Organomineral gübre

Bende ilk defa bu yil ayciceginde tabana 40 kg kullandim. Toros organamineral..
Şu an boyu 50-70 cm aralığında. .fakat bu yil yağmur hiç dinmedi. Azot eksikliği yaşattı bir nebze ama bakalim nasil olcak. ...
 
Dap ve süper ekin 16 kğ, 8-20-0 18 kğ kullandım.

Hocam tam bir kıyas yapabilmeniz için maliyetlerini eşitleyecek miktarlarda kullansaydınız farkı daha iyi görürdünüz.

16 kg dap ile 7 kgdan fazla fosfor vermişsiniz fazlasıyla yeterli buğday için.
16 kg süper ekin ile 4 kg fosfor vermiş oluyorsunuz.
Aynı fosforu verebilmeniz için 25-30 kg civarı süper ekin vermeniz gerekirdi.

8-20 ile 4 kg bile fosfor verememiş oluyorsunuz.

Bunların kg fiyatlarını da yazarsanız size maliyetleri ne olur onları hesaplamak gerekir.

Azotu bir şekilde üstten verebiliyorsunuz çok mühim değil ama 100 kg buğday için 1kg kadar fosfor verilmesi gerekiyor. Toprak analizinizi bilmiyorum ama 500-600 kg verim için topraktaki fosforu düşük kabul edersek 5-6 kg kadar fosfor vermeniz gerekir. Toprakta da var bir miktar illaki. 6 kg kadar fosfor 700-800 kg verime kadar yeterli olabiliyor.

15 kg dap ya da 20 kg 20-32 verildiğinde maliyetleri de yakın oluyor mesela. Süper ekin hiç kullanmadım tam kg fiyatı nedir bilmiyorum ama potasyumu düşük yerlere 20-32 yerine verilebilir bir gübre. Ancak dapa göre %50 fazla vermek gerekir.

Organomineral gübrelerin şu ana kadar çok katkı yaptığını görmedim duymadım. Onun yerine ekimden önce tarlaya 3-5 litre iyi bir humik asit verirseniz 15 kg dap veya 20-25 kg 20.32 veya süper ekin gibi gübreler kullanarak çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

İyi bir organomineral gübrenin kg fiyatı 3.5-4 tlden düşük olamaz. Düşükse zaten kaliteli değildir. Bence tarla bitkilerinde de yüksek kalite organomineral gübre maliyetine katlanmaya gerek yok. Sadece tane mısır eken 1500-2000 kg verim alabilenler için mantıklı olabilir.
 
Organomineral gübre kullanan arkadaşlar sonuçları bizlerle paylaşabilir misiniz? Biz de önümüzdeki sezon organomineral gübre kullanacağız. Tavsiyeleriniz ne olur? Buğday için 12.12.0 ayçiçek için 12.12.12 taban gübresi atacağız.
 
Organomineral gübre kullanan arkadaşlar sonuçları bizlerle paylaşabilir misiniz? Biz de önümüzdeki sezon organomineral gübre kullanacağız. Tavsiyeleriniz ne olur? Buğday için 12.12.0 ayçiçek için 12.12.12 taban gübresi atacağız.
ben ayçiçeğine bu yıl torosun organominerelini kullandım.ekstra bir fark görmedim..bir daha kullanır mısın diye soracak olursan ayçiçeğinde onun yerine 4x15 i tercih ederim...buğdayda zaten benim prensibime göre dap tan gerisi macera...buğdayda dapı tek geçerim.....organomineral kullanan biri olarak tarla bitkilerinde değilde yalnızca meyve ağaçlarında kullanırım.
 

@mpsaltan , @Çiftçi39 cevaplarınız için teşekkür ederim. @sacit_efe nin de dediği gibi ekstra faydasını bir kaç yıl düzenli kullandıkça göreceğiz sanırım. Hexaferm in organımineral gübreleri ve 20.20.0 ve 18.46 gübreleriyle Trakya Tarımsal Araştırma tarafından yapılan bir çalışma buldum. En yüksek verim 12.12.0 Organomineral gübresiyle elde edilmiş. Bu sene biz de bir çalışma yapalım bakalım :)
Trakya için bu sene özelinde düşünürsek(sarıcüce hastalığı, kuraklık) buğdaydan alınan 500kg verim gayet iyi sayılır. Bence bir önceki seneyle karşılaştırmayın.

Çalışmayı da şuraya bırakayım:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/382132
 

Benzer Konular