buğün dolar 'çakıldı', geçmiş olsun...

1637741476275.png




Bakın bu devalüasyon içeride bu ülkenin yetkilileri istemezse kesinlikle olamayacak bişeydir

bu devalüasyon enflasyon sarmalı istenen bir yöntemdir sadece

Hiçbir ülke veya birileri sizden habersiz etki yaparak paranızın değerini düşüremez

Burada tercihler öne çıkmıştır ve parası değersizleştirilerek son derece basit bit yönteme başvurularak zaman kaybetme seçeneğine gitmiştir.

kalkınma bu şekilde paranın değeri düşürülerek olsaydı arjantin kalkınırdı, brezilya bıraktı doğru yolda ilerledi kalkındı.

başka topikde bir avuç bozuk para ile amerikadan traktör alan ATATÜRK örneğini verdik.

Güçlü ülke parası güçlü tutularak olur

sürekli parası değer kaybettirilen ülkeler hileye başvurmuş olur ama hileli hiçbir sistem başarıya götürmez, devalüasyondan sadece 5-6 ay sonra geçici iyi günler görürsün sonra tekrar aynı şeyler.
 
Haberlere bakıyorumda çok acı durum netleşmeye başladı nihayet

yeni model deneniyor falan fıstık

bunlar hikaye, eskidende sık başvurulan yöntemin ta kendisidir devalüasyon...

kimse kimseyi kandırmasın, literatürde olmayan yöntemler denenmez, sadece deneyin diye önerirler sende uygularsan tongaya düşersin.

eğriye eğri doğruya doğru demesini bilmek şart.

Eskiden para altından olurdu ve içine gümüş katarak basarlardı değerini düşürürlerdi, halk anlamadan kalırdı.

Şimdi devalüasyon yapılır ve bir kılıf hazırlaman gerekir buna, kılıf yeni yöntem denenmesiymiş, ne kadar acı.

madem deneyecen önceden haber etsene yeni yöntemini mubarek insanlar, önceden duyan bilen yine malı götürdü.
 
Yeni modele bakalım

1 KASIM 2021 dolar kuru 9,45 TL

23 KASIM 2021 dolar kuru 12,68 TL

sadece 23 günde %34 yükseliş

bugünü saymıyoruz gün daha bitmedi.

yeni modelde yılbaşından sonra bazı kesimleri rahatlatacak adımların atılacağı var.

yılbaşına 37 gün var

bir yıl önce 23 KASIM 2020 dolar kuru kapanışı 7,85 TL

1 yıllık kurdaki artış % 61

resim daha net oldumu?

son bir yıldaki yüzde 61 lik artışa rağmen bazı kesimlere ne gibi rahatlatma yapılabilir düşünüyorumda bulamıyorum.

31 ocak 2021 doların yıl kapanışı 7,43 TL

buna yüzde 30 devalüasyon dersek 9,65 olur

buna yüzde 50 devalüasyon dersek 11,14 olur

buna yüzde 70 devalüasyon dersek 12,63 olur

bakalım 31 aralık 2021 de yıllık artış kaç olacak dolarda?

rahatlatmalarıda göreceğiz hepberaber.
 
Son düzenleme:
Aslında büyük kurumsallaşmış özel şirketlerde çalışan arkadaşlarlada muhabbet ettik dün akşam

bir dediki yaaa verseler 8-9 bin lira maaş noolcak yani ülke bu kadarmı bitik şuna bak maaş nerde kaldı hiçbişeye yetmiyo, sürekli hepsi yönetime laf attı.


dedimki birine sen patronun en fazla gazetede resmini görmüşündür, ürettiğiniz mallara zam yaptımı hemen anında fiyat güncelleyen satış birimeri var değilmi, neden emeğini sattığın halde patronu hiç görmüyorsun, çık git ben patronu görecem de, maaşıma zam yap de, maaşa güncelleme istiyorum de, böyle bir yöntem aslında çalışanlara uygulanmalı,

olmaz diyor, niye? sendika var, sendikada işte zam oranı konuşuluyor ama konuşulan rakam şimdiden bitmiş piyasa o rakamı sollamış.

o zaman kardeşim kusura bakma yönetimler sana çare üretmek için gelmiyor, onlar kendi düştüğü çokurdan çıkmak için debelenir, yok bütçesi yok borcu yok borcun faizi gibi gibi uzar bu konular, seni kuyudan kurtarmak için ip atacak ne zamanı nede durumu var, herkes kendi düştüğü yerden kurtulmak için debeleniyor dedim.

durumu kavradığında ben suçlu oldum, vay efendim niye yönetimler suçlu değilmi bu durumdan.

haklı olması birşeyi değiştirmez kendileri için çözüm yok hiçbirinde, noolur böyle bilmem artık diyecek söz yok.

yönetimlerin kendilerine bulduğu çıkış yolu aslında en alt tabakayı en çok, sırayla yukarı doğru her tabakayı çukura itmekten ibaret, çukurda ben debeleneceğime girin siz debelenin, bunuda yumuşak kelimelerle atlatırlarsa halk yerse ne ala, yemezsede çukurdan çıktımı işi bitmiştir, onun meselesi son derece basit, çözümüde hep basit, sadece bu basitliği halk tabakalarına anlatabilmek mesele olur onlar için.

işçiler memurlar bir dereceye kadar bu durumlar için çok çeşitli sistemler devreye aldırabilirler yapabilecekleri çok şey var bence ama işsiz kalırım korkusu onları patron yüzü görmeden yaşamaya itmiş hep.

Üreticinin çiftçinin zaten çözümü hiç yok bu durumda,
 
Son düzenleme:
Haberlere bakıyorumda çok acı durum netleşmeye başladı nihayet

yeni model deneniyor falan fıstık

bunlar hikaye, eskidende sık başvurulan yöntemin ta kendisidir devalüasyon...

kimse kimseyi kandırmasın, literatürde olmayan yöntemler denenmez, sadece deneyin diye önerirler sende uygularsan tongaya düşersin.

eğriye eğri doğruya doğru demesini bilmek şart.

Eskiden para altından olurdu ve içine gümüş katarak basarlardı değerini düşürürlerdi, halk anlamadan kalırdı.

Şimdi devalüasyon yapılır ve bir kılıf hazırlaman gerekir buna, kılıf yeni yöntem denenmesiymiş, ne kadar acı.

madem deneyecen önceden haber etsene yeni yöntemini mubarek insanlar, önceden duyan bilen yine malı götürdü.

Anlıyordur anlamaz olur mu?Tarihte yazıyor.

Topkapı Sarayı adlı kitap.Yazarı Reşat Ekrem Koçu .Sayfa 38-39
IV.Mehmet zamanı,Çınar Vak'ası (Vaka-i Vakvakiye )
Asilerin sözcüsü padişaha hitap ediyor:
''Para verecek olsalar,mağşuş akçe,safi bakır verirler, (Tağşiş edilmiş yani değeriyle oynanmış akçeyle maaş veriyorlar,neredeyse saf bakır veriyorlar),Halktan vergi olarak alınan has ayarlı paraları adamları vasıtasıyla ayarı bozuk paralarla değiştirip hazineye veriyorlar.Askerin maaşı bu değiştirilmiş akçe ile ödeniyor.Bu parayı ise çarşı pazardaki esnaf bizden almıyor''
Mehter Hasan ağa , cebinden bir avuç ayarı bozuk, kenarı kırpılmış para çıkarıp padişaha gösterdi.
Sonuç: Bu ayar değiştirme işinden sorumlu tutulan ( muhtemelen ayakçı piyon) ve kelleleri istenen üç haremağası boğdurulup isyancılara surdan atıldı, onlarda Beyazıt meydanında Çınar ağacına astılar.

Fath Sultan Mehmet'in ilk padişahlık zamanı.Yıl :1446
Gümüş akçedeki gümüş miktarı (ayar) düşürülünce , eski akçelerinde kenarları kırpılınca asker ayaklandı.Tarihteki ilk yeniçeri ayaklanmasıdır. Padişah, babası II.Murat Han'ı tekrar tahta davet etti. Maaşlara yarım akçe (buçuk ) zam yapıldı.Ayaklanmanın olduğu yerin adıda ''Buçuktepe'' olarak kaldı.(Kaynak:İslam ansiklopedisi)

Herkes herşeyi biliyor.500 yüz yıl öncede biliyordu.Enflasyon ve paranın değerinin düşmesi (devalüasyon) yeni bir olay değil.

Tarih sohbetlerimden sıkılırsanız bildiriniz.
 
Son düzenleme:
Anlıyordur anlamaz olur mu?Tarihte yazıyor.

Tarih sohbetlerimden sıkılırsanız bildiriniz.

Bende Cumhuriyet tarihine bakayım dedim, aslında %38 ler %50 li değer kayıpları bile çok ağır devalüasyonlar diye geçiyor, yönetimleri hüsrana uğratmasıda cabası olmuş hep.

son bir yıldaki değer kaybı dün %61 i bulmuşsa ağır bir durum oluşmuş demektir, ekonomik model denerlerken başka şeyler olmasın, misal ilk Recep Peker zamanında yapılan hiçde umulmayan bir sonuç doğurmuşki son derece normal umulmayanın beklenmeyenin olması, o zaman 2. dünya savaşının getirdiği zorluklar ile bir model denemişler turmamış, şimdide pandemi nin getirdiği zorluklar, artan küresel enerji ve gıda fiyatları vs. deniyor gibi duydum ama bunlar benzerlik gösteren bahneler olduğunu düşünüyorum, sonu hayır olacakmı göreceğiz.

Bakalım 31 ARLIK 2020 dolar kuru 7,43 kapamış, tarihe göre yüzde 30 üzeri tehlikeli seviye başlangıcı, aslında 30 üzeri şu zamanda çok kötü bencede, zaten hep geçmiştede öyle olmuş, 30 üzeri bir başarı hikayesi çıkmamış, ardından genelde yönetim değişikliği gelmiş. 7,43 den yüzde 30 değer kaybı 9,65 yaparki şimdilik görünen buralara gelmez, o zaman yeni ekonomi modeli deneyenleri bekleyen başka şeyler olması kuvvetle muhtemeldir, önümüzdeki bir yıl herşeye hazır olmakda fayda var görünüyor.

1637788614671.png
 
Yıllara görede ortalama döviz kuru takibediliyor , burayada baktığımız zaman 2021 yılında ortalama dolar kur seviyesi 8,3752 olarak hesaplanmış.

Bu durumda bir sonraki yıl 2022 yılında yüzde 20 ila 30 yukarı gideceğini varsayarasakki neden yüzde bu oranlar diyoruz, çünkü bakın yüzde 30 tehlikenin başladığı seviye dedik, tabloda görüldüğü gibi bir sefer yüzde 32 artış yaşanmış, oda 2016 ortalaması ile 2017 ortalamasının artışında yaşanmış., o yıllar riskler neydi artık 32 lik bir yükseliş aslında sınıra ulaşmış olsada bir sıkıntı olmaması şimdi olmayacağı anlamına gelmeyebilir, zaten geçmiş 8 yılda ortalama dolar kuru artışı yüzde 19,5 seviyelerinde kalıyor, çünkü bir yıl 11 oranı varsa bir yıl 24 gibi gidiyor ve 8 yıllık ortalamada 19,5 seviyelerinde aslında, bu yüzden 2022 yılında yüzde 20 ila tehlikenin başlangıcı olan 30 seviyesini hesaplamak normal olur, bunların üzerinde 2022 ortalama kur seviyesi sıkıntı.

O zaman 8,3752 değerine yüzde 20 uygularsak 10,05 rakamını buluruz, yüzde 30 uygularsak 10,88 buluruz.

Demek oluyorki kabaca 11 Lira üzeri sıkıntı, 11 lira üzerinde olmayan, hatta daha çok 10 liraya yakın seyreden kur seviyesi sıkıntı olmayacak seviyelerdir, gönül isterdi tabiki 10 liranın altında seyreden bir dolar kuru olsun yüzde 20 leri geçmesin 15 lerde kalsın, bakalım göreceğiz neler olacak.

Dün itibarı ile dolar alış satış arası fark çok olsada alış satış ortalaması 12,05 civarında kapadı piyasalarda

buda 2021 ortalama kur seviyesi olan 8,3752 nin %43 kadar yukarısında olduğunu bulabiliriz, epey yüksek.

1637792234857.png
 
Son düzenleme:
Bende Cumhuriyet tarihine bakayım dedim, aslında %38 ler %50 li değer kayıpları bile çok ağır devalüasyonlar diye geçiyor, yönetimleri hüsrana uğratmasıda cabası olmuş hep.

son bir yıldaki değer kaybı dün %61 i bulmuşsa ağır bir durum oluşmuş demektir, ekonomik model denerlerken başka şeyler olmasın, misal ilk Recep Peker zamanında yapılan hiçde umulmayan bir sonuç doğurmuşki son derece normal umulmayanın beklenmeyenin olması, o zaman 2. dünya savaşının getirdiği zorluklar ile bir model denemişler turmamış, şimdide pandemi nin getirdiği zorluklar, artan küresel enerji ve gıda fiyatları vs. deniyor gibi duydum ama bunlar benzerlik gösteren bahneler olduğunu düşünüyorum, sonu hayır olacakmı göreceğiz.

Bakalım 31 ARLIK 2020 dolar kuru 7,43 kapamış, tarihe göre yüzde 30 üzeri tehlikeli seviye başlangıcı, aslında 30 üzeri şu zamanda çok kötü bencede, zaten hep geçmiştede öyle olmuş, 30 üzeri bir başarı hikayesi çıkmamış, ardından genelde yönetim değişikliği gelmiş. 7,43 den yüzde 30 değer kaybı 9,65 yaparki şimdilik görünen buralara gelmez, o zaman yeni ekonomi modeli deneyenleri bekleyen başka şeyler olması kuvvetle muhtemeldir, önümüzdeki bir yıl herşeye hazır olmakda fayda var görünüyor.

Ekli dosyayı görüntüle 66213
Osmanlı tarihimizden çok daha fazla örnek verebilirim.Cumhuriyet tarihimizi göstermişsiniz zaten.Yani milli paramızın değerinin düşmesi-düşürülmesi yeni bir durum değil.
Sebep sonuç ilişkileri..
Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde biraz yukarımızda şu anda kaynayan kazan patlayacak.Savaş tamtamları çalıyor. ABD, Dedeağaç'tan yukarıya sürekli tank,top, savaş aracı sevkediyor.Rusya'nın herşeyi göze alıp Ukrayna'ya saldıracağı kuvvetle tahmin ediliyor.ABD boğazlarımızdan geçemeyince ve alternatif yol yapılamayınca alelacele bu çareyi buldu. Konumuzla ilgisi:Önümüzdeki yıllar bizim için daha zor geçebilir.Altımızda istikrar yok, ülke bütünlüğümüze tehdit var.Üstümüzde karışırsa ekonomimiz bu sefer küresel şartlardan çok daha fazla etkilenir.Şu andaki dış olumsuzlukların çoğu korona salgınının etkisiyle oldu.İç faktörlerin etkisi de büyük elbette.
 
Son düzenleme:
Yıllara görede ortalama döviz kuru takibediliyor , burayada baktığımız zaman 2021 yılında ortalama dolar kur seviyesi 8,3752 olarak hesaplanmış.

Bu durumda bir sonraki yıl 2022 yılında yüzde 20 ila 30 yukarı gideceğini varsayarasakki neden yüzde bu oranlar diyoruz, çünkü bakın yüzde 30 tehlikenin başladığı seviye dedik, tabloda görüldüğü gibi bir sefer yüzde 32 artış yaşanmış, oda 2016 ortalaması ile 2017 ortalamasının artışında yaşanmış., o yıllar riskler neydi artık 32 lik bir yükseliş aslında sınıra ulaşmış olsada bir sıkıntı olmaması şimdi olmayacağı anlamına gelmeyebilir, zaten geçmiş 8 yılda ortalama dolar kuru artışı yüzde 19,5 seviyelerinde kalıyor, çünkü bir yıl 11 oranı varsa bir yıl 24 gibi gidiyor ve 8 yıllık ortalamada 19,5 seviyelerinde aslında, bu yüzden 2022 yılında yüzde 20 ila tehlikenin başlangıcı olan 30 seviyesini hesaplamak normal olur, bunların üzerinde 2022 ortalama kur seviyesi sıkıntı.

O zaman 8,3752 değerine yüzde 20 uygularsak 10,05 rakamını buluruz, yüzde 30 uygularsak 10,88 buluruz.

Demek oluyorki kabaca 11 Lira üzeri sıkıntı, 11 lira üzerinde olmayan, hatta daha çok 10 liraya yakın seyreden kur seviyesi sıkıntı olmayacak seviyelerdir, gönül isterdi tabiki 10 liranın altında seyreden bir dolar kuru olsun yüzde 20 leri geçmesin 15 lerde kalsın, bakalım göreceğiz neler olacak.

Dün itibarı ile dolar alış satış arası fark çok olsada alış satış ortalaması 12,05 civarında kapadı piyasalarda

buda 2021 ortalama kur seviyesi olan 8,3752 nin %43 kadar yukarısında olduğunu bulabiliriz, epey yüksek.

Ekli dosyayı görüntüle 66216
2015'te 15 bin tlye 5 tane inek almıştık 20 bin tlye de 285 almıştık
Şimdi 5 holstein inek en az 60 bin tl mf 285 de 80 bin tl
2015'deki 35 bin lira şimdi olmuş 140 bin tl 4 kat değer kaybetmiş paramız 5 sene de 4 kat alım gücümüz azalmış
Artık 4 misli çalışırsak eskisi gibi kazanmak zorundayız kimse de robot olmadığına göre göre 4 kat çalışmaz bu da ekonomik sıkıntıları doğruyor
Doların 3 tl olduğu günleri görmek ümidiyle herkese bol kazançlar
 
Bugün Merkez bankası dolar kuru alış 15,9205 - satış 15,9492

Evet 16 liraya merdiveni dayadı dolar, ayağını kaldırmış son basamağa adımını attımıydı 16 yazacak, üstelik merkez bankasının resmi rakamları bunlar.

Esas konuya gelelim, yüzde 30 civarı paranın değer kaybı ekonomi için olumsuz, sonuçları hep kötü olmuş yazdık yukarıda

2021 yılı ortalama dolar kuru 8,9270 TL olmuş,

peki bu rakama yüzde 30 eklersek 11,605 rakamını buluruz, oysa doların 2022 yılı ortalaması 14,285 ve bugünlerde doların yükselişine devam etmesiyle ortalama sürekli yukarı doğru gidiyor, 14,285 rakamı dahi 8,9270 rakamından tam tamına yüzde 60 yukarıda oluşan bir rakamki 6 ay kadar önceleri yukarıdada bahsettiğim gibi bu durum yüzde 30 un 2 katı büyüklüğünde, etkisi ise rahatlıkla eskiden olduğu gibi yönetim değişikliğini beraberinde getirir.

Kaldıki 16 ya merdiveni dayamış haliyle geçen yılın ortalamasının yüzde 78 yukarıda bugünlerde, çok yüksek bir yükseliş var.

Durum ahval şerait böyleyken böyle, tabi aynı zamanda çeşitli içeride ekonomik kaosunda başlangıcı bir durum, kimse kendini kandırmasın, yeter artık bu kadar yol köprü, memleket sıkıntıya düşecekse kalkıp yol köprü yaptım demek çok yanlış, sadece yol köprümü yapmayı bilirsin, yol köprü yaptım diyeceksen bırak yapma artık, harcamalardan kısmadıkça memlekette diğer sektörlerin işleri yoluna girmedikçe mümkün değil istersen fezaya gidecek yol köprü yap kıymeti yok vesselam.Herşeyin bir kararı vardır.
 

Akılsız başın ceremesini ayaklar çekiyor şimdi enflasyonla mücadele için tek seçeneğimiz faiz arttımak ama bu katır inadı bizi dibe çekmeye devam ediyor
Geçen sene Naci Ağbal doları frenlemişti ama dediklerini yapmıyor diye görevden aldı kendi kuklasını getirdi dolar uçuşa geçti
Bu hükümet değişmezse sürünmeye devam
Bunları savunanlarda bunlardan menfaatlenen insanlar üç kuruş menfaatleri için oylarını ülkenin gençliğin geleceğini satıyorlar daha da oy verecek bi dünya insan var
 
Son düzenleme:
Akılsız başın ceremesini ayaklar çekiyor şimdi enflasyonla mücadele için tek seçeneğimiz faiz arttımak ama bu katır inadı bizi bizi çekmeye devam ediyor
Geçen sene Naci Ağbal doları frenlemişti ama dediklerini yapmıyor diye görevden aldı kendi kuklasını getirdi dolar uçuşa geçti
Bu hükümet değişmezse sürünmeye devam
Bunları savunanlarda bunlardan menfaatlenen insanlar üç kuruş menfaatleri için oylarını ülkenin gençliğin geleceğini satıyorlar daha da oy verecek bi dünya insan var
Faiz arttırmak tek seçenek değil, bu faiz arttırımı aklı selim ekonomi yönetiminde olur. Artık sırada doların 16'yı kırması var, benim tahminim 16.25 civarında Bakan Nebati beyin yeni ürününü piyasaya süreceği yönünde.
Süper bono yani enflasyon oranlı bono. Böyle bir şey açıklanırsa dolar 12 civarına düşer belki daha da düşer 10.50 gibi. Sonra bir müddet daha gidilir dolar yine yükselir felan, amaç genişletici politika ile seçime varabilmek.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Benzer Konular