Orta anadolu da kurak ve orta kurak alanlar da.Nadas - Toprak işlemleri,sürdürülebilir Arazi Yönetimi için:

Toprağı korur,ürünü artırır,tasarruf sağlar.
20200905_112633.jpg
20200905_112704.jpg
20200905_112732.jpg
20200905_112746.jpg
20200905_112808.jpg
20200905_112825.jpg
20200905_112842.jpg
20200905_112858.jpg
20200905_112940.jpg
20200905_112953.jpg

Mehmet abi bilgiler için teşekkürler.
Nadas yerlerimi ben genelde son güzde çizelle sürüp baharında yine çizelle ikileme yapıyorum . Ot vs durumuna görede tohum ekme zamanına kadar 1-2 kez kultüvatör ( kazayağı ) cekiyorum.
Her dört senede birde nadası pullukla yapıyorum bu şekilde en iyi sonucu aldım

Maalesef teorik bilgiler ile sahada pratikte yapılanlar arasında çok fark var sulu ve kuru tarım arazileri farklı işçilik ister kendi bölgemde kiracta bu uygulamalara göre tarla sürmek imkansız bölgeler arası hatta tarlalar arasında bir sürü farklılar var ayrıca paylaşım için teşekkürler

Mehmet abi sen anızı pulluk la sürmüyon mu
Ufuk nadas olan yerlerimi son güzde üç sıra çizel cekip bırakıyorum . Baharında uygun olan tarlalarımı güz çekimi tersine dogu batıysa kuzey güney şeklinde yine çizel cekiyorum ilerleyen zamandada ot durumuna göre 1-2 kere daha kazayağı ( kültüvatör ) cekiyorum .
Bu uygulamayı 2 nadas 2 ekin şeklinde yapıp 5. Yıl pullukla aktarma yapıyorum .

Ufuk nadas olan yerlerimi son güzde üç sıra çizel cekip bırakıyorum . Baharında uygun olan tarlalarımı güz çekimi tersine dogu batıysa kuzey güney şeklinde yine çizel cekiyorum ilerleyen zamandada ot durumuna göre 1-2 kere daha kazayağı ( kültüvatör ) cekiyorum .
Bu uygulamayı 2 nadas 2 ekin şeklinde yapıp 5. Yıl pullukla aktarma yapıyorum .
Hııı ilginçmiş abi ya az önce arkadaşın köy vardı kaman tarafında pancar ekebilşrmiyiz dıye gıttık oda işe yaramaz dedi amcam son çare kendi köyümüze derin sondaj yapacagız hayat sulu tarımda gıbı

Hııı ilginçmiş abi ya az önce arkadaşın köy vardı kaman tarafında pancar ekebilşrmiyiz dıye gıttık oda işe yaramaz dedi amcam son çare kendi köyümüze derin sondaj yapacagız hayat sulu tarımda gıbı
Ufuk öyle arazi yapısını vs bilmedigin her yere ürün ekmeni tavsiye etmem .
Pancar tarlasının mazisini bilmen lazım uzun süre ekilmiş yerlerde verimde düşer hastalık vede erkek pancar getirme durumuda olur.
Varsa imkanın kendi büyük tarlana sondaj vurdur zamanlada o mevkiden komşu tarlalardan satın al keyfine bak .

Ufuk öyle arazi yapısını vs bilmedigin her yere ürün ekmeni tavsiye etmem .
Pancar tarlasının mazisini bilmen lazım uzun süre ekilmiş yerlerde verimde düşer hastalık vede erkek pancar getirme durumuda olur.
Varsa imkanın kendi büyük tarlana sondaj vurdur zamanlada o mevkiden komşu tarlalardan satın al keyfine bak .
Bizde oyle düşünüyoruz abi Bn i bölgede tarlamız çok oraya sonda yaptıracgız önce şu çubukla bakan ekip den götürecem ondan sonrada mühendis ondan sonra sondajcı inşallah biraz olsun çıkar

Su sesi para sesi diye boşa dememişler .
Niye olmaz dedi amcan neyi beğenmedi arazide?
Pancarı 50/100 dönüm ekeceksen hiç ekme 250 dekar olacak ekipmanın parası çıksın aldığın değsin başkasına para ile yaptırdığın iş o işin parası senin aldığın makinayı ödesin

Su sesi para sesi diye boşa dememişler .
Niye olmaz dedi amcan neyi beğenmedi arazide?
Pancarı 50/100 dönüm ekeceksen hiç ekme 250 dekar olacak ekipmanın parası çıksın aldığın değsin başkasına para ile yaptırdığın iş o işin parası senin aldığın makinayı ödesin
Bazı yerleri beğendi de bır bızım köye uzak buldu birde tarlalar dalgalı kendımızın tarlaya obur sene bu aylarda sondaj vurduralım dıyoruz

Bazı yerleri beğendi de bır bızım köye uzak buldu birde tarlalar dalgalı kendımızın tarlaya obur sene bu aylarda sondaj vurduralım dıyoruz
Dalgalan birşey olmaz bir çapa yaparken motor arkasını oynatır kayar falan dalga ya doğru dik ekersen rahat çapalarsın birde küçük çift çeker olursa daha iyi olur kaymaz sağa sola
Çamura kalırsan sizin traktör gene yetmez onada çift çeker lazım

Suya gelince eğer sağlam su olursa sizin arazide olur ama sade sizin köye bağlı kalma açıl
Bu ayda sular çekilmeye başlar bu zamanda iyi su çıkarsa baharın daha da artar

Sana tavsiyem uzak dur yanlış anlama sen memur sun sulu tarım ilgi sürekli kontrol ister en ufak hastalıkta zararlida müdahale etmen gerek elin adamını çalışırtırsan umursamaz
Kuyunu vur git badem bahçesi kur adam 20 dekar yerden 80 bin para aldım diyor daha sulama yok ağaçta kıraç ta Vede daha kolay sana daha uygun bir ürün

Dalgalan birşey olmaz bir çapa yaparken motor arkasını oynatır kayar falan dalga ya doğru dik ekersen rahat çapalarsın birde küçük çift çeker olursa daha iyi olur kaymaz sağa sola
Çamura kalırsan sizin traktör gene yetmez onada çift çeker lazım

Suya gelince eğer sağlam su olursa sizin arazide olur ama sade sizin köye bağlı kalma açıl
Bu ayda sular çekilmeye başlar bu zamanda iyi su çıkarsa baharın daha da artar

Sana tavsiyem uzak dur yanlış anlama sen memur sun sulu tarım ilgi sürekli kontrol ister en ufak hastalıkta zararlida müdahale etmen gerek elin adamını çalışırtırsan umursamaz
Kuyunu vur git badem bahçesi kur adam 20 dekar yerden 80 bin para aldım diyor daha sulama yok ağaçta kıraç ta Vede daha kolay sana daha uygun bir ürün
Arkadaşın konusunu bozmayalım başka bır konu açalım ama forumdakilerde bıktı benden