Yeşil Mutabakat Eylem Planı: Tarımda pestisit ve kimyasal gübre kullanımı azaltılacak

21.12.2020
1,458
2,218

Yeşil Mutabakat Eylem Planı: Tarımda pestisit ve kimyasal gübre kullanımı azaltılacak​




Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı"na göre, Türkiye tarımda pestisit ve kimyasal gübre kullanımını azaltacak. Pestisitler yerine biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanımı yaygınlaştırılacak. Ar-Ge çalışmalarıyla kimyasal gübreler yerine gübreleme programına organik gübreler dahil edilecek.​


20 Temmuz 2021 12:42
https://i.dunya.com/storage/files/images/2021/05/27/tarim-fn2n_cover.jpg
Türkiye, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve ihracatın sekteye uğramaması için pestisit (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar) ve anti-mikrobiyaller ile kimyasal gübre kullanımını azaltacak.
Ticaret Bakanlığı tarafından, Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarına adaptasyonunu sağlamayı hedefleyen ve ihracatta rekabetçiliği güçlendirecek bir yol haritası niteliğinde olan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" yayımlandı.
Yeşil Mutabakat Eylem Planı'ndan yapılan derlemeye göre, Avrupa Birliği'nin (AB) Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında alacağı önlemlerin Türkiye'nin AB ile tarım ticaretini sekteye uğratmaması açısından ülkede sürdürülebilir tarıma yönelik eylemler gerçekleştirilmesi önem taşıyor.
Bu kapsamda, AB hedefleriyle uyumlu şekilde Türkiye'de pestisit ve anti-mikrobiyallerin kullanımının azaltılması sağlanacak. Bu süreçte, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.
Türkiye'de organik tarım üretim alanları ve üretim miktarları artırılacak. AB'nin organik tarım mevzuatının uyumlaştırma çalışmaları tamamlanacak. Türkiye ile AB arasında organik tarım ticaretini desteklemek amacıyla AB ile organik tarım alanında karşılıklı tanıma sağlanabilmesi için AB nezdinde girişimler yürütülecek.

Kimyasal gübre kullanımı azaltılacak ve AB'nin bu alandaki hedef ve politikaları doğrultusunda çalışma yapılacak.
Ar-Ge çalışmaları sonucunda ham madde bakımından dışa bağımlı üretilebilen kimyasal gübrelerin kullanım miktarı azaltılacak, yeni nesil ve yavaş salınımlı gübrelerin kullanım miktarları belirlenecek.
Gübreleme programına organik gübreler dahil edilerek sürdürülebilir toprak verimliliği sağlanacak.
Arazi toplulaştırma faaliyetleri yürütülecek ve 2023 yılı sonuna kadar 8,5 milyon hektar alanda toplulaştırma tescil faaliyetleri bitirilecek.

Yenilenebilir enerji tarımda da kullanılacak​

Tarımda yenilenebilir enerji kullanımı artırılacak. Aydın, Denizli, İzmir ve Ağrı'da kurulan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinde jeotermal kaynaklardan faydalanılarak bitkisel üretim yapılacak.
Yenilenebilir enerji kullanan seralar ve üretim tesisleri desteklenecek.
Tarımsal üretimde atık ve artıkların tekrar değerlendirilmesi konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütülecek.
Desteklenen Ar-Ge projeleriyle tarımsal atıkların enerji olarak değerlendirilmesi amacıyla atık ve artık yönetiminin geliştirilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yapılacak.
Gıda atık ve artıklarının geri dönüşümünün sağlanmasına yönelik farkındalık yaratma ve tüketicinin bilinçlendirilmesi çalışmaları gerçekleştirilecek.
Satış ve toplu tüketim hizmetleri sağlayan yerlerde işletmecilere yönelik gıda israfıyla mücadele amacıyla kontrol listeleri hazırlanacak.
Avrupa Komisyonunca açıklanan "Tarladan Sofraya ve Biyoçeşitlilik Stratejileri"ne ilişkin bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.




Yeşil Mutabakat Eylem Planı Yayımlandı​

Yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi ve ilgili tüm politika alanlarında yeşil dönüşümün desteklenmesini hedefleyen bir yol haritası niteliğindeki Eylem Planına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 16.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

16 Temmuz 2021
Ülkemizin, uluslararası ticaret düzeninde son yıllarda ivme kazanan iklim değişikliği ile mücadele politikalarına adaptasyonunu sağlamayı hedefleyen ve ihracatta rekabetçiliğimizi güçlendirecek bir yol haritası niteliğinde olan “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” yayımlandı.

-Uluslararası ticaretin öne çıkan aktörlerinden yeşil dönüşüm hedefleri
Son yıllarda dünyada hız kazanan yeşil dönüşüm politikaları, iklim değişikliğiyle bağlantılı politikaları uluslararası ekonomi ve ticaret gündeminin merkezine yerleştirdi.
AB’nin 11 Aralık 2019’da açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 2050 yılında karbon-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koyması bu politikalara ivme kazandırdı.
Covid-19 salgınının da pekiştirdiği sürdürülebilirlik algısı ile birlikte AB’nin yeşil dönüşüm hedeflerini açıklamasının ardından, uluslararası ticaretin önde gelen aktörleri de benzer hedefler açıklamaya başladı.

-9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylem
“Yeşil Mutabakat Eylem Planı”, uluslararası ticaret ve ekonomide meydana gelen bu değişim ve dönüşüm karşısında ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ve kaynak-etkin bir ekonomiye geçişini desteklemeyi amaçlamaktadır.
Bu doğrultuda, ekonomimizin lokomotifi olan ihracatımızda rekabetçiliğimizin korunması ve geliştirilmesi, ülkemizin Gümrük Birliği sayesinde AB ile sağlamış olduğu bütünleşmenin derinleştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
En önemli ticaret ortağımız olan AB tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişiklikler başta olmak üzere bu alandaki dönüşüme zamanlıca uyum sağlanması ve karşı karşıya kalacağımız risklerin fırsata çevrilmesi amacıyla Bakanlığımız liderliğinde kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör işbirliği içerisinde hazırlanan Eylem Planı 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içermektedir.
Eylem Planı, ülkemizin küresel tedarik zincirlerine sağladığı entegrasyonun güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi bakımından da büyük önem arz etmektedir.

-Eylem Planı’na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi
İhracatımızda rekabetçiliğimizin geliştirilmesinin yanı sıra, ülkemizin küresel tedarik zincirlerindeki yerinin korunması ve güçlendirilmesi ile yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi bakımından da önem arz eden ve ilgili tüm politika alanlarında yeşil dönüşümün desteklenmesini hedefleyen bir yol haritası niteliğindeki Eylem Planına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 16.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu çerçevede, Eylem Planı kapsamında yer alan hedef ve faaliyetlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalışma Grubu kapsamında kamu, özel sektör ve ilgili tüm paydaşlar ile etkin bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.
Yeşil Mutabakat Eylem Planı için tıklayınız



 
Bu yıla özgü degil gübre ve ilaç Her yıl zamlaniyor.Her yil bir onceki sezon için "yav diyorum ne ucuzmus gübre ve ilaç o zaman"Her yaz gelip sezon hesaplarini yaparken "yav nasil olacak bu iş "diyorum.
Almancı kuzen diyorki" Türkiye cok ucuz,cok guzel"
Ben de biliyorum cok guzel,ama cok ucuz degil.Parayi orda kazanan icin ülkemde harcamak, is yapmak kolay.Esas olan burda siz kardeslerim gibi alın teri döküp kazandığı yada bazan kuraklığa cogu zamanda artan fiyatlara karşı kaybederken bir şeyler yapmak.
Elimizden bir şeyler gelmediğini görüyorum, tüm gücü yetmeyenler gibi indiilahiye havale ediyorum ,Allah ulkeme ve cümlemize selamet versin...
 
Bu yıla özgü degil gübre ve ilaç Her yıl zamlaniyor.Her yil bir onceki sezon için "yav diyorum ne ucuzmus gübre ve ilaç o zaman"Her yaz gelip sezon hesaplarini yaparken "yav nasil olacak bu iş "diyorum.
Almancı kuzen diyorki" Türkiye cok ucuz,cok guzel"
Ben de biliyorum cok guzel,ama cok ucuz degil.Parayi orda kazanan icin ülkemde harcamak, is yapmak kolay.Esas olan burda siz kardeslerim gibi alın teri döküp kazandığı yada bazan kuraklığa cogu zamanda artan fiyatlara karşı kaybederken bir şeyler yapmak.
Elimizden bir şeyler gelmediğini görüyorum, tüm gücü yetmeyenler gibi indiilahiye havale ediyorum ,Allah ulkeme ve cümlemize selamet versin...
Almancı da geldiği yerde ağlıyor burda kıral oluyor.
 

2050'de Net Sıfır mı? İşte Onu Almak İçin Gerekenler​

12 Aralık 2021 11:47 IWB tarafından


Uluslararası Adam aracılığıyla
2050'ye Kadar Net Sıfır


Finlandiya Jeolojik Araştırması'ndan elde edilen makul derecede objektif bir çalışmanın, doğal gaz ve kömürü emekliye ayırmak için ne kadar daha fazla elektrik üretiminin gerekli olacağı konusunda vardığı sonuç şu…
Cevap: pis koku!

Image-1-239x300.png

Ancak güneş parlamadığında ve rüzgar esmediğinde güç sağlamak için pillere ihtiyacınız var. İşte tüm bu pilleri üretmek için ne kadar malzeme gerektiğinin bir göstergesi:

Image-2-300x169.png

İlgili bir dizi değişken olduğu için bu tahminleri yazara karşı tutmayacağız. Ama asıl meseleyi anlıyorsunuz: Gezegende bu hayali gerçekleştirmek için yeterli malzeme yok. Bu büyük saçma bir yanılsama!
Henüz doğal gaz ve kömürün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması konusunda endişelenmeyiz.

Net Sıfır, Sadece Düz Erdem Sinyalidir.

Erdem sinyali nedir? Bir bakış açısının veya cevabın "iyi görüneceği" hesaplanarak, nesnenin veya konuşmacının kesinlikle dürüst olduğu için seçilmek yerine başkalarına erdemli görünmesini sağlayan bir ahlaki gösteri biçimi.
2050 net sıfır anlatısı, en saf anlamıyla erdem sinyalidir. İşte Kopernik Global Investors'ın son raporundan küçük bir alıntı:
Görünüşe göre şehirlerden ülkelere ve şirketlere kadar neredeyse herkes “net sıfır” emisyona ulaşmak için hedefler belirliyor. Küresel emisyonların %89'unu temsil eden 3.000'den fazla şirket ve ülke, net sıfıra ulaşmayı “taahhüt etti”.

"Adanmış" kelimesini tırnak içine aldık çünkü bu bağlılık farklı insanlar için çok farklı şeyler ifade edebilir. Birleşik Arap Emirlikleri bile yakın zamanda 2050 yılı için net sıfır taahhüt ilan etti, ancak önce petrol ve gaz üretimini %20 oranında artırmadan önce değil. Yeşil olayım… ama henüz değil.
Bir başkasının 30 yıl sonra yerine getireceğine dair söz vermek kolaydır. Bu yüzden hemen hemen herkes yapıyor. Bunlar giriş erdemleri için düşük engeldir. Herkes yapabiliyorsa bu kadar zor olamaz. Ne yazık ki, sorunu çözmek çok daha zor ve bunun neredeyse imkansız olduğunu söyleyebiliriz.
Manşetlere bakan birinin petrol ve gazın yakında gideceğini nasıl varsaydığını görebiliriz. Hemen hemen her gazete, dergi veya haber servisi, iklim değişikliği ve gerekli enerji geçişi hakkında günlük haberlere sahiptir. Bir Bloomberg terminali olan herkes, yeni enerji ekonomisi için propaganda yapan sonsuz bir makale akışına tabi tutulur. Çoğu, konuyu bir oldubitti olarak ele alır, çünkü olması gerektiği için, olacaktır.
Bununla ilgili sorun, bir sonuçla başlamaya ve ardından bunun nasıl olması gerektiğine dair modeller ve tahminler oluşturmaya, bunun ne kadar olası veya zor olabileceğini göz ardı etmeye yol açmasıdır.”

https://www.investmentwatchblog.com...g-like-a-million-bucks-in-less-than-24-hours/
2050'de bizi arayın, görüşlerin ne olduğunu görelim. Heck, 2030'a kadar, enflasyon insanların hayatlarını paramparça ettikten sonra, bu saçmalığa olan iştahın gideceğine bahse girmeye hazırız . Çiftçiler (bizi iklim değişikliğinden kurtarmak için) bu aptal inek geğirmelerini söküp atmış olacak ve böyle bir aptallığı savunan herkese her zaman hak ettikleri aşağılama ve küçümseme muamelesi görecek.
O zamana kadar… Pekala, başa çıkmamız gereken bir enflasyon boğa piyasası var.

Image-3-300x200.jpg


Editörün Notu: Rahatsız edici ekonomik, politik ve sosyal eğilimler zaten hareket halinde ve şimdi nefes kesici bir hızla hızlanıyor. En rahatsız edici olanı, durdurulamazlar.
Önümüzde duran riskler göz ardı edilemeyecek kadar büyük ve tehlikelidir. Bu nedenle, karşıt para yöneticisi Chris Macintosh , bu eğilimler hakkında en kritik raporu yayınladı, Sonra Ne Oldu . Bu ücretsiz özel rapor, zirveden aşağı inen şeyi ve bunun servetiniz ve esenliğiniz için ne anlama geldiğini tam olarak açıklıyor. Şimdi erişmek için buraya tıklayın .


Kaynak: https://www.investmentwatchblog.com/net-zero-by-2050-heres-what-it-takes-to-get-it/
 

Benzer Konular