Kuraklık 'lavanta' ektirdi


  • share.png

Kuraklık 'lavanta' ektirdi

Kuraklık 'lavanta' ektirdi

Son 90 yılın en kurak senesini yaşayan Edirne'de üretici, ayçiçeği ve buğday tarlalarına, kuraklığa dayanıklı, kozmetik ve ilaç sanayinde kilosu 120 Euro'ya kadar satılabilen lavanta ekmeye başladı… Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticiye örnek olmak için geçtiğimiz yıl buğday ektiği tarlasına bu yıl lavanta ektiğini ifade ederken, kentte 3 yıl önce adı dahi anılmayan lavantanın bu yıl yaklaşık 500 dönüm tarlada ekimi yapıldığı öğrenildi…

Olgay GÜLER
Son 90 yılın en kurak senesini yaşayan Edirne'de üretici, ayçiçeği ve buğday tarlalarına, kuraklığa dayanıklı, kozmetik ve ilaç sanayinde kilosu 120 Euro'ya kadar satılabilen lavanta ekmeye başladı.
Mevsim yağışlarını zamanında alamayan Edirne ve civarında, son 90 yılın en kurak mevsimi yaşanırken, üretici tarlalarına alternatif ürünler ekmeye başladı. Özellikle kuraklığa dayanıklı ürünleri tercih eden üretici, son yıllarda bölgede ekimi yaygınlaşmaya başlayan lavantayı tercih ediyor. 3 yıl önce Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün desteğiyle bölgede ekilmeye başlayan lavantaya artan rağbet, bölgedeki tarlaları mor renge boyarken, kilo başına 120 Euro'ya varan geliri ile tercih edilme sebebinin başında geliyor. Geçtiğimiz yıl buğday ektiği tarlasına bu yıl lavanta eken Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, önümüzdeki yıllarda lavanta ekiminin daha da artacağını ifade ederek, “Şu an 23 dönüm civarı lavanta ekimi yaptık. İnşallah önümüzdeki yıl lavanta ekimini daha fazla artıracağız” dedi.
'ÖNCÜ OLMAK İSTEDİK'
Amacının bölgedeki üreticiye örnek olmak olduğunu dile getiren Arabacı, "Lavanta ekimi bölgemizde fazla eken olmadığını söylemek yanlış olmaz bizde burada öncü olalım dedik ve ekmeye başladık. Geçen yıl ufak bir alanda deneme ekimi yaptık. Yaptığımız ekim sonrası baktık bitkinin gelişimi güzel ve bu yıl ekim alanını genişletelim dedik. Geçtiğimiz yıl buğday ektiğimiz tarlamızda bu yıl lavanta ektik. Şu an 23 dönüm civarı lavanta ekimi yaptık. İnşallah önümüzdeki yıl lavanta ekimini daha fazla artıracağız."dedi.
'ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ'
Geçtiğimiz yıl alternatif olarak kanolaya ağırlık verdiklerini bu yıl ise lavantaya döndüklerini belirten Arabacı, "Biz kuraklıktan bahsediyoruz, yağış olmadığı takdirde verim kaybı yaşıyoruz. Alternatif ürün arayışı içindeyiz çiftçi olarak. Geçtiğimiz yıllarda kanolaya ağırlık vermiştik, şimdi lavantayla ilgili güzel duyumlarımız oldu. Araştırmalarımızda lavantanın getirisinin iyi olduğunu görüyoruz. Bizim bölgemize hem alternatif ürün ekmek adına hem de, Edirne bölgesinde öncülük yaparak çiftçimizde bu lavantayı görmesi adına bir başlangıç yaptık. Bunu günden güne de artırmayı hedefliyoruz. Lavanta ektiğiniz çeşit ve çıkardığınız yağın kalitesine göre değişiyor. Müthiş fiyat farklılıkları var. O yüzden çok henüz başındayız. Araştırmalara göre getirisi güzel ama 3 yıl içinde çok iyi verim alındığını söyleyebiliriz."
'KURAKLIĞA DAYANIKLI ÜRÜN'
Lavantanın kuraklığa dayanıklı bir ürün olduğuna vurgu yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Kuraklığa dayanıklı bir ürün. Bu sene kurak gitti ve buğdaydan verim alamadık. Bizde riski bölmek adına çeşitliliği arttırmayı düşündük. Lavantada araştırmalarımıza göre 3'ncü yılını tamamladığında 1 dönümden 6 kilo yağ çıktığını öğrendik. Bu da yağın kalitesine göre, 50-150 Euro arasında satıldığını öğrendik. İnşallah önümüzdeki yıl alanı daha çok geliştireceğiz. Bir çok şehirden lavanta tarlalarında fotoğraf çekilmek için gelenlerde oluyor. Burada tesis kurulup eko- turizm amaçlıda düşünüyoruz."dedi.

15 Aralık 2020 Salı, 08:42
 

Benzer Konular