Ynt: sizce kardamıyım yoksa zararda mı?
hermes link=topic=61023.msg672773#msg672773 date=1356514609' Alıntı:
s.a arkadaşlar bu yıl çifçilige yeni başladım
herşeyin acemisiyim traktörün,pullugun,çapanın,mibzerin,
tarlanın yani bütün bunları ilkkez yaptım. traktörü geçen yıl aldım 480 fiat 78 model, traktöre 13500tl verdim malzemelerede 5000 lira verdim(alpler 2 li 12 numara,9lu çapa, 400 litre holder 3pistonlu, yaptıgım masraflar aşagıda çıkacak ürünüde ancak allah bilir fakat yinede bir tahminde bulunmak mümkün olursa sizce ben karlımıyım?
150 dönüm arpa ekim masrafları (1dönüm=1000m)
Mazot: 2750 toplam harcanan
Tohum:1600kg*1000= 1600 tl (sertifikalı tohum)
Tohum: 3000*530= 1590 tl (geçen senenin ürünü)
Alt gübresi:2100kg*1020=2142 tl 20.20+zn (süper)
Alt gübresi :1100kg*660=726tl
Genel giderler: 500 tl
Buraya kadar toplam = 8808 tl
Harcanacaklar
Üst gübresi: 1125kg*660=742.5tl (şeker)
Üst gübresi : 800 kg*850=680tl (33 lük tahmini fiyat)
Biçer parası: 150*8=1200 tl
İcar parası: 130*27*600=2106 tl (gelecek sene arpanın 600 olacağını tahmin ediyorum)
Genel giderler: 500 tl
Buraya kadar toplam: 5228 tl
Genel toplam: 14036 tl
Yeni mesleğiniz hayırlı olsun. Ürününüzde bereketli olur inşallah gelelim hesaba;
Herşeye rağmen sadece tüketmek yerine üretmeyide seçmeniz bile takdiri hakediyor. Bu kadar şikayet edenlerin bol oluğu mesleği tercih etmeniz önemsiz sayılmaz tesadüf olduğunuda sanmıyorum. Bana kalırsa bir çiftçinin mesleği ile ilgili en öenmli ve ilk yapacağı iş olması gereken 4 işlemi bilip kullanmışsınız. Hesap yapmayacaksak neyi kaça alıp ne kadar kullanıp kaça mal ettiğimizi hesap edip bilemeyeceksek tek gerekçemiz olmalı parayı elle değil kürek veya süpürge türü aletle topluyor olmamızdır. Yok eğer böyle kazanmıyorsak hesap ilk şart.
Acizane hesabınızla ilgili düşüncelerim...
mazot değişken bir şey demek zor
Eğer yanlış anlamadıysam 4,600 kg tohum kullanmışsınız. Yaklaşık dönüme 30 kg üzerinde tohum kullanmışsınız bulunduğum yerde 21 kg civarında kullanıyoruz.
taban gübresi bence yeterli değil 14-16 kg civarı dap olmalıydı. (yeri gelmişken gübre içeriklerine bakarak kullanılalı uzun uzun anlatmayım ama piyasadaki en ideal ve ekonoik gübre DAP fiyat/içerik açısından)
Anladığım kadarı ile 14kg 20-20-0 + 7 kg a. sülfat tabana atmışsınız. Yani dekara yaklaşık 4,2 azot, 2,8 fosfor, 140 gr çinko atmışsınız. İhtiyacı ise ortalama verime göre yaklaşık tabana 6-8 kg fosfor ve 2,5-3 azottur. Çinko ise çok çok yüksek ihtimalle eksiktir. verdiğiniz miktar önemsiz değil ama sihirli değnek kadar da değil.
Kullanmayı düşündüğüz üst gübre miktarı ise kesinlikle az.
Genelle göre konuşalım diye cümleye başlarsakta, hesabınıza sertifikalı desteğini, mazot- gübre desteğini, sattığınız üründe prim desteğini de kar bölümüne eklemelisiniz.
geçen seneden kalan ürünü satmayıp kullandığınız için alamadığınız prim desteğinide masraf bölümüne eklemelisiniz. İlaçlama, nakliye gibi giderlerde eklenmeli. Genel giderler anladığım kadarıyla eksik daha fazla çıkar. KEndi uygulamalarımın masrafını çok kısaca yazayım. 16 kg dap+21 kg ser. toh.+ 16kg 33 lük+tarla hazırlığı+biçer+nakliye dekara 100 tl gibi çıkıyor kendi yerlerimi ektiğim içn icar yok hesapta.
Sonuç olarak inanıyorum ki afaki bir durum olmadıkça kanaat sahibi iseniz memnun kalacaksınız yakınmalara bakmayın genelde insanoğlu sahip olduğuyla değil sahip olmadığıyla ilgilenir. Nankörlük mayamızda var. Hesap yapmayı düşünmeniz çok önemli yeni işe başlamadan önce bu hesapları ve genel gidişatı düşünüp hareket ederseniz. sorunla inşallah karşılaşmazsınız. İnsanların yakınmalarının bir sebebi önceden ek buğdayı 400 kg aldınmı pancardanda 6 ton aldıysan gayet güzel seneydi. Şimdi eskisi gibi 3 kuruşa 5 köfte yok. Kim nederse desin Kesinlikle partizanlıkla ilgisi yok yan gel yat uyduruktan üretici ol gelsin paralar. demirperde ülkesine gideceksin o zaman onlarda almadı kalannında bir ayağı çukurda. Önce üzerine düşen gayreti göster, emek ver payına düşene kanaat et hakkını almadığını düşünüyorsan bir eksiklik var demektir sebep eğer sen değilsen bil ki çözümde sen olmaya bilirsin. Her şeye rağmen olmuyorsa verenin Allah olduğunu biliyoruz şüphe yokda unutmayalım ki vermeyende Allah sanmayın üç beş fani değil para fiziki olarak başkalarında gibi görünsede bereketi dağıtan kişi onlar değil...