Kuyruk Mili Standartları ve BG Güçleri Hakkında


Herkese merhaba,

Yaptığım bir araştırma için gerekli olan bazı bilgiler var ve bulamıyorum. Buradan belki bir yardım alırım diye düşündüm.

Kuyruk milinden çalışan farklı bir kompresör üzerine çalışıyorum ve kuyruk millerinin 540 ve 1000 devir olarak ikiye ayrıldığını biliyorum. Bir de 540e var diye okudum forum da.

Şimdi bana lazım olan iki şey var. Kendim aradım ama nasıl arayacağımı bilmediğimden bulamadım.

1- Basınçlı havaya tarımda ihtiyaç duyulan yerler. (Genel olarak buldum ancak tam manasıyla nerelerde kullanıyoruz bulamadım)

2- 540 ve 1000 d/dk olan kuyruk millerinin hangi güç aralığında olan traktörlerde bulunduğu.

Yani mesela;

12-25 bg
25-50 bg olanlarda 540 d/dk
***
50-75
75-100
100- ... olan traktörlerde 1000 d/dk olarak gibi bir bilgi var mıdır?

Yapacağım kompresörün en az 1000 devir dönmesi gerekiyor ve bunun için hedef traktörleri bilmem gerekiyor. Hedef traktörleri öğrendikten sonra
bu traktörlerin satış rakamlarını ve basınçlı havanın lazım olduğu makinelerin satış rakamlarını bulup "şu şekilde gerekli böyle lazım" gibi bir açıklama yazmam gerekiyor.

Baştan söylemem gerekirdi; bu çalışma akademiktir. Şimdilik bir kar amacı gütmüyor. Kendi tezim için gereken bir bilgi.

Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
 
beygir gücü ve kuyruk mili arasında tam olarak bir orantı yoktur. 80 hp traktör 540 devir de olabilir, 60 hp traktör 750 devir de. bu kuyruk milinin dişlisiyle alakalı bir durumdur. örneğin bizim 80 hp traktörümüz orjinalinde 540 devirken biz kuyruk mili dişlisini değiştirerek 650 devir yaptık. yeni traktörlerin çoğunda 2 devir seçeneği var zaten. kuyruk mili devrinin beygir gücüyle bağlantısı şudur ki, hp daha yüksek oldukça kuyruk mili yüksek devirlerinde traktör güçlü olduğu için bayılmadan daha rahat çalışır. LS 80 plus diye bir traktörde görmüştüm 80 hp güç var ama 540 750 1000 olmak üzere 3 farklı devir var. new holland td serilerinde de hp farketmeksizin 540 ve 750 devir seçenekleri var. bir çok yeni traktörde bu böyle.
 
Eski modellerden Steyr 768, Same Explorer 70, traktörlerde mevcut, eskiler genelde tek baskı 540 devir, çift baskı 540 devir, daha sonra 540, 750 (540 E) olanlar mevcuttur. 1000 devirli motor sayısı genelde azdır, 540 devir tercih etseniz iyi olur.
 
Cevaplar için teşekkürler. O zaman belirli bir traktör grubunu kullanmak yerine direkt olarak devirleri hesaplayarak kompresörün vereceği debiyi hesaplamak daha mantıklı olacak.

Peki yüksek debili hava bana şuralarda lazım olur dediğiniz yerler nelerdir?


Bir de 540 devir bir vidalı kompresör için çok az. Bunu yükseltebileceğim devirlere de bakacağım ancak yeterli olur mu bilemiyorum. Bu başlıktan bulduklarımı paylaşırım. Belki daha sonra birilerinin işine yarar.
 
Cevaplar için teşekkürler. O zaman belirli bir traktör grubunu kullanmak yerine direkt olarak devirleri hesaplayarak kompresörün vereceği debiyi hesaplamak daha mantıklı olacak.

Peki yüksek debili hava bana şuralarda lazım olur dediğiniz yerler nelerdir?


Bir de 540 devir bir vidalı kompresör için çok az. Bunu yükseltebileceğim devirlere de bakacağım ancak yeterli olur mu bilemiyorum. Bu başlıktan bulduklarımı paylaşırım. Belki daha sonra birilerinin işine yarar.
540 devir standart her traktörde var diyelim olmayan varmıdır bilmiyorum ama bunu sen standart olarak her traktörde 540devir pto var olarak al.
pto gücü markaya modele göre değişir.
en dandik düşük güçlü traktör bile tarımda gereken havayı üreten kopresörün güç ihtiyacını karşılar.
denemelerin için piyasada en bol bulunan 2000 model üzeri bir traktörü referans alsan iyi olur sonuçta akademik bir çalışmada güç deperlerini yazman gerekecektir.
traktörlerde hava standart olmadığı için bu ekipmanda şu kadar hava basıncı gerekli demek zor.
birkaç markada üste başa hava tutacak kadar hava bulunur. (zetor, Erkunt) hava bulunan traktörler. erkunt hava tankı küçük zetorun tankları hiç görmedim.
 
Günümüzde çiftçilikte kompresör her alanda kullanılıyor, Kurbanda koyun şişirmeden tut, tamiratlarda havalı tabanca kullanımına
Traktörün bakımından lastik şişirmeye hatta havalı korna merakından bile kompresör ihtiyaçı oluşuyor
Senin burada traktör gözetmeksizin her traktörde 540 deviri kasnak veya redüktör yardımıyla ayarlayarak planlaman gerek
Çünki ülkemizin traktör yelpazesi genelde düşük beygirli traktörlerden oluşuyor
 
540 devire göre hazırlamak en mantıklısı geliyor.

Aslında sadece traktör için değil genel anlamda; örneğin ford transit tarzı kasalı araçlarda, itfaiye araçlarında, havalı delme/kırma cihazlarında kullanmak için de bir kompresör tasarımına ön ayak olacak bir çalışma gibi duruyor.

Ama şimdilik 540 d/dk traktör kuyruk milini esas alıp çalışmak mantıklı.

Teşekkürler.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt