Hisseli Tarım Arazileri Masrafsız Birleştirilecek


Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü; hisseli tarım arazilerini masrafsız birleştirdiklerini belirtti.

Tarım arazilerinde hissedarların, hisselerini diğer hissedarlara satmaları halinde vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacak.

- Sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan az,
- Dikili tarım arazilerinde 5 dekardan az,
- Örtü altı arazilerde 3 dekardan az arazilerde geçerli olacak.


1618065376899.png
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Bir hissedarın, diğer hissedarlardan masrafsız vergisiz bir şekilde hisselerini satın almasının önü açılmış 5403 sayılı kanunda yapılan yeni düzenlemeyle. Hayırlı olsun. Güzel bir gelişme.

Bu arada bu haktan yararlanmak için tarım orman müdürlüğüne başvurmak gerekiyormuş.


Haberin videosu
Hisseli tarım arazileri masrafsız birleştirilecek
Ordu Altaş TV - 9 Nisan 2021

 
  • Beğen
Tepkiler: filizma

HİSSELİ TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞ İŞLEMLERİNDE VERGİ, HARÇ VE DÖNER SEMAYE ÜCRETLERİ ALINMAYACAK​

9.4.2021 / GÖSTERİM SAYSI : 380 / ARŞİV
1111.jpg



HİSSELİ TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞ İŞLEMLERİNDE
VERGİ, HARÇ VE DÖNER SEMAYE ÜCRETLERİ ALINMAYACAK


5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 04.11.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişik yapılarak hisseli tarım arazilerinin satış işlemlerine vergi, harç ve döner sermaye ücretlerine muafiyetleri getirilmiştir.

Ülkemizde tarım arazilerindeki en büyük sorunlardan biri de hisselilik sorunudur. Tarım arazilerinde metrekare ve santimetrekare büyüklüklerinde binlerce hisse bulunmaktadır. Malikler bu hisselerini satmak istemelerine karşın vergi ve döner sermaye ücretlerinin arazi bedelinden fazla olması nedeni ile bu hisseler satılamamaktadır. 5403 sayılı Kanunda yapılan yeni düzenleme ile, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin altındaki (mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dekar) hisselerin hissedarlara satışı halinde; vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacaktır. Yapılan bu düzenleme ile hisseliliğin azaltılması ve hissedarların kendi aralarında anlaşmaları teşvik edilmiştir. Bu muafiyetden faydalanabilmek için, satılan hissenin arazi sınıfına göre asgari büyüklük değerlerinin altında olması ve hissenin tamamının aynı anda bir veya birden fazla hissedara satışının yapılması gerekmektedir.






Ayrıca bunu da duyuralım:


TARIM ARAZİLERİNİN İNTİKAL İŞLEMLERİNDE VERGİ MUAFİYETİ​

9.4.2021 / GÖSTERİM SAYSI : 277 / ARŞİV
intikal.jpg



TARIM ARAZİLERİNİN İNTİKAL İŞLEMLERİNDE
VERGİ MUAFİYETİ


5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 04.11.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirilmiştir.
5403 sayılı kanunun 8/I maddesinde yer alan intikal işlemlerindeki vergi muafiyetinden yalnızca yeter gelirli büyüklüğe haiz olan kişilerin mirasçıları faydalanabilmekte idi. Yapılan yeni düzenleme ile vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde 5403 sayılı Kanunun 8/C hükümlerine göre intikal işlemlerini yaptıran tüm mirasçılar vergi ve harç muafiyetinden faydalanabilecektir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Ya benim 9 tabu tek parca hepsi kendime ait sınır an yok hepsi bitişik başvuru yaptım özel idarede bi bölüm bakıyormuş gittim o başka yere kadasro başka yere masrafta cabası kendi imkanlarimla bi türlü birleştiremedim her gittim yer başka zorluk cıkarıyor


Abi sizin durum bu yenilikle çözülmez. Bu sadece 20 dekar aşağısında ki hisseli tarlayı alan hissedar için geçerli.

Sizin işi Lisanslı Harita Kadastro Mühendisi (lihkab) çözer. Tevhid yapılacak. Özel idareden geçmesi vs. prosedürleri hallediyorlar takibini yapıyorlarmış.
 
  • Beğen
Tepkiler: osmanli

Benzer Konular