Etin Lezzetli Olması için?


Küçükbaş veya büyükbaş, hayvanın etinin lezzetli olması için nasıl beslenmesi ve bakılması gerekir?

Sıkça duyuyoruz 'eti çok kokuyor yiyemedik' diye. Etin kokmaması ve lezzetli olması için ne yapmalıyız ya da ne yapmamalıyız?

Seneye kendimize ve akrabalara kurbanlık hayvanı kendim yetiştirmek istiyorum. Kurbana 2-3 ay kala alıp besleyeceğim. Eti lezzetli olsun istiyorum.
 
Ynt: Etin Lezzetli Olması için?

Uygulamali cevap burda bayburtta:)

Bizim organik kuzu etleri.. kucukbas eti yemem diyenler bile yedi..

Olay cok basit ve bedava.. hava su gunes.. ozetle kuvvetli mera.. agil cok yuksek ve havadar olcak.. onlerinde su yalams tasi kaya tuzu eksik olmayacak..

9 ay otlatacak.. vesselam.
 
Ynt: Etin Lezzetli Olması için?

Bizim koyunlar saf kangal.. rakım 1600-1800 m.. burda kestik kuzular 18-19 kg karkas verdi.. derece yapacak kadar lezzetli bi et.. burda bi market bi deneyelim dedi 1-2 derken.. suan haftada 3-5 tane istiyo..

Mera kuvvetliyse cok gezmez.. ac susuz cok gezerse ve yasliysa eti kart olur.. ankarayi az cok biliyom.. orda okudum.. cok gezdim.. ilcelere kadar.. burya az cok benziyo cografya.. azicik ozenle lezzeti yakalarsin derim..
 
Ynt: Etin Lezzetli Olması için?

Teşekkür ederim. Aslında hayvancılığı Çankırıda yapacağım. Mera güzel.

Mesela büyükbaşta angus eti kaliteli denir. Koyunlarda da böyle bir şey var mı? Kuzu seçerken dikkat etmem gereken bir şey var mı bu konuda?
 
Ynt: Etin Lezzetli Olması için?

mücahit Demir link=topic=86303.msg1032731#msg1032731 date=1446839839' Alıntı:
kesime 1 ay kala sadece mısır yarması ver. hayvan istediği kadar yaşlı olsun eti tadından yiyemezsin. 45 gün hayvan kuruda olması gerekir. ( büyükbaş )
Öncelikle K.Baş veya B.Baş fark etmez, eldeki imkanlar neler bir bakalım. Şayet hayvanları florası çeşitli bir merada besleme imkanımız varsa ki böyle bir mera Türkiyede nadir bulunur, yazın böyle bir yerde otlatarak yeşil yemesini sağlayabiliriz, yalnız bununla bitmiyor, etin lezzetini etin iç katmanlarında bulunan yağ tabakası sağlar, bunun içinde bir miktar yağlanmasını sağlamalıyız, yağlanması için hayvanın yaşam payının üstünde beslenmesi lazımdır. Onu da arpa ezmesi veya arpa kırması ile sağlayabiliriz. Alacağı enerjini fazlasını yağa çevirerek, etinin arasında depolayacaktır. Bu da etin lezzetini artırır. Mera yoksa, o zaman yeşil biçilerek kurutulmuş yonca+ fiğ ile yaşam payını verir, yağlanmasını da yine arpa ile sağlar, lezzetli bir karkasa sahip oluruz.
 
Ynt: Etin Lezzetli Olması için?

kuruya çekilmeyen hayvanın eti lezzetli olmaz. biz hayvanları 9 ay merada otlatırız. yaş yiyen hayvanın eti biraz acımsı olur. besinin son ayı için söyledim mısır yarması ile hayvan zaten kilo almaz.
 

Ynt: Etin Lezzetli Olması için?

mücahit Demir link=topic=86303.msg1032737#msg1032737 date=1446841470' Alıntı:
kuruya çekilmeyen hayvanın eti lezzetli olmaz. biz hayvanları 9 ay merada otlatırız. yaş yiyen hayvanın eti biraz acımsı olur. besinin son ayı için söyledim mısır yarması ile hayvan zaten kilo almaz.
Mücahit kusura bakma senin mesajına alıntı yapmışım, oysa ben direk konuya yazmak istemiştim, hata olmuş. Yazdıklarına lafım yok.
 

Benzer Konular