yüksek faiz, düşük ücret siyasetinin sonu ne olur...

%40 ya da bunun üstünde faiz siyaseti izlenirse ne olur...
bu durum geçmiş zamanda (1990-2001 arasında) ve pandemiden sonra yaşandı, akıl karı değil...
1-üretim azalır...
2-fiyatlar artmaya devam eder
3-halk büyük sıkıntıya girer
4-soygun artar
5-memleketteki bütün şirketler yabancıların eline geçer
6-ülke talan edilir...

çare va mı...
bu siyaseti izleyenler ve önerenler hemen görevden alınmalı...
normal, makul, faiz/enfilasyon (%5-10) seviyesi uygulanmalı...
özellikle tarım ve hayvancılık alanında, üretim artırılmalı...
ülkeye oturmak üzere gelen, sayısının milyonları bulduğu söylenen yabancılar ülkelerine gönderilmeli...
sınırlar korunmalı..
ülke hayrına siyaset izlenmeli...
halkı, devleti soymaktan vazgeçmeli...
ihtiyaç fazlası olan imam hatip liseleri kapatılmalı, tatbikatlı-teknik liseler (ziraat okulları, hayvancılık okulları, sanayi liseleri olarak) yeniden düzenlenmeli
vakıf üniversiteleri kapatılmalı...paralı üniversiteler kapatılmalı
tarikatların faaliyetleri durdurulmalı, yasaklanmalı...
bist borsa kapatılmalı...
yabancı banka faaliyeti yasaklanmalı...

benim çağdaş olmayan fikirlerim...size tavsiye etmem...:ROFLMAO:
 
FED in faizleri yükseltmesiyle dev ekonomi ABD de bile şirketler zora düşmeye başladı, altı üstü yüzde 5,5 faiz.

yüzde 40 faiz le topu dikmeyen kalmaz.

bu durum halka yansır, halk isyan eder illaki, ama isyan etmesini bilen isyan eder, bilmeyen cahil halk isyanıda yapamadığından, içten içe isyan eder garip gureba vaziyette yaşar gider, masallarla yalanlarla günler geçer, başına geleni çeker.

Azıcık zekaya sahip normal bir insan, siyasetçinin yönetimde uyguladığı taktikleri nasıl yalan söyleyerek başardığını farkeder, fakat cahil kalmış bir insan yalanlarla nasıl dolandırıldığını kandırıldığını farkedemez.Bu cahilin suçumudur, dolandırcının yalancının suçumdur ? işte bu konu netlik kazanmalı öncelikle, yoksa ne cahile hendek atlatılabilir, nede dolandırıcı yalancıya dur yapma etme denilebilir, ikiside bildiğini yapmaya devam eder.
 
yüksek faiz düşük ücret (kime göre(mevcut asgari ücret çalışana göre düşük işverene göre yüksek) enflasyonu azaltır (petrol/buğday gibi ithal hammadde fiyatlarının seyri de faiz kadar etkili).
Talep daralır ve finansmanı olmayan verimsiz işletmeler batar
İstihdam azalır. İşsizlik artar.
büyüme hızı yavaşlar yatırımlar azalır
Sübvansiyona ihtiyaç duyan tarım gibi sektörler daha çok problem yaşar. Emtia fiyatları süreç içerisinde gerileyeceğinden zarar eden çiftçi olur. (örneğin 6 ay önce kullandığın gübre/tohum/mazot fiyatı hasatta muhtmelen daha ucuz olacaktır bu da senin satacağın ürünün fiyatını düşürür ama sen yüksek fiyattan almışsındır o hammadeleri gibi vayahut 140 tl canlı aldığın dana 12 ay sonra kesime geldiğinde 11--120 tl bandına gelebilir 12 aylık periyotta tüketim azlığı ve tlnin değerlenmesi sebebiyle)
Çiftçi için eh işte diyebileceğimiz tek avantajı ekipman-traktör fiyatlarının görece düşmesi veya kampanyalı satılması olur tabii bu da yabancının döviz sokup tl almasına bağlı. Abd de faiz yüksekken bu çok zor.
Hükümet henüz o güveni yabancıya veremiyor.
Yüksek faizli tahvil ihracının en büyük yükünü toplum olarak biz çekeriz. Elin yabancısı 10 yıllık %40 faizle tahvil alır ve 10 yıllk periyotta TL değer kazanırsa o faizi vatandaş vergileriyle öder. TL değerlenir ve sen faizi düşürürsen yabancı parasını alır gider (90-00 arasında olan budur) TL'nin değerlenmesi ithatı da arttırır. Katma değer üretemeyen sanayicinin ihracatını daraltır
 

Benzer Konular