***Konya Tigem etrafındaki tarlalar toplanıyor***


Konya'da dikkat çeken yabancıya arazi satışı! TİGEM'in etrafındaki araziler toplanıyor!​

Merhaba Gazetesinden Emre Özgül’ün haberine göre, Konyalıların topraklarını başta bazı yabancılar olmak üzere, Konyalı olmayan firmalar ve şahıslar alıyor. Dönümüne ederinden daha fazla fiyat verilerek, araziler el değiştiriyor. Satılan arazilerin daha çok TİGEM’in Gözlü ve Konuklar tarım işletmelerinin etrafındaki köylerde yaşanması dikkat çekiyor.​

Merhabahaber.com'dan Emre Özgül'ün haberine göre, Tarımsal üretimin başkenti Konya, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu en kritik ürünlerin üretimini yaparak adından söz ettiriyor. Yüzölçümüyle birçok ülkeden bile büyük olan Konya'nın tarım alanlarının 3'te ikisini kıraç alanlar oluşturuyor.

Konya'da son dönemlerde araziler sürekli el değiştiriyor. Özellikle Sarayönü'nde 5 mahallede Konyalılar, çeşitli gerekçelerden ötürü tarlalarını ellerinden çıkarıyor. Çeşmelisebil, Kuyulusebil, Gözlü, Karabıyık ve Boyalı Mahalleleri’nde araziler bazen yabancılara bazen de Konyalı olmayan farklı şehirdeki yatırımcılara satılıyor.

En çok arazi satışının da Çeşmelisebil ve Kuyulusebil'de olduğu biliniyor. Piyasa şartlarına göre tarlasını satmaya düşünenlere yatırımcıların değerinden daha yüksek meblağlar teklif etmesi, Konyalı çiftçilere de cazip geliyor.

TAŞLI ARAZİLERİ BİLE ALIYORLAR

Borç ve ağır girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler, topraklarını satarak faaliyetlerine son veriyor. Yine bu köylerde yaş ortalamasının yükseldiği görülüyor. Yatırımcıların özellikle Sarayönü gibi bir ilçede taşlı arazileri neden ve hangi gerekçeyle aldığı da merak ediliyor. Konyalıların kendi topraklarını farklı şehirlerdeki ve ülkelerdeki yatırımcılara bu kadar fazla satması akıllarda soru işareti bırakıyor.

ÇELİK: BİZ UYARIYORUZ YABANCILARA SATMAYIN DİYORUZ

Sarayönü'nde Konyalı olmayanlara toprak satışları ile ilgili söylemler ve şikayetler artarken, toprakların neden satıldığı ise merak ediliyor. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik de konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Çelik, şunları söyledi: “Biz, köylülerimize yabancılara toprak satmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Yapmayın diyoruz.”

KONYALILAR 10 VERİYORSA DIŞARIDAN GELEN 15 VERİYOR!


Karabıyık Mahalle Muhtarı Ramazan Gökçe, kendi mahallelerinde de 2 tarlanın Konyalı olmayanlara satıldığını söyledi. Bu tarlalardan birinin taşlı birinin de normal olduğunu kaydeden Muhtar Gökçe, daha sonra şunları kaydetti: “Toprak başka yerlerde pahalı olunca, Konya'ya geliyorlar. Adanalı, İstanbullular bizim mahalleden toprak aldı. Yatırım amacıyla alıyorlar. Satılan tarlaları işlemeyenler de var. Biz, köylülerimize 'satmayın' diyoruz ama bizi dinlemiyorlar. Konyalılar 10 veriyorsa, dışarıdan gelenler 15 veriyor. Köyde nüfus düştü. Sadece bizim burası değil, her yer öyle.”

KUYULUSEBİL'DE KONYALI OLMAYANLAR TOPRAK ALIYOR

Kuyulusebil Mahalle Muhtarı Ali Bursa da kendi mahallelerinde Konyalı olmayanlara toprak satışının arttığını söyledi. Kuyulusebil'de genel olarak ekilemez, taşlı toprakların satıldığının altını çizen Bursa, bu arazilerin neden alındığını da bilmediklerini dile getirdi. “Bizim burada arazinin dönümü 20 binse, dışarıdan gelenler 40-50 veriyor.

Ederinin üzerinden fiyat biçiyorlar. Başka yerlere göre bizim buradaki topraklar alacaklara bedava geliyor. Kuyulusebil'de toplulaştırma biteli 2 yıl oldu. Burada 3 büyük firma var. İkisi İstanbul biri de Konyalı. Konya firmasının elindeki toprak da satılık.

İstanbullu şantiye kurdular, ekip biçiyorlar. İşçi tuttular. Aldıkları tarlalar da hep taşlı. Burada şahıs bazında Konyalı olmayanlar daha çok tarla alıyor. Van, Malatya, Mersin'den gelip tarla alanlar var. 4-5 yıl önce Mısırlı birine toprak satıldı. Ekim yaptırıyorlar şu an. İnternette buralardan çok satılık toprak var. Çoğu da icralık. Bizim burada miraslı tarla da çok. Adamın evi bahçesi satılıyor. İzmirli biri almış hemen satışa çıkardılar. Kuyulusebil şehre 90-95 kilometre uzaklıkta. Arsalar ucuzdu. Belediye metrekare fiyatını 50 liradan 300 liraya çıkardı. Kimse alamadı. 15 başvuru vardı, herkes fiyattan şikayetçi oldu. O fiyatı gidip başka yerden arazi alınır. Köye göç engelleniyor. Başka memleketten insanlar geliyor buradan toprak alıyor. Konyalı olmayıp da bireysel olarak tarla alan çok.”

SARAYÖNÜ'NDEKİ TARLALAR İNTERNETTE SATIŞTA!

Son dönemlerde Sarayönü'ndeki tarlaların internet üzerinden ilana daha çok çıkması, akıllardaki soru işaretlerini artırıyor. Sosyal medya hesapları üzerinden tanıtım bölümünde İstanbul'da hizmet verdiğini belirten bir şirket de Sarayönü'ndeki tarlalar için ilana çıktı. O ilanda “100 bin TL'ye arsanızı alın” çağrısı yapıldı. 500 metrekarelik arsanın aylık getirisinin de 9 bin 250 TL olduğu vurgulandı. Karabıyık, Boyalı, Kuyulusebil, Gözlü'de birçok tarla satış için ilana koyuldu. Mart ayında sadece bir satış sitesinde Sarayönü ile ilgili 180 ilan çıktı. 180 tarla, arsa müşterilerini bekliyor.

ARAZİ SATIŞLARI TİGEM'İN TARIM İŞLETMELERİNİN ETRAFINDA YOĞUNLAŞIYOR!

Söz konusu arazi satışlarının daha çok TİGEM'in Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmelerinin etrafında yoğunlaşması, bu arazi satışlarının sorgulanmasını gündeme getirdi.

 
  • Beğen
Tepkiler: sametgulhan
Adamlar satmakla iyi yapıyor. Yıllarca köle gibi çalış, sonra da karşılığını alma ne yapılır? Tabi ki satılır. Bir yandan bankalar tarafından tamponlan diğer yandan tarım bakanlığı tarafından alakasız tarım politikalarıyla hüsrana uğra, valla nereye kadar devam eder ki bu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Altınok’a duyurulur! Siz daha iyi fiyat verirsiniz, biz de size satmak isteriz😄
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Şehirliler kentliler biliyor olsa halimiz böyle olmazdı, köylü zaten bilemez, hiçbiri desem daha iyi.


2011 yılı itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 23,2'si (17.338.563) kırsal alanda (belde ve köyler) yaşarken, yüzde 76,8'i (57.385.706) kentsel (il ve ilçe merkezleri) alanlarda yaşamaktadır.

Türkiye'de 2021 yılında %93,2 olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, 2022 yılında %93,4 oldu.84 milyon 680 bin 273 kişi Diğer yandan belde ve köylerde yaşayanların oranı %6,8'den %6,6'ya düştü.5 milyon 771 bin 642 kişi

Bakın 2011 den 2021 yılına kadar 10 yılda belde ve köylerde yaşayan 11,6 milyon insan kentlere göçmüş, Yine 10 yılda kentli nüfusu 27 milyon aratarak 57 milyondan 84 milyona çıkmış.
:oops:

Ülkemizdeki kentli nüfusu dünya bankası verilerine görede avrupadan yüksek, bizim kayıtlarımıza görede yüksek.

Hadi avrupa kentli nüfusu dünyaya mal ve hizmet üreten sanayinin, teknolojinin ve bilişim alanında faaliyet gösteren nüfusundan oluşmakta ve haliyle kentleşmiş, dünyaya mal ve hizmet satark kentlerde yaşamayı başarabilmiş, bizim toplumun kentlerdeki yaşayanları ne yapıyorda kentlerde yaşayabiliyor? rantiye ve üçkağıt ekonomisimi kentlerde yaşatıyor bu kadar insanı? ne sanayi var ne teknoloji nede bilişim toplumuyuz, dünyayada sattığı mal ve hizmetten daha fazlasını tüketen devasa bir kentli nüfus oluştu.


Dünya Bankası verilerine göre; Türkiye'de 2022 yılında kentsel alanlarda yaşayan nüfus oranı 77%'dir. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kentsel alanlarda yaşamakta ve bu oranın 2050'ye kadar üçte ikiye çıkması öngörülmektedir. Avrupa'daki nüfusun yaklaşık 75%'i şehirlerde yaşamaktadır.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
kentlerde insanların, asgari ücretle çalışmak yanında, oy deposu olarak da görevleri var...
bu nüfus, iktidarı-muhalefeti ayakta tutmakta...
iktidar-muhalefet, biri diğerini ayakta tutmakta...destek tam....

sehir-köy nüfusunu, avrupa ülkelerine benzetmek için, birkaç milyon başka ülkelerden (asyadan, afrikadan) göç desteği alınmış olabilir...:D
 
  • Komik
Tepkiler: toztoprak
kentlerde insanların, asgari ücretle çalışmak yanında, oy deposu olarak da görevleri var...
bu nüfus, iktidarı-muhalefeti ayakta tutmakta...
iktidar-muhalefet, biri diğerini ayakta tutmakta...destek tam....

sehir-köy nüfusunu, avrupa ülkelerine benzetmek için, birkaç milyon başka ülkelerden (asyadan, afrikadan) göç desteği alınmış olabilir...:D
kentlerde 84 milyon insan yaşıyorsa

bakın Türkiyedeki çalışan sayısına, sadece 15 milyon, 84 milyon nere 15 milyon nerede, hem ücretli rakamı bu, yani sadece asgari ücretli yok hepsi var bu 15 milyon içinde, devlette memur vs 5 milyon varsa, toplam 20 milyon yapsın, 84 milyonun 20 milyonu demektir, 16 milyonda emekli var, bunun hepside kentlerde yaşamıyordur, öyle bile olsa geriye kalan 48 milyon ülkenin patronu olmuş galiba.:D

Kasım 2022'de 14 milyon 833 bin 144 kişi olan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, Kasım 2023'de yıllık bazda yüzde 1,8 artışla 15 milyon 106 bin 556 kişiye yükseldi.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Çok birsey bilmeye gerek yok
İsrailin Filistini işgal etmesi gibi ilerde bir gün bizlerinde işgal edecekler ama Filistinlilerin nasıl geç kaldıysa işte o günde geç kalınmış olacak.
Satın bol bol satın sakin geride kalana birsey bırakmayın satın...
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Geçen gün çeşmelisebil köyünden biri bu konudan bahsetmişti. Anlam veremediğini söyleyerek alan kişilerin tarların toprak yapısı konumu vb ile ilgilenmediğini, tarlayı dahi görmeden normal piyasa fiyatının üzerinde paralar ödeyerek aldıklarını söyledi. Kim oldukları bilinmiyor ama yabancı oldukları kesin.
Neden olarak ise Marmara bölgesindeki bazı sanayi kuruluşlarının Konya civarına taşınacak olmasından söz edildi. Teyit edemedim ama bir teşvik yasasından da bahsedildi.
 
Satılan yabancıya bu topraklar ilerde çok büyük zarar açacak ülkeye. Yatırimcı cebine girecek parayı bilir sofradında yediği domeresi biberi salatalığı fasulye nohut yemeklerini nasıl hangi şartlarda geldiğini bilmez. Bir gün 1 kilo bulgur 1 ev fiyatına eşit olursa ozaman anlar bu yatırımcılar. Ozamanda iş işden çoktan geçmiş olacak. Ne olursa olsun yeni bir yasa ile hiçbir şekilde toprak satışı yasaklanmalı bence.
 
  • Beğen
Tepkiler: toztoprak

Benzer Konular