İzmir il tarım müdürlüğü, İzmir ili genelinde yapılan tarımsal üretim maliyetlerini paylaşmış, tabi bunlar devletin resmi rakamları, üretimini yapanlar, bu rakamların gerçekliği ile ilgili yorum ve görüşlerini paylaşırsa faydalı olur. Tabi burada sanırım tüm maliyetler dışarıya yaptırılmış (ekim,biçim hasat vb) gibi hesaplanmış. Sizin gerçekleşen rakamlarınız neler?
YONCA ( Kuru ot ) MALiYETi
TESİS GİDERLERİ TL/Da
Gübre Bedeli 45,00/Da
Tohum Bedeli 53,00/Da
Toprak Hazırlığı 85,00/Da
Gübreleme İşçiliği 17,50/Da
Ekim veya Dikim 22,00/Da
TESİS GİDERLERİ TOPLAMI 222,50 TL/Da
ÜRETİM GİDERLERİ :
Arazi Kirası 200,00/Da
Gübre Bedeli 27,50/Da
Zirai Müc. İlaç Bedeli 20,00/Da
Su Bedeli 55,00/Da
GİRDİ GİDERLERİ 102,50/Da
Gübreleme İşçiliği 15,00/Da
Sulama İşçiliği 35,00/Da
Çapalama İşçiliği 0,00/Da
Zirai Müc. İşçiliği 17,50/Da
Hasat 90,00/Da
Hasat Son. İşlem. (Kurutma ve Balyalama) 145,00/Da
İŞÇİLİK GİDERLERİ 302,50/Da
Ambara Taşıma 35,00/Da
NAKLİYE GİDERLERİ 35,00/Da
ÜRETİM GİDERLERİ TOPLAMI 640,00/Da
İlk Tesis Giderleri Payı (Tes.Gid.Top. x 1/4) 55,63/Da
TÜM GİDERLER GENEL TOPLAMI 695,63 TL/Da
Alınan Ürün Miktarı (kg/dekar) 1.510
1 Kg Ürünün Maliyeti 0,46 TL
1 Kg Ürünün Ort.Satış Fiyatı 0,67 TL
10 Dekardan yıllık Kar: 3170 TL
2014 Yılı diğer ürün maliyetleri de burada;
Tütün, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/TÜTÜN MALİYETİ.pdf
Turşuluk Hıyar, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/TURŞULUK HIYAR MALİYETİ.pdf
Şeftali, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/ŞEFTALİ MALİYETİ.pdf
Suluda Buğday, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/SULUDA BUĞDAY MALİYETİ.pdf
Suluda arpa, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/SULUDA ARPA MALİYETİ.pdf
Salçalık Domates, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/SALÇALIK DOMATES MALİYETİ.pdf
Sivri Biber, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/S.BİBER MALİYETİ.pdf
Patates, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/PATATES MALİYETİ.pdf
Pamuk, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/PAMUK MALİYETİ.pdf
Danelik Mısır, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/MISIR%20(DANE)%20MAL%C4%B0YET%C4%B0.pdf
Silajlık Mısır, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/MISIR SİLAJI MALİYETİ.pdf
Kuruda Buğday, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KURUDA BUĞDAY MALİYETİ.pdf
Kuruda arpa, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KURUDA ARPA MALİYETİ.pdf
Kiraz, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KİRAZ MALİYETİ.pdf
Kestane, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KESTANE MALİYETİ.pdf
Kavun, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KAVUN MALİYETİ.pdf
Karpuz, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KARPUZ MALİYETİ.pdf
Hıyar, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/HIYAR MALİYETİ.pdf
Fiğ kuru ot, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/F%C4%B0%C4%9E%20%20(%20Kuru%20Ot%20)%20%20MAL%C4%B0YET%C4%B0.pdf
Taze Fasulye, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/FASULYE%20%20(Taze)%20%20MAL%C4%B0YET%C4%B0.pdf
Erik, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/ERİK MALİYETİ.pdf
Enginar, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/ENGİNAR MALİYETİ.pdf
Domates, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/DOMATES MALİYETİ.pdf
Kolaylık olsun ve karşılaştırma yapılabilsin diye 10 dekarlık alanda en çok ekimi yapılan tarla ürünlerinin net kazancını da buraya listeliyorum, bakalım neler daha ekonomikmiş;
Yonca:3170 TL
Turşuluk Hıyar:6300 TL
Suluda Buğday: 1752 TL
Suluda Arpa: 735 TL
Salçalık Domates: 11040 TL
Sivri Biber: 9225 TL
Patates: 14196 TL
Pamuk: 1260 TL
Danelik Mısır: 1676 TL
Silajlık mısır: 4920 TL
Kuruda Buğday: 1911 TL
Kuruda Arpa: 706 TL
Kavun: 6458 TL
Karpuz: 7056 TL
Hıyar: 6400 TL
Fiğ kuru ot: 655 TL
Taze Fasulye: 7488 TL
Enginar: 10560 TL
Domates: 8004 TL
Bunlar resmi rakamlar, buna göre sebzecilerin durumu biraz daha iyi, patatesçiler de zengin olmuşlar
, siz ne diyorsunuz bu rakamlara? Herkesin hasadı bol, kazancı bereketli olsun...
YONCA ( Kuru ot ) MALiYETi
TESİS GİDERLERİ TL/Da
Gübre Bedeli 45,00/Da
Tohum Bedeli 53,00/Da
Toprak Hazırlığı 85,00/Da
Gübreleme İşçiliği 17,50/Da
Ekim veya Dikim 22,00/Da
TESİS GİDERLERİ TOPLAMI 222,50 TL/Da
ÜRETİM GİDERLERİ :
Arazi Kirası 200,00/Da
Gübre Bedeli 27,50/Da
Zirai Müc. İlaç Bedeli 20,00/Da
Su Bedeli 55,00/Da
GİRDİ GİDERLERİ 102,50/Da
Gübreleme İşçiliği 15,00/Da
Sulama İşçiliği 35,00/Da
Çapalama İşçiliği 0,00/Da
Zirai Müc. İşçiliği 17,50/Da
Hasat 90,00/Da
Hasat Son. İşlem. (Kurutma ve Balyalama) 145,00/Da
İŞÇİLİK GİDERLERİ 302,50/Da
Ambara Taşıma 35,00/Da
NAKLİYE GİDERLERİ 35,00/Da
ÜRETİM GİDERLERİ TOPLAMI 640,00/Da
İlk Tesis Giderleri Payı (Tes.Gid.Top. x 1/4) 55,63/Da
TÜM GİDERLER GENEL TOPLAMI 695,63 TL/Da
Alınan Ürün Miktarı (kg/dekar) 1.510
1 Kg Ürünün Maliyeti 0,46 TL
1 Kg Ürünün Ort.Satış Fiyatı 0,67 TL
10 Dekardan yıllık Kar: 3170 TL
2014 Yılı diğer ürün maliyetleri de burada;
Tütün, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/TÜTÜN MALİYETİ.pdf
Turşuluk Hıyar, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/TURŞULUK HIYAR MALİYETİ.pdf
Şeftali, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/ŞEFTALİ MALİYETİ.pdf
Suluda Buğday, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/SULUDA BUĞDAY MALİYETİ.pdf
Suluda arpa, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/SULUDA ARPA MALİYETİ.pdf
Salçalık Domates, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/SALÇALIK DOMATES MALİYETİ.pdf
Sivri Biber, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/S.BİBER MALİYETİ.pdf
Patates, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/PATATES MALİYETİ.pdf
Pamuk, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/PAMUK MALİYETİ.pdf
Danelik Mısır, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/MISIR%20(DANE)%20MAL%C4%B0YET%C4%B0.pdf
Silajlık Mısır, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/MISIR SİLAJI MALİYETİ.pdf
Kuruda Buğday, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KURUDA BUĞDAY MALİYETİ.pdf
Kuruda arpa, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KURUDA ARPA MALİYETİ.pdf
Kiraz, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KİRAZ MALİYETİ.pdf
Kestane, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KESTANE MALİYETİ.pdf
Kavun, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KAVUN MALİYETİ.pdf
Karpuz, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/KARPUZ MALİYETİ.pdf
Hıyar, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/HIYAR MALİYETİ.pdf
Fiğ kuru ot, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/F%C4%B0%C4%9E%20%20(%20Kuru%20Ot%20)%20%20MAL%C4%B0YET%C4%B0.pdf
Taze Fasulye, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/FASULYE%20%20(Taze)%20%20MAL%C4%B0YET%C4%B0.pdf
Erik, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/ERİK MALİYETİ.pdf
Enginar, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/ENGİNAR MALİYETİ.pdf
Domates, http://izmir.tarim.gov.tr/Belgeler/DOMATES MALİYETİ.pdf
Kolaylık olsun ve karşılaştırma yapılabilsin diye 10 dekarlık alanda en çok ekimi yapılan tarla ürünlerinin net kazancını da buraya listeliyorum, bakalım neler daha ekonomikmiş;
Yonca:3170 TL
Turşuluk Hıyar:6300 TL
Suluda Buğday: 1752 TL
Suluda Arpa: 735 TL
Salçalık Domates: 11040 TL
Sivri Biber: 9225 TL
Patates: 14196 TL
Pamuk: 1260 TL
Danelik Mısır: 1676 TL
Silajlık mısır: 4920 TL
Kuruda Buğday: 1911 TL
Kuruda Arpa: 706 TL
Kavun: 6458 TL
Karpuz: 7056 TL
Hıyar: 6400 TL
Fiğ kuru ot: 655 TL
Taze Fasulye: 7488 TL
Enginar: 10560 TL
Domates: 8004 TL
Bunlar resmi rakamlar, buna göre sebzecilerin durumu biraz daha iyi, patatesçiler de zengin olmuşlar