fahiş kira artışları, fahiş konut fiyatları ile mücadele...

bir bakanın, gazetelerdeki demecinden, konut kira artişlarına, kısa vadede bir çözüm olmadığı, ancak, orta vadede konut yaparak bir çare olacağı, yönünde...

konutların satış fiyatını ve kirasını belirleyenler muhtemelen, emlakçı denen aracı kuruluşlar...
acaba, bunlar kiraları temelsiz/sipekülatif olarak artırmakta mı?

istanbulda, tokinin yaptığı bir sitede,
2+1 dairelerin kiraları, birkaç haftada ya da bir ay gibi bir sürede 15 000 liradan 20 000 liraya...
3+1 dairelerin kiraları, 20 000 liradan, 25 000 liraya çıktı (internet ilanları)
(bu durmda, kiralık konut değiştiren bir vatandaşın cebinden çıkacak para, kira, 2depozito, emlakçı, nakliye 70000 tl-90000 tl)
(geçen yılın kiraları, bu konutlar için, 5000 lira-7000lira)
bir evvelki yıldaki kiralar (2 000 lira-3 000 lira) seviyesindeydi...

bu sürede,
bu arada, son bir ayda, dövizde bariz bir artış yok (dolar-26-28 lira)
enfilasyon, aylık %9 artmış... yıllık %58-%65 artıştan bahsediliyor...
akaryakıtta, fiyat, son bir ayda, mesela mazot, 36-40 lira arasında...
asgari ücrette, memur maşında, emekli maaşında bir artış yok...
(saece, bu konuda, birçok tevatür var)

acaba bu piyasa ekonomisi mi....yoksa,
bu durumda, bakan ya da hükümet, işe emlak kuruluşlarından mı başlamalı...
başka sebepler yanında, faaliyet gösteren, pek çok yabancı, zincir emlak kuruluşları bu işin
sorumlusu olabilir mi...

yoksa, halkın büyük kısmının gelir sevyesi mi azaldı...halk fakirledi mi...

• Beğen
Tepkiler: manas
Enflasyon oranlari tamamen yanlis demeyim tamamen yalan malum tuik baskani vatandasin birinin kartal imam hatip den arkadasi
Halkin gelir seviyesi azalma degil dibe vurdu allah yar ve yarsimcilari sun ozellikle buyik sehirde asgari ucret ile gecim saglamaya calisan insanlarimiza
Genel secimden beri akaryakıt zamlari mi /58 de kalmış yada /65 de
Ama bu daha iyi günlerimiz onumizde yerel secim dugu için yinede frenliyorlar asil yerel secimden si ra duman olacak ortalik
Bugdayda bir gol misirda 2 gol yedik sirada pancar var bir nevi 21 senenin basarisizligini bize odetiyor büyükreis yada onlarin mahalle hala günlük gülistanlık

Piyasa kendi dengesini kendi kuracak
İkinci el ev ve araç fiyatları aşağı çekecek.yıllar yılı yerinde sayarak enflasyonist ekonomide değer kaybı yaşamayacak, direkt olarak aşağı çekecek çünkü faizler buna sebep olacak kadar yükseldi.
Ülkedeki 25 milyon hanenin yarısı kiracıymış
Kalan büyük bir çoğunluğun da yalnız bir dairesi veya evi vardır.
Bugün hızla kira gelirindense faiz gelirine dönmek isteyen kişiler çıkacak, üç beş tane dairesi olup da bu dairelerin bir kısmını satarak yine faize yönelmek isteyenler olacak
Olacak da bu satışa çıkan evleri kim alacak
El cevap; hiçkimse.
Yakındır, ikinci el konutta dramatik düşüşler başlayacak.
Aynısı yatırımlık araba veya traktör vs sahipleri arasında da yaşanacak.

Sözün özü bakanın ima ettiği, işaret ettiği şeyler yüksek faize dayanıyor.ayrıyetten onlar da hğkümet olarak destekleyici politikalar geliştirebilirler.

• Beğen
Tepkiler: behcet arı
Paradan para kazanma bilimi ( finans kapitalizmi) derin bir konu.İçinde faiz,viopp,stock exchange ( borsa),kripto varlık,emtia future marketi vb birçok türev yatırım (!) aracı barındırıyor.Esas olan reel getiridir.Ülkemizde faiz ne zaman enflasyonu geçip reel getiri sağlamıştır? Enflasyon ortamında ev satıp faize vererek faizi yiyenler beş altı yıl içinde ellerindeki parayla o evin birkaç aylık kirasını karşılayabilir.Faizi harcamayıp ana paraya ekleyenlerde aynı sürede o evin belki yarısını alabilir.
Kişisel görüştür,sat satma,al alma tavsiyesi değildir.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Piyasa kendi dengesini kendi kuracak
İkinci el ev ve araç fiyatları aşağı çekecek.yıllar yılı yerinde sayarak enflasyonist ekonomide değer kaybı yaşamayacak, direkt olarak aşağı çekecek çünkü faizler buna sebep olacak kadar yükseldi.
Ülkedeki 25 milyon hanenin yarısı kiracıymış
Kalan büyük bir çoğunluğun da yalnız bir dairesi veya evi vardır.
Bugün hızla kira gelirindense faiz gelirine dönmek isteyen kişiler çıkacak, üç beş tane dairesi olup da bu dairelerin bir kısmını satarak yine faize yönelmek isteyenler olacak
Olacak da bu satışa çıkan evleri kim alacak
El cevap; hiçkimse.
Yakındır, ikinci el konutta dramatik düşüşler başlayacak.
Aynısı yatırımlık araba veya traktör vs sahipleri arasında da yaşanacak.

Sözün özü bakanın ima ettiği, işaret ettiği şeyler yüksek faize dayanıyor.ayrıyetten onlar da hğkümet olarak destekleyici politikalar geliştirebilirler.
Yazınızı okudum ve hiç birine katılamadım. Sebeplerini tek tek açıklamak istiyorum.

Piyasa kendi dengesini ileri yönlü kuracak. Döviz son 3-4 ayda%50 artış gösterdiği ortamda, ne ev ne de otomobil fiyatları düşmez. Resmi enflasyondan daha düşük faiz veriyoruz( reel enflasyon ne seviyede biliyorsunuz), kısaca faiz uygulamamız yüksek değil hala düşük. Kira geliri mi yoksa faiz geliri mi sorusuna cevabım, mal sahibi olmak diyorum. İçinde kiracı olmasa da olur. Evi satıp faize koysam, seneye aldığım faiz+ ana para ile aynı evi alabilir miyim? Bunu son 5 yılda tecrübe ettik, tekrar konuşmaya gerek yok. Alıcı her zaman bulunur, bugün sen almazsın, bir başkası alır. Nufüs bu denli artarken, sokakta yaşanmayacağına göre mecburen birileri alacak. Ki son yıllardaki satış sayılarına bakarsanız alım-satım devam ettiğini görebilirsiniz. Benim evim diyelim 3 milyon değerinde, çok ciddi kişisel bir problem olmadığı sürece niye düşük fiyattan satayım? Hadi diyelim sattım, elimde ne olacağı belirsiz bir kağıt parçası var. ( Tl ya da döviz fark etmez) Ne yapacağım bu parayla? Ne alacağım ? Yüksek enflasyon ortamında malda olmak iyidir. Dediğiniz gibi, yatırımlık araba ya da traktör alındı diyelim. Bu zaten yatırım amaçlı alınmış, niye zararına satsın çok mantıksız. Hadi fiyatı düşürsün diyelim, o yatırıma gücü yetiyorsa , zaten bekleyebilir.

Her mb toplantısında faiz artışı yapılıyor
Bankalar vadeli hesaplara %45lere kadar faiz vermeye başladı
Vadeli hesaplara %50 ve üzeri faizler verilmeye başlandığında yatırımların maldan mevduat tarafına hızla kayacağını düşünüyorum
Formül basit faiz düşükken mal prim yapar, (zira kredi muslukları açıkken malda balonlaşma oluşur), faiz yüksekken mal değer kaybeder
Önümüzdeki dönemde faiz politikaları aynı şekilde devam ederse mal alımı değil mal satımı tarafında yoğunluk olacak.
Banka 1 milyon liraya aylık 40bin lira faiz veriyorken mala rağbetin azalması kaçınılmaz
3 milyonu olan biri ev almak yerine kirada oturup faiz gelirini tercih ederken 3 milyona evini satmak isteyen sabırsız birileri mecburen evi 2buçuk milyona çekip elinden çıkarmak isteyecek.
Bunlar tahmin ve öngörülerimiz, ne olacağını tam bilemeyiz.
Ben böyle okuyorum ekonomi gündemini, yerel seçimlerden sonra hükümetin ekonomi tutumu daha da keskinleşecektir, vatandaşın istikameti de net şekilde belli olacaktır

Son düzenleme:
Her mb toplantısında faiz artışı yapılıyor
Bankalar vadeli hesaplara %45lere kadar faiz vermeye başladı
Vadeli hesaplara %50 ve üzeri faizler verilmeye başlandığında yatırımların maldan mevduat tarafına hızla kayacağını düşünüyorum
Formül basit faiz düşükken mal prim yapar, (zira kredi muslukları açıkken malda balonlaşma oluşur), faiz yüksekken mal değer kaybeder
Önümüzdeki dönemde faiz politikaları aynı şekilde devam ederse mal alımı değil mal satımı tarafında yoğunluk olacak.
Banka 1 milyon liraya aylık 40bin lira faiz veriyorken mala rağbetin azalması kaçınılmaz
3 milyonu olan biri ev almak yerine kirada oturup faiz gelirini tercih ederken 3 milyona evini satmak isteyen sabırsız birileri mecburen evi 2buçuk milyona çekip elinden çıkarmak isteyecek.
Bunlar tahmin ve öngörülerimiz, ne olacağını tam bilemeyiz.
Ben böyle okuyorum ekonomi gündemini, yerel seçimlerden sonra hükümetin ekonomi tutumu daha da keskinleşecektir, vatandaşın istikameti de net şekilde belli olacaktır
Güzel kardeşim, tahmin ve öngörüye gerek yok. Bunları son 5 yıllık süreçte yaşadık zaten. Yıllık tüfe 59, faiz 30. Yüksek faiz demek enflasyon üstünde faiz vermek demektir. Kısaca %45-50 büyük bir faiz değil. Yıllara göre tüfe ve faiz oranlarına bakabilirsin. En basit tabirle sen bugün%40 la paranı faize koysan, Bugün 1 milyon liran, 1 yıl sonra 1.400 civarı olacak. Bugün 1 milyona aldığını tam 1 yıl sonra 1.400 'e alabilecek misin?

• Beğen
Tepkiler: ilyas35
Yazınızı okudum ve hiç birine katılamadım. Sebeplerini tek tek açıklamak istiyorum.
Piyasa kendi dengesini ileri yönlü kuracak. Döviz son 3-4 ayda%50 artış gösterdiği ortamda, ne ev ne de otomobil fiyatları düşmez. Resmi enflasyondan daha düşük faiz veriyoruz( reel enflasyon ne seviyede biliyorsunuz), kısaca faiz uygulamamız yüksek değil hala düşük. Kira geliri mi yoksa faiz geliri mi sorusuna cevabım, mal sahibi olmak diyorum. İçinde kiracı olmasa da olur. Evi satıp faize koysam, seneye aldığım faiz+ ana para ile aynı evi alabilir miyim? Bunu son 5 yılda tecrübe ettik, tekrar konuşmaya gerek yok. Alıcı her zaman bulunur, bugün sen almazsın, bir başkası alır. Nufüs bu denli artarken, sokakta yaşanmayacağına göre mecburen birileri alacak. Ki son yıllardaki satış sayılarına bakarsanız alım-satım devam ettiğini görebilirsiniz. Benim evim diyelim 3 milyon değerinde, çok ciddi kişisel bir problem olmadığı sürece niye düşük fiyattan satayım? Hadi diyelim sattım, elimde ne olacağı belirsiz bir kağıt parçası var. ( Tl ya da döviz fark etmez) Ne yapacağım bu parayla? Ne alacağım ? Yüksek enflasyon ortamında malda olmak iyidir. Dediğiniz gibi, yatırımlık araba ya da traktör alındı diyelim. Bu zaten yatırım amaçlı alınmış, niye zararına satsın çok mantıksız. Hadi fiyatı düşürsün diyelim, o yatırıma gücü yetiyorsa , zaten bekleyebilir.
Bir yedek parça firması 10 dolara parça ithal getiriyorsa parite 20 TL iken parça 200 TL , 30 TL iken parça 300 TL satış fiyatı oluyor, kur düştüğü zaman 25 TL olsa parça fiyatı gene 300 TL de kalıyor, satış sözleşmelerinde böyle durumlar söz konusu oluyormuş, eh birde dükkan masrafları olunca fiyatlar katlayarak gidiyor.

2022 yılı içinde yapılmış, 100+100 : 200 m^2 iki katlı betonarme köy evi yaklaşık iki milyon fiyata maliyeti oldu.
Dananın kuyruğu kopuk, eskiden ne kadar beton alıyordu, şimdi ne kadar alıyor.

Bir yedek parça firması 10 dolara parça ithal getiriyorsa parite 20 TL iken parça 200 TL , 30 TL iken parça 300 TL satış fiyatı oluyor, kur düştüğü zaman 25 TL olsa parça fiyatı gene 300 TL de kalıyor, satış sözleşmelerinde böyle durumlar söz konusu oluyormuş, eh birde dükkan masrafları olunca fiyatlar katlayarak gidiyor.

2022 yılı içinde yapılmış, 100+100 : 200 m^2 iki katlı betonarme köy evi yaklaşık iki milyon fiyata maliyeti oldu.
Dananın kuyruğu kopuk, eskiden ne kadar beton alıyordu, şimdi ne kadar alıyor.
10 dolara ithal edilen yedek parça, en az 70-100 dolara satılır. Bu hep böyledir.