Şimdi ben böyle çok araştırırım sizin gibi okumuş insanlara çok soru sorarım herkez birsey söyler birisi bana samanı 1 kg çıkartınca asidoz olamayabilir demişti sizin okuduğnuz okul her biri farklı mı ders veriyor karşı karsıya getirmek isterim kim daha tecrübeli görmüş oluruz hem internetteki bilgi cöplülügü yok olur
Aslında genel mantık şudur süt inekleri %40 konsantre yem yani arpa ezmesi veya fabrika yemi gibi %60 kaba yem saman slaj yonca vs ile beslenir tabi bunun doğumun ilk ayları orta ve son ayları oranı değişir ama genel mantık budur
Besi sığırları ise tam tersi %60 konsantre yem %40 kaba yemle başlanır besiye besi ortasında konsantre yem oranı arrtırılır besi sonlarına doğru konsantre yem oranı %90a kadar çıkar
Verilecek kuru madde de yani verdiğimiz toplam yemin su harici kilosu misal silajın %70 sudur 10 kilo silaj versek bunun 3 kg kuru maddedir gerisi sudur bizim işimize yarayan ise kuru maddedir
Yani verdiğimiz yemin kuru maddesi de genel olarak hayvanın canlı kilosunu %2.5-3 ü kadardır bu oran süt verimi az yada besinin ilk zamanlarında %2.5'a yakın süt veriminin fazla yada besinin sonuna doğru %3'e yakın olur tabi rakamlar ortmalama veriler inek 40 kilo süt veriyorsa daha iyi beslenmesi gerekir
Bana sorduğunuz o premiks yeme gelince de o tip şeylere pek güvenmiyorum simdi adamların boş yere günahını almayalım da kilosunu 9 tlye satıyor ve kuru maddesini yazmamıs ıslak bir yemse silaj gibi yarısına yakını sudur ve kilosu 18tlye gelmiş olur
Süt işi biraz ayrıntıdır rasyonu eksik verirsen döl tutmaz yavru atar tırnak problemi olur süt verimi düşer asidoz hipokalsemi gibi sindirim sistemi hastalıkları olur vs
Ama besi o kadar ayrıntı değildir gözlem ister ortalama bir rasyonla başlarsınız baktınız hayvanların günlük kilo artışı az yemi arttırırsınız kronik asidosiz şekillenirse hayvanlar belli eder genelde kilo artışı azalır tırnak problemi olur vs
Besi fabrika yemsiz olur ama süt işini fabrika yemsiz ortama verimi 20 kilonun üstünde zor tutarsınız