ABD 50 milyar dolarlık pazarımızı kaptı!

Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar ' ın bugünkü köşe yazısı:

Türkiye ' de siyaset gündemi kilitlerken ABD ile Avrupa arasında sessiz sedasız imzalanan organik gıda anlaşmasıyla 50 milyar dolarlık pazar kaçtı. ABD ' li çiftçiler 1 Haziran ' dan itibaren Avrupa ' ya organik gıda ihracatına başlayacak

ABD ile AB önceki gün organik gıda anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre, bundan böyle ABD ile AB arasında organik gıda sertifikaları karşılıklı olarak tanınacak. Böylece Avrupa ' daki 50 milyar dolarlık organik gıda pazarı ABD çiftçisine açılacak.

Hatırlayacaksınız, daha önce GDO ' lu denilen genetiği değiştirilmiş ürünler nedeniyle ABD ile AB arasında anlaşmazlık çıkmıştı ve Avrupa, ABD ' den tarım ürünü ithalatını yasaklamıştı. Şimdi yapılan anlaşma hem bu çatışmayı çözüyor hem de ABD ' li pek çok küçük üreticiye yeni fırsatlar yaratıyor. ABD ' li çiftçiler Avrupa ' ya organik gıda ihracatına 1 Haziran 2012 ' de başlayacak.

The Wall Street Journal ' a dün açıklama yapan AB Komisyonu yetkililerine göre, yeni anlaşmayla organik gıda sektörüne artık rekabet ve standart gelecek. Böylece her ürünün üzerinde organik ihracat sertifikası bulunacak ve ürünün elde edildiği bölge ile diğer ayrıntılar bilgi olarak yer alacak.

Peki organik gıda nedir? Kimyasallar kullanılmadan yapılan tarıma organik tarım, bu yolla elde edilen ürünlere de organik ürün adı veriliyor. Böylece insan ve hayvan sağlığına uygun olan ve çevreye zarar vermeyen ürünler elde ediliyor.

Aslında organik ürün Türkiye ' de pek çok bölgede üretiliyor. Çünkü Türkiye ' de köylü ailelerin pek çoğu zaten kimyasal alıp bunları üretimde kullanacak maddi güce sahip değil. Bu nedenle de zorunlu olarak organik ürün elde ediyorlar. Dünyada çok değerli olan bu ürünleri, depolama imkânları olmadığı için köylerine ancak 30 km uzaklığı aşmayan ilçe pazarlarına götürüp satıyorlar. Bu da gösteriyor ki, köylü ailelere verilecek alım garantisiyle hem ürün miktarını çoğaltma hem de gelirlerini yükseltme imkânı var.

Gelelim Türkiye ' deki organik gıda ihracatına... Türkiye ' nin 2011 yılı tarım ürünü ihracatı 17.9 milyar dolara ulaştı. Tarım ürünü ihracatı 2000 yılında 4 milyar dolar, 2007 ' de ise 11.3 milyar dolar civarındaydı. Son 12 yılda tarım ürünü ihracatı dört kat çoğaldı.

Peki bu tarım ihracatı içinde organik ürün ihracatının payı nedir diye sorarsanız... 2011 ' de sadece 300 milyon dolarlık organik tarım ürünü ihracatı yaptı Türkiye. Oysa yanımızdaki Avrupa pazarına çok büyük tutarlarda organik ürün ihraç etme olanağımız var.

ABD binlerce kilometre öteden 50 milyar dolarlık organik ürün satmak için anlaşma yaparken bizim bunu kaçırmamız pek akıllıca değil. Çünkü ta okyanus ötesinden ABD Tarım Bakanı Yardımcısı Kathleen Merrigan, bu yolla kendi küçük çiftçilerine pazar açtıklarını belirtiyor.

Aynı küçük çiftçi bizde o kadar kalabalık ki! Ama biz bu işleri düşüneceğimize, MİT, polis, asker gibi güvenlik tartışmalarıyla gündemi dolduruyoruz. ABD ile AB arasında yapılan organik gıda anlaşmasını gündemimize sokamıyoruz. Varsa yoksa güvenlik, silah, dinleme cihazı konuları...

18 Şubat 2012 - Haber A
 

Benzer Konular