Toprak işleme Cizel ne işe yarıyor?

Arkadaşlar bildim bileli tarlaları hep pullukla sürüp alabora çekip ekiyoruz bu tarlalar cizel nedir bilmiyorlar sürümlerde falan hep kesekli kalkıyor toprak bu cizel nedir tavsiye edermisiniz uygulamalimiyiz ne gibi faydaları var ?

Kesinlikle uygulamalısınız. Her yıl pulluk ile sürüldüğünden kaynaklı taban taşı oluşur, kesek kalkmasının sebebide budur. Bu taban taşınıda çizel ile kırmanız gerekir. İmkan ve çekecek traktör varsa dipkazan kullanılır. Faydasına gelecek olursak toprağımızın su tu tutma kapasitesi artar ve ektiğimiz mahsul tabana daha iyi çalışır kök yapar verimde fayda sağlar. Şahsen ben bu yıl bütün tarlalara çizel çektim ve her yıl çekmeyi düşünüyorum. İmkan yoksa 2 yılda 1 kez çekilmeside yeterlidir bence, daha tecrübeli arkadaşlar mutlaka daha detaylı bilgi verecektir. Benim aklımın yettiği ve edindiğim tecrübe bu kadar.

IMG_5975.JPG

Ben bu yil hic pulluk sokmadan cizel cekip biraktim pulluk yavas yavas sönüyor

85hp traktor cekermi şahsen bizim tarlalar ben bildim bileli dipkazan nedir bilmez büyüklerimiz pek öyle şeyleri bilmiyorlar ben genç çiftçi olarak artık tarla işleriyle ben uğraşıyorum pulluk çoğu yerde batmıyor kesen kaldırıyor alttaban beton gibi olmuş

42664

Ben yerlerimi alplerin 7 li patiklisi ile sürebiliyorsam, yaptığım işcilik hoşuma gidiyorsa beğeniyorsam bunla hazırlıyorum.
Hızlı oluyor.
Ham toprak çıkmamış oluyor.
Yakıttan tasarruf sağlıyor.
Tarlanın tesviyesi bozulmuyor.
Motor eşit asılıyor tek tarafa çekme olmuyor lastik aşınması olarak ta tasarruf sağladığını düşünüyorum.
Ama bazen yer çok otlu ve sert olduğunda derine inemiyorum o zaman pullukla devam.
Bilen arkadaşlar daha detay paylaşacaktır eminim.
Buda çizel videom:

85hp traktor cekermi şahsen bizim tarlalar ben bildim bileli dipkazan nedir bilmez büyüklerimiz pek öyle şeyleri bilmiyorlar ben genç çiftçi olarak artık tarla işleriyle ben uğraşıyorum pulluk çoğu yerde batmıyor kesen kaldırıyor alttaban beton gibi olmuş
Çeker tabi eğer 4*4 se traktör 9 lu olur 4*2 se 7 li biraz derin işle pulluk tabanı kırılsın daha fazla su tutma özelliği kazansın toprak ayrıca yakıt tasarrufu da sağlarsınız

Arkadaşlar bildim bileli tarlaları hep pullukla sürüp alabora çekip ekiyoruz bu tarlalar cizel nedir bilmiyorlar sürümlerde falan hep kesekli kalkıyor toprak bu cizel nedir tavsiye edermisiniz uygulamalimiyiz ne gibi faydaları var ?
hocam çizel pulluğun 32-34 cm işlediği landan daha cok derınlıge inerek surum yaparak topragı bozar
dip kazan veya tekli çizel, tekli patlatma ise de derın taban taşını kırar
80 beygir tek çeker ile bn 7 li çizel kullanıyorum
topraga göre şaseye kadar sürdügüm yerler oluyor
videosunu atarım size