Sizce kurak alanlarda ideal toprak işleme nasıl olmalıdır?

Ynt: Sizce kurak alanlarda ideal toprak işleme nasıl olmalıdır?

hüseyinaslan link=topic=75805.msg895217#msg895217 date=1401472322' Alıntı:
ben tesekkür ederim saolasın. Eger tarla tabanı 25 30 cm de baslıyorsa çizel 30 60 cm de baslıyorsa patlatma 60 100 cm de baslıyorsa ripper öneririm aksi taktirde td100ün 3 lü ripperi dahi zor ceker.zaten idealide 3lü. ripper degilde Fransız tipi patlatmalar var onlar topragın derinlerinden gelen otları kestiği için daha uygın görüyorlar.
Bende öyle tahmin etmiştim yani fransız tipi ripperdan daha iyimi olur diyosun peki onun fiyatları ne civarlarda ? Ve taban taşının kaç cmde başladığını nasıl belirleriz ?

İsmail Pelit link=topic=75805.msg895225#msg895225 date=1401473425' Alıntı:
Bende öyle tahmin etmiştim yani fransız tipi ripperdan daha iyimi olur diyosun peki onun fiyatları ne civarlarda ? Ve taban taşının kaç cmde başladığını nasıl belirleriz ?
bu biraz kulandıgın ve sürüm yaptıgın ekipmana göre değişiklik gösterir. taktıgın ekipmanın ucunda kuru toprak görürsen, tabana ulasmısındır demek. ordan sonrasını zaten rahat anlarsın...
FEHİM link=topic=75805.msg895222#msg895222 date=1401473237' Alıntı:
Yazdıklarınızı tek tek okudum. Çizel güzelde buğday ekilecek yerde çizel kullandığınızda buğday tohumu şiddetli yağmur yağmadığı zaman boşta kalmıyor mu ? ürün yere tutunması bence lazım ha derseniz ki resmi olan makinaları hasattan sonra kullanır bir daha ki yıla faydalanmak için dir. ona bende katılırım ama ekilecek ürün için ben şahsen katılmıyorum.
zaten abi ekimden önce merdane çekmek gerek amç her sene tonlarca yük altında kalan topragın tekrar gevmesini saglayıp canlı organizma hareketi ortaya çıkarmaktır. direk çizel çek tırmıkla düzene sok ekim yap o zaman elbet verim olmayacaktır. aksine tohumlar kuruda kalıp asırı sekilde zaiyat vercektir.

ertac sahin link=topic=75805.msg895223#msg895223 date=1401473249' Alıntı:
8
la 240 a uclu taksan arkasını goturmez 5 lı taksan cekmez :D
rtc sen ona 5 li takarsan hem tarlayı hem motoru başarıyla patlatırsın..
Biz bi kere 6206 deutz koca saman patozuna bağladık.
Bir saat çevirdi. .
Bir saat sonra patoz deutuzu çevirmeye başladı. ;D

hüseyinaslan link=topic=75805.msg895229#msg895229 date=1401473721' Alıntı:
fiyat konusunda bilgim yok ama kafadan 6 7 bin civarı
Ben şöyle bişe düşündüm kardeşim. Mesela ben bu sene hasattan sonra anızlardan birine çizel çeksem baharın da kazayağı çekip eksem nasıl olur :S

tavaslı_okan link=topic=75805.msg895231#msg895231 date=1401473938' Alıntı:
5 çizeli öttürüyo ertaç abi denk gelirsek videosunu ve fotosunu çekeyim koyayım beraya sen bence 55 ' i çöpe at...
uclu canını alıyo 55 ın 240 hıc gıdemez bızde :D
ıyı tav olsa cekılır de genede zor

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=75805.msg895232#msg895232 date=1401473998' Alıntı:
Bir saat çevirdi. .
abı 480 e balya makınesı takanları gordum ben ama kım kımı cevırıyo tarlada onu bılmıyom :D

Bir saat çevirdi. .
zuha-*-s zuha-*-s

hüseyinaslan link=topic=75805.msg895227#msg895227 date=1401473645' Alıntı:
bu biraz kulandıgın ve sürüm yaptıgın ekipmana göre değişiklik gösterir. taktıgın ekipmanın ucunda kuru toprak görürsen, tabana ulasmısındır demek. ordan sonrasını zaten rahat anlarsın...zaten abi ekimden önce merdane çekmek gerek amç her sene tonlarca yük altında kalan topragın tekrar gevmesini saglayıp canlı organizma hareketi ortaya çıkarmaktır. direk çizel çek tırmıkla düzene sok ekim yap o zaman elbet verim olmayacaktır. aksine tohumlar kuruda kalıp asırı sekilde zaiyat vercektir.
O kadar dikkat etmedim tabana genelde 5 12 numarayla fazla derin sürmeden işleriz tabanı kazmadır çapadır basit el aletleriyle bulamazmıyız peki ?

Bir saat çevirdi. .
;D zuha-*-s ;D zuha-*-s
ertac sahin link=topic=75805.msg895237#msg895237 date=1401474222' Alıntı:
uclu canını alıyo 55 ın 240 hıc gıdemez bızde :D
ıyı tav olsa cekılır de genede zor
abı 480 e balya makınesı takanları gordum ben ama kım kımı cevırıyo tarlada onu bılmıyom :D
harmanda yollarda baya komedi şeyler denk geliyor... ;D ;D

İsmail Pelit link=topic=75805.msg895240#msg895240 date=1401474389' Alıntı:
O kadar dikkat etmedim tabana genelde 5 12 numarayla fazla derin sürmeden işleriz tabanı kazmadır çapadır basit el aletleriyle bulamazmıyız peki ?
hep pulluk kullandıysanız 35 40 cm de tabaka baslar en güzeli 2 sıra patlatma ile agustos ayında kırarsın tarla 2. sene kendini belli eder.
berat.yzn link=topic=75805.msg895234#msg895234 date=1401474119' Alıntı:
Ben şöyle bişe düşündüm kardeşim. Mesela ben bu sene hasattan sonra anızlardan birine çizel çeksem baharın da kazayağı çekip eksem nasıl olur :S
bahar ekiminin verimi düşük olur biladerim bölgenizi bilmiyorum ama haziran gibi hasat oluyor heralde. yani bahar geç kalır sen en iyisi agustos ayında bir kere çizel çek eylül gibi ekimden önce tekrar çaprazına çek ve 1 kez yagmur yagdıktan sonra tav üzerine asırı derin karstırmadan, topragın tohum yatagını bozmadan ekim yap toprak çok gevsek ise merdane çekmeyi unutma. ilk sene asırı fark görmezsin 2. sene fark baslar.

hüseyinaslan link=topic=75805.msg895244#msg895244 date=1401474759' Alıntı:
bahar ekiminin verimi düşük olur biladerim bölgenizi bilmiyorum ama haziran gibi hasat oluyor heralde. yani bahar geç kalır sen en iyisi agustos ayında bir kere çizel çek eylül gibi ekimden önce tekrar çaprazına çek ve 1 kez yagmur yagdıktan sonra tav üzerine asırı derin karstırmadan, topragın tohum yatagını bozmadan ekim yap toprak çok gevsek ise merdane çekmeyi unutma. ilk sene asırı fark görmezsin 2. sene fark baslar.
:) Yok kardeşim bizim hasat ağustos 5 den önce başlamaz 2000 e yakın rakım var iklim sert erzurumlu bi asker vardı bizim karakolda o erzurumun adı çıkmış ben böyle soğuk hayatımda görmedim diyordu :) Yani hasat ağustosta yapılır ekimde buğday çavdar nisanda da arpaları ekeriz biz ondan öyle düşündüm. Senin söylediğine göre ben baharın herg yerine çizel çekeceğim güzünde buğday ekeceğim...

hüseyinaslan link=topic=75805.msg895244#msg895244 date=1401474759' Alıntı:
hep pulluk kullandıysanız 35 40 cm de tabaka baslar en güzeli 2 sıra patlatma ile agustos ayında kırarsın tarla 2. sene kendini belli eder. bahar ekiminin verimi düşük olur biladerim bölgenizi bilmiyorum ama haziran gibi hasat oluyor heralde. yani bahar geç kalır sen en iyisi agustos ayında bir kere çizel çek eylül gibi ekimden önce tekrar çaprazına çek ve 1 kez yagmur yagdıktan sonra tav üzerine asırı derin karstırmadan, topragın tohum yatagını bozmadan ekim yap toprak çok gevsek ise merdane çekmeyi unutma. ilk sene asırı fark görmezsin 2. sene fark baslar.
Evet hep pulluk kullandık o zaman bana bi patlatma yolu göründü :)

FEHİM link=topic=75805.msg895222#msg895222 date=1401473237' Alıntı:
Yazdıklarınızı tek tek okudum. Çizel güzelde buğday ekilecek yerde çizel kullandığınızda buğday tohumu şiddetli yağmur yağmadığı zaman boşta kalmıyor mu ? ürün yere tutunması bence lazım ha derseniz ki resmi olan makinaları hasattan sonra kullanır bir daha ki yıla faydalanmak için dir. ona bende katılırım ama ekilecek ürün için ben şahsen katılmıyorum.
abi çizelin arkasına sürgü takıyoruz o toprağı bastırıp gidiyor sorun olmuyor....

Bu sene deneme amaçlı birkaç tarla sürdük Biçerci sağolsun üstden biçmiş saplar kaldı bu böyle olmadı dedik tekrar pulum sürdük toprak acayip yapıştı pulluk batmadı bi tarlayı gele çizel çektik bakam yaglık ektik farkı İnş görcez bi nadas bi sulu var çizelim denemelik birde komşu hepsini çizel çekti ama çok otlu oldu tarlalar püşkülü ot soktu tarlalar zor temizlicek gibi

şadan aysul link=topic=75805.msg895259#msg895259 date=1401475663' Alıntı:
Bu sene deneme amaçlı birkaç tarla sürdük Biçerci sağolsun üstden biçmiş saplar kaldı bu böyle olmadı dedik tekrar pulum sürdük toprak acayip yapıştı pulluk batmadı bi tarlayı gele çizel çektik bakam yaglık ektik farkı İnş görcez bi nadas bi sulu var çizelim denemelik birde komşu hepsini çizel çekti ama çok otlu oldu tarlalar püşkülü ot soktu tarlalar zor temizlicek gibi
abi çizel alırken kırlangıç kanatlı olanlardan almak daha mantıklı taban otlarını kesebiliyor.
berat.yzn link=topic=75805.msg895250#msg895250 date=1401475136' Alıntı:
:) Yok kardeşim bizim hasat ağustos 5 den önce başlamaz 2000 e yakın rakım var iklim sert erzurumlu bi asker vardı bizim karakolda o erzurumun adı çıkmış ben böyle soğuk hayatımda görmedim diyordu :) Yani hasat ağustosta yapılır ekimde buğday çavdar nisanda da arpaları ekeriz biz ondan öyle düşündüm. Senin söylediğine göre ben baharın herg yerine çizel çekeceğim güzünde buğday ekeceğim...
kardesim o zaman suna dikkat et kurak zamanda mutlak bi çizel çekmelisin ki derine su indirebilesin yagıslı dönemlerde. puluktan derin cekmelisin ilk zamanlarda çok zor olur ama ileriki senelerde faydsını göreceksinaynı traktör daha derine daha rahat çekecek.
İsmail Pelit link=topic=75805.msg895251#msg895251 date=1401475167' Alıntı:
Evet hep pulluk kullandık o zaman bana bi patlatma yolu göründü :)
aynen öyle alırsanda titresimli al kuyruk mili tahrikli olursa daha rahat çeker ve toprak altında deprem etkisi yaratır taban çatlar. biz normal almıstık turandan hata yapmısız