Yaylı Ara Çapa Tecrübeleriniz

12.06.2017
1,811
1
5,065
22
Aksaray

Selamlar Trakkulüp ailesi.

Geçen gün ilk defa ara çapa çektim,6 sıralıydı. Zaten mibzerde 6'lı mibzer ekmişti. Benim gibi tecrübesizler için tavsiyeler:

Eğer tarlanın yastıkbaşları sadece 1 sıra olarak ekildiyse mutlaka tarlanın boylamasına 2 kenardaki sırayı boş bırakın. Böylece tarla bittiğinde tarlanın etrafında 1 tam 1 turluk çekilmedik yer kalacak. Yastıkbaşına girince, başladığınız yere geri döneceksiniz. Eğer tarlaya en kenardaki sıradan başlarsanız tıpkı pulluktaki gibi yastıkbaşlarından geri geri çıkmanız veya traktörü çevirip tekrar başladığınız yere boş gitmeniz gerekir. Ben bunu ilaçlama yaparken de uygulamaya çalışırım.

Mibzerci yastıkbaşlarını git-gel şeklinde 2 mibzer ağzı ektiyse kenarda boşluk bırakmaya gerek yok çünkü zaten gittiğiniz sıranın yanından, başladığınız yere tekrar gelirsiniz.

Bir boş bir dolu çekmek kolay oluyor. Tabi resimde öyle görünmüyor çünkü bir kaç tane boş sıra olunca tekrar içe doğru dönmüştüm. Ama yeni başlayacaklar bu şekilde yapmasın, ben deneme yapıyordum, hangisi kolaya geliyor diye. Kolaya gelen şu: tarlaya başladığınız sıradan itibaren hep bir boş bir dolu gitmek, arada biriken BOŞLARI YAPMAMAK.

Tabi kimisi bir boş bir dolu yapmak istemez çünkü sıra sayma derdi var. Ama bununda çözümünü buldum. Mibzer 6'lı olduğu için eken traktörün izlerine, çapayı çeken traktör aynı şekilde oturuyor zaten. Sıra saymaya hiç gerek yok. Ha oturtmazsaniz da mibzerin arkasına göre gitmezseniz ne olur? Herkes GPS kalitesinde ekim yapmadığı ve markör izlerini iyi takip etmediği için farklı sıra aralarına girince illaki bazı sıraları kesiyor.

Sıra arasına girdikten sonra sağ tekeri ASLA takip etmeyin. Çünkü siz sadece sağ tekere bakarak tekerleri tam ortalı zannediyor olsanız da öyle olmuyor. Ben Tümosanın kasasının orta kısmında olan, bir karış kalınlığında, uzunlamasına giden kolon gibi çıkıntıyı sıra arasına ortalayak çektim. Kasanın en ucunda balık yüzgeci olan traktörlerde daha da kolay ortalanacaktır. Bu şekilde sağ tekeri hedef alan babama göre 2 vites hızlı gittim. Öğle yemeği molasında tümoyu bana vermişti, dönene kadar 20 dekarı bitirdim. Gelince şaşırdı nasıl bu kadar hızlı bitirdin diye. Ona da kasayı hedef almasini söyledim. O da öncekine göre 1 vites hızlandı ve eskisi gibi sıraları kestirmedi. Zaten hız artışı ile otların daha fazla zarar görmesi bilimsel olarak kanıtlanmış bir olay. Hatta John Deere sırf bunun için bir teknoloji geliştirmiş. Yarın video linkini eklerim.

Hadi bakalım biraz da bu işin ustaları yazsın 🙂

20210608_125348.jpg


20210608_113414.jpg
 
4 lu mibzer için, 5 li çapa
5 li mibzer için 6 li çapa
6 li mibzer için 7 li çapa kullanımı makbuldür.
Her iki yanlar daha dar yapılidir ki, markor farklarına istinaden sıra kesimi olmasın. Dış yanlar üst üste bindirilip mükerrer çapa yapılır.
Hem işçilik kolay olur, hep yapılan iş esaslı olur bi vesile ile.
 
4 lu mibzer için, 5 li çapa
5 li mibzer için 6 li çapa
6 li mibzer için 7 li çapa kullanımı makbuldür.
Her iki yanlar daha dar yapılidir ki, markor farklarına istinaden sıra kesimi olmasın. Dış yanlar üst üste bindirilip mükerrer çapa yapılır.
Hem işçilik kolay olur, hep yapılan iş esaslı olur bi vesile ile.
Kesinlikle katılıyorum. Aslında bakarsak ben konu başlangıcındaki mesajda 6 sıralı desem de 2.resimde 5+2 şeklinde toplamda 7 fakat işlev olarak 6 sıralı olduğu anlaşılır diye düşündüm. Bölgemizde bu tür 2 yarımlar 1 sayılıp geçildiği için bende 6 demiştim. Yanlış anlaşılma olmaması için şunu da ekleyeyim:

1 hafta önce ayçiçeğinin 2.çapasını 6x70cm'lik çapa ile yapmak mecburiyetinde kaldık. Çift sayı olduğu için traktörün sol tarafında çıkıntı olarak 2 ünite, sağ tarafında 1 ünite oldu. Yolda gelip giderken bile en ufak sallanmada sürekli sola yattı, bence tehlikeli.

Ayrıca en yukardaki mesaja ek olarak şunu söyleyebilirim, 2.çapada ayçiçeğin boyu çapanın şasesinin boyunu geçerse hiç kaydırma olmasa bile bazı çiçekleri kırıyor. Çünkü zaten çapa makinasında aralar yıldız diskler nedeniyle dar, aradan geçen büyük çiçekler zar zor geçiyor, hiç birşey olmasa bile yapraklarını kesiyor. 2.çapaya köke olası zararından ve zor işçiliğinden dolayı olumsuz bakıyorum.

Bu arada yine yukardaki mesaja eklemeyi unuttuğum JD'nin çapada hızlı gitme teknolojisi şu şekilde:

 

Benzer Konular