02.06.2014 Trakya'da Etkili olan Şiddetli Yağmur ve Dolu yağışı

Ynt: 02.06.2014 Trakya'da Etkili olan Şiddetli Yağmur ve Dolu yağışı

Mevlam kimi yerleri çok yağmurla kimi yerleri de yağmur vermeyerek sınıyor. Ereğli merkezde var yağış ama köylerde yok. en son mart 25 te yağmıştı. Bulutlar geliyor ekmek sular gibi ıslatıp gidiyor. Hayırlısı

Çoğu Yerde Aynı Durum Geçerli Dolu Olmassa Sel Vuruyor. Mevsim Yağışları Karasal İklimden Dolayı Böyle 15 Gün Sonra 40 Dereceyi Göreceğiz Sıcaklara Hazır Olalım cöö-*s

Dolu yok ama yağışlar özellikle ot işi olanları vurdu.

Bahar yağışlarından fiğlere hardal bastı. Etrafımda temiz fiğ balyası çıkartabilecek neredeyse sıfır.

Hava durumunu önemsemeyip Mayıs 10-14 arasında biçenler sağlıklı sıhatli otlarını kaldırdı ama bu kesim çok düşük.

Mayıs 24-25 ' den sonra biçenler en vahim durumdakiler. Otlar tam çevrilmiş, bağlanma kıvamındayken yağmur yağdı. Çok büyük kalite ve rekolte kayıpları yaşadılar. Otları hala yerde.

Son yağmurdan hemen önce biçenlerde ıslattılar ama öncekilere göre nispeten şanslılar. Otlar yaşken ıslandıkları, ayrıca dağınık durumda oldukları için o kadar etkilenmediler. Bir miktar kalite kaybı yaşayacaklar o kadar.

sebazios link=topic=75878.msg896882#msg896882 date=1401903572' Alıntı:
Dolu yok ama yağışlar özellikle ot işi olanları vurdu.

Bahar yağışlarından fiğlere hardal bastı. Etrafımda temiz fiğ balyası çıkartabilecek neredeyse sıfır.

Hava durumunu önemsemeyip Mayıs 10-14 arasında biçenler sağlıklı sıhatli otlarını kaldırdı ama bu kesim çok düşük.

Mayıs 24-25 ' den sonra biçenler en vahim durumdakiler. Otlar tam çevrilmiş, bağlanma kıvamındayken yağmur yağdı. Çok büyük kalite ve rekolte kayıpları yaşadılar. Otları hala yerde.

Son yağmurdan hemen önce biçenlerde ıslattılar ama öncekilere göre nispeten şanslılar. Otlar yaşken ıslandıkları, ayrıca dağınık durumda oldukları için o kadar etkilenmediler. Bir miktar kalite kaybı yaşayacaklar o kadar.
bizde biçtirdik abi 5.5 donum bıyer buğday 5 gun oldu sanırım 2 oldu saglam yagmur yıyor hava durumu da daha yagıslı gosterıyor bılmıyorum napıcaz şubat ayındakı gıbı hava kış sanki

Allah herkesin emeğinin karşılığını versin inşallah afatindan korusun

şuan saat 11:50 gece yarısında başladı yağmur ve durmaksızın yağıyor... merada yatan yulaflar ekinler var ayçiçeği tarlalarında su durmuş durumda ve yer yer su yarıkları var...

Bugün Tekirdağ ' a gittim geldim. Ben ömrü hayatımda bu kadar yatma görmedim. Yol boyundaki neredeyse her tarlada yatma mevcuttu. Kiminde %5 kiminde %95 ama istisnalar hariç
her tarlada vardı.

Doludan ziyade olusan zararın büyük cogunlugu bu sekilde. Fırtınalı yağış.

Özellikle dikkat ettigim, kurak kışın nolumsuz etkisini ekstra azot takviyesi yaparak (fazla gubreleme ile) kapatmaya çalışanlarda yatma daha fazla. Fazla azot uzun ama narin yapılı, yani yatmaya daha müsait bir hal veriyor buğdaya.

İkinci dikkat ettigim nokta, son gubrelemeyi 33 ' luk Nitrat ile yapanlarda yatmanin daha çok olması. 26 ' lik can kullanılan tarlalarda bariz bir farkla yatma daha az.

Baska bir konuda 26 ' lik can berbat bir gübre? Neden uretirler ki? Diye bu gübreyi yerden yere vuran arkadaslar vardı.

Tecrübe en iyi ama en pahalı öğretmen derler.

Özellikle gübre konusunda kantarın topuzunu kaçıran bir arkadas vardı. Ballı ' lı kendisi. Yol boyunda da birkaç yeri mevcuttur. Her geçişimde özellikle bakarım tarlalarının durumu nasıl diye. 1 hafta oncesine kadar Trakya ' da gördüğüm en iyi buğdaylara sahipti.

Bugün baktım aynı tarlaya.

Yatma %98 civarlarında. Bir sınırlar kalmış ayakta.

Allah sabır versin. Baska birsey diyemiyorum.

Meselenin 26 lik yada 33 le ilgili oldugunu sanmiyorum 26 lik 25kg aticaksan 33 luk 17-18 kg atarsin ayarlamak sana kalmis

geçmiş olsun..

kuraklık da var ülke genelinde yer yer çok ciddi derecede..

hayırlısı bakalım..

eskişehirde bizde çok zarar var arpalar hep dokuldu dolu sebebıyle tarım ıl mudurlugunun tespıtı %10 %20 dıo lakın zarar cok buyuk sözde sigortalattık ama bıze faydası yok . . . bıdaha asla yaptırmıcam tamamen para tuzagı . . . basakta tane kalmamıs adamlar %10 dıoo saka gbı

Yağmurlar hala ara ara devam ediyor , hergün yağıyor mübarek.

ttunc link=topic=75878.msg897385#msg897385 date=1401997186' Alıntı:
Meselenin 26 lik yada 33 le ilgili oldugunu sanmiyorum 26 lik 25kg aticaksan 33 luk 17-18 kg atarsin ayarlamak sana kalmis

Maalesef öyle değil. fark sadece azot oranlarında sanıyorsan 33AN ile 26cAN arasındaki farkı ayrınılı bi incelemeni öneririm.

sebazios link=topic=75878.msg897402#msg897402 date=1402000664' Alıntı:
Maalesef öyle değil. fark sadece azot oranlarında sanıyorsan 33AN ile 26cAN arasındaki farkı ayrınılı bi incelemeni öneririm.
Bu yil iki gubreyide kullandim ust ustte binen yerlerde yatma var 26 lik attigin yerdede 33 luk attigim yerdede yani fazla azot kacirinca fark etmiyor

ttunc link=topic=75878.msg897417#msg897417 date=1402002735' Alıntı:
Bu yil iki gubreyide kullandim ust ustte binen yerlerde yatma var 26 lik attigin yerdede 33 luk attigim yerdede yani fazla azot kacirinca fark etmiyor

Fazla azotta 21 ' lik sülfat harici (üre, 33, 26 vs) ne atılırsa atılsın zaten farketmez.. Ama limit dahilinde kullanıyorsak, 26cAN, 33 ' lüğe göre çok daha yavaş bir salınıma sahip olduğundan, bitkinin azot azmanlığına uğrayarak yatmasına engel oluyor.

haziran ın 3 ünde bende Edirne ye acilen gidip gelmem gerekti yol boyunda ki buğdayların görebildiğim kadarıyla ayakta en çok selimiye buğdayları duruyordu. Ayçiçeği tarlalarının çoğunda halen su duruyordu.

Bu gecede .Balıkesir ' e sabaha kadar yağmur yağdı.cok fazla

Mevlam hayırlı rahmetler nasip etsin hepimiz hepimizin mahsullerini afetinden korusun,iklimler değişiyor buradada 4-5 gündür havlar sonbahar gibi yağış bol kısmen bazı bölgelerde dolu zararı var hepimiz için hayırlısı olsun diyorum.