olana gitsin diye orda hafta sonu eleman lazım evinden alıp evine bırakacağım çuval ağzı açacak, mibzer doldururken ,römork takarken yardım edecek.(68 yaşındaki babam yapıyor of demeden her yıl) Kahvaltı Öğle yemeği benden sabah 7 de alacağım akşam 7 de iş bitecek günlük 100 TL yevmiye dedim inanır mısınız 1 kişi talip oldu daha çok 12 saat amelelik yaptıracak verdiği paraya bak diyen dolu idi.100 TL yardım çeki vereceğim dediğinizde en az 50 kişi talip oluyor.Alışmışız hazıra... Bunları görünce ihtiyaç sahibi yok diyor insan...
Onurlu insan el açmaz zaten ordakiler şarlatan.

kendini arap atı sanan eşşek çoook akşama kadar telefon elinde gıgı çıkmaz saatlerce pc de oyun oynar off demez gatır gibi gezer yorulmak nedir bilmez ama iş çalışmaya geldimi bahanede lafta tonla ee okusalar bari yumurta ters gelmeye başlayınca abi ne iş olsa yaparım olurlar bu kafadaki sözüm ona gençlik
birde şu yokmu tonla para veriliyo milyar milyarlar hala para yok ölüsü dirisi fark etmiyo camimize yardım
sabah 9 da traktöre çıktık akşam 7 de indik hayvanlara baktık sağımı yaptık yemek yedik işe geldik

kendini arap atı sanan eşşek çoook akşama kadar telefon elinde gıgı çıkmaz saatlerce pc de oyun oynar off demez gatır gibi gezer yorulmak nedir bilmez ama iş çalışmaya geldimi bahanede lafta tonla ee okusalar bari yumurta ters gelmeye başlayınca abi ne iş olsa yaparım olurlar bu kafadaki sözüm ona gençlik
birde şu yokmu tonla para veriliyo milyar milyarlar hala para yok ölüsü dirisi fark etmiyo camimize yardım
sabah 9 da traktöre çıktık akşam 7 de indik hayvanlara baktık sağımı yaptık yemek yedik işe geldik
Hayır bu konunun Camiye yardımla alakası ne ? Niye böylesiniz anlamıyorum.Yıllardır bu forumda bu şekilde konulara hep aynı yorumlar.
Din konusunda hassasiyeti olan insanların olabileceğini düşünüp saygı duymak bu kadar mı zor ?
İşine gelirse camiye yardımını yaparsın gelmezse yapmazsın.Caminin içinde 1 kişide olsa Cami benim için Allah'ın Evi ben bu şekilde gördüm bu şekilde öğrendim.Saygı duyup dini şu forumda kullanmayın.

ülkemizin en büyük sorunu işte ortada. herkes her şeyi biliyor sözde. camiye yardım nedir, niçin toplanır bilmez, belki camiye gitmez ama sağdan soldan duyduğu sözlerle burda boş boş konuşur. senden kimse zorla para almıyor, vermek zorunda değilsin bu bir. sadakanı vermek için ayağına fırsat geliyor bu iki. ama sen ve senin gibiler buna inanmaz da anlamaz da. derdiniz başka, yağ arasına soktuğunuz ilgisiz yazıdan belli. hepimiz biliyoruz allah da biliyor.

engelle engelle bitmiyorlar.

?
Screenshot_20201220-131935.jpg

ülkemizin en büyük sorunu işte ortada. herkes her şeyi biliyor sözde. camiye yardım nedir, niçin toplanır bilmez, belki camiye gitmez ama sağdan soldan duyduğu sözlerle burda boş boş konuşur. senden kimse zorla para almıyor, vermek zorunda değilsin bu bir. sadakanı vermek için ayağına fırsat geliyor bu iki. ama sen ve senin gibiler buna inanmaz da anlamaz da. derdiniz başka, yağ arasına soktuğunuz ilgisiz yazıdan belli. hepimiz biliyoruz allah da biliyor.

engelle engelle bitmiyorlar.
Bende senin fake hesap olduğunu düşünüyorum,sen ve senin gibiler derken karşındaki insanı nekadar tanıyorsun,cımbızla camide sürekli yardım istenmesi lafını çekip yargı dağıtıyorsun sen kimsin, @bilal26 'yı nekadar tanıyorsun,ne anlatmak istediğini anlamadan demagoji yapıyorsun,kendini engellesen daha iyi olur,

Bende senin fake hesap olduğunu düşünüyorum,sen ve senin gibiler derken karşındaki insanı nekadar tanıyorsun,cımbızla camide sürekli yardım istenmesi lafını çekip yargı dağıtıyorsun sen kimsin, @bilal26 'yı nekadar tanıyorsun,ne anlatmak istediğini anlamadan demagoji yapıyorsun,kendini engellesen daha iyi olur,
emredersiniz! yağın zamlanmasını camide toplanan yardıma getirene sorun yok, konuyu başka yere çekti diye buna itiraz edenler tu kaka hatta fake. ne kastedildiğini hepimiz biliyoruz, uzatmak istemiyorum.

benzerini bende yaşadım. ülkede işsizlik oranının yarısını bence iş beğenmeyenler oluşturuyor. ne ara böyle tembel olduk. birine iş teklif ediyom üzerine azar yiyorum.

Bilal abi aslında tam yansıtamamış ne demek istediğini ben çalışıyorum onlar çalışmadan dileniyor demek istemiş ayrıca cami konusunda çok ama çok destekleyen birisi oldugum halde bizim ilimiz de dahi o kadar çok para toplanıyor ve ilginç yerlere cami yapılıyor ki ben bile sorguluyorum şu anda olan camilere sadece 50 TL elektrik parası veriyor diyanet cemaat destekliyor vakit namazlarında 4 kişi olan camiler var keşke dolsa veya gerçekten ihtiyaç olsa da benim evimde mescit yapsalar