Kemal Kılıçdaroğlu "Sihirli Formülü" Verdi | Maliyet + Makul Kar = Taban Fiyat


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı için Antalya'ya giderek açılış konuşması yaptı.


✅ "Biz neden buğdayı, arpayı, mercimeği, pamuğu, canlı hayvanı, eti dışarıdan getiriyoruz? Bu soru temel bir sorudur ve bu soruyu bütün üreticilerimizin düşünmesi lazım. Değerlerimiz, imkanımız, bereketli toprağımız ve çalışkan insanlarımız var. O zaman neden dışarıdan getiriyoruz, neden bir açlık, yoksulluk kriziyle karşı karşıya kalıyoruz? Bunu hepinizin düşünmesini isterim”.

⭐ "Sorunu başlangıçta tespit ederseniz sorunu kısa süre içinde çözersiniz ve sorun derinleşmez. Bir devletin planlama yapması lazım, kim hangi ürünü ekecek? Bizim planlamamız yok. Bu sene soğan, patates çok iyi, hep beraber patates, soğan ekiyoruz. Bir sene sonra bakıyoruz iflas. Oysa devletin havza bazlı planlama yapması lazım. Planlama yapılınca herkes üretir, kazanır, alın teri döker ve evine huzur içinde gider. Dışarıdan ürün almayız, tam tersine dünyanın bütün ülkelerine ihraç ederiz. Sanki Türkiye’de bütün araziler ekiliyor, herkes çalışıyor, efendim gidip biz Afrika’da arazi kiralıyoruz, Afrika’da ekeceğiz, üreteceğiz. Ya Türkiye'de üretmeyecek miyiz? Bu ülkede olması lazım. İşin özeti şu; maliyet artı makul kar eşittir taban fiyat, tarımdaki sihirli formül budur. Bunun altına indiği andan itibaren devlet olarak ben alacağım, çünkü çiftçinin zarar etmesini istemiyorum diyecek. Böyle olduğu takdirde çiftçi zarar etmez”.

✅ "Elin oğluna gelince dünyanın parasını veriyorsun, çiftçiye gelince niye vermiyorsun? Elin oğluna gelince dolar bazında garanti veriyorsun. Bir de vergiye tabi tutmayacağım diyorsun, e çiftçi hem üretiyor, hem vergi veriyor, ihracat yapıyor, ülkeye dolar getiriyor. Daha ne istiyorsun sen? Kimi destekleyeceksin havadan para kazananı değil, çiftçiyi, üreteni, alın teri dökeni kazandıracaksın. O kazandığı zaman hepsi güler. Çiftçi gülüyorsa hepimiz güleceğiz, sevineceğiz” dedi.

1648231705897.png
 
Maliyet + Makul kar = Taban Fiyat

Maliyet kime göre?
Makul kâr kime göre hesaplanacak?

Mesela kendi yemini kendi tarlasında üreten, elektriği güneş enerjisinden karşılayan, çalıştırdığı işçilerin SGK primlerini %50 devletten sübvanse eden büyük bir süt işlemesinin maliyetiyle, 10 tane ineğe sahip Ali amcanın maliyeti aynı mıdır?

Maliyet rakamları çok kolay bir şekilde çarpıtılabilir, hesabı yapanın kriterlerine göre düşükte hesaplanabilir.

Makul kâr ne kadar olmalıdır? Mesela asgari ücret kadar mı kar verilecek?

Olması gereken sabit fiyatlama değildir. Güncel dünya piyasasına göre devletin alım yapmasıdır. Zaten dünyanın ortalaması maliyet +kar şeklinde oluşmaktadır.

Kendi kendine yeten bir ülke olmak istiyorsak yapılması gereken sabit fiyatlı alımı bırakıp Dünya Fiyatı+%10 fiyat vermektir.

22 yıl önce Dünya Fiyatı x 2 fiyat veren devlet vardı. Bunu yapmak zor değil.
 
Son düzenleme:
Çözüm önerisi değil. Düşünülmeden ortaya atılmış sakız gibi laf. Nereye çeksen oraya uzar. Saatlik değişen maliyetler olan ortamda çiftçi için hiç bir anlam ifade etmiyor. Daha düzgün. net ve uygulanabilir bir politika belirlenmeli, böyle havada söylemler güvensizliği artırır. İktidarın hoşuna giden muhalet söylemlerinden bir an önce vazgeçilmeli.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Çözüm önerisi değil. Düşünülmeden ortaya atılmış sakız gibi laf. Nereye çeksen oraya uzar. Saatlik değişen maliyetler olan ortamda çiftçi için hiç bir anlam ifade etmiyor. Daha düzgün. net ve uygulanabilir bir politika belirlenmeli, böyle havada söylemler güvensizliği artırır. İktidarın hoşuna giden muhalet söylemlerinden bir an önce vazgeçilmeli.
Demokraside iktidar ve muhalefet birbirini dengesidir.

İktidar iş yapacak icraat yapacak çünkü yetki onun elindedir. Politikayı belirleyecek olan ve uygulayacak olan iktidardır. Çözüm bulacak, iktidarın görevidir bu.

Muhalefette iktidarı denetleyip, kendine göre eksik gördüğü konuları dile getirmelidir. Gündem de tutmalıdır. Kamuoyu oluşturmalıdır. Ve en önemlisi yarın bir gün iktidara gelirse o konu hakkında uygulayacağı politika ve projeleri belirlemelidir. Bu politika ve projeleri halka açıklayacağı yer de seçim beyannamesidir. Seçimden önce detaylı niye açıklasın kiii iktidar kopya çeksin diye mi ???

Seçmen de iktidarın yapıp yapmadığına, muhalefetinde seçim beyannamesine bakar işine geldiği yere oyunu atar.
 
Seçimlere 3-4 yıl gibi Bi süre kalsaydı bu yazdığınıza hak verirdim. Ama su saatten sonra halkla buluşulan her yer muhalefetin kendini anlatabilidiğini zamanlardır. Seçim döneminde havalarda uçan ayağı yere basmayan Bi dünya vaadlerden seçmen zaten doğruyu yanlışı ayırt edemiyor. Seçim dönemimde iktidar bütün devletin imkanlarını haksız yere menfaatine kullanarak halkı manuple ederek gündemi belirliyor. Ama şu dönemde muhalefet doğru politika ve söylemlerle gündemi belirleye bilme imkanına sahip.
 
Mesela 2015 yılı ana muhalefetin seçim vaatleri için iktidar olmaz söyle böyle dedi. iktidar kanadı 7 Haziran seçimlerinde istediği oyu alamayınca seçim yenilendi. 1 Kasımda tekrar seçim oldu. Halk istikrar dedi İktidar kanadı istediğini aldı. 2018 seçimlerinde ise iktidar kanadı 2015 yılında ana muhalefetin seçim vaatleri için iktidar olmaz söyle böyle demesine rağmen büyük bir çoğunluğunu secimde vaat etti ve bazılarını da yapmak zorunda kaldı. Muhalefet gündeme getirmeseydi belki de emekliye bayram ikramiyesi hiç olmayacaktı.

Muhalefet sorunları gündeme getirir, kamuoyu oluştur, şunları yapacağım der detayı paylaşmaz. Muhalefetin görevini yerine getirebilmesi için olmazsa şart tarafsız medyadır.

Not: Herhangi bir siyasi parti ile bağım yok.
"Seçmen de iktidarın yapıp yapmadığına, muhalefetinde seçim beyannamesine bakar işine geldiği yere oyunu atar." bu kritere göre oy atarım.
Sadece toplum olarak daha şartlarda yaşamak isterim.
 

Resimler ve ekler

  • DcGem1FX0AAiXfR.jpg
    DcGem1FX0AAiXfR.jpg
    334 KB · Görüntüleme: 14
  • CWajdXvWIAEXDR5.jpg
    CWajdXvWIAEXDR5.jpg
    91 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:
Vay be, bende sihirli değneği olan birisi gelmiyor başaki şöyle değneği ile dokunsa herşey düzelse diyordum,

meğer sihirli formül varmış haberimiz yokmuş.

Madem sihirli formülün vardı bugüne kadar neredeydin be adam.

Ama bende sihirli formüller var sihirlerimle dokunduğum her şeyi nasıl düzelticem bakın görün diye milleti kandırmaya çalışmıyorsundur umarım, pekde ihtimal vermiyorum ama yinede muhalefetsin ya sende bişeyler demen lazım tabiki, fakat hokus pokus sihir falan bunlarla açıklanacak kadar basit değil, açıklayabileceğinide sanmıyorum.

Makul kar nedir, maliyet nedir, maliyet enflasyonu dahil edilecekmi taban fiyata, makul kar enflasyona ne kadar ezdirilecek, enflasyon bu taban fiyatın neresinde? ama sonuçta üretici kazanacak diyebiliyormusun ben ona bakarım.

Cümlenin sonunda çiftçi zarar etmez demekle yetinmiş, yani üretirken zarar etmemeyi hedeflemiyorum öncelikle kazanmak için yapıyorum bu işi kazanmak istiyorum ben, kimse zarar etmemek için bir iş yapmaz kazanmak için bir iş yapar öyle değilmi? Üretici kazanacak diyebilen varsa gelsin arkadaşlar yoksa ne demiş ne dememiş sihirliymiş formülü falan bunlar umurumda değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Çözüm önerisi değil. Düşünülmeden ortaya atılmış sakız gibi laf. Nereye çeksen oraya uzar. Saatlik değişen maliyetler olan ortamda çiftçi için hiç bir anlam ifade etmiyor. Daha düzgün. net ve uygulanabilir bir politika belirlenmeli, böyle havada söylemler güvensizliği artırır. İktidarın hoşuna giden muhalet söylemlerinden bir an önce vazgeçilmeli.
önce, ekonomide istikrar olmalı...
ekonomide istikrar yoksa, söylenenler havada yüzer...
 

Benzer Konular