Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

sebazios link=topic=79753.msg992683#msg992683 date=1428798896' Alıntı:
Anladım ki simental ' de ne olursa olsun, boğanın adı 'w' ile başlayacak.

Kural bu :D

Bu arada işler açılmış Barış Abi. Başlık hak ettiği ilgiyi görmeye başlamış.
Simental ' in reyting sorunu olurmu hiç Yılmaz ya. [emoji2]
Birgün Gürsel geçerken seni de alsın da gelin Çanakkale ' ye. Oturup sohbet ederiz.

simentalci link=topic=79753.msg992907#msg992907 date=1428864465' Alıntı:
Birgün Gürsel geçerken seni de alsın da gelin Çanakkale ' ye. Oturup sohbet ederiz.

Bana uyar :) Yılmaz ' ı kapar gelirim :)

simentalci link=topic=79753.msg992907#msg992907 date=1428864465' Alıntı:

Davet için teşekkür ederim Barış Abi. Duygular karşılıklı. İnan ben de tanışmak istiyorum.

Ama Gürsel parazit yapar. Ben tek geleyim :D

ELPRESACANARİO link=topic=79753.msg949962#msg949962 date=1419625511' Alıntı:
Ben yüksek lisansı veterinerlik fakültesinde yapmayı planlıyorum. Bu sayede özellikle sperma konusunda çok faydası olacak. Acaba sperma almak için illaki işletme mi olmak gerekiyor?

güzel bir düşünce. ama hangi lisansın hangi bölüm üzerine oda önemli. ziraat-kimya-biyoloji veya sağlık fakültesi gibi bir lisans aranıyor bildiğim kadarıyla lisans üstü eğitim için. bu üniversitelerden birinden dahi mezun olmuş olsanız tohum alabilmek için veteriner hekim diplomasından daha ziyade suni tohumlama kursu almış olmanız gerekiyor. ve fakültede eger cerrahi doğum zootekni -haybes gibi suni tohumlama ile alakalı olmayan bir daldan yuksek lisans yaparsanız bu kursa kayıt hakkı verileceğini sanmıyorum. yuksek lisansınızı suni tohumlama bölümünde yapmanız gerekir diye düşünüyorum.

hatırdan çıkarılmaması gereken diğer bir konu ise okulun zorluk derecesi. derslerin zorlugunda bahsedip kafanızı karıştırmak istemem. o yüzden sayısal rakamlar ile açıklama yapayım. ben okula 2005 yılında girdim. o sene ek kontenanla beraber sınıf mevcudumuz 140 küsürdü. beş senede bitiren öğrenci sayısı 13 kişi idi :((. ve sınıfın yarısı iki-üç hatta dördüncü sınıfta bile okulu değiştirip başka bölüme geçen arkadaslarım vardı.

bence sperm almak için yapılabilecek daha kısa ve kolay çözüm iki yıllık bir veteriner teknisyenlik okuyarak suni tohumlama kursuna gitmek ve belgeyi aldıktan sonra bir veteriner hekimle anlaşarak 12-15 tl gibi bir vergi ücreti ile attığınız tohumu turkvete işletmektir. hem bu şekilde eğer bir müşteri portfoyünüz varsa saha da da diğer işletmelere tohumlama yaparak muazzam karlar yapabilirsiniz. tek dez avantajınız tohumu veterinerden 15 tl gibi daha fazla mal etmiş olmanızdır.
dediğim gibi müşteri portfoyunuz varsa ve haftada bir goblet (25 spermi) bitirebilirseniz zaten daha da ekonomik alabileceksiniz tohumları...

dikkat etmeniz bir konu daha var. işletmenizdeki kendi boğalarınızdan dölleme yapıp veterinere sakın vergi kısmını karşılayayım aşı kağıdı doldurun gibi bir teklif götürmeniz durumunda dukkandan kovulma riskiniz %80 ;)
sonuçta ekmeklerinin yüzde 70 ini tohumlamadan kazanıyorlar

sebazios link=topic=79753.msg956259#msg956259 date=1421000951' Alıntı:
Ayrıca F1 melezlerinin en büyük özelliği (hemen hemen tüm melezlemelerde) her iki ırkın da iyi-aranan özelliklerini bünyesinde barındırmasıdır.

F1 üzerinden yapılan melezleme devam ettikçe ortaya çıkan F2-F3 melezleri, ırklardan birinin hem olumlu-hem olumsuz olabilecek karakteristik özelliklerini göstermeye başlar.

Planlı bir melezlemede ilk hedef sağlıklı bir 'F1' melezidir. Doğal olarak melezlemede kullanılamak için aranan anaçların 'saf ırk olma' zorunluluğu da bundan gelir.

Not: Amaç, F2 yada F3 melezine ulaşmak dahi olsa, ilk adım ve öncelik saflık derecesi yüksek anaçlardan elde edilmiş F1 melezine ulaşmaktır.

Ah bi genetik mühendisimiz olsa forumda, ne sorulacak sorular var..

F1 ve F1 çaprazlamasından da elde edilen yavrular dört farklı anaçtan elde edildi ise yine F1 olarak geçer.
örnek olarak
safkan holştein*safkan simental= güzel kombine bir irk çıkma özelliği yüksek ilk F1
heroford*angus = mükemmel diyebileceğimiz bir etırkı çıkma özelliği yüksektir. ikinci F1 imiz

bunlarda iki ırk olfuğu için alacagı özellikler %50 oranındadır. ancak araştırmalar kaliteli özellik her zaman tercih sebebidir. bunlar bu yüzden kaliteli geni alma özelliği daha yüksektir der.

peki bu iki F1 i çaprazlarsak ne olur?
montofon*simental*hereford*angus= bu da F1 olarak geçer. ancak birinci f1 kadar kaliteli bir buzagımız olmaz.
çünkü her özelliğin yeni genetiği oluşturması için %25 şansı olacak.
bu sefer 2 et özelliği 1 kombine özelliği bir süt özelliği olacak. o zaman bu f1 ' imizn süt verimi düşük mü olacak. keinlikle HAYIR. en kötü ihtimalde bile annesinden yüksek olacaktır. ancak et verimi 2 artmış ise süt özelliği 1 artmış olacak.

bu şekilde eğer F2 oluşturmadan sürümüze devam edersek azar azar ama sürekli bir artış sağlıyacagız.
tabi ki bunun içn kayıt ve takip çok önemli.

birde eğer çok profesyonel çalışan bir işletme ise ve embriyo transferi yapılıyorsa safkan ebeveynlerden yapılmalı transferler.
çünkü safkanların iyileşme oranları F1*F1 çaprazına göre ıslah çalışmasında 1,5 kat daha önde olmasından bu tercih yapılmalıdır.

ELPRESACANARİO link=topic=79753.msg970204#msg970204 date=1423826543' Alıntı:
Ülkemizde bu tarz kaliteli damızlıklar üretmek ve bu sperma işine girmek çok mu zor?

Hayvancılığın bir de bu dalı var. Sperma için bir çiftlik kurulsa nasıl olur acaba? ???

ithal rakiplerin çok kuvvetli. damızlık bogaların beslenme rasyonları daha farklı. kuru, üzüm incir, fındık gibi cinsel güç artırıcılar belli oranlarda kullanılıyor buda ayrı bir maliyet.
ayrıca bir iki yıl boğayı besleyeceksin, pazara girmeden önce 50-100 yavru inceleyeceksin ki bugun yaptığın yatırımın meycesini en az 4-5 yıl sonra yiyeceksin. ülkemizde kurdugun iş 2,5-3 yılda kendini amorti etmesi gerekir mantığı olduktan sonra bu işler zor diye tahmin ediyorum..

WİNNOR kızları büyüyor...

908ce2d67578d75e5358173fdc61b54f.jpg

527cb2f99e4976bcf9f22dedc8a3ab09.jpg

4e71513609515a22f57dc30fbc14b469.jpg

Barış Ağabey ben geldiğimde küçücüktü bunlar :) Maşallah :)

F2 MELEZ
BABA: Wille ANA: F1 Melez (Holstein X Simental) ANNE BABASI: Vanstein

26f62ffa238416ef223f0d1b711ef0b7.jpg

DeHLiZ link=topic=79753.msg994581#msg994581 date=1429359292' Alıntı:
Barış Ağabey ben geldiğimde küçücüktü bunlar :) Maşallah :)
Evet Gürsel sen geldiğinde süt içiyodu muhtemelen bunlar. [emoji3]

hocam doğumdan önce uygulanması gerekenler ilaçlar ve doğumdan sonra da erken kızgınlık göstermesi için hangi tedavileri önerirsiniz tşk

meysi link=topic=79753.msg994961#msg994961 date=1429507918' Alıntı:
hocam doğumdan önce uygulanması gerekenler ilaçlar ve doğumdan sonra da erken kızgınlık göstermesi için hangi tedavileri önerirsiniz tşk
Doğumdan önce yani kuru dönemde ben yonca vermemeye dikkat ediyorum çünkü yoncada kalsiyum yüksek, doğumdan sonra hipokalsemi olmasın diye. Onun yerine yulaf ve saman veriyorum. Çok az da yem. Silaj da az veriyorum ki yağlanmasın. Başka bişey yapmıyorum. Ben yapmıyorum ama doğumdan önce rotavec corona gibi bir gebe aşısı uygulanabilir buzağının bağışıklığı için. Bir de kuruya ayırırken kuru dönem tüplerini, parazit aşısını ve bir doz yeldif yapıyorum.
Doğumdan sonra buzağıya septisemi aşısını ve ağız sütünü hemen veriyorum. Anneye de kalsiyum yapıp, 3 gün ceftiofur antibiyotik yapıyorum ki rahimde enfeksiyon gelişmesin.
Sonra ineğin kızgınlığını bekliyorum. İlk kızgınlığı atlayıp çoğunlukla 40-60 gün aralığında tohumluyorum. Bu tabiki her zaman böyle olmaz bazen çeşitli nedenlerle gecikebiliyor ama böyle yapmaya özen gösteriyorum.
Buzağıları da 75 gün sütle besleyip sütten kesiyorum. Ayrıca bu dönemde buzağılara serbest yonca, yem ve su veriyorum.

Arkadaşlar bu danalardan hangisi boğa olur

Resimler ve ekler

• image.jpg
    image.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 356
  • image.jpg
    image.jpg
    2.9 MB · Görüntüleme: 259
  • image.jpg
    image.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 145
  • image.jpg
    image.jpg
    2.9 MB · Görüntüleme: 159

simentalci link=topic=79753.msg994998#msg994998 date=1429519721' Alıntı:
Doğumdan önce yani kuru dönemde ben yonca vermemeye dikkat ediyorum çünkü yoncada kalsiyum yüksek, doğumdan sonra hipokalsemi olmasın diye. Onun yerine yulaf ve saman veriyorum. Çok az da yem. Silaj da az veriyorum ki yağlanmasın. Başka bişey yapmıyorum. Ben yapmıyorum ama doğumdan önce rotavec corona gibi bir gebe aşısı uygulanabilir buzağının bağışıklığı için. Bir de kuruya ayırırken kuru dönem tüplerini, parazit aşısını ve bir doz yeldif yapıyorum.
Doğumdan sonra buzağıya septisemi aşısını ve ağız sütünü hemen veriyorum. Anneye de kalsiyum yapıp, 3 gün ceftiofur antibiyotik yapıyorum ki rahimde enfeksiyon gelişmesin.
Sonra ineğin kızgınlığını bekliyorum. İlk kızgınlığı atlayıp çoğunlukla 40-60 gün aralığında tohumluyorum. Bu tabiki her zaman böyle olmaz bazen çeşitli nedenlerle gecikebiliyor ama böyle yapmaya özen gösteriyorum.
Buzağıları da 75 gün sütle besleyip sütten kesiyorum. Ayrıca bu dönemde buzağılara serbest yonca, yem ve su veriyorum.
Barış abi peki doğumdan sonra nasıl birtedavi uygulayayım ki erkenden toparlanıp kızgınlık gostersin . Ve genel hastalıklarda hangi hastalıklara hangi ilaçlarıuyguluyorsunuz teşekkürler

meysi link=topic=79753.msg997312#msg997312 date=1430160260' Alıntı:
Barış abi peki doğumdan sonra nasıl birtedavi uygulayayım ki erkenden toparlanıp kızgınlık gostersin . Ve genel hastalıklarda hangi hastalıklara hangi ilaçlarıuyguluyorsunuz teşekkürler
Doğumdan sonra ben kalsiyum yapıyorum. Ardından 3 gün ceftiofur içerikli antibiyotik yapıyorum. 40-60 gün aralığında da tohumluyorum.
Benim yaptıklarıma ilave olarak doğumdan sonraki 11. gün kızgınlık iğnesi (boğasatma hormonu) yapabilirsin. İğneden sonra hayvan 11 gün içinde boğasar. Bu ilk boğasamayı atlıyorsun. Ve sonraki boğasamasında tohumluyorsun. Bu yapılan bir nevi kızgınlık döngüsünü zaman kaybetmeden düzene sokmak.

meysi link=topic=79753.msg997312#msg997312 date=1430160260' Alıntı:
Genel tedaviler ve ilaçlarla ilgili HAYVAN HASTALIKLARI bölümünün sabit konular kısmında 'çiftlikte bulundurmamız gereken ilaçlar ve tedavi şekilleri' diye bir konu var. Orada gereken bilgiyi ayrıntılı bir şekilde bulabilirsin.

Merhaba lar size sorum vanadin duvelerde kullanılır mi .2. Sorumda veterinerimde olan boğalar dan hangisi ni seçmeli yim.1 duvem birde ineğim var.expert,winnir, herdamit, rain.benim gönlüm den geçen winnir sizce hangisi.yardımci olurmusunuz teşekkür ederim

jhondere 5075 e link=topic=79753.msg998763#msg998763 date=1430722970' Alıntı:
Merhaba lar size sorum vanadin duvelerde kullanılır mi .2. Sorumda veterinerimde olan boğalar dan hangisi ni seçmeli yim.1 duvem birde ineğim var.expert,winnir, herdamit, rain.benim gönlüm den geçen winnir sizce hangisi.yardımci olurmusunuz teşekkür ederim
Vanadin zor doğumu olan bir boğa değil. Ama ben riski çok sevmediğim için daha kolay doğumu olanları tercih ediyorum. [emoji3]
Yani Vanadin tam ortada. Sen bilirsin.
Winnir ' in doğumu Vanadin ' e göre daha zor. Vanadin 104, Winnir 93 puan doğum kolaylığında. Winnir ' in ayaklar sağlam, memeler çok olmasa da biraz sarkık gibi. Vanadin Winnir ' den her konuda daha iyi.
Herdamit vasat bir boğa. Sütü de eti de düşük. Boy kısa. Meme ve ayaklar çok sağlam değil. Doğum kolaylığı da Winnir ile aynı.
Expert bildiğim kadarıyla Egevet ' in boğası. Çek Cumhuriyeti menşeeli. Kullanan arkadaşım vardı. O memnundu. Ama hakkında çok bilgi bulamadım.
Ama bunların içinde en iyisi Vanadin yine de. 2. tercih Expert, 3. Winnir bence.