ne coronaymış

Bu açıklamayla vaka sayımız 1529 can kaybımız 37 olmuştur.
FB_IMG_1584995776916.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
korona bir virüs. kendisi cansız, canlı bir hücreye girerse, oradaki maddeleri kullanarak çoğalır ve hastalığa sebep olur. bu korona virüsü zatürreye sebep olmakta, bazı hastaların ölmesine sebep olmakta.

nefesle, öksürükle, havaya karışmakta, bir kişi korona virüsü kapmışsa, öksürdüğünde, ya da yakınında bulunan bir kişiye, soluk alıp-verme ile, virüsü kolayca bulaştırır. ayrıca temasla, bulaşmaktadır. ağız ve burun sıvıları ellenir ve bazı yüzeylere yüzeylere bulaştırılırsa. bu yüzeyleri, başkaları elllerse, trende, otobüste, takside vs ve ağızlarına, burunlarına, gözlerine bulaştırırsa, bu kişiler bu virusu kapmış olur.

sadece yaşlılara değil, herkese bulaşır. özellikle büyük şehirlerde, insanların yakın temesta oldukları yerlerde.. metroda, raylı taşımacılıkta, trende, otobüste, uçakta, işyerlerinde, hatta kalabalık kahvelerde, lokantalarda,sokaklarda, parklarda vs.

özellikle, büyük şehirler büyük tehlike altındadır. istanbul, izmir, ankara, mersin-adana, antalya vs.

nasıl önlenir.

malesef birçok ülkede harekete geçmekte, geç kalınmıştır. virüs yayılmasını önleme faaliyetlerinde geç kalındığında, ağır bedel ödenir.

bu iş vatandaşların tercihine bırakmadan, bilinen tedbirler (karantina, temizlik, hijyen) hemen alınmalı ve uygulanmalıdır.

şimdiye kadar alınan tedbirler, yeterli olmayabilir. hastalananların sayısı, ölenlerin sayısı hızla artacak gibi görünmektedir. bunun tersinin çıkması çok sevindirici olur.

hastalık, bazı ülkelerde hızla yayılmaktadır.

ilave tedbirler gecikmeden alınmalıdır.

nedir bu ilave tedbirler?
gerekli süre 3-5 hafta veya daha uzun olabilir

her türlü kaygı bir tarafa bırakılmalı, bu tedbirler gerekirse zorla, mecburi olarak uygulanmalıdır.



1.sınırlar kapatılmalı? yurt dışından geliş gidişler durdurulmalı ve yasaklanmalı.

2.şehirler arasında insan ulaşımı ve taşımacılık bir süre durdurulmalıdır. otobüs, tren, uçak, araba vs.

3.şehir içinde her türlü ulaşım, insan hareketi durdurulmalı

4.alınan tedbirlere ek olarak, bir süre, akraba, arkadaş ziyaretleri yapılmamalıdır. yasaklanmalıdır. görüşmeler internet kullanılarak ve telofonla yapılmalıdır.

5.bütün özel, kamu işyerleri acilen kapatılmalı. bakanlıklarda ve bağlı kuruluşlarda asgari sayıda görevli memur kalmalı
bu yerlerde bulaşma önlenmeli, çalışanların hayatı tehlikeye atılmamalıdır. üretim bir süre durdurulmalıdır. insanlar kolay yetişmez. unutulmamalı.

6.hasta(lanan)lar evlerde muayene edilmeli ve resmi araçlarla (ambulans vs) hastanelerde, toplanmalı, ayrılmalı, tedavi edilmeli. hızlı test, teşhis, tedavi önemli.

7.tarım ve hayvancılık alanında üretmeye devam edilmelidir, bu faaliyetlere yardımcı olunmalıdır. kırsal kesimde hastalık yayılmasının çok yavaş olması beklenir.

8.şehirler arasında, yiyecek, içecek taşınması ve dağıtılması, planlanmalı ve yapılmalıdır. hastalığın yenilmesinde doğru beslenme çok önemli.

9.hastalık çıkma-görülme hızı, hastalık seyri izlenmeli, halk bilgilendirilmelidir. hastalık görülmesi durduğunda, kontrollü olarak bu tedbirler azaltılmalıdır.

10.salgının ilk ortaya çıktığı Çinde, nasıl başarı elde edildiyse, biz de başarmak ve bütün dünyada salgına sebep olan bu virüsün yayılmasını durdurmak mecburiyetindeyiz.

bu işte, topyekün mücadele etmek şarttır.
bütün yurttaşların bu mücadeleye katılması, başarı için şarttır.

yöneticilere, güvenlik güçlerine her türlü kolaylık gösterilmelidir.

yöneticilerin bu işi doğru-etkili yönetmesi, bilim adamlarının doğru önerileri ile, sağlık teşkilatının fedakar çalışması ile olur.

bu mücadelede televizyonların, abartma-korkutma yerine, doğru haber-bilgilendirme yapması önemlidir.

unutulmasın,

bu savaşta, bütün ülkelerin, bu işin üstesinden gelmesi, bu büyük tehlikenin atlatılması için, şarttır.

bir ülkedeki başarısızlık diğerleri için tehlikeyi devam ettirir.

bu mücadelede, ülkelerin birbirlerine yardımcı olmaları hayatidir.

Bu söyledikleriniz çok doğru ama gelelim yönetim bunları yapar mı?
Bence yapar ama iş işten geçtikten sonra sebebi insalar sokakta direk gibi devrilmeye başlarsa önlemin anlamıda kalmaz
Ben yazıldığınız madeler e ekleme yapmak isterim
İlk önce gıda üretimene önem
İkinci öncelik saglık elamanlarına ekleme (elaman çoğaltma) kolaylık sagmala
Üçüncü öncelik güvenlik kolluk küvetleri sokağa inmeli aksi taktirde kaos olabilir
Bunlar sokağa çıkma yasağı ile olmalı aksi taktirde yine dediğim gibi çok acı çekeriz yada yaşlıları bir kenara atarız italya gibi son çare
 
kaynağı paylaşır mısınız? bunu sosyal medyada okudum ama kaynak bulamadım. bu aralar sosyal medyada dini değerlere saldırı var, açıkçası buna destek olarak uydurulan olay olabilir.



"umreye gidip gelince dünyayı kurtardı ya" nasıl bir laftır! insanların inançlarını, ibadetlerini küçümseme hakkını size kim veriyor? siz inanmayabilirsiniz ama inananlara saygı göstermek zorundasınız. karantiya girmemesini, önlem almamasını eleştirebilirsiniz ama inancını eleştirmek kimsenin haddi değildir. kimi umreye gider, kimi ineğe tapar, kimi ağlama duvarına gider.
benim yorumumu eleştirmekte senin haddine deil sayın corona
 
Bu söyledikleriniz çok doğru ama gelelim yönetim bunları yapar mı?
Bence yapar ama iş işten geçtikten sonra sebebi insalar sokakta direk gibi devrilmeye başlarsa önlemin anlamıda kalmaz
Ben yazıldığınız madeler e ekleme yapmak isterim
İlk önce gıda üretimene önem
İkinci öncelik saglık elamanlarına ekleme (elaman çoğaltma) kolaylık sagmala
Üçüncü öncelik güvenlik kolluk küvetleri sokağa inmeli aksi taktirde kaos olabilir
Bunlar sokağa çıkma yasağı ile olmalı aksi taktirde yine dediğim gibi çok acı çekeriz yada yaşlıları bir kenara atarız italya gibi son çare
Devletin önlem alması demek sokağa çıkma yasağı buda diğer ülkeler gibi pamuk eller cebe bizimkiler kendi yandaslardan başka kkimseyi görmüyor işsizlik sigortasında 131milyar var yedek ak e 47milyar varlık fonu vspara çokta duruyormu denetleyen yok dokunani içeri tıkıyorlar fetodan ABD 2trilyon dolar ayırdı Danimarka Almanya hepsi parayı bastı sosal devlet olduklarını gösterdi bizimkiler kolonya duada kaldı Afrika'ya 26milyar ne için olduğu belli olmayan nedenle para gönderiyor yangından mal Kacirir gibi çok sürmez yakında virüsten millet sokaklarda ölünce beceriksizlikleri çıkacak yandasLara dokunmadan anlamayacaklar 5li kolin cengiz vs adamlar ülkenin kaymağını yerken ücretsiz çıkarmışlar işçileri sağlık bakanı dahil ucretsize çıkarmış hastane işçilerini medipolin özel hastanesi heee şimdi ne olacak adamalr zengine çalışıyor yakında hepimizi kapının önüne koyarlar ne yariz içeriz asıl mesele bu yemezsen daha çabuk yakalanirsin
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci01
Koronavirüs (COVID-19)'ten Kaçış Yok...

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bu virüsten kaçış yok arkadaşlar. İstisnasız hepimiz yakalanacağız. Ama ne kadar geç yakalanırsak o kadar iyi, bunu en sonda açacağım. Aynen grip virüsünde olduğu gibi önümüzdeki yıllar, on yıllar boyunca bu virüsle yaşamayı öğreneceğiz. Emin olun bu kesin. Şu an alınan karantina, tatil, izin vb önlemlerinin tamamı virüsün yayılma hızını yavaşlatıp, sağlık sektörünün çökmemesini sağlamak üzere alınıyor.

Çok hızlı yayılımda hastanelerin yoğun bakım üniteleri çıkmaza giriyor ve bilamecbur İtalya örneğinde olduğu gibi hangi hastanın yaşayacağına, hangisinin öleceğine karar verilmesi gereken berbat bir durum ortaya çıkıyor.

Virüs dediğimiz şeyler aslında öldürücü, şeytani birer düşman değiller. Onlar da aynen bizim gibi üzerinde konuşlandıkları alan sayesinde yaşayan canlılar. Zaten genelde hayvanlardan bize geçiyorlar ve evet, hayvanları genelde öldürmüyorlar. Çünkü kendileri de yaşamak için üzerinde yaşadıkları canlılara muhtaçlar. Yüzyıllardır hayvanlarla beraber yaşamaya alışmışlar.

E peki biz neden ölüyoruz? Çünkü birbirimizi tanımıyoruz. Virüs kendini hala hayvan vücudunda zannediyor. Yeni yerleştiği konağın şartlarını henüz bilmiyor. Belli bir süre geçtikten sonra hem bizler onlara bağışıklık kazanacağız hem de onlar kendi sonsuz yaşamları için mutasyona uğrayacaklar. Böylece beraber yaşamaya alışacağız.

Mesela aranızda herpes labialis adlı virüsü duyan oldu mu hiç? Duymadınız ama kendisi dünyanın en yaygın virüslerinden birisi ve bir kere vücudumuza girdikten sonra biz ölene kadar vücuttan atılamıyorlar. Peki ne yapıyor bu virüs? Dudağınızda uçuk çıkarıyor. O kadar işte. Bizi öldürmüyor çünkü biz ölürsek kendisi de yaşayamıyor.

Grip virüsü de hemen hemen öyle. Öldürücülük oranı % 0.1 civarı ve genelde zaten vücudunda kronik sorun olanları öldürüyor. Her sene ve her sene dünyada yarım milyar insan grip virüsüne yakalanıyor. Bu şekilde birlikte yaşamaya alıştığımız tonla virüs var. Corona virüsler (sars, mers v.b) ile de yaşamaya alışacağız (tabii mers ile belki 1000 yıl sonra).

Sadede gelirsem, dediğim gibi hepimiz bu virüse yakalanacağız. Hatta belki birçoğumuz yakalandı bile ama fark etmedi. Ve hatta hastalığı da atlattı. Vücudu virüsle yaşamaya çoktan alıştı ya da virüs o vücutta yaşayamadı ve başka konaklara geçti. Bu konuda en güzel örnek Diamond Princess gemisi. Gemideki 3700 kişinin 700'ünde test pozitif çıkmış. Ama bu 700 kişinin 350'si hastalığı hissetmemiş bile. Ve hala da çok sağlıklılar. Yatak döşek yatmıyorlar ki yaş ortalamaları da baya yüksek.

Peki neden böyle? Çünkü o 350 kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü. Yani bu hastalıkta en önemli şey bağışıklık sistemi. Aramızda bağışıklığı iyi olanlar, spor yapanlar, doğru besinleri alanlar, sigara içmeyenler vb. bu hastalığı belki hissetmeyecek bile. Belki hafif bir grip gibi atlatıp hayatlarına devam edecekler.

Ne yapmak gerekiyor? Öncelik vücut direnci. Spor ve hareket. Sonrası beslenme. Özellikle meyve sebzeler ile daha spesifik şeyler, mesela sarımsak, yoğurt, kefir, yeşil çay vb. Sonrası ise besin takviyeleri. Özellikle c vitamini, çinko, beta glukanlar (1.3 ve 1.6) ve kara mürver ekstresi. Meyve sebzeler ve takviyeler eğer kendinize de dikkat ederseniz bu kışı atlatmanızı sağlayabilir. Çünkü bağışıklık sistemini çok dirençli hale getiriyorlar.

Dediğim gibi, bu virüsle yaşamaya alışın. Önümüzdeki yıllarda, hatta belki aylar ya da haftalarda mutasyona da uğrayacak, ya daha ölümcül olacak, ki kendi de kaybeder, bu yüzden bunu düşük olasılık görüyorum, ya da o da bizimle yaşamayı öğrenecek. Aşısı bulunsa bile mutasyona her uğradığında aşı işlevini kaybedecek. Grip aşıları da öyledir. Sizi sadece geçmiş senelerin grip virüslerinden korur. Yenilerinden değil. Yani tam koruma sağlamaz. Tam koruma her zaman için bağışıklık sisteminizdir.

Fakat dediğim gibi virüsün canlılığını devam ettirebilmesi için bulunduğu konağı öldürmemesi ve başka konaklara geçebilmesi gerekiyor. Bunun için de mecburen mutasyona uğramak zorunda. Mutasyon dediğimiz şey ise nesille alakalı ve virüsler çok hızlı üreyip öldükleri için bizlerde yıllar alan nesil değişimi onlarda saatler alabiliyor. Bu sayede çok hızlı mutasyon geçiriyorlar. Ve büyük bir olasılık süre geçtikçe virüs bulaştığı kişiyi öldürmeyecek şekilde mutasyon geçirecek. Yani bu virüsü ne kadar geç kaparsanız tehlikesi o kadar az olacak.

Evet, hepimize uğrayacak bu virüs ama ne kadar geç uğrarsa o denli şanslı olacağız. Bu yüzden olabildiğince evden çıkmamak, hijyene dikkat etmek, gerekli şekilde beslenmek, hareket etmek ve gerekli takviyeleri almak gerekiyor. Bunları yapanlar emin olun hepimizden uzun yaşayacak.

Özet
1- Kendinizi karantinaya alın. Virüsle en geç temas edenler en şanslıları olacak
2- Hijyen. Olabildiğince temizliğe dikkat edin.
3- Meyve sebze yiyin.
4- Bağışıklığa iyi gelen sarımsak, kefir, yoğurt gibi besinler tüketin.
5- Bağışıklığa çok iyi gelen besin takviyeleri ve vitaminler alın. Örnek: beta glukanlar, c vitamini, çinko, kara mürver ekstresi vb.
6- Hareket edin ve evinizde spor yapın.
7- Sigarayı bırakın.
8- Bol su için

Sağlıkla Kalın...
 
korona salgınına karşı, kademeli, peyderpey, alıştıra-alıştıra,yarım önleme tedbirleri, alınmaz. bu işe yaramaz.

bu tip önlemler, salgını önlemez. salgın kademeli olarak, günden güne büyür.

önleme tedbirlerinin, alınmasında, gecikme yaşanması, felaket demektir.

önleme tedbirleri, alındığında, tatbikatta çok dikkatli olmalıdır. bir şey olmaz kuralı, uygulanmamalı. kurallara tam uyulması sağlanmalı.

gerekirse, kurallar zorla uygulanmalıdır. kimseye iltimaslı davranış gösterilmemelidir.

bir süreliğine, birçok şeyden vazgeçerek, yaşamak, mecburidir. evde kalmak gibi, bir araya gelmemek gibi,

bahçeye inilebilir, komşularla, bir araya gelmemek şartıyla.

bu konuda siyaset yapılmaz-oy kaygılarını bir tarafa bırakmakta büyük fayda var.

yönetenler-muhalifler, bu işten fayda sağlamaya çalışmamalı.

yapılacak işler bellidir.

kimse bu konudan fayda sağlamaya çalışmamalı. beğenilmeye çalışmamalı. sonuç beklenen gibi olmaz. iş ciddi.

gevşek davranmak, binlerle hatta milyonlarla ifade edilen kayıplara sebep olabilir.

ekonomik kayıplardan kaçmak mümkün değildir. en az kayıpla, atlatılması iyidir.

yönetenler şu konuda tedbir almalı:

yayılmayı durdurma ile ilgili tedbirlerin tatbik edildiği sürede, özellikle, şehirlerde, ilçelerde yaşayanlar için: günlük çalışıp, yiyeceğini temin eden ya da ihtiyaç içinde (muhtaç) olanlara, yiyecekleri verilmelidir. ya da bunu karşılamak için gerekli para (yardım) verilmelidir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ürgüplü

benim yorumumu eleştirmekte senin haddine deil sayın corona

insanların inancını, umresini eleştirmek sizin haddinize, benim sizi bu sebeple eleştirmem haddime değil(!) sayın burjuvanın düşüncesine bakar mısınız? İnsanların kutsalını küçümseme maksadıyla eleştiremezsiniz, saygı duymak zo-run-da-sı-nız.
 
Bu virus ciktıktan sonra 22 bin ümreci gitti geldi bile bile lades oldu 15 binden fazla kişi aramızda şuanda sadice 5 bin kişi karqntinada ümrecilerden başka 400 binden fazla kişide farklı ülkelere gidip gelmiş onlarda arqmızda artik önüne gecmek imkansız gibi birde kurallara uymayanlar var artık kaba kuvvet yada askeriyeyi salacan sokaklara
 
Corona virüs Istanbul dan gelen bir kişi nedeniyle Uzunköprü de ilk olarak görülmüş.
Detayları haberde olmakla birlikte 15 kişi gözetim altına alınmış.

 
  • Beğen
Tepkiler: YUSUFTUYLUOGLU

Benzer Konular