Mikrobiyal gübre kullanımı


Değerli çiftçi arkadaşlar BlueN veya benzeri azot bağlayıcı mikrobiyal gübre ile ilgili kullanan arkadaşlardan yorum alabilirmiyim. Ziraatçi arkadaş ısrarla üst gübre olarak tavsiye ediyor. Çevremizde kullananlar olmadığı için sizden destek talep ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Beraber kullanılmalı. Hatta tohum kaplama ile kullanıldığında mikoriza ve foosfor çözen bakteri guruplarıyla yarı yarıya gübreyi düşürebilirsiniz. Ayçiçeğinde de blueni tohum kaplama olarak deneme yaptım. Üzerine de atıcam. Belli bir yere atmayacağım. Fark olmayacağına inanıyorum. Eğer başarılı olursa bluenin uygulama maliyeti de çerez parasına dönecek. İngiltere de Timothy Parton 12 yıldır fosfor ve potasyum kullanmadan bakteriyel gübrelerle toprak analiz değerlerini çok yükselttiğini anlatıyor. Azot kullanımını her sene %20 azaltarak topraktaki azot fikse eden bakterileri çoğaltmayı öneriyor bu işin uzmanları. Bluen bu konuda çok önemli bir çözüm. Farklı ürünlere göre diğer azot fikse edenler de önemli katkılar sağlıyor.
 
Değerli çiftçi arkadaşlar BlueN veya benzeri azot bağlayıcı mikrobiyal gübre ile ilgili kullanan arkadaşlardan yorum alabilirmiyim. Ziraatçi arkadaş ısrarla üst gübre olarak tavsiye ediyor. Çevremizde kullananlar olmadığı için sizden destek talep ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Keskin bir dönüşüm değil de azot özelinde 3-4 yılda yavaş bir dönüşüm gerekli. Bir diğer husus tohumlar yetiştikleri habitattaki bakterileri de tohumlarına alırlar. O yüzden mümkün olduğunca bu ürünleri kullandıysanız o tarlanın tohumlarını kullanmaya çalışın. Maça 1-0 önde başlayın. Sentetik azotu da tek seferde 4 kg saf azotu geçmeyin yoksa bitki suda hazırı tercih ediyor. Tembelleşiyor.Kök gelişimi çok kötü etkileniyor. Olası bir kuraklıkta geriye düşüyor.
 
Değerli çiftçi arkadaşlar BlueN veya benzeri azot bağlayıcı mikrobiyal gübre ile ilgili kullanan arkadaşlardan yorum alabilirmiyim. Ziraatçi arkadaş ısrarla üst gübre olarak tavsiye ediyor. Çevremizde kullananlar olmadığı için sizden destek talep ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Yaklaşık 15 yıldır kimyasal gübre kullanmıyorum. Daha önce kendi hazırladığım enzim gübreleri, organik sıvı gübreler ile karıştırıp arpa ve yulafta uyguladım; gelişim iyi oldu. Bunun üzerine; SAIONEM adlı bir ürünü denedim. Yaptığım uygulama ve gözlemlerim hakkında bilgi vereyim.

Arpa ekimini yıllardır olduğu gibi taban gübresi kullanmadan yaptım. Mibzerin tohum gözüne; 200 kg tohuma toplam 4 kg gelecek şekilde; aynı firmadan aldığım FUROBO isimli toz halindeki fülvik asit; yine aynı firmanın ürettiği WULKAMIN (fosfor ağırlıklı) adlı toz gübreyi ve toz çinko sülfatı karıştırdım.
Ekim işleminden 15 gün sonra; 5 litre Saionem adlı mikrobiyal gübre; suda erittiğim 2 kg toz fülvik asit ve 8 kg şilempeyi; 800 litre holderi 50 dekara ayarlayıp uyguladım.

Nisan ortasında; sıvı mikrobiyal gübre, şlempe, suda eritilmiş azotlu gübre, sıvı çinko ve fulvik asit uygulamasını holderle yaptım. 10 gün sonra aynı uygulamayı; bu sefer şlempe ve çinko karıştırmadan; dekara 1 gram ot ilacı düşecek şekilde yine holderle yaptım.

Gözlemlediğim gelişimi ise şöyle anlatayım; ekiliş ve sonrasında holderle yaptığım uygulama sonucunda; çıkışlar hızlı ve sağlıklı oldu. Nisan ayında don olayları yaşandığında; arpalar etkilenecek diye korkmuştum. Ayrıca arpalar 4 gün boyunca şiddetli lodosa maruz kaldı. Bahardaki ilk holder ugulamasını yaptığımda; yeşil aksam çok gelişmemişti fakat arpalarda herhangi bir don ve lodos zararı gözlemlemedim. Yeşil aksam gelişimi biraz geride kalmışsa da; arpalar sağlıklı görünüyorlardı. Nisan ayının sonunda ikinci uygulamayı ot ilacı ile beraber yaparken; yine yeşil aksam çok fazla gelişmemişti fakat kardeşlenmeler, önceki yıllara göre daha sağlıklı görünüyordu. Ayrıca; bahardaki iki uygulama arasında bölge fazla yağış almadı. Diğer arpalarda, hafiften kuraklık stresi görülürken, benim arpalarda sıcakla beraber gelişim hızlanmaya başlamıştı.

Sonuç olarak; yapılan uygulamaların yeşil aksamı çok fazla geliştirmese de, bitkileri don ve kuraklık stresinden koruduğunu söylemek mümkün. Muhtemelen, taban gübresi ve üst gübre kullanımı ile bitkilerin gelişimini hızlandırılabilir. Yalnız yazının başında belirttiğim gibi; 15 yıldır kimyasal gübre kullanılmayan arazilere göre değerlendirme yapıyorum.
 
PGPR (Plant growth promoting rhizobacteria) olarak adlandırılan bitki gelişim tetikleyici kök bakterileri içeren ürünler ACC Deaminase denilen bir kimyasal salgılanmasını tetikleyerek bitkinin her stres koşulunda ürettiği etileni baskılar. Etilen bitkiyi ölüme yaklaştırır. Etilen seviyesi arttıkça bitki tohum üretmeyi hızlandırır. Halbuki bitki ne kadar sağlıklı ve uzun yaşarsa daha çok fotosentez yaparak şeker üretimini arttırır ve daha yüksek verim ve ürün kalitesi sağlar. Ayrıca toprağa ürettiği fazla şekeri kök bölgesinde salgılar. Salgıladığı bu şeker en basit şekliyle organik maddedir. Öyle çalışmalar var ki bitkinin fotosentez kapasitesini yükselterek toprağın organik maddesini 3-4 yılda önemli derecede arttırılabildiğini kanıtlamışlar. Bunun yanında bitki sideorofor üreterek toprakta oksijenle oksitlenerek +3 , +4 vs yükseltgenen demiri indirgeyerek +2 değerlikli hale getiri ve alımını arttırır. Ama bunlar kadar önemli olan mikoriza içere ürünleri de kaplamalara dahil etmek çok önemli. Bakteri ile beraber kullanıldığında 2+2=6 gibi bir etki oluyor.
 
Doğada çinko sadece allah tarafından +2 değerliklidir. Diğer metal elementler oksijenle yükseltgenme eğilimindedir. Bu bakımdan toprağın PH'ı kadar Redox değişim kapasitesi de çok önemlidir. Yabancılar bu bakımdan manganın da toprak işlemeyle oksitlenmesini engellenmesini önerirler. Toprak analizinde manganın yüksek olup ta bitkinin kullanamadığını bir çok kez yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlamışlardır.PGPR bakterileri ayrıca uv ışınlarına karşı hassastır. O yüzden toprak işlemeyi mümkün olduğu kadar azaltmalıyız. Özellikle yaz sürümlerini. Sürüm ayrıca mikorizaların hiflerini kopartır ve bu yapının bozulmasına sebep olur.
 

Benzer Konular