pancar üretimi yapan arkadaşlar

Ynt: pancar üretimi yapan arkadaşlar

beyler heryerde de böylemi bizim bafrada hiçkimse pancar tohumunun hangisi iyi kötü bilmiyor ,bakıyorum bu sitede herkes pancar tohumlarını tanıyor , bizde şirket ne verirse ,ekim ihalesi yapılır iki traktöre verilir ekim ve ilaçlama .Düzen yok daha 30 senelik ekim makinaları kullanılıyor ,havalı mivzerlere geçilse tohumdan baya krı olur şirketin buda bize yansır

Arkadaşlar ben pinomatik mibzerle geçen sene ektim bu sene ekmeyeceğim.Benim hoşuma gitmedi şefliğin o külüstürler daha iyi 17 cm atıyor 2 kg tohum 100.000 tane eder 7-7,5 dönüm yer ekiyor hiçte sakat çıkmıyor.Tecrübeyle sabit.
Parasıyla havalı mibzere ektirdim adamlar biçerciler gibi ne kadar dönüm o kadar para hesabı yapıyor süratarttıkça tohum daha yüzeye düşüyor o da zarar hanesine yazılıyor.
Kendinizin varsa yavaş yavaş ekersiniz ona birşey demem ama burda biçerci hesabı oluyor o da hoşuma gitmedi benim.

yukarda yazmısdım demekkı okumadan yazıyorsun
panomatık mıbzer teknolojı demekdır 30 senelık mıbzerle ıkısını nasıl kıyaslarsın anlamadım
kardes kullanmak lazım derken mıbzereı ıyı tanıyan bırısıne ektır bak bakalım
adamın bırı sana sallama yapmıs panomatıklerın alayını karaladın yavv

gençlerbirde beni dinleyin bakalım ben agırabinin babasıyım geçenlerde sitede gezinirken bir gencimiz pancar tohumu çeşitlerini yazmış sanırım 5 çeşit filandıtekrar aradım fakat bulamadım çeitlerin dekar başına 1000 m2 den aldıgınız verimleri yazarsanız memnun olurum bizim 1000 m2 den 5500 kg civarı geçenlerde beta tohumculuk firmasındangeldiler baya akıllarımızı karıştırdılar bilgilerinize ihtiyaaaacım var

masseysuper90 cı yazdıgın ital tohumlların hangisi iyi ise iki kilo denemek için ekelim nereden temin edecegimizi bildirirsen memnun olurum tel çagrı atın ben sizi ararım 0536 417 5306

valla abi köyümüzden bazıları özel tohum kullanıyo ama hakkında hiç bilgim yok.
bi akrabamızın havalı ekim makinası var,soğanı,pancarı kavun karpuzu nohutu mercimeği hep onla ekiyo.adam işi olmazda kendi gelirse,ekimi kendi yaparsa eline metre alıp ölçtüğünde santim şaşmadan bitmiş olduğunu görüyosun ama bi kaç defa makinyla biz ektik pişman olduk.

ESPERANZA
VALENTİNA
yabancı tohumlarda genelde ıkısı denenmıs revacda olan ıkı cesıt
esperanza yuksek verımlı poları dusuk kı bundan sonraa polara gore alım yapıyorlr ben tavsıye etmeyecegım bu sene ben polardan kaybettım
artı sokumdede makına baya zaıyat verıyor neden ekıyorsunuz dersen esperanzayla hıcbırı yarısamaz
valentına ıyıbır cesıt az gec sokersenız bundan sonra ekılecek cesıt valenyına ılmalıdır bu benım kısısel tercıhım
agırın babası sormus nerden alırım dıye valla konyadakı tohumcuların bırnde olmazsa ıkıncısınde mutlaka var

1. Alet işler el övünür. Gördüğüm çoğu ' ' çiftçi ' ' havalı mibzerin (pnömatik) nasıl çalıştığını bilmediği gibi, hiç merak edip bakmamış bile... Bizde GASPARDO (baltalı tip değil, diskli tip) var, geçen sene çeşit demonstrasyon tarlalarımızı ektik ve çok memnun kaldık. Konya Fuarında görülebilirdi...
2. Deveden büyük fil var. KWS`nin çeşitleri iyidir, ama piyasada başka iyi çeşitlerde var. Unutmayalım işin temeli bütün bitki türlerinde olduğu gibi bakımdır (tarla işlemeden başlar........ hasat ile biter)
3. Avrupa`da pancar bildiğiniz (külüstür olarak tanımlanan) mekanik mibzerler ile ekilir (bakınız ilk cümlem)
4. Şeker pancarında kök verimi ile şeker varlığı arasında ters oran vardır (tabiat öyle yaratmış). Pancar verimi çok yüksek olan çeşitlerin (Valentina, Isella, Agile, Antek, Turbata gibi -N Tipleri) şeker varlıkları nispeten düşüktür. Z Tipi çeşitlerin (Felicita, Leila gibi) şeker varlıkları çok yüksek, kök verimleri nispeten düşüktür. Arada olan tipler NZ olarak tanımlanır (Esperanza, Merak, Coyote, Esteban gibi)

Şeker pancarı tarlayı yormaz.... (Üst üste veya kısa aralıklarla ekmezseniz). Tavsiye edilen 4 yıllık münavebedir.

hakikaten öyle bazı seneler verim ler super oluyor sonra şeker düşük çıktı diyorlar. kaç senedir fiyatlar aynı yapmamak lazım aslında ama ne yapacağız ,geçen sene şeker aldık gübre aldık , ekime nekadar para kesildi vallahi bilmiyoruz böyle bişey varmı ya

samsunbafra link=topic=18345.msg168354#msg168354 date=1238012847' Alıntı:
hakikaten öyle bazı seneler verim ler super oluyor sonra şeker düşük çıktı diyorlar. kaç senedir fiyatlar aynı yapmamak lazım aslında ama ne yapacağız ,geçen sene şeker aldık gübre aldık , ekime nekadar para kesildi vallahi bilmiyoruz böyle bişey varmı ya

cerım yuksek olunca polar tabıkı dusuk olur
ıthal tohumlarda bıraz gec sokum yapmaklazım
bu sene 14 polarla pancar soktum
konya seker polara gore para verecek bu sene acaıp zarar ettım
benım 117 tl yegenın 173 tl aradakı fark ucuk
ama onun tonajı 10 ton donume kaldıba sokumunu ben yapmısdım hatta 19 tonda ben yolladımustune eger bende o paradan alsaydım 70 bının uzerınde ek para alacaktım

İthal tohumlardan ben bu sene valentino ekecem. İlk defa bu sena ithal tohum deniyeceğim. KWS nin tavsiye edilen 2 çeşit tohumu var.
Esperenza; kaplamalı bir tohum, verim oranı yüksek fakat makina ile söküme uygun olmadığını söylüyorlar. Birde kaplamalı olduğu için çıkışı biraz geç oluyormuş. 17-18 günü buluyomuş çıkması. Tav kaçtığı taktirde çıkarttıtmak için intaş sulaması vermek zorunda kalabilirsiniz.
Valentino; ise KWS nin kaplamasız tohumu. Esperanzaya yakın verimi varmış, fakat kaplamasız olduğu için pancarın verdiği tohumlar olan Leilalar kadar çabuk çıkışı oluyomuş. Ayrıca makina ile sökümede uygun olduğu söyleniyor.
Bizim burada polar kantarın geneline uygulanıyor. O yönden aslında ithal tohum ekmek birazda haksızlık oluyor bence. İthal tohum ekenler kantarın genelinin polarını düşüreceğinden, yerli pancar ekenlerinden poları düşecek haliyle. Bu seneye kadar pancar şefliği burada ithal tohuma izin vermiyodu bu sebepten dolayı. Ama nedense bu sene ses çıkarmıyolar nedense, sonradan bi süpriz yapmazlarsa bakalım..

Arkadaşlar Atilla abi gerçekten açıkalmayı güzel yapmış eline sağlık.
Ben devletletin verdiği Felicitadan 20 dönüm yer ektim 98 ton aldım
Merak diye tohumdan 21 dönümdü 146 ton aldım
Grinta var Fransız menşeli 7.250 kg verdi 11.ayın ortasında söktüğüm halde.

Tohumlar cins cinstir şeker oranı ve kök verimine göre.Tavsiyem Merak 1000 m 1 dönüm 7,5 tondan aşağı vermiyor.Verim süper şeker oranı 17.42
İthal tohum satan her yerden pankodan temin edebilirsiniz. KWS in web sitesi var oradan inceleyin.

manas link=topic=18345.msg168374#msg168374 date=1238016811' Alıntı:
cerım yuksek olunca polar tabıkı dusuk olur
ıthal tohumlarda bıraz gec sokum yapmaklazım
bu sene 14 polarla pancar soktum
konya seker polara gore para verecek bu sene acaıp zarar ettım
benım 117 tl yegenın 173 tl aradakı fark ucuk
ama onun tonajı 10 ton donume kaldıba sokumunu ben yapmısdım hatta 19 tonda ben yolladımustune eger bende o paradan alsaydım 70 bının uzerınde ek para alacaktım

Kök tipi (N) çeşitler geç sökülür.
Şeker tipi (Z) çeşitler erken sökülür.
NZ tipi çeşitler kampanya ortasından itibaren (bölgeye bağlı olarak ekim ayının ortasından itibaren) sökülebilir.
pancar ekimi çok olan çiftçilerin bu kurala uymalarını tavsiye derim. Ayrıca kantara/fabrikaya yakın olan tarlalarda N tipleri (nakliyeden dolayı), uzak tarlalara NZ-Z tipleri tavsiye edilir.

Şeker varlığı (polar) sadece erken veya geç söküme bağlanamaz.
Rol oynayan faktörler;
-Çeşit
-Yılın iklim seyri
-Bakım vs dir.

Aramızda bu konuda Uzman Bir Abimiz var.Pancar ve pancar tohumu hakkında Atila Abimizden bilgi alabilirsiniz arkadaşlar.......... Kendisi Atakol-tohumculuğun sahibidir.Bilginize

arkadaşlar abiler şuan eskişehirdeyim.tarla tutup biraz pancar ekmeyi düşündüm ama vazgeçtim tavsiyrsi olanlar varsa açığım

şimdı ekmeye kotan varmıda
ne kadar lazım sana vereyım yer