Paramızdan 6 sıfır atıldı da ne oldu?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ynt: Paramızdan 6 sıfır atıldı da ne oldu?

bence yanlış yaptılar 6 sıfır atmakla 6 sıfır daha eklemeleri gerekirdi :D

bide şunu düşünmek lazım hali hazırda piyasada olan eski tl kadar yeni ytl piyasaya sürüldü. sonra ylt den tekrar son tl ye dönüldü. yine piyasadaki kadar para sürüldü. büyükbabam buna gizli develüasyon derdi.

Paradan sıfır atılması alım gücünü artırmaya yönelik bir çalışma değildi zaten. Parada bulunan sıfırlar, hem işlemlerde sıkıntı yaratıyor hem de enflasyonun tek haneye düşmesini engelliyordu. Yani 200 lira üzerinden hesaplanacak enflasyon değerleri ile, eski parada bunun karşılığı olan 200.000.000 üzerinden hesaplanacak değerler tabi ki çok farklı olacaktır.
Bir başka faydası da kuruşun geri gelmesi ve küsuratlı işlemlerin yapılabilmesine olanak vermesidir.
Bir başka faydası bankalardaki nakit para işlemlerindeki yoğunluğu azaltmasıdır. Sıfırların matematikteki sorun çıkartma yeteneğini belirtmeme gerek yok burada. :)

Bir kaç faydası daha var ve bunlar teknik faydalar. Yani başında da söylediğim gibi bu yapılanın bizim alım gücümüzü artırmak gibi bir amacı olmamıştır ki yapılırken de kimse bunu iddia etmemiştir.

Ayrıca paradan sıfır atılmadan önce dünyadaki en büyük birimli parası bizde vardı. Hatırlarsınız 20.000.000 liralık banknotları. Yani o zamanlar büyük birimli parası olan devletlerden biri olan Endonezya ' da bile en büyük banknot 100.000 rupiah ' tı ve bu para yaklaşık olarak 12 dolara eşitti, ancak bizim koskoca 20.000.000 liramız sadece 15 dolara eşitti. 1 ' in 2 ' den küçük olduğunu bilen her insan bunun ayrımına varabilir diye düşünüyorum yani 100.000 nerede, 20.000.000 nerede.

Kısacası bu hesabı yapmak bile paramızın döviz karşısında kazandığı değeri görmeye yeter.

Bundan fazlasına benim aklım da matematiğim de ermez ama bu sıfır atılma olayını, boşuna yapıldı, çok gereksizdi veya hiç bir işe yaramadı diye değerlendirmek yanlış olur. Bilinmesini istediğim tek şey bu naçizane.

6 sıfırın atılması ile alım gücü ve enflasyonla hiç bir alakasının olmadığını düşünüyorum,
bu işlem yapıldığı 2005 yılında tek anlam veremediğim 1 ykr ların basılmasıydı ben bu madeni paraları hiç kullanmadım gibi birşey
gerçi bir iki yıl önce 1 krş ların haberlerde hurdacıların çok işe yaradığının haberleri yapılmıştıki aradan geçen 8 yıl zarfında 5 kr larında
akibiyeti bu olmuştur ve gerçek hayatta 5 krş larında kullanılmadığını görüyorum ve 10 kr larında ençok iki yıl ömrü kaldığına inanıyorum,
buda ağırdan ağırdan yavaşça ilerleyen enflasyonu işaret ediyor.

bartu link=topic=61022.msg673058#msg673058 date=1356556154' Alıntı:
6 sıfırın atılması ile alım gücü ve enflasyonla hiç bir alakasının olmadığını düşünüyorum,
bu işlem yapıldığı 2005 yılında tek anlam veremediğim 1 ykr ların basılmasıydı ben bu madeni paraları hiç kullanmadım gibi birşey
gerçi bir iki yıl önce 1 krş ların haberlerde hurdacıların çok işe yaradığının haberleri yapılmıştıki aradan geçen 8 yıl zarfında 5 kr larında
akibiyeti bu olmuştur ve gerçek hayatta 5 krş larında kullanılmadığını görüyorum ve 10 kr larında ençok iki yıl ömrü kaldığına inanıyorum,
buda ağırdan ağırdan yavaşça ilerleyen enflasyonu işaret ediyor.

Mustafa abi kuruşların yok olması enflasyonun arttığını gösteriyorsa, hiç kuruş yokken enflasyon ne durumdaydı o zaman ?
Yani sıfır atılmasının enflasyonla alakası yoksa kuruşların yok olmasını enflasyona bağlamak kendinle çelişmen demek değil mi ?

Toparlayacak olursam, kuruş geldi enflasyon düştü, kuruşlar gidiyor enflasyon yükseliyor demek olmuyor mu senin dediğin şekliyle ?

paradan sıfır atılmasıyla en büyük devalasyon yapıldı.100 ile 200 liralar çıktı.

köylü link=topic=61022.msg673063#msg673063 date=1356556633' Alıntı:
paradan sıfır atılmasıyla en büyük devalasyon yapıldı.100 ile 200 liralar çıktı.

Abi 20.000.000 mu büyük 200 mü ?

evet arkadaşlar resmen develüasyon olmuştur kimse kıvırmasın helede bizim gibi çifti ve hayvancılıkla uğraşanlar bu dö nemde çok yıpratılmıştır benim gördüğüm bu ha bide fabrikalarda çalışan insanlar geri kalan zaten memnun duva*-*0

Abi 20.000.000 mu büyük 200 mü ?

konu devalasyon yani alım gücünün düşmesi her çıkan büyük para zenginliği ifade etmez.
ha 2000000 milyon ha 200.000.000 degişen sadece sıfır oda hem ekonomide hem matematikde hem vatandaşda hem üretende etkisis elemndır...

20 bin -50 bin-100 bin-200 bin 10 yıllık devalasyon..

Ahmed Gülsu link=topic=61022.msg673060#msg673060 date=1356556446' Alıntı:
Mustafa abi kuruşların yok olması enflasyonun arttığını gösteriyorsa, hiç kuruş yokken enflasyon ne durumdaydı o zaman ?
Yani sıfır atılmasının enflasyonla alakası yoksa kuruşların yok olmasını enflasyona bağlamak kendinle çelişmen demek değil mi ?

Toparlayacak olursam, kuruş geldi enflasyon düştü, kuruşlar gidiyor enflasyon yükseliyor demek olmuyor mu senin dediğin şekliyle ?
benim demek isteğim 15 yıl öncesine göre enflasyon yaklaşık yarı yarıya azaldı ama yinede devam ediyor,
konuyu açan arkadaş 6 sıfırın atılması ile ne oldu? diye sormuş yorumlardada enflasyona bahlamak isteyenler var
0 ların atılması muhasebe ve yurd dışında paranın değerini getirmiştir enflasyonuda tek haneye düşürmemiştir görüşündeyim.

gokhanozkan link=topic=61022.msg672986#msg672986 date=1356551202' Alıntı:
bu soruya biz cevap veremeyiz.benzin fiyatlarının artmasıyla paradan 6 sıfır atılmasının hiç bir ilgisi yoktur.o iş başka konudur.size tcmb nin cevabını aşağıdaki linkte veriyorum.teknik olarak anlaşılacağını umuyorum.

http://www.tcmb.gov.tr/ytlkampanya/sss.php#_3)_Paramızdan_neden_1
arkadaşın sorduğu soruların içinde 'paranı değeri' şeklinde bir ibare vardı..
o soruya istinaden;
paradan sıfır atılmasının geçen süre zarfında 'paranın değerinde' nasıl bir paralellik kurulabileceğini ifade etmek için belirtmiştim..
elbette sıfır atılması benzinin fiyatının belirlemede doğrudan değil ama dolaylı yoldan etkilemiştir..
ayrıca;
sıfır atılması paraya itibar kazandırmıştır, o bir gerçek...

köylü olarak bu dönem veya sistem beni çok yedi hem saglık hem maddi....

çitfçi olarak beni 10 yıl geriye götürdü...hasta etti borcumu ödeyemez oldum..

bir çalışan olarak büyük şehirde hayatı zindan etti..hem sağlık hem yaşam kalitesini düşürdü hemde sırtımız ısınmadam kış geçiriyoruz...

bir vatandaş olarak yollardan,hastaneden, ulaşımdan, ve devlet hizmetinden şikayetim yok...

bir vatandaş olarak geçinemiyorum,hep düşük maaş alıyorum,üretemiyorum .....ne aç ne tok...

köylü link=topic=61022.msg673085#msg673085 date=1356557873' Alıntı:
köylü olarak bu dönem veya sistem beni çok yedi hem saglık hem maddi....

çitfçi olarak beni 10 yıl geriye götürdü...hasta etti borcumu ödeyemez oldum..

bir çalışan olarak büyük şehirde hayatı zindan etti..hem sağlık hem yaşam kalitesini düşürdü hemde sırtımız ısınmadam kış geçiriyoruz...

bir vatandaş olarak yollardan,hastaneden, ulaşımdan, ve devlet hizmetinden şikayetim yok...

bir vatandaş olarak geçinemiyorum,hep düşük maaş alıyorum,üretemiyorum .....ne aç ne tok...
abi senin bu paylaşımına cevep yazardım ama konu dışına çıkar, Allah yardımcın olsun.

Çağrı link=topic=61022.msg673083#msg673083 date=1356557790' Alıntı:
Konudan gereksiz ve tartışma çıkaracak mesajlar silindi.
Çağrı bey gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim.
Eğer imkan var ise, konunun tamamen kaldırılmasını rica ediyorum.
Yaşanan anlamsız polemik nedeniyle üzüntü içerisindeyim.
Dostça, arkadaşça, abice, kardeşçe, saygı çerçevesinde konuşmayı ne zaman öğreneceğiz?

arkadaşlar tartışmaktan gerçekleri görmekten niye kaçıyorsunuz veya korkuyorsunuz.tartışılacak konu ise herkes fikrini söylemeli yazmalı.
sıkıştımı konuyu kapat yani böyle bir şey olur mu?
katılan arkadaşlar seviyeyi korusun herkes fikrinde görüşünde hür..
batan belli kar edende
herkes karını zararını biliyor vede biliyorsa herşey ortada sıfır atılsa ne olur atılmasa ne olur icraat ortada politika ortada sisitem ortada kalan kalır batan batar sistem bu................

köylü link=topic=61022.msg673295#msg673295 date=1356598417' Alıntı:
arkadaşlar tartışmaktan gerçekleri görmekten niye kaçıyorsunuz veya korkuyorsunuz.tartışılacak konu ise herkes fikrini söylemeli yazmalı.
sıkıştımı konuyu kapat yani böyle bir şey olur mu?
katılan arkadaşlar seviyeyi korusun herkes fikrinde görüşünde hür..
batan belli kar edende
herkes karını zararını biliyor vede biliyorsa herşey ortada sıfır atılsa ne olur atılmasa ne olur icraat ortada politika ortada sisitem ortada kalan kalır batan batar sistem bu................
Yanlış anlaşılmasın,
Kesinlikle seviyeli tartışmaktan kaçmıyorum ve korkmuyorum.
Yeterki saygı çerçevesinde olsun.
Dün akşam yaşadığım polemik beni rahatsız etti.

herkes görüşünü yazar begenen begenir begenmeyen fikrini yazar..konu üzerine ısrar edilirse konu kopar.fikrini yaz ve çekil.konu böyle gider.senin bu benim ku hayda olmaz böyle.herkes seviyesini bilsin.
bir konuda bile SIFIRDA anlaşamıyoruz sonra çiftçilik ne hale geldi birlik yok deyip çıkıyorlar..
çiftçi NEZAMANDIR BİRBİRİNİ ÇEKER OLDU SEVER OLDU Kİ..........herkes biribirinin batmasını istiyor...köylüde siistem bu

buda hükümetin ve hükümetlerin işine gelmez mi öyle olmadımı hep....

bu sitede karşıt görüşlü yazılar neden siliniyor anlamış değilim
ve kınıyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...