Bakan Pakdemirli: "Dünyanın en güçlü tarımsal Ar-Ge'sine sahip ülkesiyiz"


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TAGEM bünyesindeki Bitkisel Gıdalar Araştırma Merkezi'nin açılış törenine katılarak, Türkiye'nin gıda üretimindeki yeri ve Bakanlığın desteklediği tohum Ar-Ge'leri hakkında düşüncelerini paylaştı.



"Bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesi. Türkiye, ekilen tarım alanı bakımında dünyada 15'inci, mera dâhil toplam tarım alanın bakımından dünyada 31'inci sıradadır. Bu sıralamaya rağmen ülkemiz, tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyanın ise ilk 10 büyük tarımsal ekonomisinden birisidir. Bu başarının sahibi Türk çiftçisidir, Türk çiftçisinin emeğidir."

"Bakanlık olarak Ar-Ge çalışmalarımız için kendi Ar-Ge gelirlerimizle birlikte çeşitli kaynaklardan yıllık yaklaşık 1 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Ülkemizde üretilen arpanın yüzde 85'i, makarnalık buğdayın yüzde 69'u ve ekmeklik buğdayın yüzde 60'ı TAGEM enstitülerimizde geliştirilmiştir. Sadece bu üç tür bitkiden dolayı ülke ekonomisine olan katkımız yıllık yaklaşık 23 milyar liradır. Ülkemizdeki tarımsal Know-How'ın, yani çözümlerin yüzde 70'i Bakanlığımız araştırma sistemine aittir."

Pakdemirli, Türkiye'nin, dünya un ve bulgur ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada. 2016-2020 ortalaması baz alındığında bu ticaretten ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 1 milyar dolar net dış ticaret geliri sağlandı. Bitkisel Gıdalar Ar-Ge Merkezi sayesinde, dünyanın en büyük un ve makarna üreticisi ve ihracatçısı ülkesi pozisyonumuzu, daha kaliteli ve yeni ürünlerle güçlendireceğiz. Merkezimiz, ülkemizde faaliyet gösteren un, yem, makarna, bulgur, bisküvi, irmik, çeltik gibi ürünler üreten 1737 fabrikaya hizmet sunacak. Ayrıca kendi enstitülerimize ve 931 özel tohumculuk şirketine, bitki ıslah sürecinde yapacağı kalite analizleriyle katkı sağlayacak."


B%c4%b0TK%c4%b0SEL%20GI.ARA%c5%9e.Merk.%20vitrin.jpeg
 
Bakkala toptancı geldi, işler nasıl diye sorduk.
Bisküviye %50 fiyat düzenlemesi geldi, eskiden tek kişi ile ev geçindiriyorduk, şimdi iki kişiyle bile zor yetiriyoruz, dedi.
130 gr bisküvi zamanında 1 TL idi , 100 gr bisküvi 3 TL oldu.
130 gr olsa 4 TL olacaktı ama artık üretimden kalktı.
Bir yumurtayla çocuklar bir paket bisküvi alıyordu.
Yumurta yine 1 TL olduğundan çocuklar daha fazla tüketebiliyor.
Rahmetli, Kemal Unakıtan bakanımızın, "Yumurta yiyiniz, bize atmayın, kafanız daha fazla çalışır." sözünü tutuyorlar.
Sütün içine bıldırcın yumurtası atılırsa sağlığa çok faydalı olur. Bronşite iyi gelir.
Kendimiz bakıp, pişirmeden çocuklara içiriyoruz.
 
Hadi bakalım çiftçiliği bırakın şimdiden :) Avrupa da şehirlere birer bayii açarsınız çünkü bu traktörü Türkiye de kullanıcak değiliz satışını yaparız daha çok kazanırız.Avrupalılar hala böyle traktör görmemiştir ne diye kendimiz kullanıcaz satalım avrupaya gelsin paralar.öyle ucuza da gitmez 200 bin euro eder herhalde en az
 
Bı tarafımı açıp o tarafımla çok sesli gülmek istiyorum da acayip sesler çıkar diye bilemedim napsam tohumda Pioneer ,Dupont ,limagrin almış başını gitmiş ülkemizde tohum piyasası onlarda buğdayda Bulgar Fransız Rus gibi ırkları üretip üretip tohumluk diye ekiyoruz elimiz de bı kaç çeşit adı yerlide soyunu arastirmak lazım Hamza Hüseyinbey sarı Mustafa gibi bilinen buğdaylar var tabi yerli irkimiz varda piyasa payı yok denecek kadar az su lafa çok gülmek isterim Avrupa da hasilada birinciymisiz ya hangi kaynaktan alıyorlar bu verileri merak ettim cok 2.25 bizden buğday alıp 3 liraya buğday getirmeleri bu yüzden biz çok zengin çiftçileriz ya birazda Avrupa kazansın di mi biz paraya doyduk derelerin kenarına gidip para öbeklerimizi yakıp onun közünde de hergün bonfile ve antrikot yapıp en pahalı Fransız saraplariyla keyif yapıyoruz ya böyle yaşadığımızdan dolayı böyle rakamlar cikiyor ülkemizde gübre fabrikalarımız var hammadde yok rafineri var petrol yok fabrika var ama tarım aleti üretmeye demir yok ne diyelim ki ağam bizimle eğleniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hemde öyle ki 50-60 yaşında adamlar bı çuval para alıp numaradan kamera görünce kavga etmesinler diye meclisin tabanını bakır ile kaplamislar artık kavga etmeyeceklermis bakır vekillerin kötü enerjilerini cekecekmis ne güzel olmuş artık iktidarı muhalefeti her vekilimiz bizim için çok ama çok çalışabilecek kavga yapmak yerine :)
 

Benzer Konular