Kırsal Boşalıyor!

Tartışma yaratmak gibi olmasında ayıp olmuyormu biraz?
Aslında asıl problem şu görkem. Çevre etkisi var gençlerde özelliklede aileden bi baskı var hersey hikaye burada konuşulan. Ne şanslıyız ki ailemiz bize özgür birey hakkını tanıdılar ve kararı bize bıraktılar.

Asıl problemde bu gençleri karar verme asamasına getirmeden onlara baskı yapılıyor. HANİ KÖYDE NE VAR! lafını küçükten kulaga dolduruyorlar.

Aslında dikkat edilirse genç nesilde çifçilik yapanlar hep okumuş ve okumakta olan kesimdir. Bu iş zevktir zevk alamayan yapamaz.!!!

Genclerdeki düşünce su para kazanamazsam SATARİM
Her genç bir değil abicim başta da belirttim ben 19 yaşındayım toz yutmatkan zevk duyuyorum senin yaptığın yorum bütün gençler için geçerli değil satıp yemek çözüm değildir böyle bi genelleme yapmamalısin en azından ben satarım değil satmam. Allah sattırmasın sende böyle bi genelleme yapmamalısın.

Aslında asıl problem şu görkem. Çevre etkisi var gençlerde özelliklede aileden bi baskı var hersey hikaye burada konuşulan. Ne şanslıyız ki ailemiz bize özgür birey hakkını tanıdılar ve kararı bize bıraktılar.

Asıl problemde bu gençleri karar verme asamasına getirmeden onlara baskı yapılıyor. HANİ KÖYDE NE VAR! lafını küçükten kulaga dolduruyorlar.

Aslında dikkat edilirse genç nesilde çifçilik yapanlar hep okumuş ve okumakta olan kesimdir. Bu iş zevktir zevk alamayan yapamaz.!!!

Aynen dediğin gibi, şuan üniversite 3. Sınıf ögrencisiyim ailemin ve çevremdekilerin tek lafı köyden kurtul köyde ne var ama ben bu zevk için yeri geliyo 1 hafta okulu asıp 10 saatlik yolu çekip memlekete gidiyorum

Aynen dediğin gibi, şuan üniversite 3. Sınıf ögrencisiyim ailemin ve çevremdekilerin tek lafı köyden kurtul köyde ne var ama ben bu zevk için yeri geliyo 1 hafta okulu asıp 10 saatlik yolu çekip memlekete gidiyorum
İşte gercekler bu. Herkez hükümete şuna buna laf söyleyeceğine kendine bakmalı bence. Neymiş mazot 5 tl olmuş. Köyde kimse kalmamış. İyi degilmiş şuymuş buymuş. Ama köyde ekilmeyen hiç boş arazi yok. Hatta 60 70 km öteden başka yerlerden arazi bulup ekenler var ki bunu en çokta köyde bişey yok diyen kendince kurnaz insanlar yapıyor. Sen herkesi boşver canın ne istiyorsa onu yap. Hayata bi defa geliyorsun ve hakkıyla yaşa. Keşke kadar kötü bi kelime yoltur hayatta. Pişmanlık duyma kimseyi dinleme. Yeniliğe açık ol yenilikçi oldukça mazot fiyatını değilde ürün miktarı nasıl artar, tarlamın ph nasıl dengelenir münavebe nedir doğrusu nasıl yapılır onu tartışırsın. O sana bana akıl verenler toprak analizi bile yaptırmayan nadas bıraktıgı tarlayı ekili olarak gösterip destekleme alan kul hakkı yiyen insanlardan başkası degil. Sen nasıl istiyorsan öyle yap herkesi boşver!!

arkadaslar mazot 5 tl gübre 1.5 tl bugday 1.3 tl satıs 1 tl ortalama 275 kg verim nasıl koyden cıkmasın insanlar koyde yol yok su yok eletkrik pahalı okul yok en yakın hastane 20 km bu insanlar nasıl yasasın kırsalda. türkiyede ciftci yas ortalaması 56dır. 10 yıl sonra 66 olacak hatta dahada artacak. simdi ben cok seviyorum soyle boyle diyenlere hak vermek istiyorum ata topragı satılmaz ama ev gecindirmeye baslayın gecinemedikten sonra herkez satar satmak zorunda ACI AMA GERCEK BU MALESEF !!!

arkadaslar mazot 5 tl gübre 1.5 tl bugday 1.3 tl satıs 1 tl ortalama 275 kg verim nasıl koyden cıkmasın insanlar koyde yol yok su yok eletkrik pahalı okul yok en yakın hastane 20 km bu insanlar nasıl yasasın kırsalda. türkiyede ciftci yas ortalaması 56dır. 10 yıl sonra 66 olacak hatta dahada artacak. simdi ben cok seviyorum soyle boyle diyenlere hak vermek istiyorum ata topragı satılmaz ama ev gecindirmeye baslayın gecinemedikten sonra herkez satar satmak zorunda ACI AMA GERCEK BU MALESEF !!!
Şimdiki çiftçilir 10 yıl sonra olmayacak. Peki bu topragı kime satacaklar?? Bunlar varya hep kendinizi doldurmaktır.

Nedeneleri arasında sadece gelir saglayamamak yok aynı zaman gençlerde evlenme sıkıntısı var kendi köyünün kızı bile evlenip köyde durmak istemiyor

Bazen düşüyorum bu çiftçiliği yeni nesilden kim yapacak???????
Köylerde genç yok (sıfır) kalmadı yok öyle birşey.
Köyümde çiftçilik yaş ortalaması 55in üzerinde genç olarak bildiğim 28,30,33 yaş civarı 4-5 kişi var kalanı hep emekli takımı çocuğu traktörün t sinden anlamayanlar dolu!
Ee ne olacak bu meslek yok mu olacak? Benim yaşım 19 çiftçilikle bağım doğuştan var merakım bu mesleği yaptıracak tecrübem az da olsa var son 3yıldir çoğu ekipman ile tek başıma işleyebiliyorum ve severek yapıyorum toz yutmaktan hoşnut oluyorum bu ata mesleğini sürdürmek çok isterim. Ama 10yil sonra bu emekli çiftçiler bir kısmı hayatta olmayacak peki ne olacak bu topraklar kime geçecek benim gibi devam ettirmek isteyen 2elin 10parmağını geçmiyor ya bu tozu baştan yutmayacaktık ya da bi akıl verin büyüklerim saygılar.

Seviyorsan başaracaksın Gurcan kardeş asla pes etme senin gibi arkadaşlara ihtiyaç var bu ulkede

Bn size katılmıyorum satmak yerine çalışmayı tercih etseler geçinirler evet girdiler cok yuksek fakat tarlalar bos duruyor Nasıl
Para kazanacaklar satmayi tercih edip torunlarının geleceği
İle oynuyorlar

16 ile 30 yaş köydeki en heyecanlı zamanlarımdı..
BABAM vardı başımda..
geçim sıkıntısı yoktu..
bekardım..
zararda etsem aç kalmıyordun.
şehirden, yola çıkıp koye giderken dakikaları sayardım bir an önce ulaşmak için..

Gençler.....
Köy için karar verirken size saygı duyarım.
ama bizim yaşımıza gelince şimdiki gibi konuşmuyor olacaksınız..
köyde çok kazanamasanızda..
ASLA satmayın..
olurki birgün yine döneriz ..

Ne güzel Üniversite okuyorsun atanırsın inşallah, eğer ki memur olursan her ay düzenli maaşın var sigortan yatar emekli olana kadar çalışma imkanın var, mazot 6 tl de olsa senin maaşın etkilenmez. Ama köyde olursan aylık net gelirin olmaz sigortan yatmaz kendin yatiracaksin, maliyetler yükselecek bundan etkileneceksin, evlenirsen daha çocukların olur her masraf büyür. Tabiki kim ister doğduğu yeri bırakıp gitmeyi ama ekmek parası nerdeyse insan oraya gidiyor. Babadan dededen bisey kalmamışsa bir insan nasıl başaracak köyde size soruyorum. Herkes ağzına dolamış bir laf gençler batıya ozeniyor yok köyü artık begenmiyorlar falan, kardeşim gerçekten köydeki çiftçiye değer verseler inanın kim gitmek ister. Sorunu gençlerde aramayın imkansızlıklar sehire göçü zorluyor..bu saçma düzen maalesef böyle gidiyor

Bn size katılmıyorum satmak yerine çalışmayı tercih etseler geçinirler evet girdiler cok yuksek fakat tarlalar bos duruyor Nasıl
Para kazanacaklar satmayi tercih edip torunlarının geleceği
İle oynuyorlar

abi ben özelde calısıyorum ek olarak 150 donum yerim var ekiyorum ama ek gelirim olduğu için ekebiliyorum. masrafı veya daha azı cıksa sorun cok olmuyor fkaat 150 donum tek basına yetmiyor 100 donum ek 50 donum nadas veya tam tersi şeklinde, ekipmanlar babamdan kalma almaya calıssam traktor hariç 30 000 tl eger 500 donum üstü yeri olan varsa yapsın kurtarır onu ayda 500 tl sigorta masrafı, kuraklık, dolu (Allah Korusun) olsa bitti sigorta karsılamıyor.sunu yapın özelde calısın ama belinizi tarlaya baglamayın 2 sene kuraklık olsun bak bakalım nasıl oluyor. söylediklerim Ankara içindir.

Hayır, kentlere yığacak insanları bile yoktu. Bu nedenlede farklı ülkelerden iş gücü talep ettiler. Biz bize yeten bi ülkeyken neden şimdi bu yakarışlar?
hayır elbette bizim bize yetiyor olmamız mükemmel bir şeydi. bunu koruyup üretimi artırarak ihrcatla zenginleşmek varken bugün her bakımdan dışa bağımlı hale geldik. piyasa ne üreticiyi ne tüketiciyi memnun ediyor. insanlar artık üretmiyor, büyük ama plansız şehirlerde tıkış tıkış bir vaziyette yoksulluk sınırının çok altında bir ücreti velinimet sayıp köylerden büyükşehirlere göçüyor. gerek toplumdaki kentli olma hevesi, gerek köylerdeki yetersiz eksik yaşam standartları gerek ise tarımsal girdilerin çok pahalı, ürünlerin ise pazarsız olması nedeniyle tarımın ekonomik olarak cezbedici olmaması 80 milyonluk ülkeyi tarımdan tamamen koparıyor. koca ülkeyi çiftliklerle büyük üreticilerle besleyemeyiz. tarım küçük çiftçi için de cazip hale gelmeli, köyler geliştirilmeli ve insanlara büyükşehir dışında refah içinde üreterek yaşayabilecekleri bir hayat standardı sunulmalı. işte avrupa bunu yaptı. benim şahsen yakarışım bundan ibaret.

hayır elbette bizim bize yetiyor olmamız mükemmel bir şeydi. bunu koruyup üretimi artırarak ihrcatla zenginleşmek varken bugün her bakımdan dışa bağımlı hale geldik. piyasa ne üreticiyi ne tüketiciyi memnun ediyor. insanlar artık üretmiyor, büyük ama plansız şehirlerde tıkış tıkış bir vaziyette yoksulluk sınırının çok altında bir ücreti velinimet sayıp köylerden büyükşehirlere göçüyor. gerek toplumdaki kentli olma hevesi, gerek köylerdeki yetersiz eksik yaşam standartları gerek ise tarımsal girdilerin çok pahalı, ürünlerin ise pazarsız olması nedeniyle tarımın ekonomik olarak cezbedici olmaması 80 milyonluk ülkeyi tarımdan tamamen koparıyor. koca ülkeyi çiftliklerle büyük üreticilerle besleyemeyiz. tarım küçük çiftçi için de cazip hale gelmeli, köyler geliştirilmeli ve insanlara büyükşehir dışında refah içinde üreterek yaşayabilecekleri bir hayat standardı sunulmalı. işte avrupa bunu yaptı. benim şahsen yakarışım bundan ibaret.
Tamam haklısınız. Ben örnek vereyim. 1969 yılında bizim köy kurulmuş ve hane başı 53 dekar yer vermişler dedeme. Dedemin 4 oğlan çoçugu var hepsi köyde kalsaydı 53 /4 =13 dekar arazi düşecekti kişi başı. Şimdi o 4 çoçugun yaklaşık 10 tane erkek çoçugu oldu ki en büyük torunun bi küçügüyüm. Bana ne düşecek bi hesapşayın isterseniz. Ya anlamadıgınız nokta bu eger bu millet herkez köyde kalsa zaten çiftçilik diye bişey olmaz dı. Mecbur köyden gidilecek. İnanmassın ama şuan babamda dahil köyde kimse kalmadı yaşım 22 tek bn varım ve ögrenciyim aynı zamanda. Önceleri yapan yoktu boş kalmasın diye başladım şimdi 250 dekarın üzerinde arazi oldu. Ve sulama kuyuları actırdım suan çokta iyi para bırakıyor. (sulu tarım). Bu doğrultudan yola çıkarsak = ne kadar kisi köyden giderse kalanın arazisi artar. Para kazanımı çok olur başka işle uğraşmaz ve sadece tarıma yönelik neler yapabilirimin peşine düşer. Arazi büyüdükçe verim artar maliyet düşer. Buda böyle biline. Haa bi nokta daha herşeye rağmen para kazanamıyorum diyen adamlar dekarı 3 4 bine arazi alıyo ve köyde ekilmeyen yer yok nasıl oluyosa hem kazanmayıp tarla alıyo hemde yetmiyo her yeri ekiyo dahada güzeli altında araba kapıda sıfır traktör ekipman ama hala kazanmıyo!! Düşündürücü??

Genç neslin çoğu kolay para ve rahat yaşam peşinde ailelerin çoğuda ama çocuğum biz çektik siz çekmeyin düşüncesinde birde ekonomik zorluklar eklenince bu süreç her köyümüzü etkiliyor

Tamam haklısınız. Ben örnek vereyim. 1969 yılında bizim köy kurulmuş ve hane başı 53 dekar yer vermişler dedeme. Dedemin 4 oğlan çoçugu var hepsi köyde kalsaydı 53 /4 =13 dekar arazi düşecekti kişi başı. Şimdi o 4 çoçugun yaklaşık 10 tane erkek çoçugu oldu ki en büyük torunun bi küçügüyüm. Bana ne düşecek bi hesapşayın isterseniz. Ya anlamadıgınız nokta bu eger bu millet herkez köyde kalsa zaten çiftçilik diye bişey olmaz dı. Mecbur köyden gidilecek. İnanmassın ama şuan babamda dahil köyde kimse kalmadı yaşım 22 tek bn varım ve ögrenciyim aynı zamanda. Önceleri yapan yoktu boş kalmasın diye başladım şimdi 250 dekarın üzerinde arazi oldu. Ve sulama kuyuları actırdım suan çokta iyi para bırakıyor. (sulu tarım). Bu doğrultudan yola çıkarsak = ne kadar kisi köyden giderse kalanın arazisi artar. Para kazanımı çok olur başka işle uğraşmaz ve sadece tarıma yönelik neler yapabilirimin peşine düşer. Arazi büyüdükçe verim artar maliyet düşer. Buda böyle biline. Haa bi nokta daha herşeye rağmen para kazanamıyorum diyen adamlar dekarı 3 4 bine arazi alıyo ve köyde ekilmeyen yer yok nasıl oluyosa hem kazanmayıp tarla alıyo hemde yetmiyo her yeri ekiyo dahada güzeli altında araba kapıda sıfır traktör ekipman ama hala kazanmıyo!! Düşündürücü??
Kapida sifir traktör olunca çiftçi kazanıyor herşey yolunda mı yani? Kredi ile alinan traktörler yildan yila odemeli, ve kaldi ki avrupa da ciftcilerin bindiği traktörlere bakin bizim aldiklarimiz onların ara is traktörü bile değil. Türk çiftçisinin ne eksigi var avrupa traktör alamıyor güç yetmiyor yerli alıyor alınca da çiftçi zengin, traktör almazsan eski motorlarla is mi yapılır derler. Bizim burda tarla alanlar dsha doğrusu alabilecek olan köyden kisilerin okumuş çocukları alir ancak memur kesimi yani, 3 4 binden dönüm hesabi az para yapmaz hangi çiftçi nakit o kadsr yüksek meblalar verecek 10 dönüm alsa 30 bin en az.