Selamlar abilerim kardeşlerim. Az önce ilk toprak analizimin sonuçlarını aldım. Süreci kısaca anlatayım:
Yaklaşık 1 ay önce köyden babamın bir arkadaşı (M6040'ın sahibi) bana toprak analizini nereye yaptırabilirim diye sordu. Ben de derslerde hocaların da üzerinde durduğu gibi; asla merdiven altı mantığıyla ucuz ve sadece temel özellikleri analiz eden bir yerde yaptırmamasını, tüm makro ve mikro elementlerin analiz edilmesi gerektiğini ve ülkedeki en kaliteli analiz yapan laboratuvarladan birinin bizim fakültede olduğunu söyledim.
O gün pazar günü olduğu için arayıp da fiyat alamadık. Aynı gün yanıma bir kürek, bir de çuval alarak arkasında kepçe takılı olan 70-56'ya malzemeleri koydum. 50-60 dekar (henüz GPS ile ölçmedim) civarına mısır ekilmesi planlanan tarlayı şu şekilde gezerek 9 farklı örneği, 0-30 cm'den aldım. Normalde25 cm'den sonra kis tabakası olurdu fakat tarla sürülmüş ve hazırlanmış olduğu için daha kabarıktı.
Tarla özellikleri:
- 6 sezonluk yonca yeri,
- Sürülmüş ve hazırlanmış,
- Bir kısmı (sağ tafı) ham toprak,
- Danelik mısır ekilmesi planlanıyor,
- Su problemi hiç olmadı, kendine yeten bir kuyusu var.
7 Mart'ta, 850 TL karşılağında laboratuvara verdiğim toprak analizini az önce mail olarak aldım. Dikkatimi çekenler ise şunlar:
1) Biz bölge çiftçisi olarak yıllardır kumlu-siltli bir toprak yapısına sahip olduğumuzu düşünürdük. Tam tersi çıktı. Belki de pulluk kulaklarının 1 çizide dolmasının nedeni bu olabilir.
2) Yonca tarlasında azotun 3,3 ppm yani sadece 1kg bulunması trajikomik geldi. Tabi yonca köklerinin ayrışması ilerde katkı sunacaktır. Demekki Rhizobium bakterilerinin çalışacağı bir ortam oluşmamış. Belki bu biçim, tırmık, balya bağlama, toplama derken yıl içinde yapılan 25-30 işlemin toprağı sıkıştırmasından olabilir. Ya molibden eksikliğinden kaynaklanabilir fakat analizde nedense yer vermemişler.
3) Potasyum oranı gayet yeterliymiş. Dane doldurma dönemi (ki hiç zamanı değil) standart her tarlaya potasyum satan ve diploma kiralayarak işyeri açan bayiler bu analizi beğenmedi
.
Şimdi geçen sene aldığım ve en sevdiğim ders olan "Bitki Besleme ve Gübreleme" dersinin notlarını tekrar etme zamanı. Bilgileri kullanmadığım için unutmuşum, geçen sene aynı tabloyu daha drtaylı yorumlayabilirdim. Sene içinde yapılan işlemleri bu konu altında paylaşacağım. Bereketli sezonlar.
Yaklaşık 1 ay önce köyden babamın bir arkadaşı (M6040'ın sahibi) bana toprak analizini nereye yaptırabilirim diye sordu. Ben de derslerde hocaların da üzerinde durduğu gibi; asla merdiven altı mantığıyla ucuz ve sadece temel özellikleri analiz eden bir yerde yaptırmamasını, tüm makro ve mikro elementlerin analiz edilmesi gerektiğini ve ülkedeki en kaliteli analiz yapan laboratuvarladan birinin bizim fakültede olduğunu söyledim.
O gün pazar günü olduğu için arayıp da fiyat alamadık. Aynı gün yanıma bir kürek, bir de çuval alarak arkasında kepçe takılı olan 70-56'ya malzemeleri koydum. 50-60 dekar (henüz GPS ile ölçmedim) civarına mısır ekilmesi planlanan tarlayı şu şekilde gezerek 9 farklı örneği, 0-30 cm'den aldım. Normalde25 cm'den sonra kis tabakası olurdu fakat tarla sürülmüş ve hazırlanmış olduğu için daha kabarıktı.
Tarla özellikleri:
- 6 sezonluk yonca yeri,
- Sürülmüş ve hazırlanmış,
- Bir kısmı (sağ tafı) ham toprak,
- Danelik mısır ekilmesi planlanıyor,
- Su problemi hiç olmadı, kendine yeten bir kuyusu var.
7 Mart'ta, 850 TL karşılağında laboratuvara verdiğim toprak analizini az önce mail olarak aldım. Dikkatimi çekenler ise şunlar:
1) Biz bölge çiftçisi olarak yıllardır kumlu-siltli bir toprak yapısına sahip olduğumuzu düşünürdük. Tam tersi çıktı. Belki de pulluk kulaklarının 1 çizide dolmasının nedeni bu olabilir.
2) Yonca tarlasında azotun 3,3 ppm yani sadece 1kg bulunması trajikomik geldi. Tabi yonca köklerinin ayrışması ilerde katkı sunacaktır. Demekki Rhizobium bakterilerinin çalışacağı bir ortam oluşmamış. Belki bu biçim, tırmık, balya bağlama, toplama derken yıl içinde yapılan 25-30 işlemin toprağı sıkıştırmasından olabilir. Ya molibden eksikliğinden kaynaklanabilir fakat analizde nedense yer vermemişler.
3) Potasyum oranı gayet yeterliymiş. Dane doldurma dönemi (ki hiç zamanı değil) standart her tarlaya potasyum satan ve diploma kiralayarak işyeri açan bayiler bu analizi beğenmedi
Şimdi geçen sene aldığım ve en sevdiğim ders olan "Bitki Besleme ve Gübreleme" dersinin notlarını tekrar etme zamanı. Bilgileri kullanmadığım için unutmuşum, geçen sene aynı tabloyu daha drtaylı yorumlayabilirdim. Sene içinde yapılan işlemleri bu konu altında paylaşacağım. Bereketli sezonlar.
Son düzenleme: