Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri
gavalster link=topic=79753.msg964739#msg964739 date=1422711630' Alıntı:
http://cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl?ISO_NUMMER=276000940100513&table=DATEN_FV youtubede gezinirken waldbrand bu bogayi gördüm baya hosuma gitti degerleride fena degil sizce nasil
Öncelikle bilgiye, araştırmaya önem vermenden dolayı tebrik etmek istiyorum seni. Hayvancılıkta başarılı olmanın ön şartı daima yıllar sonrasının yatırımını yapmaktır bence. Bu da genetik ıslah dediğimiz şey. Bu konu başlığında konuştuğumuz şey de tam olarak bu aslında.
Waldbrand isimli boğayı birkaç ay önce farketmiştim. Aslında tam da bu özelliklerde bir boğa arıyordum. Kısaca anlatayım:
5 yıl önce Vanstein isimli efsane boğanın spermalarını kullanmıştım. Bugün Vanstein ' ın kızı olan 6 ineğim var. Şuan 2. laktasyondalar. Güzel inekler fakat ayaklarından biraz şikayetçiyim. Tırnakları çok uzuyor. Bu da problem yaratıyor. 6 tanenin 4 ' ünde bu sorun var. Bir de boyları biraz kısa gibi. İşte bu Vanstein kızlarında kullanmak üzere özellikle uzun boylu ve ayak problemi olmayan bir boğa arıyordum. Ve aradığım Waldbrand ' da fazlasıyla vardı.
Birkaç ay önce Samsun Genovet firmasından 20 tane aldım. Kullanmaya başladım.
Waldbrand ' ın boy, sal, ayak, meme, kolay doğum, süt salım hızı, doğurganlık puanları çok iyi.
Et puanı biraz düşük ama orda da şöyle bir ayrıntı var: et puanını düşüren 'karkas randıman' düşüklüğü. Yoksa günlük ağırlık artışı gayet yüksek. Yani bu da tamam aslında.
Görebildiğim tek olumsuz yönü 'süt artışı' miktarı. 2011 de 800 kg olarak belirtilen süt arttırma miktarı 2014 ölçümlerinde kataloğa 392 kg olarak yansıdı. Yani bu şu demek: İncelenen kızlarının sayısı arttıkça o kadar da süt arttıran bir boğa olmadığı görülmeye başlandı.
Ayrıca şunu da söyliyim: Waldbrand Winnipeg ' in oğludur yani Winnor ve Wille ' nin kardeşidir.
Aralık ayından beri 6 ineğimi Waldbrand ile tohumlattım. Bakalım tutar da kızlar doğarsa inşallah 2 sene sonra görücez nasıl inek olacaklarını. [emoji1]