Forumda deposunda 500 ton buğday 500 ton ayçiçek 500ton çeltik olup satmayan ve diğer ürünler olsun bekletebilen ağalarimiz mevcut mu bilemem ama yöremizde tüccara 3 liradan ayçiçek satan çiftçiler oldu şimdi 3 liradan üre gübresi alıyorlar sizin ihale hususunuzda haklısınız ancak şöyle bir durum var girdi maliyeti arttığında perakende sektöründe yapılan PVC pencere diyelim 100 lirayken 200 lira olarak fiyatı girdilere göre degistirebiliyor fiyat politikasını belirleme şansı doğuyor örnek 6 ay önce 25 bin lira olan mibzer demire zam geldi diye 35 bin olabiliyor bu fiyatı sanayici çok rahat yansıtabiliyor ancak çiftçi 3 liraya gübre aldım 30 lira dekar maliyeti olan pas attım kök boğaz attım 1300 liraya ayçiçek tohumu aldım 3,5 liraya buğday tohumu aldım girdilerim bu kadar arttı buğdayı 2,5 lira altında satmam diyemiyor ürün fiyatıni hep sanayici belirliyor o yüzden sektörel olarak hep zarar ve minimum kar ile kapatıyor sezonu birde yağış hava şartları kuraklık Allah ne verirse diye bir kumar var ortada
Herkes depo ya mal kaldıramıyor ama yapılması gereken birşey yoksa çoğu yılda ne kar ne zarar karın tokluğuna iş yapar çiftçi.
Mibzer bir kere alınıyor ve uzun yıllar kullanılıyor kaza vs olmadığı müdtetçe.
Bizim sürükli stoğumuzda demir ve destek sacı bulundurmamız gerekiyor. İstediği kadar zamlansın almak zorundayız
Parekende iş yapanlar için dedikleriniz doğru.
Bizim şirket için söylüyorum üretimimizin yüzde 80_90 ı TOKİ ve Müteahhit işleri oluşturuyor. Doğal olarak daha temeli atılmamış Ken sözleşme imzalıyoruz. Ödeme konusunda tokide şu şekil iş yaptıkça hakediş giriyorsun ve hakkettiğin kadar ını sözleşme yaptığımız taşeron a bağlı olarak uzun vadeli çek yazıyor. O sırada gelen zamları yansıtamıyoruz. Öndende bağlantı almıyoruz.
Şunu söylemek istiyorum tarım sektörü , inşaat sektörü ve daha birçok sektör dolar Euro kuruna bağlı olarak çok ciddi şekilde etkileniyor. Daha öncede dedim her iki sektöründe kendine göre artıları eksileri var.
Her ikisinide bilmeyen biri uzaktan bakınca ne para kaldırıyorlar der bize ?