Yozgat ve Sivas ciftcilerinin dikkatine...

Ynt: Yozgat ve Sivas ciftcilerinin dikkatine...

simyam link=topic=45919.msg433844#msg433844 date=1313280296' Alıntı:
ARI tohum nasıl oluşturuluyor bence buğdaya 1250 yada 1350 krş vermek saçma değişik yöreden alınan tohumu eleyip ilaçlasak sertifikalı buğdaydan ne farkı olur. bu düşüncem sizce doğrumu yoksa atladığım bir konu var mı?
arı tohumu ben vermedim aldım anac tohum degişik bitkilerden eşleştirme veya döllenme olayıyla hastalıklara verime dayanan bugday oluşur örnek vereyim arpa yabani cavdar gibi dölleme olayları çeşit makarnalık bugdayı üretilmişdir üretecegin bugdayın kıraca dayanımı veya sulu tarıma dayanımı gibi etkenleri dölleme olayıla ıslah edersin bugday başagına şu anda ekilen danalik veya sjajlık mısırların hepsi gdo ludur dünya üzerinde ilk bugday böylemidi veya mısır bugdayın atası yabani cavdar dır mısır daneleri ise daha ufaktır netten veya gerekli mühendislere sorarsan gereken cevapları alırsın bende senin gibi düşünüyordum ama öyle basit bi iş degilmiş tohum cok önemli aynı tarla aynı su aynı gübre tosun bey bugdayı 650 kilo veriyor odeska bugdayı 900 kilo veriyor çünkü tosun kırac bugdayı fazla suyu sevmiyor suladıkce geriliyor odeska ise sulu tarıma uygun

ayrıca sertifkalı ile arı tohum farklıdır yetişdirdgin bugday iyise tohum olur sertifika alırsın ama anac arı tohum farklı bi olaydır öyle basit bişey olsaydı dünyada bi tohum olurdu unluk herkes onu ekerdi artık soguk dayanımı sıcak dayanımı var her bölgeye uyum saglayan ceşitli bugdaylar var

ankara haymanadaki tarla bitkileri araştırma bölümüne bi ugra veya aydan hanımın kendisi ile irtibata gec arpayı bulan kişi farkları nasılmış anlarsın
http://www.tarlabitkileri.gov.tr/tohumluk-uretim-sistemi

http://www.trakkulup.net/tarim-genel/1-tohumdan-16000-domates-elde-etmek/ burayıda incelmeni tavsiye ederim gereklimi gereksizmi anlarsın umarım

kcml link=topic=45919.msg433846#msg433846 date=1313286678' Alıntı:
___ aynen kardeşim işte en doğrusuaynı fikirdeyim inanmıyanlar benim gibi denesinler ok-*-s alk-*s___
siz aycicegi ekiyorsunuz sanırım dünyada ilk aycicek tohumu ek bakalım ne olcak ıslah edilmiş gdo su degiştirlmiş tohum kullanma sertifika ayrıdır arı tohum farklıdır

Esperya ve tosunbey eken arkadaşlar, aralarındaki verim ve fiyat farkı nedir paylaşırsanız memnun olurum. Ben taban yerlere esperya ektim (susuz) kıraç yerlere de çeşit 1252 ektim kıraçlardan daha iyi sonuç aldım, üstelik esperyayı yulaf altetti.

Biz muhaciriz, yani Bulgaristan göçmeniyiz. Dedem burda doğmuş, büyük dede 10 yaşında gelmiş, köyün kuruluşu1893 yılına dayanır, gelirken getirdikleri bir buğday var, kırmızı daneli çavdar danesi büyüklüğündedir. Başakları sarı ve kırmızı olmasına rağmen daneler aynı renktedir.. Yatma konusunda dayanıksızdır, hala köyümüzde ekiliyor, ismi Hacı Hüseyin Buğdayı. Biz bunu değirmenlerde öğütürüz ve son derece güzel ekmeği olur, bazı bölgelerde Çalıbasan ismiylede biliniyormuş. Un Fb. sahibine o kadar methettikki, adam merak edip analiz yaptı.:D 8 protein, 18 glüten geldi.. Ama kurak ta olsa yazlık ekimde olsa illaki bişeyler hasat edersin.. Anbarı boş bırakmaz..
Fakat devir değişti, maliyetler arttı, bizim kurak şartlarda 300 kg ın altında verim alındığı zaman zarar yazıyor, araştırıp en iyisini bulmamız lazım..

satocan58 link=topic=45919.msg433271#msg433271 date=1313073035' Alıntı:
Sayin üyeler, bu sene bizim burda genelde tosun bey ve rus bugdayinin kilcikli ve kilciksizi ekildi. Sanirim birinin adi gün91 digerini bezora mi ne öyle biseydi. Tosun bey beklentilerin cok üstünde verdi ama diger ikisi dekara 100 kiloya kadar düstü, en fazla alan 220 230. Tosun bey 500 e kadar veriyor. Arpamiz cok iyi cikti, ekin cok güclü oldugundan yagmura dayanamamis yatmis, ona ragmen dekara 450 ye kadar aldigimiz yerler oldu. Yan köyde gerek ekmisler, oda 350 nin altinda degil. Zateb bu saydiklarimin altindada burda bugday bilen yok.Rus bugdayini sicak öyle yakmiski basaklar simsiyah olmus. Ama tosun beyde hic hasar yok, hala bembeyaz. Acaba bizim bölgede baska ekilen tohum varmi. Sürülü 300 dekar yer var. 100 dekarini arpa 150 dekarini tosun bey ekecez, diger 50 sinide denenmemis ama sicaga soguga yatmaya ve hastaliklara bir nebze dananikli tohum ariyoruz. Tavsiyeleriniz bekliyorum. Hatta elinizde varsa tohumda alabiliriz...

bende çorumdayım yani yozgata sınır olan ilçesindeyim.ormalık alanda 52 dönüm tarla vardı bezosta ektik 92 ton 320 kg bugday çıktı.bide sulanan düz taban araziye ektim 21 dönümde 6 ton 200kg bugday çıktı birde o 21 dönüm tarla buraların en verilmli bölgesinde.yani anlayacagın bezosta ormalık alanda havaların soguk gittigi yerlerde iyi yetişiyor.

aksoylar link=topic=45919.msg433975#msg433975 date=1313343621' Alıntı:
bende çorumdayım yani yozgata sınır olan ilçesindeyim.ormalık alanda 52 dönüm tarla vardı bezosta ektik 92 ton 320 kg bugday çıktı.bide sulanan düz taban araziye ektim 21 dönümde 6 ton 200kg bugday çıktı birde o 21 dönüm tarla buraların en verilmli bölgesinde.yani anlayacagın bezosta ormalık alanda havaların soguk gittigi yerlerde iyi yetişiyor.
Sen ormanlık alanda bezosta yı iyi almışsın domuz yok herhalde sizin ormanlarda.
Bide bu sizin dönüm kaç metrekare.

nailyetek link=topic=45919.msg433969#msg433969 date=1313343207' Alıntı:
Biz muhaciriz, yani Bulgaristan göçmeniyiz. Dedem burda doğmuş, büyük dede 10 yaşında gelmiş, köyün kuruluşu1893 yılına dayanır, gelirken getirdikleri bir buğday var, kırmızı daneli çavdar danesi büyüklüğündedir. Başakları sarı ve kırmızı olmasına rağmen daneler aynı renktedir.. Yatma konusunda dayanıksızdır, hala köyümüzde ekiliyor, ismi Hacı Hüseyin Buğdayı. Biz bunu değirmenlerde öğütürüz ve son derece güzel ekmeği olur, bazı bölgelerde Çalıbasan ismiylede biliniyormuş. Un Fb. sahibine o kadar methettikki, adam merak edip analiz yaptı.:D 8 protein, 18 glüten geldi.. Ama kurak ta olsa yazlık ekimde olsa illaki bişeyler hasat edersin.. Anbarı boş bırakmaz..
Fakat devir değişti, maliyetler arttı, bizim kurak şartlarda 300 kg ın altında verim alındığı zaman zarar yazıyor, araştırıp en iyisini bulmamız lazım..
8 protein 18 guluten abi un olurda besleyici özelligi olacagını sanmıyorum vitamin protein yokki gereksiz ekmek yeme gibi bişey olur ama iyi pasta unu falan olur biraz kırmızımı unu veya pembe gibimi protein 11.4 guluten 28 standartı budur

aksoylar link=topic=45919.msg433975#msg433975 date=1313343621' Alıntı:
adı üstünde rus bugdayı soguk kanlı bugdaydır güzel düşünce katılıyorum

dolcevita link=topic=45919.msg434040#msg434040 date=1313355948' Alıntı:
8 protein 18 guluten abi un olurda besleyici özelligi olacagını sanmıyorum vitamin protein yokki gereksiz ekmek yeme gibi bişey olur ama iyi pasta unu falan olur biraz kırmızımı unu veya pembe gibimi protein 11.4 guluten 28 standartı budur
Biz tam olrak unun rengini alamayız, 4 vals lı değirmen var zaten, birazda içerisinde razmol olur.. Bu buğdayı adam aldı, çay içerken amcam gereksiz yere reklam yapınca merak edip öyle analiz ettiler..:D Yine değirmenci sözünün eriymiş, caymadı pazarlığı.. Ama orjinal bir buğday, 1 asırdan fazladır ekimi yapılıyor ve en ufak bir bozulma yok..

balyacı sadık43 link=topic=45919.msg433989#msg433989 date=1313345692' Alıntı:
Sen ormanlık alanda bezosta yı iyi almışsın domuz yok herhalde sizin ormanlarda.
Bide bu sizin dönüm kaç metrekare.

arkadaşlar çok özür diliyorum 52 degil 152 dönüm olacak yoksa 52 dönümden 93 ton çıkması imkanzıs.