Tarım Alanlarına Yağmur Darbesi

Son günlerde kar, karla karışık yağmur ve yağmur yağışları su yataklarını, barajları doldururken, ocak ayı içerisinde yağmur şeklinde düşen yağışların tarım sektörü açısından sakıncalı olduğu belirtildi.

Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat gibi rakımı 1300 ' ün üzerinde olan bölgelere yağmur şeklinde düşen yağışların tarım sektörü açısından birden fazla sakıncasının bulunduğuna dikkati çekti. Gülümser, ocak ayı içerisindeki yağışların yağmur şeklinde düşmesinin küresel ısınmanın bir göstergesi olduğunun altını çizerek, ' ' Bu yağışlar aslında kar şeklinde olduğu zaman tarım için daha elverişli olur ' ' dedi.

Gülümser, yağışın yağmur şeklinde düşmesinin tarım için bir takım sakıncalarının bulunduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu:

' ' Bu dönemde toprak donmuştur ve dolayısıyla toprak üzerinde kar örtüsü vardır. Düşen yağışla beraber toprak suyu çekmediğinden, emmediğinden düşen yağış ve eriyen kar suyu yüzey akışa geçer, bu da tarım alanları ve toprak için iyi bir durum oluşturmaz. Düşen yağışın büyük kısmı yüzey akış şeklinde çaylara, derelere akar. Aslında bunun bir faydası barajlarımız, göletlerimiz dolar, toprak altında suyun birikmesini sağlarsa da asıl tarım alanlarındaki rezerv yağış kar şeklinde düşen yağış olmalıdır, bu dönemde. ' '

Gülümser, Yozgat gibi yörelerde erken ilkbaharda, mart ayı başlangıcından itibaren, özellikle nisan ayı içerisinde düşecek yağmur şeklindeki yağışların tarım için daha elverişli olduğunu da sözlerine ekledi.
 

Benzer Konular