
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında 1 Ocak'tan itibaren kırsal motorin satışını yasaklıyor.
Sadece Euro dizelin satılacağı yılbaşından itibaren EPDK geçiş dönemi için 4 aylık süre belirledi. Geçen yıl satılan 14 milyon ton motorinin 10 milyonunu kırsal mazot oluşturuyor. İstasyonlarda 1 litre kırsal motorin 2,96 lira, Euro dizel ise 3,07 liradan satılıyor.
Kırsal motorin (yüksek kükürt oranlı) satışı 1 Ocak'tan itibaren yasaklanıyor. Bu tarihten itibaren kırsal motorin ile Euro dizel fiyatları eşitlenecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), uygulama için 4 aylık geçiş süreci belirledi. Buna göre, 1 Ocak 2011 itibarıyla kırsal motorin üretim ve ithalatı yasak hale gelecek.
15 Şubat'a kadar akaryakıt ana dağıtım şirketleri depolarındaki kırsal motorini tüketmiş olacak. 1 Nisan itibarıyla da bayiler istasyonlardaki tankları temizleyerek kırsal motorin satışını sonlandıracak. Bu tarihten itibaren istasyonlarda 10 ppm kükürt oranlı Euro dizel (düşük kükürtlü) satışı başlayacak. Uygulamanın en çok çiftçileri etkileyeceği belirtiliyor. Sektör çevreleri, mutlaka Euro dizel satışlarına geçilmesini isterken, çiftçilerin mağdur olmaması için ÖTV iadesi gibi desteklerin yapılması üzerinde duruyor. Çiftçilere destek verilmesi halinde yıllık maliyetin 80-100 milyon lirayı bulacağı tahmin ediliyor. EPDK, kırsal motorin satışlarını yasaklayan geçiş süreci taslağını kısa bir süre sonra kamuoyunun görüşlerine açacak.
PETDER verilerine göre geçen yıl satışa sunulan 14 milyon ton motorinin 10 milyon tonunu kırsal motorin oluşturuyor. Bu rakamın da 1 milyon tonu tarım kesiminde tüketiliyor. EPDK, düzenlemeyle bir taraftan AB uyumunu hedeflerken diğer yandan da yüksek kükürtlü motorin satışlarını yasaklayarak çevre ve insan sağlığını korumayı amaçlıyor. Yeni uygulamaya geçilmesi halinde kırsal ve Euro dizel motorin fiyatları da eşitlenmiş olacak. Halen istasyonlardaki 1 litre kırsal motorin 2,96 lira, Euro dizel ise 3,07 liradan satılıyor. Aradaki 10 kuruşluk farkın Maliye'nin yapacağı yeni bir ÖTV ile eşitleneceği belirtiliyor.
Uygulamaya sektörden destek geldi. Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, 'Son derece faydalı.' değerlendirmesini yaptı. Metin, Euro dizele geçişle birlikte tarım kesiminde maliyetlerin artacağı veya çiftçilerin pahalı motorin tüketeceği eleştirilerine de açıklık getirdi: 'Maliye, zaten çiftçilere motorin desteği veriyor. Bunun dışında da bir destek olacaksa, bu mutlaka tek fiyat ve ÖTV eşitlemelerinden sonra yapılmalı.'
Sıkı denetim başlayacak
EPDK, uygulamanın geçiş dönemi için 1 Nisan'a kadar süre belirledi. Akaryakıt ithalat, üretim, dağıtım şirketleriyle bayiler, 1 Nisan'a kadar bütün yakıt tesis ve tanklarını kırsal motorinden arındırmış olacak. Bu tarihten itibaren yakıt tanklarında sadece 10 ppm motorin bulundurulacak. Zaman'ın EPDK kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Kurul 1 Nisan'dan itibaren 10 ppm motorin satışlarıyla ilgili geniş çaplı denetimlere başlayacak.