Buzağıdan Kesime Simmental Erkek Besi Yetiştiriciliği....

Abi benimde aklımda olan bir sistem bu..
Ama para olmadığı için şuan sadece aklımda duruyor..
Hayvan tecrübem yok ama araştırdım maliyet hesabı yaptım..
Bende 120 adet ithal sarole düşünüyorum..
Canlı Kg si 5.5 euro ya ahır teslim geliyor..
Hayvanlar ortalama 6-8 aylık yani 270-280 kg arası bir ithal sarole Ahır teslim 5000 tl..
200 gün bakılacak
günlük ortalama 8 kg yem = 200 gün x 8 kg yem = 1600 kg × yem kg si 90 kuruş = 1440 TL kesif yem
günlük 5 kg silaj 200 günde 1000 kg silaj yer .. Paketli ahır teslim 1000 kg silaj konya da 220 TL ye alırsın..
200 günde 1,5 kg yonca yese 300 kg yonca eder 60 kuruş ahır teslim alsan 180 tl de o eder..
Günlük 1 kg saman 200 kg saman ahır teslim 40 tl de o eder
Toplam
Hayvan başı
Kesif Yem 1440 tl
silaj 220 tl
yonca 180 tl
Saman 40 tl
Toplam 200 gunde 1880 tl yiyor 1900 de ..
5000 e de hayvan alındı etti 6900 TL etti
işçi elektrik su kira veteriner ölüm onları sen hesapla..
Ben 120 hayvana yıllık 60.000 tl işçi elektirik su veteriner dedim
Yani 365 günde 60.000
200 günde 32.000 falan olur
hadi 36.000 de yani 120 hayvana 300 tl de öyle gider
toplamda
Ithal sarole 5000 TL + Yem gideri 1900 + Isci veteriner gideri 300 tl = 7200 TL
6-8 aylık ithal sarole ye 200 gün bakarsak 13-15 aylık olur
O da 372 kg karkas gelse 22 tl den 8200 TL eder
toplam kesim 8200 tl
Toplam masraf 7200 tl
Toplam Kazanç 1000 tl

Not : 200 günde 1000 tl
yılda 1,5 parti ye denk gelir yani yılda 1500 TL kazanç
120 hayvan olsa 180 bin TL eder..

Not: Tüm Kaba yem ve kesif yem dışarıdan almak şartı ile..
Sarole 13-15 aylık ken 372 kg karkas gelmesi şartı ile..
Karkas 22 TL ye kestirmek şartı ile..
6-8 aylık 280 kg saroleyi 5000 TL ye ahır teslim almak şartı ile..

Benim hesabım bu umarım yardımcı olur..
Hayırlısı ise olur inşallah Abi..
Lütfen bunun ölümü var hastalığı var onları yazmayın..
Çünkü önce kağıt üzerinde hesap yapılır..
onlar herşey de var işin içinde olunca illaki kağıt üzerindeki gibi olmaz..
Saygılarımla..

Sen bir an önce elindeki tesisi aç, senden koplayacağım çünkü :)

Nisanın ilk haftası tedbili kıyafet teftişli kahwaltıya geliyorum, keçi sütüm, manda kaymağım, milas çam balım, boyoz, izmir tulumum, ikbal sucuğum, ördek yumurtam hazır olsun şimdiden sipariş weriyorum bak ona göre:)

Ördek yumurtası yoksa Portakallı Ördek olsun French style :)

gel sen gel abi, başımın üstünde yerin var...menüyü hallederiz :)

EywAllah canım kardeşim aradığım merak ettiğim bütün kafamdaki soruların cewaplarını bir bilen olarak yazmışsın. Tespitlerin doğru harfiyen katılıyorum.

İşin başında durabilirsen we biraz risk alabileceksen buzağıdan başlayabilirsin, ama işi sıkı tutman gerek sürekli takip diyorsun.

Kâr edeceğimi biliyorum ama benim sıkıntım yukarıdaki arkadaşlara da dediğim gibi yalnızlığım.

Az yapsam bu sefer ölçeğe uymayacak. Şöyle düşün haywan taşıma araçları dolu gidip boş dönüyorlar ya da tersi dolayısı ile bugün bir kamyon 3-4.000TL ile gidiyor gideceği yere. Kapasitesini doldurursan haywan başına nakliye maliyeti düşüyor.

Serbest Sistem Açık Büfe kaba yem ağırlıklı olarak besleyeceğim. Fenni yemi kendim yapacağım. Günlük metabolik enerji ihtiyacına göre protein we enerjisini dengelerim bunlarda sıkıntım yok. Rasyon füzyon mutasyon bunlarla mesele değil...:)

Belki gelir bi ziyaret ederim seni başlamadan önce....

Selametle...

kendi yemini yapma durumun varsa kar oranın ve verimliliğin artar. yem karma makinanda varsa çok rahat edersin abi. yaptınmıda en az 50 tane yapıcaksın ki ugrastıgına değsin.

nezaman istersen gelebilirsin abi. bi yardımım dokunursa çok sevinirim. konya fuarınada gelicem musait olursan orada da oturup yılmaz abimin bi çayını içeriz.

Değerli arkadaşlar,

Beyin fırtınası yapıyorum, bi arkadaşımın teklifi ile 50 ile 100 adet 3 aylık, ortalama olarak sütten kesilmiş tabir edilen, Simmental Erkek Buzağı topluca alacağım.

Çiftlik teslimi 2.000TL ciwarında bi rakama mâl olacak. Şimdi bu ekmek dostu buzağıları 15-16 aylık iken kesime yollamayı planlıyorum...

Kurbanlık düşünmüyorum hem zaman, hemde büyük ırk olması hasabiyle....

Eldekiler kesif yem dediğiniz fabrika yemini kendim yapacağım. Altyapı, hammadde sıkıntım yok.

Kaba yemi mecburen dışarıdan alacağım. Kuru yonca balyası w.s. şeklinde. Silaj şu aşama da düşünmüyorum...

Serbest sistem full açık olacak.

En son sığır cinsi haywanı Babamın ewinde 20 yıl önce görmüştüm:)

Tekim, başka işlerim projelerim war, bana ayak bağı olacağını düşünüyorum.

Çoban zaruri mi? Çoban yerine Weteriner Teknikeri düşünüyorum.

Kabaca gidecek yonca tonajı ne ciwarda olur?

Siz olsanız ne yapardınız? Değer mi değmez mi? Aklınızdan geçenler nelerdir?

Aynı sorun bende de var abi
Yalnızlık zor iş
Yoksa kafamda plan proje çok da iş uygulama aşamasına gelince tek başına olmuyor
Senin gibi degerli bilgili girişimci bir ortağım olsa bu işe hemen girerdim bende
Nerdeyse herşey var arazi vs vs fakat malesef tekim

Yapılan alıntıda 2000 tl fiyatı görünce herhalde birisi konuyu hortlatmış diye düşündüm. Köyde 2014 de bu fiyata anasının altından simental buzağı alanlar olmuştu. Hazır alıcılarda sıradayken al sat yapmak en güzeli. %25 karı 200 gün yerine bir haftada alırsın. Yukarıdaki hesaba göre söylüyorum tabi. Legal yoldan kazanılacak böyle kar yok.

2000 TL çok uygun gözüküyor. Pazarları takip etmeye çalışıyorum ama en düşük 3000-3500 civarında genelde fiyatlar.

Eğer 2000 TL'den bulursanız, zaten alırken kazanmış oluyorsunuz :).

Üstad bu simentaller niye bu kadar ucuz. yeni doğan Holstein buzağıya bile 1500 diyorlar. zaten üç ayda 540 liralık süt içer, bunun ishali, aşısı, doğum parası vb. Bu simentalci ya tanıdığın biri, (bizim simentalci mi yoksa:D ,) ya da buzağılarda hastalık bişey olmasın?