Çiğ Süt Fiyatlarınız

Ynt: Çiğ Süt Fiyatlarınız

TZOB: Süt üreticisi bir yıldır insaf bekliyor
TZOB Başkanı Bayraktar, çiğ süt tavsiye fiyatının Temmuz 2014 tarihinden bu yana litrede 1 lira 15 kuruş olduğunu, bunun kabul edilemeyeceğini bildirdi

Ana Sayfa» Güncel
05.07.2015 10:44

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının sanayicilerin uzlaşmaz tutumu nedeniyle bir yıldır yerinde seyrettiğini bildirerek, “Bir yıl içinde fiyatlar perakende sütte yüzde 8,9, beyaz peynirde yüzde 7,9, yoğurtta yüzde 2,4, fabrika yeminde yüzde 2, yoncada yüzde 3,6 artmışken, litresi 1 lira 15 kuruş olan çiğ sütün fiyatının değişmemesi kabul edilemez” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi’nde belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatının Temmuz 2014 tarihinden bu yana litrede 1 lira 15 kuruş olduğunu, üstelik birçok ilde de fiyatın 1 lira 15 kuruşun altında satıldığını belirtti.

En son 24 Haziran 2015 tarihinde yapılan toplantıda, süt sanayicilerinin uzlaşmaz tutumlarını sürdürdüğünü, önümüzdeki süreç için de fiyatın aynı kalması gerektiğini ifade ettiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Taraflar anlaşamadan masadan kalktılar. Ne yazık ki karşımızda, bir yıldır üretici fiyatı aynı seyretmesine rağmen ‘stoklarımız dolu, ihracat yapamıyoruz, ürün satamıyoruz’ diyecek kadar öngörüden yoksun, üreticiyle alakası olmayan gerekçelerin arkasına sığınan bir sanayici var.

Bir yıl içinde fiyatlar perakende sütte yüzde 8,9, beyaz peynirde yüzde 7,9, yoğurtta yüzde 2,4, fabrika yeminde yüzde 2, yoncada yüzde 3,6 artmıştır. Tüketici enflasyonu yüzde 7,2’dir, dolar kurundaki artış yüzde 24’dür. Buna karşın çiğ süt fiyatı sabit kalmıştır. Neredeyse ülkemizde fiyatı bir yıldır artmayan tek ürün çiğ süttür. Sanayiciler aklını başına almalı, bindikleri dalı kesmemelidir.
Üreticimizin önümüzdeki dönemde enflasyonun, döviz kurunun, yem, mazot, gübre fiyatlarının ne olacağını bilememektedir. Bildiği tek şey sabitlenmiş olan, sürdürülemez çiğ süt fiyatıdır.”

Kazanan sanayiciler, marketler; kaybeden üretici

Yoğun emek sarf eden üreticinin kullandığı girdi ve sattığı ürün fiyatlarında söz sahibi olamadığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Üretici mağdur. Kazananlar yine fabrikalarına fabrika katan ‘sanayiciler’ ile marketler zincirine yeni bir halka daha katmayı düşünen ‘marketler’; kaybeden ise üreticidir. Burada yem fabrikalarını da unutmamak lazım... Döviz kurundaki en ufak bir değişim, üretici süt fiyatlarına yapılan en ufak bir zam, verilen en ufak bir destek, en kısa zamanda ‘yemde zam’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne yazık ki şu an, girdisini kontrol edemezken, sabitleyemezken, sattığı ürününün fiyatı bir yıldır sabitlenmiş ve bunu daha da ileri götürmek isteyen birkaç sanayici grubunun karşısında mağdur olmuş yüzbinlerce süt üreticisi vardır. Devlet, ‘serbest piyasa ekonomisi’ denilerek bu yaşananlara tarafsız ve sessiz kalmamalıdır.

Çünkü piyasa; fabrikalarına fabrika katan, zincirlerine yeni halkalar eklemek isteyen üç-beş tüccarın elinde oyuncak olmuştur.
Özellikle de sanayiciler, marketler ve yem sanayicileri karlarından başka bir şey düşünmezken, yüzbinlerce üreticinin sessiz kalmasını beklemek abesle iştigaldir.”

Hayvanlar kasaba gider, yeni kriz kaçınılmaz olur

Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi, 2010 yılında yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için sessiz kalınmamasını isteyen Bayraktar, “Eğer fiyatlar önümüzdeki dönem için de sabitlenecek olursa ne yazık ki hayvanlar kasaba gidecek, yeni bir kriz kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

Dünyanın süt sektörü gelişmiş hiçbir ülkesinde, süt üreticilerinin piyasanın acımasız çarklarına mahkûm edilmediğinin altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu ülkelerde devlet her zaman üretici lehine pozitif bir ayrımcılık yapmaktadır. Çünkü bilmektedir ki, süt üreticisi demek yerinde istihdam demektir, süt üreticisi demek milyonlarca aile demektir, süt üreticisi demek şehirlere göçün önlenmesi demektir, süt üreticisi demek insanların beslenmesi demektir, süt üreticisi demek turizm demektir, süt üreticisi demek ihracat demektir. Onlar için sütün ve süt üreticisinin tek değil bilakis birçok anlamı vardır.

Bu sebeplerden dolayı devlet hiçbir zaman bu kesim için tarafsız kalamaz, kalmamalıdır. Çünkü verilen onca desteğin, kredinin, yatırımın takipçisi olmak zorundadır. İnsanlar buna güvenerek yatırım yapmakta, borçlanmakta, zorluklarla mücadele etmektedir.

Devlet müdahale etmeli

Devletten beklentimiz, 3-5 sanayicinin insafına terkedilmiş milyonlarca üretici ve ailesinin korunması, piyasaya müdahale edilmesidir. Böylece; milletin vergileriyle bizlere verilen desteklerle yaptığımız yatırımlar korunacak, özetle süt hayvancılığının geleceği koruma altına alınacaktır.”

Ticarette alıcı ve satıcı olmak üzere iki taraf bulunduğunu hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Biz satıcılar olarak ürünümüzü yoğun emek sarf ederek ürettik ve satmaya çalışıyoruz. Beklentimiz, alıcıların ürünümüze talip olması ve anlaşılacak fiyattan satın almasıdır. Karşımızda ‘istediğim fiyattan verirseniz malınızı alırım, vermezseniz siz bilirsiniz’ diyen ve isteklerini dikte ettiren bir kesim vardır. Bunlar bilmektedirler ki, üreticinin yemciye borcu vardır, üreticinin bankalara borcu vardır, üreticilerin geçindirmesi gereken bir ailesi, sorumlu olduğu insanlar vardır. Her şeyden önemlisi üreticinin güçlü bir ekonomik örgütü yoktur, satmadığı ürünü alacak, üreticiyi sanayicinin insafına terk etmeyecek bir müdahale mekanizması yoktur.

Dolayısıyla üreticilerin şu an itibariyle ‘ürünümü satmıyorum’ deme lüksü yoktur.

Sanayiciler aynı zamanda şu an yaşanan hükümet belirsizliğinden faydalanmaya çalışmakta, bu belirsizlikte ‘fiyatı böyle ne kadar götürebilirsek götürelim’ düşüncesindedirler. Kısacası ‘şark kurnazlığı’ yapmaktadırlar. Şu çok iyi bilinmelidir ki, kesilecek her damızlık hayvanın, yaşanması muhtemel et ve süt krizinin, dışarı aktarılacak her türlü ülke kaynaklarının sorumlusu küçük hesaplar peşinde koşan bu sanayicilerdir.”
 
Cevap: Ynt: Çiğ Süt Fiyatlarınız

Sütte fiyat tartışması
Burak COŞAN31 Aralık 2015 - 23:09:39
Sütte fiyat tartışması

Geçen hafta Tarım Bakanlığı’nda yapılan toplantı ile belirlenen 1.15 TL’lik çiğ süt fiyatı ne üreticiyi, ne de sanayiciyi sevindirdi. Artan maliyetler sebebiyle üretici fiyatın artmasını, sanayici ise daha da aşağı çekilmesini istedi. Ancak bakanlık yetkilileri araya girerek her iki tarafın isteğini de kabul etmedi. Fiyatın ağustos ayına kadar aynı kalacağı açıklandı.

GEÇTİĞİMİZ hafta açıklanan çiğ sütün litre fiyatı ne üreticiyi ne de sanayiciyi sevindirdi. Geçtiğimiz hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bir araya gelen süt sektörünün temsilcileri, ortak bir karara varamadı. 2014 yılının temmuz ayından bu yana 1.15 TL’den satılan çiğ süt için üretici kesimi 10 kuruşluk zam istedi. Sanayiciler ise zam yapılmasının uygun olmadığını, aksine indirime gidilmesini savundu. Araya giren bakanlık yetkilileri her iki tarafın isteğini de geri çevirerek fiyatın 2016 ağustos ayına kadar 1.15 TL olarak kalması önerisini sundu. Her iki kesim de öneriyi istemeden de olsa kabul etti.

SÜT İNEKLERİ KESİME

Toplantının katılımcıları arasında bulunan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin Başkanı Cemalettin Özden, 18 aydır aynı olan çiğ süt alım fiyatının artık üreticiyi zorladığına dikkat çekti. Sütün 6 ayda daha 1.15 TL’den satılmasının zararın boyutlarını daha da arttıracağını belirten Özden, süt fiyatlarının rafta 1 yılda yüzde 8 arttığını ancak üreticinin bu artıştan yararlanamadığını belirtti. Bakanlıkta yapılan toplantıda belirlenen 1.15 TL’lik fiyatın neden kabul edildiğini sorduğumuz Özden şu şekilde cevap verdi: “Üretici kesiminin başka yapabileceği birşey yok çünkü. Köylünün elinde süt işleme tesisi yok. Sanayiciye mahkum. Köylümüz gerilim olmasın, orta yok bulunsun diye fiyatı kabul etti. Ancak böyle devam ederse süt inekleri kesime gidebilir”

DÜŞÜNMEK BİLE KORKUTUCU

Artan yem fiyatlarına rağmen süt fiyatlarının bir türlü yükselmediğine dikkat çeken Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, “Sanayici Türkiye’deki üretimin yarısını ancak alabiliyor. Geriye süt fazlası kalıyor. Bunun çözümü de süt tozunun alım kapasitesinin arttırılması. Acilen Et ve Süt Kurumu’na bağlı süt tozu fabrikaları kurulmalı. Süt tozu pazarının da gelişmesi gerekiyor. Süt tozu ihracatı da arttırılmalı. Bununla birlikte tüketim arttırmak için de kampanyalar düzenlenmeli. Süt fiyatlarının belirlenmesi için devlet, özel sektör ve üreticiler tarafından bir komite kurulmalı. Süt konseyi şu an için bu görevi yapıyor ancak onların da yaptırım gücü yok. Eğer fiyatlar yükselmezse süt inekleri kesime gider. Süt üreticisi para etmeyen ineği ne yapsın ki. Eğer bu durum yaşanırsa felaket olur. Türkiye damızlık hayvan sayısı azalır. Bu da hayvancılığın sonunu getirir. Düşünmek bile korkutuyor insanı” dedi.

Aslında belirlenen Fiyat yeterli

TİRE Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise süt fiyatının yeterli olduğunu, daha fazla yükselmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de süt fiyatlarının dünya piyasasına göre yüksek olduğunu söyleyen Eskiyörük, “Ancak üretim maliyetlerinin de yüksek olması nedeniyle üretici mağdur durumda. Tüketici açısından da fiyatlar yüksektir. Üretici ve tüketicinin mağduriyetinin giderilmesinin çözümü kooperatifleşmedir. Şuan Türkiye ihtiyacı olduğu sütün fazlasına ulaştı. Süt ve süt ürünlerinde dünyada rekabet şansımız olmadığı için üretimi arttırmak tehlikeli. Tarımla ilgisi olmayanlar kesinlikle üretime girmemeli. Zaten maliyetlerin yüksek olduğu Türkiye’de kaba yem üretecek arazisi olmayanlar bu işi sürdüremez. Bu şekilde üretim yapanlar süt fiyatlarının yükselmesini istiyor. Ben de bir üreticiyim. Ben şu andaki fiyatlardan para kazanabiliyorum” dedi. Avrupa’da geçen yıl kotaların kaldırılmasıyla üretimin arttığını söyleyen Eskiyörük, “Fiyatlar düştü. Şuanda Avrupa’da çiğ süt fiyatları TL bazında Türkiye’nin 20 kuruş altında. Buna rağmen Avrupalı üretici bizim üreticimizden çok daha fazla kazanıyor. Çünkü üretim maliyetleri çok düşük. Rusya krizinin ardından ihracat tehlikeye girdi. Ülkemizde sütlerin büyük bölümü kontrolsüz toplandığı için ihracata uygun değil. Fiyat ve kalite açısından dünya pazarında rekabet edemiyoruz. Kooperatiflerle maliyetleri düşürebilir ve gıda güvenliğine uygunluk sağlanarak dünya pazarında yer alabiliriz” dedi.
 
Cevap: Ynt: Çiğ Süt Fiyatlarınız

Aksaray 1.060 kuruş sıcak süt fiyatı biz süt koparatifine veriyoruz sabah akşam gelip alıyorlar onlar sogutuyor sütaşa veriyor ama kactan bilmem bizimkisi düşt 1.10 kuruştan 1.060 kuruşa düştü
 
2 ay önce 1.35'ten Aynes'e veriyorduk önce 1.33'e sonra da 1.30'a düşürdüler fiyatı. Fiyatı arttırsa ne olacak ki süt yemini benden alacaksın diye kural dayatıyor. Süte 10 kuruş zam gelse yeme zam yapar arayı kapatır. Bütün büyük süt firmaları da bu şekilde çalışıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ramoo6868
16.01.2016 - 02:30 | Son Güncelleme: 15.01.2016-22:26 Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber
CHP’den Süt Komisyonu önerisi

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, süt üreticilerinin mağduriyetinin incelenmesi amacıyla TBMMde araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
CHPden Süt Komisyonu önerisi
MERİÇ TAFOLAR Ankara

Gaytancıoğlu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetleri dikkate alınmadan belirlenmesi, Süt Konseyinin işlevini yitirmesi, süt üreticisinin üzerinde sanayici baskısının olması nedeniyle süt üreticilerinden oluşan çok büyük bir kitle çok büyük bir sıkıntı içerisindedir denildi.

Önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

Sıkıntı büyük

1 Temmuz 2014ten bu yana 1.15 TL olan çiğ süt fiyatlarında hiçbir değişiklik olmamıştı. Ancak 1 Aralık 2015 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş süt fiyatının 3 kuruş düşürülmesi kararı alınmıştır. 1 Ocak 2016 tarihinde ise süt fiyatlarının 2 kuruş daha düşürülerek 1 Haziran 2016ya kadar fiyatların bu şekilde devam edeceği de belirtilmiştir. 1.5 yıldır üretim maliyetlerinin artmasına rağmen süt fiyatlarında artış olmaması, sabit kalması ve hatta aşağıya çekilmek istenmesi süt üreticisini mağdur etmektedir. Bu nedenle üretim yapan işletmelerin sayısında düşüş olmaktadır. 2011de 401 bin üretim yapan işletme varken, 2015te ise 376 bin işletmeye düşmüştür.
 
16.01.2016 - 02:30 | Son Güncelleme: 15.01.2016-22:26 Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber
CHPâ��den Süt Komisyonu önerisi

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, süt üreticilerinin mağduriyetinin incelenmesi amacıyla TBMMde araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
CHPden Süt Komisyonu önerisi
MERİÇ TAFOLAR Ankara

Gaytancıoğlu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetleri dikkate alınmadan belirlenmesi, Süt Konseyinin işlevini yitirmesi, süt üreticisinin üzerinde sanayici baskısının olması nedeniyle süt üreticilerinden oluşan çok büyük bir kitle çok büyük bir sıkıntı içerisindedir denildi.

Önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

Sıkıntı büyük

1 Temmuz 2014ten bu yana 1.15 TL olan çiğ süt fiyatlarında hiçbir değişiklik olmamıştı. Ancak 1 Aralık 2015 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş süt fiyatının 3 kuruş düşürülmesi kararı alınmıştır. 1 Ocak 2016 tarihinde ise süt fiyatlarının 2 kuruş daha düşürülerek 1 Haziran 2016ya kadar fiyatların bu şekilde devam edeceği de belirtilmiştir. 1.5 yıldır üretim maliyetlerinin artmasına rağmen süt fiyatlarında artış olmaması, sabit kalması ve hatta aşağıya çekilmek istenmesi süt üreticisini mağdur etmektedir. Bu nedenle üretim yapan işletmelerin sayısında düşüş olmaktadır. 2011de 401 bin üretim yapan işletme varken, 2015te ise 376 bin işletmeye düşmüştür.
Oy cogunluyla görüşülmesi rededildi
 
Süt ürünlerine ihracat desteği
AA
20 Ocak 2016 - 11:22:00
Süt ürünlerine ihracat desteği

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, şu anda süt arzının talepten daha fazla olduğunu belirterek, "Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Bahar gelince süt biraz daha fazlalaşacak, yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidilecek. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verilecek" dedi.

Süt sektöründeki sorunlar üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hem süt üreticileri hem de süt sanayisinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Bakan Çelik, süt sanayicileri tarafında Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Ak Gıda Başkanı Ali Sözen ve sektörün önde gelen temsilcilerini, süt üreticileri tarafında da HAYKOOP Merkez Birliği Başkanı Ertürk, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veysel Ayhan, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız ve diğer üretici birlik temsilcilerini kabul etti.

Görüşmelerin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ertürk, son dönemlerde süt üretimi fazlalığı olduğuna dikkati çekerek, sektördeki durgunluk nedeniyle üreticilerde tedirginlik yaşandığını bildirdi. Sanayicinin Ulusal Süt Konseyi'nin referans fiyatlarına ilişkin uyumlu çalışma sergilemediğini ifade eden Ertürk, üreticilere 1,15'lik referans fiyat, sütlerin toplanması ve soğutma hizmetleri için de 8-10 kuruş arasında para ödendiğini söyledi.

SÜTTE ARZ FAZLASI VAR
Soğutma hizmetleri için olan ücretleri sanayicinin ödemek istemediğini dile getiren Ertürk, kooperatiflerin, toplama, soğutma ve kazanların temizlenmesi ile ilgili maliyetlerinin olduğunu ifade etti. Ertürk, görüşmelerin ardından sanayicilerin 1,15 lira referans fiyatı kabul ettiklerini ancak hizmet bedeli olarak 3-4 kuruş vermek istediklerini, kendilerinin de bu bedel için 5 kuruşu kabul ettiklerini kaydetti. Çiğ sütün değerlendirilmesi için devletin üreticilere süt tozu desteği verdiğini belirten Ertürk, "Devlet süt tozu ihracatında yurt dışındaki fiyatlarla dahildeki fiyat arasındaki farkı ödüyor. Şu anda sütte arz fazlası görünüyor. Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Süt fazlası var ve bugünlerde doğumlar var. Bahar gelince süt biraz daha artacak. Yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidecekler. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verecekler" diye konuştu.

"ESK SÜT PİYASASINA DA MÜDAHALE ETSİN"
Et fiyatları için müdahale yetkisini yerine getiren Et ve Süt Kurumunun (ESK) süt piyasasına da müdahale etmesi gerektiğine işaret eden Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu işin bir sahibi olsun istedik. Şu anda bizim 500-550 ton civarında süt arzı fazlalığımız var. Bu fazlalığın değerlendirilmesi için ESK'nın devreye girmesini istedik. ESK'nın Türkiye'nin farklı bölgelerinde fabrika kiralayarak arz fazlalığı olan sütleri süt tozu yapması ve ihraç etmesi önerisinde bulunduk. Kurumun böyle dar bir zamanda sektörün sorunlarını anlatabildiği ve sorunların çözülmesi için görüşülecek bir makam olsun istedik."
 
Süt ürünlerine ihracat desteği
AA
20 Ocak 2016 - 11:22:00
Süt ürünlerine ihracat desteği

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, şu anda süt arzının talepten daha fazla olduğunu belirterek, "Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Bahar gelince süt biraz daha fazlalaşacak, yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidilecek. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verilecek" dedi.

Süt sektöründeki sorunlar üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hem süt üreticileri hem de süt sanayisinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Bakan Çelik, süt sanayicileri tarafında Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Ak Gıda Başkanı Ali Sözen ve sektörün önde gelen temsilcilerini, süt üreticileri tarafında da HAYKOOP Merkez Birliği Başkanı Ertürk, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veysel Ayhan, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız ve diğer üretici birlik temsilcilerini kabul etti.

Görüşmelerin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ertürk, son dönemlerde süt üretimi fazlalığı olduğuna dikkati çekerek, sektördeki durgunluk nedeniyle üreticilerde tedirginlik yaşandığını bildirdi. Sanayicinin Ulusal Süt Konseyi'nin referans fiyatlarına ilişkin uyumlu çalışma sergilemediğini ifade eden Ertürk, üreticilere 1,15'lik referans fiyat, sütlerin toplanması ve soğutma hizmetleri için de 8-10 kuruş arasında para ödendiğini söyledi.

SÜTTE ARZ FAZLASI VAR
Soğutma hizmetleri için olan ücretleri sanayicinin ödemek istemediğini dile getiren Ertürk, kooperatiflerin, toplama, soğutma ve kazanların temizlenmesi ile ilgili maliyetlerinin olduğunu ifade etti. Ertürk, görüşmelerin ardından sanayicilerin 1,15 lira referans fiyatı kabul ettiklerini ancak hizmet bedeli olarak 3-4 kuruş vermek istediklerini, kendilerinin de bu bedel için 5 kuruşu kabul ettiklerini kaydetti. Çiğ sütün değerlendirilmesi için devletin üreticilere süt tozu desteği verdiğini belirten Ertürk, "Devlet süt tozu ihracatında yurt dışındaki fiyatlarla dahildeki fiyat arasındaki farkı ödüyor. Şu anda sütte arz fazlası görünüyor. Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Süt fazlası var ve bugünlerde doğumlar var. Bahar gelince süt biraz daha artacak. Yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidecekler. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verecekler" diye konuştu.

"ESK SÜT PİYASASINA DA MÜDAHALE ETSİN"
Et fiyatları için müdahale yetkisini yerine getiren Et ve Süt Kurumunun (ESK) süt piyasasına da müdahale etmesi gerektiğine işaret eden Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu işin bir sahibi olsun istedik. Şu anda bizim 500-550 ton civarında süt arzı fazlalığımız var. Bu fazlalığın değerlendirilmesi için ESK'nın devreye girmesini istedik. ESK'nın Türkiye'nin farklı bölgelerinde fabrika kiralayarak arz fazlalığı olan sütleri süt tozu yapması ve ihraç etmesi önerisinde bulunduk. Kurumun böyle dar bir zamanda sektörün sorunlarını anlatabildiği ve sorunların çözülmesi için görüşülecek bir makam olsun istedik."

Valla bu devletınde hukumetınde polıtıkalarına hastayım ya olan gene cıftcıye olmasında
 
  • Beğen
Tepkiler: simentalci
1.12,5 krş elimize geçen şu anda çoktan beri değişiklik yok , ama geçenlerde koop lara verilen soğutma bedellerini düşürmüşler diye duydum , buda kötü tabi koop geliri azalınca müstahsile kötü yansıyor , benim çalıştığım koop çok iyi durumdaydı kar payı dağıtıyordu müstahsile , ama soğutma bedelleri düşürülünce bizim kar payı sakata gelebilir.

Biraz da süt sırcılığı yapmanın duyguları an itibarı ile bu sabah hava eksilerde idi hava eksilere düşünce daha zor oluyor işler neyi tutsan donmuş , hani demek istediğim merak heves umutları olmasın insanın içinde para ile pul ile yapılmaz , alışmışık işin sektörün kölesi olmuşuk , kar zarar gidiyor bakalım nereye kadar gidecek
 
1.12,5 krş elimize geçen şu anda çoktan beri değişiklik yok , ama geçenlerde koop lara verilen soğutma bedellerini düşürmüşler diye duydum , buda kötü tabi koop geliri azalınca müstahsile kötü yansıyor , benim çalıştığım koop çok iyi durumdaydı kar payı dağıtıyordu müstahsile , ama soğutma bedelleri düşürülünce bizim kar payı sakata gelebilir.

Biraz da süt sırcılığı yapmanın duyguları an itibarı ile bu sabah hava eksilerde idi hava eksilere düşünce daha zor oluyor işler neyi tutsan donmuş , hani demek istediğim merak heves umutları olmasın insanın içinde para ile pul ile yapılmaz , alışmışık işin sektörün kölesi olmuşuk , kar zarar gidiyor bakalım nereye kadar gidecek
Sizde de sözleşme dayatmasi var mı?
 

Benzer Konular