Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Biz iki aydır ineklere Simental sperması atıyoruz şimdiye kadar 20 tane attık ve sadece 2 tanesi tutmadı biz birde düvelerede Simental sperması attık sonra veteriner bize düveler Simental danayı zor doğurur dedi düvelerde böyle risk varmı

Aslında önceki mesajlarda bunun cevabı var. Kolay doğum özelliği olan boğaların spermalarını seçmelisiniz. Ha düveleriniz çok ufak yapılı bir şey ise bilemiyorum.

sklr68 link=topic=79753.msg968287#msg968287 date=1423462997' Alıntı:
Biz iki aydır ineklere Simental sperması atıyoruz şimdiye kadar 20 tane attık ve sadece 2 tanesi tutmadı biz birde düvelerede Simental sperması attık sonra veteriner bize düveler Simental danayı zor doğurur dedi düvelerde böyle risk varmı
Düvelerde ve ineklerde kullandığınız spermaların hangileri olduğunu yazarsan bir yorum yapabiliriz. Doğru sperma seçtiyseniz bişey olmaz

Barış bey bu yıl ineklerime simental Wio adlı boğayi kullanmak istiyorum. Bu boğa hakkinda yardımcı olabilirmi sin. Fiyat, gzw doğum puanı eksiklikleri nelerdir. Tsk ederim barış bey

karaman23 link=topic=79753.msg968557#msg968557 date=1423504854' Alıntı:
Barış bey bu yıl ineklerime simental Wio adlı boğayi kullanmak istiyorum. Bu boğa hakkinda yardımcı olabilirmi sin. Fiyat, gzw doğum puanı eksiklikleri nelerdir. Tsk ederim barış bey
Wio Winnipg ' in oğlu yani Winnor ve Wille ' nin kardeşi. Elit bir ailenin ferdi. 117 kızı incelenmiş. Bunlardan 62 tanesi 3. Laktasyona ulaşmış ve süt verimleri winnor ve wille kadar değil ama iyi sayılır. Sağlamlık, dayanıklılık konusunda çok iyi. Problemsiz ve uzun ömürlü bir özellik sergiliyorlar. Memeler çok sağlam yani meme rahatsızlıklarına çok dayanıklı. Boy çok uzun değil. Meme başları biraz kısa. Kolay doğum özelliği var. Erkek yavrularında günlük ağırlık artışı iyi, ette mermerleşme de iyi ama karkas randımanı biraz düşük.
Genel puanı 133, süt puanı 114, et puanı 116, sağlamlık puanı 128.
Bursa TMR firmasında var. Fiyatını bilmiyorum. Aralık 2014 listesinde yani son yayınlanan sıralamada ülkemizde satışta olan Winnor, Wille ve Valig ' den sonra 6. Sırada. Yani çok iyi bir boğa, sonuçta Sütçü Simental (fleckvieh) sıralamasında dünya 6.sı. [emoji2]

simentalci link=topic=79753.msg968503#msg968503 date=1423500283' Alıntı:
Düvelerde ve ineklerde kullandığınız spermaların hangileri olduğunu yazarsan bir yorum yapabiliriz. Doğru sperma seçtiyseniz bişey olmaz
10 tanesini Erpel diye bir boğa kullandık diğerleri ise gentürk ün Sarp diye bir boğa sperması kullandık

sklr68 link=topic=79753.msg968601#msg968601 date=1423509345' Alıntı:
10 tanesini Erpel diye bir boğa kullandık diğerleri ise gentürk ün Sarp diye bir boğa sperması kullandık
ERPEL: Alman boğası. süt verimi çok düşük. Et verimi çok düşük. Memeler sarkık. Meme başlarında biçimsel bozukluklar var. Süt salımı yavaş. Ayaklar problemli. Tek olumlu yönü doğurganlığı yüksek. Doğum kolaylığı orta.
1997 doğumlu bir boğa. Muhtemelen firma veterinere diğer alışverişlerinin yanında eşantiyon vermiştir bu boğayı. [emoji1]

SARP: Amasya Gökhöyük Tigem ' de doğmuş bir boğa. Annesinin süt verimi laktasyonda 6 ton civarında. Babasını bilmiyoruz. Anneannesinin süt verimi 5 ton dolaylarında. Hakkında başka da bir bilgi yok. Sarı çizmeli Mehmet Ağa yani.

İyi şeyler söylemek isterdim kusura bakma. Sonuçta ben pedigrilerde yazanları tercüme etmeye çalışıyorum elimden geldiğince.
Kullandığımız her bir sperma çiftliğimizin geleceğinin bir temel taşı. Bugün tohumladığımız bir sperma 3 yıl sonrası için bir yatırım. Onun için buna çok önem vermek lazım. Aksi taktirde ileride işler SARPa sarar. [emoji1]

Hacım babamın bir huyu var pahalı spermaya karşı 2 sene boyunca en pahalı sperma 65 tl üç yıl önce 120 liraya abs den sawyer adlı bir boğa kullandık doğan buzağlar küçük doğdu babam bu işe kızdı ondan sonra hep en ucuz sperma kullandık

sklr68 link=topic=79753.msg968776#msg968776 date=1423546860' Alıntı:
Hacım babamın bir huyu var pahalı spermaya karşı 2 sene boyunca en pahalı sperma 65 tl üç yıl önce 120 liraya abs den sawyer adlı bir boğa kullandık doğan buzağlar küçük doğdu babam bu işe kızdı ondan sonra hep en ucuz sperma kullandık
İyide kardeşim zaten buzağıların küçük-normal doğması istenir. Doğum zorluğu olmaması için büyük doğan buzağılar istenmez. Aradaki farkı zaten büyüme çağında aşacaktır.

simentalci link=topic=79753.msg968676#msg968676 date=1423515988' Alıntı:
Et puanının olduğu bölümde 3 kategori var: 'Nettozunahme' günlük kilo artışı, 'Ausschlachtung' karkas randımanı, 'Handelsklasse' ticari et kalitesi.

Bu sitenin ve katalogların İngilizceleri yok mu? Ben baktım ama göremedim.

ayk14 link=topic=79753.msg969644#msg969644 date=1423690555' Alıntı:
http://www.umutmedikal.gen.tr/portfolio-type/gs-hepi/#prettyPhoto

abı en ıyı ıneğimdeki tohumun ismi bu rastgele seçim daha once dedıgım gıbı bu sıteyı farketmeden oncekı tohumlamalardan bı bakabılırmısın sana zahmet nasıldır bu?
Avusturya boğası. Et ve süt verimi iyi. Özellikle et verimi. Erkek danalarında Günlük ağırlık artışı ve et kalitesi çok iyi. Karkas randımanı düşük.
Boy, sal yerinde gösterişli bir genetiğe sahip.
Problem sağlamlıkta. Memeler biraz problemli. Nadiren de olsa sarkık memeli oluyor, bir de mastite karşı dayanıklılık puanı düşük. Normal doğum özelliği var. Sağımda süt salım hızı da gayet iyi.
Yani öne çıkan biraz meme problemi olması. Özellikle 'meme ödemi' sıklığı oluyormuş kızlarında. Bir de fazla meme başı oluyormuş kızlarında.
Toplamda 75 kızı incelenmiş ve bu yukarıda saydıklarım istatistiksel olarak bu 75 kızında görülme sıklığı olan durumlar.
Bence iyi bir boğa. Özellikle bu boğanın annesinin babası WAL eskilerde efsane bir boğaydı.

n_sayan link=topic=79753.msg969770#msg969770 date=1423727008' Alıntı:
kısmi türkçelerini çıkarmıştım arkadaşın yazdığı sitede http://www.umutmedikal.gen.tr/portfolio-type/gs-hepi/#prettyPhoto
baya bir türkçeleştirilmiş kısaltma olanlar gene yok barış abi kolay doğum özelliği kalça genişliğine bakarak mı söylüyorsun
birde mesela mastitis 81 (46) yazıyor bunlardan birisi olması gereken biriside hayvanın puanı mı
Hepsini çevirememişler heralde. Ben aslında öyle bir çalışma yapayım bir ara. Umut medikalin sitesindeki nisan 2014 puanları. Son durumu yani aralık 2014 ' ü cgi.zar dan bakmak lazım.
Doğum kolaylığı 'kalbeverl. pat.' yazan yer. Bu babadan yani buzağının küçük doğması, kafasının küçük olması vs. Onun yanında bir de 'kalbeverl. mat.' var, o da anneden gelen yani doğan buzağı ileride inek olduğunda kalça çatısı genişliği gibi şeylerden dolayı doğumu kolay yapması.
Puanların yanındaki parantez içinde olanlar ise yüzdeleri.
Mesela mastitis 81 (46) şu demek: puan 81 (100 normal, 100 ' ün üstü iyi, altı kötüdür). Parantez içindeki 46 ise %46 oranında demek.

barış abi eline sağlık verdiğin bilgiler gerçekten çok değerli türkçe almanca çeviride birçoğunda saçmalıyor bilmek lazım